Tengs Lengs
Kívül mindenen
könyvbemutató és koncert

2017.12.16.

BlueStone
& The Horn Section
2017.12.14.


oLivérSky 50
Lábszky Olivér
születésnapi koncertje
2017.12.16.


Chuck Berry emlékest
közreműködik:
Fekete Jenő
& Chuck Berry Rock'n'Rollers
vendég:
Závodi János
2017.12.17.


Mojo Workings
& Voodoo Papa
2017.12.21.


Ian Siegal Band

2017.12.31.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Hírek

Regény Berta Zsolttól
2008-10-14


A Jimi Hendrix Memorial basszusgitárosának, Berta Zsoltnak Jancsiszög című regényét a tervek szerint a Magyar Napló Kiadó fogja megjelentetni. A szerző nyomdai költségek előteremtése érdekében a közelmúltban koncertet adott „A Brigád” néven barátaival, Bornemissza Ádámmal és Szagán Györggyel. Lehetőség van a könyv előjegyzésére, mellyel „egyrészt megóvod magad a csalódástól, hogy elkapkodták előled, másrészt pénzeddel nagymértékben segíted a könyv őszi megjelenését”.
A könyvbe a szerző honlapján beleolvashattok, illetve az előjegyzéssel kapcsolatos információkat is megtaláljátok.
Zsolt tervezi továbbá egy honlap, a Magyar Önéletrajzi Lexikon létrehozását, ahova mindenki feltölthetné önéletrajzát, azt ott szerkeszthetné, továbbírhatná akár élete végéig.

Pampalini


55 éves a chicagó-i Delmark Records
2008-09-24


2008. szeptember 26-án Chicagó-ban nagyszabású koncerttel ünnepli az 55. születésnapját, a blues- és jazz lemezek kiadásával foglalkozó Delmark Records.
Az est folyamán fellép Dave Specter,
Lurrie Bell, Jimmy Johnson, Ari Brown, Nicole Mitchell és Corey Wilkes.
A kiadó atyja, Bob Koester először 78-as fordulatszámú lemezeket árusított, főként postai utánvétellel; raktára a kollégiumi szobája volt.
Később egyik barátjával St. Louis-ban (Missouiri) megnyitotta a Blue Note Records Shop-ot, majd a szakítás után a Delmar utcában létrehozta a Delmar Records-ot.
Első jazz lemezét 1953-ban adta ki. A céget 1958-ban Chicagó-ba költöztette, s a rákövetkező évben megvette a Seymour Jazz Mart-ot, majd a kiadó nevét Delmark Records-ra változtatta.
Blues lemezekkel az 1960-as évek elején kezdett el foglalkozni, ezzel segített visszahozni a feledésből Sleepy John Estes-t és Yank Rachel-t.
1963-ban áthelyezte a kiadót és az áruházat a Grand Avenue-ra, majd az utóbbinál is névcsere következett: Jazz Record Mart lett az új elnevezés. Érdekességképpen meg kell említenem, hogy itt dolgozott Bruce Iglauer is, aki később létrehozta az Alligator Records-ot.
Az évek során olyan zenészek munkái jelentek meg a kiadónál, mint az Art Ensemble Of Chicago, Chicago Underground Trio, Ethnic Heritage Ensemble, Sun Ra And The Arkestra, Coleman Hawkins, Luther Allison, Big Time Sarah, Junior Wells, Magic Sam és Otis Rush.

Turista


Díjnyertes fotó Jeanne Carroll-ról
2008-09-23


Az Afroaid Magyarország Közhasznú Egyesület „A XXI. század Fekete-Afrikája” címmel nyílt fotópályázatot írt ki. A győzteseket 1081 pályázó fotó közül választotta ki a zsűri. A nyertesek közt megtalálható társoldalunk, a MEDIAWAVE 2006-os, Ravazdon megtartott rendezvényén készült Jeanne Carroll kép is. Az alkotás a pannonhalmi Talabér Tamás munkája.
A pályázat célja az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét Fekete-Afrika lakóinak életkörülményeire, és megpróbálják megmutatni Fekete-Afrika igazi arcát, amely merőben eltér a köztudatban élő képtől.
A képeket bemutató kiállítás megnyitója szeptember 6-án volt Budapesten, a Gödör Klubban.


Pampalini


Legendás zenészektől búcsúzunk
2008-09-22


Ismét szomorú híreket kaptunk a blues világából, hiszen újból két halálesetről kell beszámolnunk.

