Magyar Atom
2018.03.24.


Hobo
2018.03.30.


Gary Moore
Emlékest 2018

2018.04.04.


Ryan McGarvey
2018.05.01.


Danny Bryant
2018.05.18.


Joe Bonamassa
2018.06.14.


Ten Years After
2018.07.01.


Henrik Freischlader Band
2018.09.12.


Layla Zoe

2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Village Lizards, egy egyéni hangú trió
2010-04-12 | hír


2009 decemberében Besenyei Csaba (Big Fat Chubby And The Swamp Busters), Nagy Szabolcs (Muddy Shoes, ex-Hobo Blues Band) és Pengő Csaba (Muddy Shoes, ex-Pribojszki Band) gondolt egy merészet és létrehozta a Village Lizards nevű zenekart.
Ők hárman jól ismerik egymást, mivel évekig zenéltek együtt különböző formációkban, végigjátszva Európa legtöbb országának jelentős fesztiváljait. A trió repertoárja igen széles skálán mozog, jó néhány világslágert és saját kompozíciót játszanak igényes, egyéni hangzásban - ilyen hangszer összeállítású zenekar hazánkban eddig még nem létezett. A szájharmonika, zongora, nagybőgő és az ének adta hangszerelési lehetőségeket igyekszenek maximálisan kihasználni és szórakoztató koncertekkel kiszolgálni a közönséget.
A zenekar április 23-án Békéscsabán, majd május során Szegeden és Budapesten lép fel.

hoati


Nick Moss: Privileged
2010-04-09 | kritika


Van az úgy, hogy egy zenész, egy zenekar úgy érzi, hogy az adott műfajban, az adott körülmények között szinte mindent elért, s váltania kell. Sok lehetőség kínálkozik ilyenkor, ami sok csapdát is rejt. Kevesen vannak ugyanis, akik a zenei önazonosságuk megőrzése mellett az új produkciójukkal is eredetit, egyedit alkotnak.
A hírek szerint egy rövid (?) kitérőre vállalkozott Nick Moss is, akinek hét Chicago blues album, két Blues Blast Music Award díj és tizenhat Blues Music Award nevezés után zenei pályája új irányt vett. Azonban szeretném nyomban leszögezni, megijednünk nagyon nem kell.
Nick Moss-t mielőtt találkozott volna Jimmy Rogers-szel, Jimmy Dawkins-szal és Lurrie Bell-lel, olyan előadók zenei munkássága nyűgözte le, akik azonos gyökerektől indultak el, s zenéjüket az adott kor szellemének megfelelően keményebben, rockosabban játszották. A közös alap a Mississippi Delta blues, az előadók a Led Zeppelin, a The Allman Brothers Band, a Free, Jimi Hendrix, a ZZ Top és a Cream voltak.
Mindezekből következik, hogy az ez év márciusában megjelent Privileged lemezzel Nick egy rockosabb, blues-rockosabb irányba mozdult el. Az okot sejthetjük, rajongói táborát szeretné ezáltal bővíteni, és nevét még ismertebbé tenni.
A tracklistát végigböngészve rögtön találunk pár ismerős számot, ilyen a Louise (Howlin’ Wolf dala), a Politician (ezt a Cream zenekar szerezte és játszotta, nem is akárhogy) és a For What It’s Worth (Stephen Stills szerzeménye).
Az énekes-gitáros gyökeresen új megoldásokat nem keresett, a ’60-as, ’70-es évek zenéjét éli, teljesíti ki, menti át szellemi és megnyilvánulásbeli eszközeit birtokba véve. Ott folytatja, azt a részét ragadja meg, ami a legéletrevalóbb, a legmeggyőzőbb volt. A lemez végig egységes, a CD-n gyakrabban, hangsúlyosabban sejlik fel a Cream zenei világa.
Zárásként elmondható, igaz hogy nem sikerült a legjobb anyagát megalkotnia Nick Moss-nak, azonban sikerült egy személyes világot létrehoznia az új lemezén.

