Chuck Berry Emlékest
2018.03.17.


Magyar Atom
2018.03.24.


Hobo
2018.03.30.


Gary Moore
Emlékest 2018

2018.04.04.


Ryan McGarvey
2018.05.01.


Danny Bryant
2018.05.18.


Henrik Freischlader Band
2018.09.12.


Layla Zoe

2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Hírek

Megjelent JW-Jones új lemeze
2008-05-20


JW-Jones a fiatal kanadai blues gitáros Bluelisted címmel új lemezzel jelentkezett, mely a Maple Blues Awards nyertes zenész ötödik albuma. Jones 4 kontinens 13 országában koncertezett, együtt dolgozott az Egyesült-Államok és Kanada vezető muzsikusaival, Kim Wilson-nal, Colin James-sel, David “Fathead” Newman-nal és Roxanne Potvin-nal.
Az új lemezen a saját számok mellett 4 feldolgozás nóta is megtalálható, vendég muzsikusként hallhatjuk Little Charlie Baty (gitár, szájharmonika), Junior Watson (gitár), Richard Innes (dob) és Larry Taylor (basszusgitár) játékát. A lemezborító szövegét Dan Aykroyd írta.
JW-Jones lemezeit a Northern Blues Music adja ki, melyeket Európában a német CrossCut Records forgalmaz.

Számcímek:
1. Double Eyed Whammy
2. Looking The World Straight In The Eye
3. Can't Play A Playboy
4. Mad About You
5. Wasted Life
6. Somebody's Got To Burn
7. Heavy Dosage
8. That's Wrong Mama
9. Waiting On You
10. The Doctor
11. Out Of Service Blues
12. Bogart Bounces Again
13. Silent Treatment
14. Tickets On Yourself


Pampalini


Problémás helyek ahová ne menjünk!
2008-05-15


Kedves olvasóink, a mai naptól Problémás helyek ahová ne menjünk! címmel fórumot indítottunk, mivel a közelmúltban információk jutottak el hozzánk, hogy hazai blues zenészek fellépésük alkalmából kellemetlen, megalázó helyzetbe kerültek. A fórumon lehetőség nyílik a zenészek számára, hogy a koncerthelyekkel kapcsolatos negatív vagy akár a pozitív élményeikről is beszámolhassanak. Várjuk a klubok tulajdonosainak, koncertszervezőinek a hozzászólásait is.

Turista & Pampalini


Hírek a Delta Groove Productions-ról
2008-05-13


Néhány új hírrel szolgálhatunk a Delta Groove Productions felől, hisz a múlt héten megtartották a harmadik All Star Blues Revue-t, valamint megjelenés előtt állnak új korongok is.
2008. május 9-én Clarksdale-ben (Mississippi) a Ground Zero Blues Club-ban tartották a nagyszabású 3RD ANNUAL DELTA GROOVE ALL-STAR BLUES REVUE-t, szenzációs fellépőkkel.
A klubba - melynek tulajdonosa Morgan Freeman és Bill Luckett - 270 szerencsés jutott be, hogy megtekintse a következő előadókat: The Mannish Boys, Jackie Payne Steve Edmonson Band, Phillip Walker, The Insomniacs, Los Fabulocos featuring Kid Ramos, Lynwood Slim, Jason Ricci & New Blood. De nemcsak e kiadó muzsikusai koncerteztek, hanem a Blue Witch Records-tól is érkeztek zenészek, valamint láthatóak voltak speciális vendégek is.
A megjelenésre váró lemezeknél a sort Mike Zito kezdi, aki „ismeretlen” arc a kiadónál, a CD-je 2008. május 20-án jelenik meg Today címmel. A fiatal tehetség a Van Halen hatására kezdett el gitározni. Az első albuma 1996-ban jelent meg Blue Room címmel, ezt követte 1999-ben az America’s Most Wanted. 2004-ben jelent meg a Slow It Down című CD-je, olyan remek dalokkal, mint a Long Dark Road vagy a Change My Ways. A következő évben több mint 250 koncertet adott. Zenéjére olyan előadók voltak hatással, mint Prince, Van Halen, Jimi Hendrix, Eric Clapton, SRV, Walter Trout, B.B. King és Buddy Guy. Igazi áttörésnek ígérkezik az új album, hiszen Mike most már egy profi kiadót is a háta mögött tudhat.
Jó hír, hogy 2008. június 17-én fog utcára kerülni (az interneten a kiadó oldalán már rendelhető) a The Mannish Boys új albuma, melynek a címe Lowdown Feelin'. Ez a negyedik korongja az együttesnek, a lemezen szereplő nevek pedig magukért beszélnek: Bobby Jones, Finis Tasby, Johnny Dyer, Randy Chortkoff, Frank “Paris Slim” Goldwasser, Kid Ramos, Kirk “Eli” Fletcher, Ronnie James Weber, Tom Leavey és Richard “Big Foot” Innes. A csapat megidézi az olyan legendás Rhythm & Blues koncerteket, mint amilyen a Johnny Otis Show vagy az Ike Turner & The Kings Of Rhythm fellépései voltak, és elhozza a XXI. századba az American Folk Blues Festival-ok hangulatát.
A Jackie Payne Steve Edmonson Band is új lemezzel jelentkezik, melynek a megjelenése 2008. július 22. A páros és csapata ízes, energikus gospel, soul, blues és R&B zene keverékét játssza, a megjelenés előtt álló albumuk címe: Overnight Sensation.
A sort a Soul of John Black Black John albuma zárja augusztusban. Az előadó névválasztását egy 1976-ban készült film inspirálta. Zenéjére hatással volt Leadbelly, Muddy Waters, John Lee Hooker, Buddy Guy, Lightnin’ Hopkins, Bo Diddley, Blind Boy Fuller és Al Green. A debütáló albumával - The Good Girl Blues - foglalkozott a Wall Street Journal, az Interview, a Blender, a Billboard és a New Yorker is, valamint jelölték a Best New Artist Debut címre.
A 2008. évi Blues Music Awards-ra több előadót is jelöltek a kiadótól, de csak egyikőjük, Honey Piazza nyert, Ő a Pinetop Perkins Piano Player díjat vihette haza.