2008. szeptember 20-án, 78 éves korában elhunyt Nappy Brown.
Napoleon Brown Culp 1929. október 12-én született Charlotte-ban (North Carolina). Ifjúkorában gospeleket énekelt, majd az ’50-es évek végén rhythm & blues-ra váltott. 1954-ben szerződést kötött a Savoy Records-szal, majd elkészítette a Don't Be Angry című lemezét, amin több sikerdala is szerepelt (Don't Be Angry, I Cried Like A Baby).
A rivaldafénytől távol eső évtizedek után a ’80-as években ismét felfelé ívelt a karrierje, a csúcsra a 2007-ben készült Long Time Coming-gal érkezett.
Nagyszerű koncertet adott idén a Blues Music Awards díjátadóján, Tunica-ban (Mississippi). Ezt követően hamarosan kórházba szállították, de az egészségét már nem nyerte vissza.

Múlt hét pénteken hunyt el a legendás New Orleans-i dobos, Earl Palmer.
Earl Cyril Palmer 1924-ben született, dobolni a katonaságnál tanult meg, amikor a hadseregben szolgált a II. Világháborúban.
A háború után a Dave Bartholomew Band-ben zenélt, majd együtt játszott Fats Domino-val, Little Richard-dal, Lloyd Price-szal és Smiley Lewis-zel is.
1957-ben Los Angeles-be költözött, ahol az Aladdin Records session dobosa lett. Itt olyan jazz és pop sztárokkal muzsikált együtt, mint Frank Sinatra, Sarah Vaughan és Doris Day.
Earl Palmer-nek jellegzetes stílust sikerült kialakítania, s számtalan világslágerben hozza a rimust, pl.: Little Richard - Keep A-Knockin, Tutti Frutti, Long Tall Sally, Fats Domino - I'm Walkin, Ritchie Valens - La Bamba, Sam Cooke - You Send Me.
Hollywoodi filmzenék felvételén is gyakori résztvevő volt, az ő játékát hallhatjuk többek között a Frédi és Béni epizódok, a Top Gun, az Azok a csodálatos Baker fiúk vagy a Furcsa pár alatt.
Hosszú pályafutása elismeréseként 2000-ben bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé.

Turista


Blues workshop Joe Fonda vezetésével
2008-09-11


”ÚJ UTAK - NEW LINES”
Nemzetközi Zenei Műhelyek a MOVEAST Nemzetközi Filmfesztivál (Pécs) keretében
Nemzetközi Blues Workshop, Folk Blues Workshop, MEDIAWAVE Undergound Műhely


A most megrendezésre kerülő MOVEAST Nemzetközi Filmfesztivál zenei kísérőprogramjainak megszervezésére és lebonyolítására idén is a győri MEDIAWAVE Alapítványt kérték fel. A kísérő programok különlegességét, egyediségét az adja, hogy nem egyszerűen koncertek sorozatáról van szó, hanem zenei műhelymunkák során lehetőség adódik a résztvevő muzsikusok kreatív együttműködésére is. A MEDIAWAVE hat éve szervez a fesztivál, majd később a táborok, egyéb alkalmak keretében zenei műhelyeket, amelyek alkalmat adnak a résztvevőknek, hogy felfrissítsék zenei gondolkodásukat, megismerjék más, híres és kevésbé híres muzsikusok alkotói, gyakorlási módszereit. A műhelymunka új folyamatokat indíthat el a zenei út keresésében más komponálási, hangszerelési és zenekar szervezési formák megismerésével, impulzusok átadásával.

A következő zenei műhelyben való részvételre várják még a jelentkezéseket:

NEMZETKÖZI BLUES WORKSHOP
Pécs, 2008. október 8-10.
Vendégtanár: Joe Fonda (USA)

A Nemzetközi Blues Workshop a világhírű Joe Fonda irányítása alatt valósul meg. Fonda a New York-i jazz szcéna jeles képviselője, aki saját formációi (From the Source, Conference Call, FAB Trio) mellett pályafutása során többek között Anthony Braxton, Archie Shepp, Dave Douglas és Mark Whitecage zenekaraiban is játszott. Zenei nyitottságára jellemző, hogy több műfajban is kipróbálta magát, így örömmel vállalta felkérésünket a blues workshopban való részvételre, amely minden ebben szereplő számára egy új fejezet kezdetét jelenti.

Tervezett program:
11:00 – 14:00, 16:00 - 19:00 csoportos oktatás / közös próba
Esténként: koncertek + jam session
Zárókoncert: 2008. október 10. 22:00

Általános feltételek:
Jelentkezési határidő: 2008. szeptember 25.
Jelentkezéshez a következőket kell e-mailban eljuttatni a lenti e-mail címre:
- hiánytalanul kitöltött nevezési lap (személyes adatok, rövid szakmai életrajz)
- fotó az alkotókról (jpeg) az internetre való elhelyezés okán.
A workshop részvétel alapkellékei:
- hangszer
- alaperősítő.

Részvételi díj:
10.000 Ft,- mely magában foglalja az oktatás költségét, de a szállást és étkezést nem tartalmazza.