Blue Bella Records, 2010

Turista


Vadvirágok, Eric Sardinas és más bluesolások
2010-04-05 | kritika


A Vadvirágok Blues Band hazatért első nagyszabású turnéjáról, ami bátran mondhatjuk, hogy eléggé nagy sikerrel zárult. Vázolom a tényleges adatokat: 4 ország, 10 koncert, 1 nemzetközi sztár, kb. 3000 km.
Nem volt zökkenőmentes az indulás, mivel a gitáros otthon felejtette az útlevelét. Ennek ellenére sikeresen megérkeztek a fiúk Pécsre, majd egy kellemes kis koncert után célba vették a szerb határt. Kisebb döccenők után következett Zenta és a méltán híres Mojo Club, a turné egyik felejthetetlen koncertje. Mindenki nagyon kedves volt a bandához, nagyon értették és élvezték a bluest. Hatalmas buli volt.
A csapat egy kemény utazás után érte el Szófiát és turnéjuk fő állomását, a Sofia Blues Meetinget Eric Sardinas-szal. A klub, amiben játszottak körülbelül 500 férőhelyes volt és aznap tele is lett. Az este kezdéseként egy pre-war blues duó mutatkozott be. Majd a Vadvirágok következtek, akik nem voltak teljesen ismeretlenek a bolgár közönségnek, mivel nem első ízben jártak Bulgáriában. Igazi Blues 'N’ Roll hangulatot varázsoltak régi klasszikusok egyedi interpretálásával, és a közönség nagy meglepetésére, saját magyar nyelvű számaikkal. A fiúk után következett Vasko The Patch nemzetközi hírű blues zenész egy fergeteges rhythm and blues repertoárral.
Ezek után eljött az est fénypontja, Eric Sardinas and Big Motor, egy iszonyú robbanékony, elvarázsoló és persze felpezsdítő műsorral, amitől mindenki dobott egy hátast. Nagyon nagy élmény volt egy ilyen világklasszist élőben látni. Már magában hatásos volt a dobro gitár Marshall erősítőre kötve és kihajtva.
Az este megkoronázásaképpen közös blues jam sessionnel búcsúztak a zenészek, ahol a Vadvirágok Blues Band összes tagja együtt zenélhetett Eric Sardinas-szal. Két dob, két basszusgitár és persze számtalan gitár. A koncert utáni vacsorán sikerült jó barátságba kerülni Eric Sardinas-szal, ami örök emlék mindenki számára.
Ezek után a csapat indult tovább Bulgáriába, majd Romániába, ahol meglátogatták a Bukaresti Magyar Kulturális Intézetet és a méltán híres Green Hours Jazz Clubbot. A turné záróakkordjaként Kolozsvárott léptek fel egy igazi egyetemi klubban, a Soul Clubban, ahová a banda nemsokára visszatér.
A fiúk fáradtan, de sok élménnyel tértek haza és várják az újabb utazást, amire nem is kell olyan sokat várniuk…