Turista


Átadták a Blues Music Awards díjait
2008-05-08


A tegnapi nap folyamán nyilvánosságra hozták a 2008. évi Blues Music Awards nyerteseit.
A huszonkilencedik alkalommal megrendezésre került díjátadót a tunicai (Mississippi) Grand Casino and Hotel-ben tartották, a nyertesek névsora az alábbiakban található.

Acoustic Album of the Year
Bobby Rush - Raw

Acoustic Artist of the Year
Bobby Rush

Album of the Year
Watermelon Slim & The Workers - The Wheel Man

B.B. King Entertainer of the Year
Tommy Castro

Band of the Year
Watermelon Slim & The Workers

Best New Artist Debut
Diunna Greenleaf & Blue Mercy - Cotton Field to Coffee House

Contemporary Blues Album of the Year
Tommy Castro - Painkiller

Contemporary Blues Female Artist of the Year
Bettye LaVette

Contemporary Blues Male Artist of the Year
Tab Benoit

DVD
Kenny Wayne Shepherd - 10 Days Out: Blues From the Backroads

Historical Album of the Year
Epic/Legacy - Breakin' It Up, Breakin' It Down - Muddy Waters, Johnny Winter, James Cotton

Instrumentalist - Bass
Bob Stroger

Instrumentalist - Drums
Sam Lay

Instrumentalist - Guitar
Bob Margolin

Instrumentalist - Harmonica
Kim Wilson

Instrumentalist - Horn
Deanna Bogart

Instrumentalist - Other
Robert Randolph - Pedal Steel

Pinetop Perkins Piano Player of the Year
Honey Piazza

Song of the Year
'Gonna Buy Me a Mule' - Koko Taylor, Koko Taylor - Old School

Soul Blues Album of the Year
Holmes Brothers - State of Grace

Soul Blues Female Artist of the Year
Irma Thomas

Soul Blues Male Artist of the Year
Bobby Rush

Traditional Blues Album of the Year
Koko Taylor - Old School

Traditional Blues Female Artist of the Year
Koko Taylor

Traditional Blues Male Artist of the Year
Hubert Sumlin

Pampalini


B.B. King Múzeum nyílik
2008-05-02


2008. szeptember 13-án B.B. King Múzeum nyílik Indianola-ban, a Mississippi Delta közepén.
B.B. King-et munkássága elismeréseként 1984-ben beválasztották a Blues Foundation Hall Of Fame-be, 1987-ben pedig a Rock And Roll Hall Of Fame-be.
2005-ben a University Of Mississippi díszdoktorává avatták.
A minden idők legaktívabb zenészének még 70 éves korán túl is évi 200 fellépése van. Nyert 14 Grammy díjat, valamint több mint 150 albumot készített.
A Múzeum egy non profit szervezet lesz, bemutatja a „király” életét, a karrierjét, támogatni fogják a művészetet és az ifjúság nevelését.

Turista


Koncertfelvételek Tab Benoit-tól
2008-04-29


A Blues Foundation a tavalyi évben a Blues Music Awards gálát május 10-én Memphis-ben tartotta. Az est folyamát a gitáros/énekes Tab Benoit munkásságát két díjjal is (B.B. King Entertainer of the Year, Best Contemporary Male Performer) jutalmazták. A díjátadó előtt néhány nappal Benoit Nashvill-ben koncertezett, olyan zenészek voltak a vendégei, mint Jimmy Hall, Jim Lauderdale, Johnny Sansone, Waylon Thibodeaux és Kim Wilson. A koncertről felvétel is készült, mely a napokban Night Train To Nashville címmel a Telarc gondozásában jelent meg.