Jelentkezési feltételek:
Jelentkezni a kitöltött és visszaküldött jelentkezési lappal lehet. A részletek iránt érdeklődni Csete Orsolyánál lehet e-mailben: orsi@mediawave.hu vagy telefonon: + 36 20 995-0009

A jelentkezési lap megtalálható a LETÖLTÉS menüpont alatt.


Elvin Bishop: The Blues Rolls On
2008-08-23


A legendás slide gitáros, Elvin Bishop The Blues Rolls On címmel új lemezzel jelentkezik. Az album a Delta Groove Music gondozásában szeptember 23-án jelenik meg.
Bishop ezzel a lemezzel visszanyúl a zenei gyökereihez, és minden zenésznek tisztelettel adózik, aki segítette elindulni a pályán. Az albumon számos nagyság közreműködik, így hallhatjuk B.B. King, Warren Haynes, Derek Trucks, George Thorogood, James Cotton, Kim Wilson, Tommy Castro, John Nemeth, Ronnie Baker Brooks és Angela Strehli játékát.
A gitáros feleleveníti a 70-es évekbeli slágerét, a Struttin' My Stuff-ot, melyet Warren Haynes-szel és Derek Trucks-szal ad elő, de olyan slágerek is rögzítésre kerültek, mint a Come On In This House Junior Wells-től, a Yonders Wall (a) The Paul Butterfield Blues Band-től és Hound Dog Taylor szerzeménye, a Send You Back To Georgia.
Az albumot meghallgatva bebarangolhatjuk Jacksonville, Clarksdale és a mexikói partok vidékét.

Számcímek:
1. Blues Rolls On
2. Night Time Is The Right Time
3. Yonder's Wall
4. Struttin' My Stuff
5. Keep A Dollar In Your Pocket
6. Who's The Fool
7. Black Gal
8. Oklahoma
9. Come On In This House
10. I Found Out
11. Send You Back To Georgia
12. Honest I Do

Pampalini


Szomorú augusztus 20-a a blues színterén
2008-08-21


2008. augusztus 20-án elhunyt az énekes-gitáros Phil Guy, Buddy Guy testvére. A 68 éves művészt a halál a St. James kórházban, Olympia Fields-ben (IL) érte.
Phil Guy 1940. április 28-án született Lettsworth-ben (Louisiana), ahol már gyerekkorában elkezdett gitározni.
1957-ben Raful Neal ritmusgitárosa lett, ugyanebben a bandában a gitáros, Buddy Guy volt.
1969-ben Chicagó-ban csatlakozott testvére saját bandájához, később olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Junior Wells, Byther Smith és Jimmy Dawkins.
A ’80-as években elkezdte építeni a saját karrierjét, számos országban turnézott, de olyan hírnévre, népszerűségre nem tett szert, mint a bátyja. Első saját lemeze 1983-ban jelent meg a JSP Records-nál (ezt ennél a kiadónál több is követte), de a Red Lightin’ és a Wolf Records is megjelentette egy-egy albumát.

Szintén tegnap hunyt el a nagyszerű chicagó-i harmonikás, Little Arthur Duncan. 74 éves volt.
Arthur Duncan 1934. február 5-én született Indianola-ban (Mississippi). 16 éves korában Chicagó-ba költözött, ahol összebarátkozott Little Walter-rel. Ő inspirálta arra, hogy harmonikázzon. Ezekben az években gyakran együtt játszott Earl Hooker-rel.
Évtizedeken keresztül csak a szeles városban ismerték, itt is főleg a saját klubjában, a Back Scratcher Social Club-ban.
1999-ben jelent meg a Delmark Records-nál az első lemeze Singin' With The Sun címmel, majd egy rövid kitérő után, 2007-ben ismét a Delmark adja ki a lemezét. A Live At Rosa's Blues Lounge koncertlemez CD-n és DVD-n is megjelent.

Turista


Little G. Weevil a Blues In London oldalán
2008-08-12


Múlt héten interjú jelent meg hazánk egyik legtehetségesebb blues zenészével, Little G. Weevil-lel a Blues In London oldalán. Ezen az oldalon megtalálhatjuk az énekes, gitáros áprilisban megjelent Southern Experience című lemezének a kritikáját is.

Pampalini


Kórházba került T-Model Ford
2008-08-11


Kórházba szállították az énekes, gitáros, dalszerző T-Model Ford-ot (James Lewis Carter Ford), ebből következően le kellett mondania a fellépéseit, így nem játszhat Clarksdale-ben (Mississippi) a Sunflower Blues Festival-on sem.
T-Model Ford 1924-ben egy vidéki kisvárosban, Forest-ben (Mississippi) született. Gyermekkorában a család farmján dolgozott, később teherautó vezető volt. Élete folyamán két évet börtönben is ült.
Lemezei 1997-től a Los Angeles-i Fat Possum kiadónál jelentek meg, stílusára a kemény, vad, szenvedélyes, nyers jelzők illenek.