Suba Attila


Dave Arcari: Got Me Electric
2010-04-02 | kritika


Mivel Dave Arcari személyében egy olyan előadó lemezét mutatom be, aki hazánkban kevésbé ismert, ezért szeretnék némi információval szolgálni a gitáros-énekes pályafutása iránt érdeklődőknek.
A glasgow-i muzsikus első akusztikus gitárját 19 évesen vásárolta. Két évre rá megalakította első zenekarát, a Summerfield Blues-t, mellyel 1993-ban az Edinburgh Jazz & Blues Festivalon megnyerték a Scottish Blues Band Of The Year címet. A formáció Devil & The Freightman címmel egy CD-t készített, majd 1996-ban feloszlott.
Dave 1997-ben Radiotones névvel új bandát hozott létre. Négy lemezük jelent meg, melyeket az Egyesült Királyság mellett világszerte szívesen játsszák a rádióadók. A Radiotones a mai napig létezik, igaz évente csakis néhány alkalommal lépnek fel.
Dave Arcari jelenleg szóló előadóként évi több mint 150 koncertet ad, fellépett már többek között Finnországban, Észtországban, Franciaországban és Németországban is. Bemutatkozó EP-je Blue Country Steel címmel 2004-ben jelent meg, melyet két-két EP és CD követett.
Új lemeze, a Got Me Electric saját szerzemények mellett Frankie Miller (One More Heartbreak), Blind Willie Johnson (Soul Of A Man) és Robert Johnson (Walkin’ Blues) dalait tartalmazza, míg a Parcel Of Rogues Skócia nemzeti költőjének, Robert Burns-nek megzenésített verse.
Arcari hangját whisky-áztatta, slide gitárjátéka agresszív és dinamikus, a zene pedig a tőle megszokott punk és rockabilly stílusjegyeket is tartalmazó háború előtti Delta blues.
A skót zenész személyében egy remekül éneklő és kiválóan gitározó előadót ismerhetünk meg, akinek a produkciója a világ bármely táján képes gyorsan felvillanyozni a koncertlátogató közönséget.

Buzz Records, 2009

hoati


Koncertek áprilisban
2010-03-31 | koncertajánló


Benkő Zsolt & Garda Zsuzsa duó
2010. április 09. – Szentendre, Új Művész Étterem
2010. április 30. – Budapest, City Pub

Big Fat Chubby & The Swamp Busters
2010. április 24. – Budapest, Szilvuplé

Blues B.R.Others Show
2010. április 16. - Budapest, Old Man's Music Pub

Blues Bell
2010. április 27. - Szeged, Milleniumi Kávéház

The BLUESBERRY Band
2010. április 03. – Bánd, Rock Ranch
2010. április 17. – Ajka, Rakéta Club

Boll Weevil Folk Blues Gang
2010. április 08. - Békéscsaba, Elefánt Söröző
2010. április 16. - Budapest, Zöld Macska Diákpince

Bőrgyári Capriccio
2010. április 30. – Szentendre, Postás strand

The Braindogs
2010. április 15. – Budapest, A38 hajó
2010. április 16. – Pécs, Pécsi Est Café
2010. április 17. – Veszprém, Expresszó

Deák Bill Blues Band
2010. április 02. – Pécs, Ifjúsági Ház
2010. április 09. – Budapest, Rákosliget
2010. április 10. – Sopron, Hangár
2010. április 16. – Nyíregyháza, Bujtosi Sportcsarnok
2010. április 17. – Békéscsaba, Tégla Művelődési Ház
2010. április 19. - Budapest, Zöld Pardon
2010. április 27. – Budapest, Káposztásmegyer - Ice Center
2010. április 30. – Szeghalom

Dr. Valter Blues Társasága
2010. április 01. – Debrecen, Havanna Kávézó
2010. április 23. - Debrecen, White Klub

Ferenczi György és a Rackajam
2010. április 03. – Törökszentmiklós, Városi Művelődési Központ
2010. április 05. – Budapest, Szimpla Kert
2010. április 12. – Érd, Szepes Gyula Művelődési Központ

HaraKyru Band
2010. április 10. - Budapest, Fat Mo’s Music Club

Hobo
2010. április 06. - Budapest, Budapesti Kamaraszínház - Circus Hungaricus
2010. április 11. - Budapest, Budapesti Kamaraszínház - Circus Hungaricus
2010. április 17. - Budapest, Budapesti Kamaraszínház - Csavargók tízparancsolata
2010. április 20. - Budapest, Budapesti Kamaraszínház - Tudod, hogy nincs bocsánat
2010. április 21. - Debrecen, Csokonai Színház - Circus Hungaricus
2010. április 22. - Debrecen, Csokonai Színház - Circus Hungaricus
2010. április 23. – Kiskőrös - Circus Hungaricus