Számcímek:
1. Night Train
2. Solid Simple Things
3. Darkness
4. Too Sweet For Me
5. Moon Comin' Over The Hill
6. Lost In Your Lovin'
7. Rendezvous With The Blues
8. Fever For The Bayou
9. New Orleans Ladies
10. Muddy Bottom Blues
11. Stackolina


Pampalini


Ismét együtt zenél Eric Burdon és a War
2008-04-19


2008. április 21-én egy koncert alkalmából, 37 év után ismét együtt játszik Eric Burdon és a War, a londoni Royal Albert Hall-ban.
Eric Burdon 1969-ben találkozott a Night Shift együttessel, akik akkor Deacon Jones-t kísérték. A hatfős, kizárólag fekete zenészek alkotta csapat játéka lenyűgözte a „mélynövésű” énekest, és hamarosan összehozták az új csapatukat, amit: Lonnie Jordan (zongora, orgona), Harold Brown (dob), Howard Scott (gitár), Charles Miller (szaxofon), B.B. Dickensen (basszusgitár), Papa Dee Allen (ütősök) és Lee Oskar (szájharmonika) alkottak. A zenekar neve War lett, az első felvételeiket 1969. augusztus 8-án készítették San Franciscóban.
Közös színpadi bemutatkozásukra a Devonshire Downs rockfesztiválon került sor.
1970-ben rögzítették az első albumukat, ami az Eric Burdon Declares War címet viseli. Az év végén ismét stúdióba vonultak, hogy elkészítsék a Black Man’s Burdon című dupla albumukat.
1971 elején turnéra indultak, de a turné közepén az idegileg és fizikailag egyaránt kifacsart énekes faképnél hagyta a társait.
Az ismét összeálló War-ban Burdon-on kívül csak Lonnie Jordan énekes-billentyűs maradt a régiek közül.
Aktualitás még, hogy a Rhino kiadó újra megjelenteti a War Eric Burdon-nel készített lemezeit, az Eric Burdon Declares War-t, a Black Man’s Burdon-t és a Love Is All Around-ot.

Turista


Elhunyt Sean Costello
2008-04-17


Ismét szomorú hírt kaptunk, miszerint 2008. április 15-én, egy nappal a 29. születésnapja előtt Atlantában (GA) elhunyt Sean Costello.
Costello 1979-ben született Philadelphia-ban, 9 évesen a családjával Atlantába költöztek, majd hamarosan gitározni kezdett. 14 éves korában megnyerte a Memphis Blues Society díját, amivel a fiatal tehetségeket ismerik el. 17 éves volt, amikor megjelent az első albuma Call The Cops címmel a Jivebombers-sel, amit a Real Blues Magazine így jellemzett: „Egy robbanásszerű debütálás”.
1998-ban Susan Tedeschi Just Won't Burn albumán játszik, majd részt vesz a lemez turnéján.
2000-ben jelent meg a Cuttin’ In című lemeze a Landslide Records-nál, amit a W.C. Handy Award-on a Best New Artist Debut címre jelöltek.
2002-ben megjelent a Moanin’ For Molasses című albuma, amivel címlapsztorit kapott a Blues Revue-ben.
Ez év elején adta ki a Delta Groove Records az új CD-jét, amiről azt írtam: „Ritkán vár ennyire lemezmegjelenést kicsiny szerkesztői gárdánk, mint Sean Costello 2008. február 19-én megjelenő We Can Get Together albumát.”
Zenélt B.B. King-el, Buddy Guy-al, James Cotton-al, Pinetop Perkins-el és Bo Diddley-vel is.
Sean egy fiatal, vibráló tehetség volt, akit egyhangúan dicsértek kritikusok és zenehallgatók, s akinek a zenéje nem fog a feledés homályába merülni.

Turista


Amadeus Austrian Music Award
2008-04-16


2008. április 18-án a bécsi Gasometer-ben lesz megtartva az Amadeus Austrian Music Award díjátadója. Ezt a rendezvényt 2001. óta tartják meg, 11 kategória létezik (kategóriánként öt jelölt van), a dolog érdekessége, hogy a Jazz/Blues/Folk kategóriában jelölték Al Cook The Barrelhouse Man és Hans Theessink Slow Train lemezeit is.

További albumok e kategóriában:
Waldeck: Ballroom Stories
Count Basic: Love & Light
Diknu Schneeberger Trio: Rubina

Az eseményt közvetíti a PULS 4 TV csatorna ill. a következő hétvégén egy különkiadás lesz a ProSieben Austria csatornán.