Turista


83 évesen is fáradhatatlan
2008-08-05


„Szeretem a blues-t és alig várom, hogy megoszthassam ezt a szenvedélyemet, sztorijaimat és a kedvenc zenémet azokkal az emberekkel, akik az XM-et hallgatják…” mondta B.B. King egy nyilatkozatában. Nos, erre már nem kell sokat várnunk, hisz 2008. szeptemberétől indul rádióműsora – a B.B. King’s Bluesville – az XM74 adón. A program átfogó képet fog adni a blues és a gospel zenéről, melyeket King sztorikkal, személyes anekdotákkal fog fűszerezni.
Új albummal is jelentkezik, augusztus 26-án a Geffen Records adja ki a One Kind Favor című lemezét, melynek T-Bone Burnett a producere.
További hír, hogy a B.B. King Museum and Delta Interpretive Center szeptember 13-án nyílik meg, szülővárosában Indianolában, Mississippi-ben. Az intézmény célja nemcsak a Király zenei pályafutásának a bemutatása, hanem hogy megszeretesse a műfajt az újabb generációkkal, és támogassa a fiatalok zenei nevelését.
Ja, és ne feledjük, szeptember 16-án immár 83 éves lesz Riley B. King!

Turista


Blues workshop Ferenczi György vezetésével
2008-07-07


”ÚJ UTAK - NEW LINES 3”
Nemzetközi Zenei Műhelyek
PASSPORT CONTROL projekt
MEDIAWAVE NEMZETKÖZI NYÁRI MŰVÉSZETI TÁBOR keretében
Ravazd (Győr-Moson-Sopron megye), 2008. július 18–26.


A két évvel ezelőtt elindított zenei műhely-sorozatok közül idén nyáron elsősorban a hazai és a környező országok (cseh-szlovák-lengyel-magyar és osztrák) blues zenészei számára kínálnak a szervezők újdonságot! A Blues Műhely július 20 és 23 között kerül megrendezésre a Visegrádi Alap támogatásával, Ferenczi György vezetésével és szlovák-cseh-lengyel tanárok értő irányításával.
Elegendő jelentkező esetén az Underground Zenei Műhelyt is elindítják Hajnóczy Csaba (Kampec Dolores, ex-Kontroll) vezetésével.
A legizgalmasabb, speciális zenei műhely a táborra érkező marokkói Gnawa törzsi zenészek (ütősök, gitárosok, énekesek) segítségével fog létrejönni, akik a blues műhely munkáját is színesíteni fogják.

Visegrádi Blues Műhely Ferenczi György vezetésével
(HUN – CZ – SK – PL)
Ravazd, 2008. július 20-23.

A már jól ismert szlovák blues-rock gitáros virtuóz, René Lacko és a győri legenda, Drapán László billentyűs-szaxofonos mellett több külföldi és magyar vendég tanár is feltűnik majd.
A műhelymunkát irányítja Ferenczi György hegedűs, énekes, harmonikás, a Herfli Davidson és a Rackajam együttesek vezetője.

Vendégtanárok:
Rene Trossman (CZ/USA) - Prágában élő híres gitáros, a chicagó-i blues vonal elkötelezett híve és művelője.
www.renetrossman.com
Leszek Cichonski (PL) - Lengyelország kultikus gitárhőse, a wroclaw-i Thanks Jimi Fesztivál főszervezője. (ez az az esemény, ahol minden évben több ezer gitáros egyszerre nyomja a Hey Joe-t)
www.cichonski.art.pl
René Lacko (SK) - a már jól ismert zenész a texasi blues rockot ötvözi Hendrix játékstílusával. Az eddigi workshopok vezetője.
www.renelacko.com

Tervezett program:
Július 20.
délután - Gyülekezés, sátorverés, próbahelyek elfoglalása, ismerkedés – 14 órától
- Tábor nyitó: 18 óra
(bemutatkozás, próbák megbeszélése)
- Nyitókoncert: 20 óra
Rómer Blues Műhely ’2007 - René Lacko vezetésél

Július 21-23. között
- Délelőtt: 10 órától a vendégtanárok speciális kurzusai (hétfő - Trossman, kedd - Cichonski, szerda - Lacko)
- Délután: közös próba, koncertprogram kialakítása
- Esténként: koncert + jam session
Július 23.
- zárókoncert: 20:00
a műhelymunka során kialakult blues formációk bemutatkozása

A részvétel költségei
Az eddigi workshop előzményektől eltérően a szervezők sajnos már nem tudják a műhelymunkát ingyenesen biztosítani, csak kedvezményes konstrukciót sikerült kialakítani a Visegrádi Alap hozzájárulásával!
Részvételi díj: 15.000 Ft, mely magában foglalja az oktatás költségét, sátorozási lehetőséget és napi háromszori étkezést (első nap csak vacsora). Emellett a zenei workshop résztvevői ingyenesen vehetnek részt a marokkói zenészek vezetésével tartandó gnawa ütős és tánc oktatásban is.