Turista


Megjelent Sonny első lemeze
2008-04-11


A múlt héten megjelent Sonny és zenekarának, a Wild Cows-nak az első CD-je Mr. Rhythm - and -Blues címmel. A soproni énekes/gitáros 1998-ban az esztergomi Full Of Mojo blues táborban tűnt fel. Zenéje a ’40/50-es évek Amerikájának rhythm and blues, a korai rock and roll és a rockabilly keveréke.
A lemezen 12 dal található, öt saját és hét feldolgozás nóta. A felvételek 2004. év végén, 2005. év elején a Singer stúdióban kerültek rögzítésre.
A lemezen a Sonny-t kísérő „Vadmarhák” tagjai: Charming Marty – szájharmónika, Vince Huber – gitár, Buddy Benkey – nagybőgő és Stormy Tom – dob.

Számcímek:
1. I’m Goin’ Away
2. Eat Your Heart Out
3. She Done Left Me
4. Highway Man
5. Got That Lonesome Blues
6. Wintertime
7. According To My Heart
8. Young And Wild
9. Southbound Train
10. Keep Your Arms Around Me Mama
11. Airplane Blues
12. Leave You Baby

Pampalini


Candye Kane súlyos betegségben szenved
2008-03-24


Candye Kane, a blues díva súlyos betegségben, hasnyálmirigyrákban szenved és a közelmúltban megműtötték. Candye pozítívan áll a dolgokhoz és bízik abban, hogy fel fog épülni.
Candye Kane 1965-ben született, a blues zenéhez elég későn jutott el, hisz először a country-punk, majd a hagyományos country területén tevékenykedett. Első lemezét 1992-ben Home Cookin' címmel az Antones' adta ki, ezt követően még hét albuma jelent meg a Discovery, a Rounder/Bullseye, a Sire Records és a RUF Records gondozásában.
Candye énekesnői karrierje mellett, a nők személyiségi jogainak fáradhatatlan harcosaként is ismert.
Reméljük, minél előbb felépül.

Pampalini


Koncert felvételek a „blues királytól”
2008-03-13


B.B. King a közel 60 évnyi pályafutása során kb. 10000 koncertet adott, így nem meglepő, hogy a közelmúltban koncert CD-vel, DVD-vel jelentkezett. A koncertet a legendás gitáros saját klubjában, a Nashville-ben található B.B. King's Blues Club-ban rögzítették 2006. októberében. A Live! címmel megjelent korongokra felkerült két eddig még meg nem jelent felvétel (You Are My Sunshine, When The Saints Go Marching In) is. A DVD lemezen bonuszként található egy interjú, mely a CNN-en volt látható, valamint a „király” különleges üzenete a rajongói számára.

Számcímek:
CD
1. Mr. King Comes On Stage
2. Why I Sing
3. I Need You So
4. Bad Case Of Love
5. Blues Man
6. When Love Comes To Town
7. All Over Again
8. You Are My Sunshine
9. Rock Me Baby
10. Key To The Highway
11. The Thrill Is Gone
12. When The Saints Go Marching In


DVD
1. Manhattan Blues
2. Two I Shoot
3. Why I Sing The Blues
4. I Need You So
5. Bad Case Of Love
6. Blues Man
7. When Love Comes To Town
8. All Over Again
9. Ain't That Just Like A Woman
10. A Whole Lot Of Loving
11. Don't Answer The Door
12. You Are My Sunshine
13. Darling, You Know I Love You
14. Rock Me Baby
15. Key To The Highway
16. The Thrill Is Gone
17. Guess Who
18. When The Saints Go Marching In


Pampalini


Elhunyt Jeff Healey, a kanadai gitáros
2008-03-03


Március 2-án elhunyt Jeff Healey, a kanadai vak gitáros, aki egyedülálló stílust alakított ki, akiről indulásakor azt mondták, a blues megmentője lehet. A zenész március végén lett volna 42 éves, s szintén márciusra (Európában március 20-ára, Amerikában és Kanadában április 22-ére) van kitűzve az új korongjának (Mess Of Blues) a megjelenése.
Norman Jeffrey Healey 1966. március 25-én született Torontóban, egy éves korában egy ritka rákbetegség (retinoblastoma) miatt elveszítette a látását mindkét szemére. Szüleitől három éves korában kapott egy gitárt, s mivel gyerek ujjai nem érték át a gitár nyakát, az ölébe fektetve pengette.
Iskolás évei alatt csak a zene érdekelte, amolyan „mindenevő” volt. 15 évesen helyi klubokban gitározott és trombitán is játszott az első Blues(s) Direction(s) nevű bandájában. A '80-as évek közepén a The Buzz Upshaw Band tagja volt.
A ’80-as évek második felében megalapította a Jeff Healey Band-et, amelyben Tom Stephen dobolt és Joe Rockman basszusgitározott, valamint énekelt.
1989-ben jelent meg a See The Light albumuk, ebből kétmillió példányt adtak el, és a Hide Away című dalukat Grammy díjra is jelölték instrumentális kategóriában.
Játszottak a Roadhouse Blues (nálunk Országúti diszkó címmel vetítették) című moziban is, ahol magukat kellett alakítaniuk.
1990-ben jelent meg a Hell To Pay című lemezük olyan remek dalokkal, mint a Full Circle, I Can't Get My Hands On You, How Long Can A Man Be Strong, While My Guitar Gently Weeps, How Much, majd ’95-ben egy feldolgozáslemezzel jöttek ki, amely a Cover To Cover címet viselte.
Kisebb szünetek következtek, majd több koncertlemezzel is jelentkeztek.
2005-ben megműtötték, amely során sikeresen eltávolítottak a jobb combjából egy rosszindulatú daganatot.
Jeff Healey-t nem csak a felesége (Christie), lánya (Rachel) és fia (Derek) gyászolja, hanem mindenki, aki a blues-t és az igényes zenét szereti.

Turista


Új albumok az Alligator Records-tól
2008-03-03


Március 4-én két új album is megjelenik az Alligator Records gondozásában, Smokin’ Joe Kubek & Bnois King - Blood Brothers ill. Eddy “The Chief” Clearwater - West Side Strut című lemeze.

A texasi székhelyű Smokin’ Joe Kubek & Bnois King-nek ez az első albuma a kiadónál, a lemez producere Kubek és az Alligator főnök Bruce Iglauer volt.
Kubek 1956-ban Grove City-ben (PA) született, 14 éves korában már saját csapata volt. Az első zenei élmények Eric Clapton és Jeff Beck által érték, majd felfedezte Muddy Waters, Howlin’ Wolf és a többi mester zenéjét. Együtt zenélt az R&B énekes Al “TNT” Braggs-sel, s baráti kapcsolatba került Albert King-el, Stevie Ray Vaughan-el és B.B. King-el is.
1989-ben ismerkedett össze Bnois King-el egy jam session alkalmával.
King 1943-ban született Delhi-ben (LA), ifjúkorában blues dalokat játszott egy helyi bandában. Végigjárta Texas-t, Oklahoma-t és Colorado-t, játszott karneváli- és jazz zenekarban is.
A CD-n 14 blues-rock szerzemény hallható, s elmondható, hogy sikerült átmenteniük a lemezre az élő fellépéseik energiáját.

Számcímek:
1. My Dog's Still Walkin'
2. Don't Lose My Number
3. Flamethrower
4. Stop Drinking
5. Must Be Karma
6. Freezer Burn
7. Coleman Avenue
8. Midlife Crisis, Midnight Flight
9. Bumpy Ride
10. That Ring Don't Mean A Thing
11. Cold Folks Boogie
12. Out On A Limb
13. The Pleasure Was All Mine
14. Troubled Dreams


Eddy Clearwater-nek szintén ez az első Alligator-os korongja, érdekességképpen az előző, 2003-ban megjelent lemezét (Rock ‘N’ Roll City) Grammy díjra jelölték.
A lemez producere Ronnie Baker Brooks - a legendás blues gitáros Lonnie Brooks fia -, a stílus West Side Blues és old school rock keveréke. A CD-n közreműködik Lonnie Brooks, Jimmy Johnson, Billy Branch, Otis Clay és Ronnie Baker Brooks is.
Eddy Clearwater (eredeti neve: Edward Harrington) 1935. január 10-én született Macon-ban (MS), majd 1948-ban a családjával átköltöztek Birmingham-be (AL). Fiatal korában gitározni tanult, majd fellépett gospel együttesekkel, többek közt a legendás Five Blind Boys of Alabama-val is. 1950-ben egy nagybácsijánál lakott, az első zenés munkái evangéliumi csoportokkal templomokban volt. A nagybácsiján keresztül került kapcsolatba chicagói blues sztárokkal, majd Magic Slim szárnyai alatt tanulhatott. 1953-ban vált ismerté, 1957-ben hallotta meg Chuck Berry-t játszani, s ez nagyban befolyásolta a stílusa kialakulását.
1958-tól folyamatos szerepel lemezeken.

Számcímek:
1. A Good Leavin' Alone
2. Hypnotized
3. Gotta Move On
4. Walking Through The Park
5. Do Unto Others
6. Blue Over You
7. Trouble, Trouble
8. Too Old To Get Married
9. Came Up The Hard Way
10. They Call Me The Chief
11. Rock-A-Blues Baby
12. A Time For Peace


Turista


„Szerénynek maradni és alázattal, szeretetből csinálni.”
2008-02-25


Ifj. Katona Tamás (Tommy K. Jr.) a hazai blues élet egyik legígéretesebb alakja, tavaly ősszel Texasba utazott. Az életútját, a texas-i napok történéseit igyekszem áttekinteni alábbi írásomban.