További információk az alábbi oldalon találhatóak meg.


Little G. Weevil: Southern Experience
2008-06-24


A 2008-as év első felében a műfaj hazai elitjét képező előadók, zenekarok sorra jelentették meg új lemezeiket. Az alábbiakban Little G. Weevil a márciusban megjelent Southern Experience című albumán található dalokat mutatja be.

1. Hey Jody - Jody Bartlett egy nagyon szexi hölgy, akivel a memphis-i Beale Streeten találkoztam még 2005-ben. Emlékszem épp lejöttem a színpadról, ő odajött és megnyalta a fejem tetejét. Kell a férfinak több? Egy-két napot szórakoztunk, aztán soha többet nem láttam. Erről szól a szám.

2. The Woman I Ain't Never Seen – XXI. századi szerelembe esés interneten keresztül. Sokaknak sikerült, és így lesz értelme az eleinte furának hangzó címnek: „Beleszeretni a nőbe, akit soha nem láttam”. Jó kis boogie.

3. Going Back South – Nem nehéz kitalálni, ez az Egyesült Államok déli része iránt érzett szerelmem egyik tanúsága. Ezt a számot itt Magyarországon írtam egy évvel, miután hazajöttem az Államokból. Itt csak álmodozom arról, hogy egyszer remélhetőleg ismét a Mississippi környékén fogok sétálni.

4. Place A Dollar In My Hand – A legfrissebb darab a lemezen, idén februárban írtam. Ez egy saját tapasztalataimon alapuló nóta, igazi North Mississippi Blues. Valahogy úgy látom, hogy a nők csak addig hajtanak a férfira, ameddig csak épp szükséges. Aztán jön a jegygyűrű, esetleg a gyerek és megőrülnek. Elszedik a pénzed, nincs tiszta ruhád, de nem is engedik, hogy te mossál magadra, a végén még elrontod a mosógépet. Csoda, hogy ennyi férfi jár a kocsmába?

5. Anson And Sam - Texasi stílusban egy instrumentális darab. Pár évvel ezelőtt volt szerencsém többször is találkozni a névadó amerikai zenészekkel. Anson Funderburgh és Sam Myers évtizedekig muzsikáltak együtt és testvérként szerették egymást. Az ő tiszteletükre íródott a nóta.

6. Weird Dancing Woman – A dal címe eredetileg American Woman volt, ami egy teljesen spontán, majdnem színpadon született szerzemény. 2003 környékén pár hónapig Budapesten tartózkodott egy amerikai hölgy Dallasból. Emily egy elég őrült lány volt, imádott szórakozni, inni és a szexet sem vetette meg, azért valljuk be. Annak idején sokat játszottuk a Mojo Working című számot, és megunva a szöveget elkezdtem improvizálni ugyanarra az alapra. Később saját formámra alakítottam a zenét, dúrból moll lett, majd később kipofoztam a szöveget is. Mint mondtam, Emily nem volt egy semmi jelenség, sokak számára emlékezetes volt az ő ittléte. Hát nekem is.

7. Chocolate Pie – Ez egy abszolút szexuális töltésű szám. Tudod, az én párom egy jamaicai származású hölgy, tehát csoki. Plusz még elég édes szájú is, és az első pár találkozásunk szinte az ágyban kezdődött és végződött. Így már nem nehéz értelmezni a szám szövegét. Magyarul, adok neked egy kis csokit, ha ma este is…

8. Glad To Have You Back - Ez az egyetlen szóló szám a lemezen és milyen meglepő, szintén egy hölgyről szól. Ez már csak így megy ebben a korban. Hosszú ideig együtt voltam a szóban forgó hölggyel, aki még Amerikába is utánam jött, aminek nagyon örültem. Mégis a sors úgy hozta, hogy elválltunk egymástól.

9. Nobody Loves The Blues But Me – Egy gyönyörű, lassú blues. Amikor az Államokba, Alabamába költöztem és hónapokig csak dolgoztam reggeltől estig, eléggé el voltam keseredve. Nem úgy alakultak eleinte a dolgok, és a város valahogy teljesen passzív volt a blues zenére. Ott kezdtem el írni a számot, amit később Memphisben fejeztem be. Érdekes, hogy ugyanaz a hölgy van megemlítve itt, mint az ezt megelőző számban. Mégis, aminek ott örültem, annak már itt kevésbé…

10. She's The One – Egy erőteljes Little G. boogie. Nem hiszem, hogy sokat kéne magyarázni. Ha az ember végre megtalálja élete párját, jó számokat ír.