A 23 éves pécsi ifj. Katona Tamás fiatal kora ellenére hosszú zenei karrierre tekinthet vissza, hisz kilenc éves volt, amikor először fellépett a PMD Blues Band-del, tíz évesen a zenekar Szombat esti blues című lemezén játszik, a budapesti Almássy-téri Szabadidő Központban tartott lemezbemutató koncerten úgy tolongtak a média munkatársai, mint egy befutott híres sztár koncertjén.
Az első nagy fellépése 1994-ben a paksi Gastroblues Fesztiválon volt. Itt játszott először Ripoff Raskolnikov-val, Fekete Jenővel, Benkő Zsolttal, Tátrai Tiborral, Török Ádámmal és még sok híres zenésszel. Ez a sor az évek múlásával csak bővült, gondoljunk Big Bill Morganfield-el, Tino Gonzales-sal, Ian Siegal-lal vagy Sugar Blue-val történt együtt zenélésekre.
Az első lemeze 2006-ban jelent meg Let Your Fingers Bleed címmel, az ideiglenes Tommy K. Jr. and Full Blast zenekar tagjai: Kepes Róbert (basszusgitár), Mezőfi "Fifi" István (dob) és Cselik Gábor (billentyűs hangszerek). A lemezen vendégzenészként hallhatjuk még édesapja id. Katona Tamás, valamint Petendi Tamás játékát is.
Első alkalommal 2006. őszén utazott Texas-ba, néhány hetet töltött ott, ez idő alatt többször meglátogatta példaképe, Stevie Ray Vaughan sírját. Megtekintette a 12. Stevie Ray Vaughan Remembrance Ride and Concert fesztivál eseményeit, ez a fesztivál Texas egyik legnagyobb rendezvénye, több ezren látogatják, nyitó eseményként több száz motoros felvonul Stevie Ray Vaughan emlékére. A zenélés sem maradt el, jammelt Wes Jeans-sel, Texas Slim-mel, Alan Haynes-sel és Jim Suhler-rel. Fogadtatása nagyon pozitív volt.
Második texasi útján tavaly október 3-án, Stevie Ray Vaughan születésnapján érkezett Dallasba, azóta - mint első alkalommal is - egy magyar barátjánál, Katona Zoltánnál lakik, aki nagyon sok mindenben segíti Tomit.
Ismét ellátogatott a Stevie Ray Vaughan Remembrance Ride and Concert fesztiválra, megtekintette Wes Jeans, Joe Bonamassa és Johnny Winter koncertjeit. A koncerteket követő after party-n újból együtt játszott Alan Haynes-sel és Texas Slim-mel is, mindkettőjükkel baráti kapcsolat alakult ki.
Decemberben, egy koncertszervező segítségével megalapította a Tommy Katona Band-et, rajta kívül a csapat tagja két színesbőrű zenész: Fred Anderson (dob) és John Echols (basszusgitár). Elkészítették 3 számos demójukat, több kisebb klubban koncerteztek, de a közös munkát felfüggesztették, mivel Tomi előtt egy nagy lehetőség adódott, beszállni a Voodoo Blue nevű Stevie Ray Vaughan emlékzenekarba. „Mindig is célom volt az, hogy az Ő zenéjét éltessem valamilyen formában, mivel már sajnos nem lehet köztünk. Ez az, amit sokan nem is értenek meg, mert azt gondolják, hogy egy újabb Stevie klón jelent meg. Ez visszatérő problémám volt Magyarországon, de elmondhatom, hogy szó sincs arról, hogy 'Stevie akarok lenni', vagy lemásolni akarom, mert nem lehet. Nem lesz még egy Stevie Ray Vaughan és ezt nagyon jól tudom. Viszont, ha valaki őrzi az emléket azáltal, hogy játssza a zenéjét, mindezt tisztelettel és szeretettel, és nem utolsó sorban lélekből, azzal szerintem nincs semmi probléma. Sőt! Az emberek többsége szereti is! Mióta a Voodoo Blue gitárosa vagyok, sorban jönnek az elismerések, mindenhol imádnak minket és ez hatalmas erőt ad. Persze mindig lesznek akadékoskodók, akik beleszólnak abba, amit csinálunk, meg jobban tudják hogy kell, de ez részemről rendben van. Ez így lesz mindörökre. Mindenkinek nem lehet megfelelni, de nem is akarunk. Ez a zenekar azoknak játszik, akik Stevie Ray Vaughan-t ismerik és szeretik, illetve szeretnék a zenéjét élőben is meghallgatni.”
A zenekarral rendszeresen próbálnak, havonta átlagosan 8-9 fellépésük van. A tribute zenekar mellett igyekszik kifejleszteni saját stílusát, így új dalok írásával is foglalkozik.
Ajánlja mindenkinek Stevie Ray Vaughan zenéjének hallgatását, mivel úgy látja, nagyon sokat lehet Tőle tanulni, illetve azon blues előadóktól, akik Stevie Ray Vaughan példaképei is voltak: Son House, Robert Johnson, Lightnin' Hopkins, T-Bone Walker, Muddy Waters, Otis Rush, B.B. Freddie és Alber King, Buddy Guy, … „Valamint az emberi része a zenélésnek, amit Stevie-től nagyon jól meg lehet tanulni. Szerénynek maradni és alázattal, szeretetből csinálni. Ha tíz embernek vagy ötezernek, de szívvel-lélekkel átadni azt, ami belül van. Nálam ez a legfontosabb. És a közönség ezt szereti. Persze embere válogatja, ki hogy áll a dologhoz. Nem vagyunk egyformák.”
Mindenki részére megfontolandó mondatok ezek a szimpatikus fiatal zenésztől, ismerve hazánk romlott társadalmi viszonyait. Bízom benne, hogy Tomi minden álma kitartó, következetes munkával megvalósul.