Összességében én azt hiszem, meg vagyok elégedve az anyaggal. Ezekben az években így játszom a bluest és ezt sikerült is felvenni. Az életem teljesen egyszerű, és mindig ugyanarról szól: zene, nők, család, barátok, utazás, szórakozás, pénzkeresés, szex, szeretet és tisztelet.
Lehet, hogy sokaknak ez primitív, de akkor sem fogom ezt túlmisztifikálni. Nem bonyolult sem a szöveg, sem a zene, mint ahogy én sem vagyok az. Mégis iszonyat erő van az albumban, azért mert 100%-ig őszinte, és a közreműködő zenészek is kitűnő munkát végeztek. Nincs kit kiemelni, magyart vagy amerikait. Mind nagy szeretettel fogadták el a meghívásomat, amit ezúton is köszönök.
Remélem, hogy mindenkinek tetszeni fog. Én senkivel nem akarok versenyezni, játszom, amit játszom, és csak remélni tudom, hogy egy-egy koncert után boldogan és elégedetten tér haza a közönség.

Little G. Weevil


Új lemez Walter Trout-tól
2008-06-14


Hosszú idő után The Outsider címmel új lemezzel jelentkezik Walter Trout. Az album a Provogue Records gondozásában június 24-én fog megjelenni és eddig több mint 500000 darab megrendelés érkezett a CD-re.
A lemez tizenhárom Trout szerzeményt tartalmaz, társai nem a megszokott kísérőzenekarának a Radicals-nak a tagjai, hanem session zenészek. Így hallhatjuk a dobos Kenny Aronoff, a basszusgitáros Hutch Hutchinson, a zongorista Jon Cleary játékát, Hammond B3 orgonán pedig Skip Edwards-ot és Samuel Avila-t. További vendég a „szájharmonika varázsló” Jason Ricci. A lemez producere John Porter (B.B. King, Los Lonely Boys, Ryan Adams).
Walter Trout jelenleg Kanadában és az Egyesült-Államokban koncertezik, augusztustól Európa következik.

Számcímek:
1. Welcome To The Human Race
2. Next Big Thing
3. All My Life
4. Love Song Of J. Alfred Bluesrock
5. Don't Wanna Fall
6. Child Of Another Day
7. Turn Your Eyes To Heaven
8. Restless Age
9. Gone Too Long
10. Matter Of The Heart
11. Can't Have It All
12. Sanjay
13. Outsider

Pampalini


Kórházba szállították Nappy Brown-t
2008-06-10


A 79 éves veterán blues zenészt Nappy Brown-t, június 1-jén Newton-ban (New Jersey) kórházba szállították.
Az énekes nemrégiben adott remek koncertet a Blues Music Awards díjátadóján Tunica-ban (Mississippi), majd további fellépései is lettek volna San Francisco-ban, majd a Live Oak Music Festival-on Santa Barbara-ban.
Napoleon Brown Culp 1929. október 12-én született, ifjúkorában evangéliumi csoportok tagja volt. 1954-ben szerződést kötött a Savoy Records-sal, 1955-ben a Billboard második helyére került a Don't Be Angry című dallal.
Az ötvenes évek végén egy all-star show előadójaként turnézott Jackie Wilson-nal, Little Richard-dal, Chuck Berry-vel, Bo Diddley-vel és Buddy Holly-val.
A ’80-as évek elején megújulva tért vissza, majd 1983-ban sikeresen turnézott a skandináv országokban.
Az utolsó albuma 2007. májusában jelent meg a Blind Pig Records-nál Long Time Coming címmel.

Turista


A T. Rogers kíséri Mem Shannon-t a nyugat-európai turnéján
2008-05-26


Május 29-től nyugat-európai turnén vesz részt a T. Rogers zenekar, amelyen Mem Shannon kísérőzenekara lesznek. A turné közel egy hónapos, s Németországot, Franciaországot, Ausztriát, Belgiumot és Luxemburgot érinti. Magyarországi fellépés nem szerepel egyelőre a dátumok között. Mind Mem Shannon, mind a T. Rogers ugyanannál az ügynökségnél van, így jutott hozzá kemény lobbizás árán ehhez a lehetőséghez a hazai együttes.
Mem Shannon New Orleans-ban született, gyerekkorában klarinéton kezdett el játszani, csak később, 15 éves korában váltott gitárra. Eleinte (a) The Ebony Brothers Hot Band zenekarral játszott, majd a Free Enterprize-zal. Édesapja 1981-ben meghalt, ekkor taxizni kezdett, hogy a családját el tudja tartani. Pár évig abba is hagyta a zenélést, amit 1990-től folytatott, majd 1991-ben megnyertek egy tehetségkutató versenyt. 1995-ben jelent meg az első albuma A Cab Driver's Blues címmel, ezt még továbbiak követték.
Mem Shannon zenéjében a funk, a jazz, a rock & roll és a soul keveredik, CD-i remek modern gitár blues korongok.
A T. Rogers-ről tudni kell, hogy a Nemzetközi Dalszerző Verseny blues kategóriájának ötödik helyezettje a Goin' Home Train szerzeménnyel. A csapat a nyár folyamán a paksi Gastroblues Fesztiválon is játszik.