Írásom ifj. Katona Tamástól kapott, valamint a honlapján megtalálható információk segítségével készült el.

Ifj. Katona Tamás az interneten:
www.tamaskatonajr.hu
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9114521
www.youtube.com/user/zkat2
www.voodooblue.net

Pampalini


Magyar dalok a Nemzetközi Dalszerző Verseny döntőjében
2008-02-21


Magyar dalok is találhatóak blues kategóriában a legjobb 14 között a világ egyik legnagyobb dalszerző versenyén, az International Songwriting Competition-ön, s e dalokra még február 29-ig lehet szavazni. A két dal, amiről szó van Rúzsa Magdi Unsubstantial Blues ill. Kovács Ferenc (T. Rogers) Goin' Home Train szerzeménye.
A zsűritagok között olyan zenészek ülnek, mint Tom Waits, Jerry Lee Lewis, Ornette Coleman, Kenny Wayne Shepherd, John Mayall többek közt, de közönség díj is van.
A versenyen jazz kategóriájában Egri János, elektronikában Zságer Balázs, az instrumentális zene kategóriájában pedig Papp Gyula képviseli Magyarországot.
Magunk részéről a Goin’ Home Train szerzeményt favorizáljuk, így pár szóban bemutatnám a T. Rogers zenekart.
1999-ben alakult meg az együttes, a tagok átlagéletkora 30 év, de mégis mindegyikük jelentős zenei múltra tekint vissza. A csapat tagjai: Baráth Béla - dob, Kovács Ferenc - gitár, ének, Tom Quilliam - szaxofon, Sturmann Pál - gitár, Szatai Zsolt - basszusgitár, Széll Vince - ütőhangszerek.
2006-ban jelent meg a Driven By The Blues című CD-jük, erről számos ország rádiójában játszottak számokat, pl.: Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Dániában, Franciaországban, Észtországban, Argentínában, Portugáliában, Magyarországon, valamint felléptek Belgiumban, Észtországban és Luxemburgban is. Ugyenebben az évben a Bluebridge Network művész ügynökséggel kezdtek együtt dolgozni.
2007-ben elkészítik a Wear Your Soul című albumukat, amin Tóth Miklós (szájharmonika) és Magi Krisztián (Hammond) is játszik.

Elérhetőségek:

www.trogers.hu
www.myspace.com/trogersblues

Tessék szavazni!


Turista


Afroamerikai hét Pécsett
2008-02-15


2008. február 25-e és 28-a között az American Corner szervezésében Afroamerikai hetet tartanak Pécsett. A program nagyon sokszínű lesz, megtekinthetjük Fekete Kálmán Chicagóban készített képeit, rövidfilmjeit, ’megszólal a blues’ egy hangszerbemutató keretein belül és koncertekre is ellátogathatunk, hisz fellép Dzsaszti és a PMD Blues Band, Jeanne Carroll a Grave Diggers-sel, valamint láthatjuk Snétberger Ferenc jazz és világzenei koncertjét is (közreműködik: Tony Lakatos és Paolo Vinaccia).
De nemcsak ’zenés’ programok lesznek Pécs városának különböző helyein, lehetőség lesz még egyebek mellett a Rize című amerikai-angol dokumentumfilm megtekintésére, Murry Nelson amerikai professzor előadást tart az 1960-as évek Amerikájának emberjogi mozgalmairól és Afroamerikai vacsoraestet is tartanak.

A programok nagy része ingyenes!

További információk: American Corner | 72/514-817 | www.americancorner.hu vagy oldalunk Letöltés menüjében megtalálható a részletes program.

Pampalini


Új album a fiatal tehetségtől
2008-02-12


Ritkán vár ennyire lemezmegjelenést kicsiny szerkesztői gárdánk, mint Sean Costello 2008. február 19-én megjelenő We Can Get Together albumát.
Az úriember nevével már többször találkozhattunk, hiszen olyan remek albumokat készített, mint a Cuttin' In (ezzel az albummal jelölték a Legjobb Új Debütáló Blues Zenész címre), a Moanin For Molasses vagy a nevét viselő Sean Costello című CD.
Costello 14 éves korában nyerte meg a Beale Street Blues Society tehetségkutató versenyét, 1998-ban már Susan Tedeschi Just Won't Burn albumán játszik, majd részt vesz a lemez turnéján.
Közreműködött a közel nyolcvan éves veterán blues zenész Nappy Brown Long Time Coming lemezén is. Erre az anyagra mondta Nappy Brown: „Ez volt a legjobb felvétel, amit 1955 óta csináltam.”