Turista


Megjelent JW-Jones új lemeze
2008-05-20


JW-Jones a fiatal kanadai blues gitáros Bluelisted címmel új lemezzel jelentkezett, mely a Maple Blues Awards nyertes zenész ötödik albuma. Jones 4 kontinens 13 országában koncertezett, együtt dolgozott az Egyesült-Államok és Kanada vezető muzsikusaival, Kim Wilson-nal, Colin James-sel, David “Fathead” Newman-nal és Roxanne Potvin-nal.
Az új lemezen a saját számok mellett 4 feldolgozás nóta is megtalálható, vendég muzsikusként hallhatjuk Little Charlie Baty (gitár, szájharmonika), Junior Watson (gitár), Richard Innes (dob) és Larry Taylor (basszusgitár) játékát. A lemezborító szövegét Dan Aykroyd írta.
JW-Jones lemezeit a Northern Blues Music adja ki, melyeket Európában a német CrossCut Records forgalmaz.

Számcímek:
1. Double Eyed Whammy
2. Looking The World Straight In The Eye
3. Can't Play A Playboy
4. Mad About You
5. Wasted Life
6. Somebody's Got To Burn
7. Heavy Dosage
8. That's Wrong Mama
9. Waiting On You
10. The Doctor
11. Out Of Service Blues
12. Bogart Bounces Again
13. Silent Treatment
14. Tickets On Yourself


Pampalini


Problémás helyek ahová ne menjünk!
2008-05-15


Kedves olvasóink, a mai naptól Problémás helyek ahová ne menjünk! címmel fórumot indítottunk, mivel a közelmúltban információk jutottak el hozzánk, hogy hazai blues zenészek fellépésük alkalmából kellemetlen, megalázó helyzetbe kerültek. A fórumon lehetőség nyílik a zenészek számára, hogy a koncerthelyekkel kapcsolatos negatív vagy akár a pozitív élményeikről is beszámolhassanak. Várjuk a klubok tulajdonosainak, koncertszervezőinek a hozzászólásait is.

Turista & Pampalini


Hírek a Delta Groove Productions-ról
2008-05-13


Néhány új hírrel szolgálhatunk a Delta Groove Productions felől, hisz a múlt héten megtartották a harmadik All Star Blues Revue-t, valamint megjelenés előtt állnak új korongok is.
2008. május 9-én Clarksdale-ben (Mississippi) a Ground Zero Blues Club-ban tartották a nagyszabású 3RD ANNUAL DELTA GROOVE ALL-STAR BLUES REVUE-t, szenzációs fellépőkkel.
A klubba - melynek tulajdonosa Morgan Freeman és Bill Luckett - 270 szerencsés jutott be, hogy megtekintse a következő előadókat: The Mannish Boys, Jackie Payne Steve Edmonson Band, Phillip Walker, The Insomniacs, Los Fabulocos featuring Kid Ramos, Lynwood Slim, Jason Ricci & New Blood. De nemcsak e kiadó muzsikusai koncerteztek, hanem a Blue Witch Records-tól is érkeztek zenészek, valamint láthatóak voltak speciális vendégek is.
A megjelenésre váró lemezeknél a sort Mike Zito kezdi, aki „ismeretlen” arc a kiadónál, a CD-je 2008. május 20-án jelenik meg Today címmel. A fiatal tehetség a Van Halen hatására kezdett el gitározni. Az első albuma 1996-ban jelent meg Blue Room címmel, ezt követte 1999-ben az America’s Most Wanted. 2004-ben jelent meg a Slow It Down című CD-je, olyan remek dalokkal, mint a Long Dark Road vagy a Change My Ways. A következő évben több mint 250 koncertet adott. Zenéjére olyan előadók voltak hatással, mint Prince, Van Halen, Jimi Hendrix, Eric Clapton, SRV, Walter Trout, B.B. King és Buddy Guy. Igazi áttörésnek ígérkezik az új album, hiszen Mike most már egy profi kiadót is a háta mögött tudhat.
Jó hír, hogy 2008. június 17-én fog utcára kerülni (az interneten a kiadó oldalán már rendelhető) a The Mannish Boys új albuma, melynek a címe Lowdown Feelin'. Ez a negyedik korongja az együttesnek, a lemezen szereplő nevek pedig magukért beszélnek: Bobby Jones, Finis Tasby, Johnny Dyer, Randy Chortkoff, Frank “Paris Slim” Goldwasser, Kid Ramos, Kirk “Eli” Fletcher, Ronnie James Weber, Tom Leavey és Richard “Big Foot” Innes. A csapat megidézi az olyan legendás Rhythm & Blues koncerteket, mint amilyen a Johnny Otis Show vagy az Ike Turner & The Kings Of Rhythm fellépései voltak, és elhozza a XXI. századba az American Folk Blues Festival-ok hangulatát.
A Jackie Payne Steve Edmonson Band is új lemezzel jelentkezik, melynek a megjelenése 2008. július 22. A páros és csapata ízes, energikus gospel, soul, blues és R&B zene keverékét játssza, a megjelenés előtt álló albumuk címe: Overnight Sensation.
A sort a Soul of John Black Black John albuma zárja augusztusban. Az előadó névválasztását egy 1976-ban készült film inspirálta. Zenéjére hatással volt Leadbelly, Muddy Waters, John Lee Hooker, Buddy Guy, Lightnin’ Hopkins, Bo Diddley, Blind Boy Fuller és Al Green. A debütáló albumával - The Good Girl Blues - foglalkozott a Wall Street Journal, az Interview, a Blender, a Billboard és a New Yorker is, valamint jelölték a Best New Artist Debut címre.
A 2008. évi Blues Music Awards-ra több előadót is jelöltek a kiadótól, de csak egyikőjük, Honey Piazza nyert, Ő a Pinetop Perkins Piano Player díjat vihette haza.