Számcímek:
1. Anytime You Want
2. Same Old Game
3. Can't Let Go
4. Told Me a Lie
5. Hard Luck Woman
6. How in the Devil
7. Have You No Shame
8. Going Home
9. All This Time
10. Fee Like I Ain't Got a Home
11. Little Birds


Turista


Dupla koncertalbum a finn blues élcsapatától
2008-02-08


A finnországi blues zenekarok nem teljesen ismeretlenek a hazai blues rajongóknak, hisz a paksi Gastroblues fesztiválra rendszeresen meghívást szoktak kapni, és már több hazai banda is fellépett a Puistoblues fesztiválon, mely a tavalyi év folyamán 30. alkalommal került megrendezésre.
A finn blues egyik élcsapata a Wentus Blues Band eddig 7 albumot adott ki és 14 országban koncertezett. A zenekar a huszadik születésnapja alkalmából 3 koncertet adott, melyre meghívták a zenész barátaikat, és a fellépéseket megfilmesítették. Így a Family Meeting című filmben láthatjuk többek közt Eddie Kirkland-et, Louisiana Red-et, az ex-Rolling Stone Mick Taylor-t, Kim Wilson-t a Fabulous Thunderbirds-ből, Omar Dykes-t az Omar & The Howlers-ből, Sven Zetterberg-et és Clas Yngström-öt Svédországból. A filmet Heikki Kossi rendezte, a világ különböző filmfesztiválján fogják bemutatni az idei és a 2009-es évben, de több TV állomás is érdeklődik iránta.
A film zenei anyagát a RUF Records február folyamán dupla CD-n megjelenteti, kiegészítve néhány bonus számmal.

Számcímek:
CD 1.
1. Intro Scoremusic: Going to the show
2. Moonshine - Wentus Blues Band
3. You gonna make me cry - Wentus Blues Band
4. Since I been loving you - Wentus Blues Band feat. Sven Zetterberg
5. I Got to go - Wentus Blues Band feat. Sven Zetterberg & Kim Wilson
6. Passenger Blues - Wentus Blues Band feat. Kim Wilson
7. Pick up the pieces- Wentus Blues Band feat. Sven Zetterberg
8. Lonesome fugitive - Lazy Lester backstage
9. Angel Blues - Wentus Blues Band feat. Omar Dykes
10. Stop twisting my arm - Wentus Blues Band feat. Barrence Whitfield
11. CYHMK - Wentus Blues Band feat. Mick Taylor


CD 2.
1. Intro Scoremusic: Eddie arrives
2. I heard the angels singing - Wentus Blues Band feat. Eric Bibb
3. Down the line - Wentus Blues Band
4. Looking for Trouble - Wentus Blues Band feat. Kim Wilson
5. Hold that note - Wentus Blues Band feat. Clas Yngström
6. Annie Lee - Wentus Blues Band feat. Barrence Whitfield & Eddie Kirkland
7. Blind Willie McTell - Wentus Blues Band feat. Mick Taylor
8. Backroom Delta - Louisiana Red & Niko Riippa backstage
9. Ride on Red - Wentus Blues Band feat. Louisiana Red
10. Raining in my heart - Wentus Blues Band feat. Lazy Lester
11. Biscuit Roller - Wentus Blues Band feat. Clas Yngström & Barrence Whitfield
12. Outro Scoremusic: Great final


Pampalini


Új album (a) The Blind Boys of Alabama-tól
2008-01-30


A tegnapi nap folyamán Down in New Orleans címmel új albummal jelentkezett a négyszeres Grammy-díjas The Blind Boys of Alabama. A lemezt a Time Life Music adta ki, a felvételek New Orleans-ban kerültek rögzítésre. A The Blind Boys-t olyan nagyszerű muzsikusok kísérik, mint David Torkanowsky (zongora), Roland Guerin (basszus) és Shannon Powell (dob), de vendégzenészént hallhatjuk még Allen Toussaint, (a) The Preservation Hall Jazz Band és a Hot 8 Brass Band játékát is.
Az együttes 1939-ben jött létre, hatalmas népszerűségre tett szert, a mai napig vezetik a gospel slágerlistákat. Az albummal világ körüli turnéra indulnak, hazánkban 2008. március 26-án a budapesti Művészetek Palotájában koncerteznek.

Számcímek:
1. Free At Last
2. Make a Better World
3. How I Got Over
4. You Got To Move
5. Across the Bridge
6. You Better Mind
7. Down By the Riverside
8. If I Could Help Somebody
9. Uncloudy Day
10. A Prayer
11. I've Got a Home
12. I'll Fly Away


Pampalini