Turista


Átadták a Blues Music Awards díjait
2008-05-08


A tegnapi nap folyamán nyilvánosságra hozták a 2008. évi Blues Music Awards nyerteseit.
A huszonkilencedik alkalommal megrendezésre került díjátadót a tunicai (Mississippi) Grand Casino and Hotel-ben tartották, a nyertesek névsora az alábbiakban található.

Acoustic Album of the Year
Bobby Rush - Raw

Acoustic Artist of the Year
Bobby Rush

Album of the Year
Watermelon Slim & The Workers - The Wheel Man

B.B. King Entertainer of the Year
Tommy Castro

Band of the Year
Watermelon Slim & The Workers

Best New Artist Debut
Diunna Greenleaf & Blue Mercy - Cotton Field to Coffee House

Contemporary Blues Album of the Year
Tommy Castro - Painkiller

Contemporary Blues Female Artist of the Year
Bettye LaVette

Contemporary Blues Male Artist of the Year
Tab Benoit

DVD
Kenny Wayne Shepherd - 10 Days Out: Blues From the Backroads

Historical Album of the Year
Epic/Legacy - Breakin' It Up, Breakin' It Down - Muddy Waters, Johnny Winter, James Cotton

Instrumentalist - Bass
Bob Stroger

Instrumentalist - Drums
Sam Lay

Instrumentalist - Guitar
Bob Margolin

Instrumentalist - Harmonica
Kim Wilson

Instrumentalist - Horn
Deanna Bogart

Instrumentalist - Other
Robert Randolph - Pedal Steel

Pinetop Perkins Piano Player of the Year
Honey Piazza

Song of the Year
'Gonna Buy Me a Mule' - Koko Taylor, Koko Taylor - Old School

Soul Blues Album of the Year
Holmes Brothers - State of Grace

Soul Blues Female Artist of the Year
Irma Thomas

Soul Blues Male Artist of the Year
Bobby Rush

Traditional Blues Album of the Year
Koko Taylor - Old School

Traditional Blues Female Artist of the Year
Koko Taylor

Traditional Blues Male Artist of the Year
Hubert Sumlin

Pampalini


B.B. King Múzeum nyílik
2008-05-02


2008. szeptember 13-án B.B. King Múzeum nyílik Indianola-ban, a Mississippi Delta közepén.
B.B. King-et munkássága elismeréseként 1984-ben beválasztották a Blues Foundation Hall Of Fame-be, 1987-ben pedig a Rock And Roll Hall Of Fame-be.
2005-ben a University Of Mississippi díszdoktorává avatták.
A minden idők legaktívabb zenészének még 70 éves korán túl is évi 200 fellépése van. Nyert 14 Grammy díjat, valamint több mint 150 albumot készített.
A Múzeum egy non profit szervezet lesz, bemutatja a „király” életét, a karrierjét, támogatni fogják a művészetet és az ifjúság nevelését.

Turista