Jack Cannon Blues Band
2010. április 06. - Budapest, Szimpla Kert
2010. április 22. – Budapest, Picasso Point Blues & Jazz Klub
2010. április 25. - Budapest, Old Man's Music Pub

Jambalaya
2010. április 02. - Budapest, Szilvuplé
2010. április 10. – Budapest, Silenus Pub
2010. április 14. – Zalaegerszeg, Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ
2010. április 16. – Mosonmagyaróvár, Klub Gépház

Living Blues Project
2010. április 21. – Budapest, Alcatraz Music Club

Nemes Zoli & Horváth Misi
2010. április 07. – Budapest, Szimpla Kávézó
2010. április 21. – Budapest, Szimpla Kávézó

Ölveti Blues Band
2010. április 02. – Debrecen

Pribojszki Mátyás Band
2010. április 16. – Budapest, Jazzy Radio Club

Rambling Blues Trió
2010. április 08. – Szeged, Jazz Kocsma

S-Modell
2010. április 18. – Budapest, A38 hajó

Sonny & Horváth Misi
2010. április 28. - Budapest, Szimpla Kávézó

Sonny & Big Fat Chubby
2010. április 29. – Budapest, Lámpás

Sonny & The Wild Cows
2010. április 02. – Budapest, Amigó Bár
2010. április 30. – Budapest, Tündérgyár

T. Rogers
2010. április 02. – Budapest, Fregatt Music Pub
2010. április 09. – Budapest, Fregatt Music Pub
2010. április 13. – Budapest, Fat Mo’s Music Club
2010. április 16. – Budapest, Fregatt Music Pub
2010. április 23. – Budapest, Fregatt Music Pub
2010. április 27. – Budapest, Fat Mo’s Music Club

Tenderfoot Blues Unit
2010. április 10. – Pécs, Ifjúsági Ház - Fringe Fesztivál

Tengs-Lengs
2010. április 23. - Érd, Blues Tanya
2010. április 30. - Ecser, Sportpálya - Rock Fesztivál

Tom White és Barátai
2010. április 03. – Nyíregyháza, Interspar - Inter Cafe
2010. április 09. – Budapest, After Music Pub
2010. április 24. – Nagykőrös, Bols Jazz Café

Török Ádám és a Mini
2010. április 16. - Pápa, Esti Kornél Café
2010. április 17. - Győr, Radó Music Club
2010. április 19. – Budapest, Szimpla Kert
2010. április 23. - Pécel, Kastély Vendéglő

Török Ádám és a Misi
2010. április 02. – Budapest, Szilvuplé
2010. április 03. – Győr, ETO Park - Mandelka Cafe
2010. április 21. – Budapest, Szimpla Kávézó
2010. április 28. – Budapest, Szimpla Kávézó

Tűzkerék xT
2010. április 09. – Budapest, Gitárpont Café – Club ’68

Vadvirágok Blues Band
2010. április 10. – Pécs, Ifjúsági Ház - Fringe Fesztivál

VasZoli és Özséb
2010. április 24. - Budapest, Zöld Macska Diákpince

Village Lizards
2010. április 23. – Békéscsaba, Békési Úti Közösségi Ház

White Coffee Blues Band
2010. április 17. - Budapest, Fregatt Music Pub

Összeállította: Turista


25 éves jubileumi koncertet ad az S-Modell zenekar
2010-03-29 | koncertajánló


S-Modell 25 éves jubileumi koncert
Budapest, A38 hajó
2010. április 18.


Ki gondolná, de a már-már legendává érett S-Modell história 1985 óta íródik. Idén 25 éves a 90-es években első „aranykorszakát” élő S-Modell zenekar, amely e jubileumot méltóképpen ünnepli meg.
Április 18-án, a budapesti A38 hajón egy óriási buli keretében találkozik a mai, néhány éve újra aktív, nemrégiben épp’ az A38-on, a Ten Years After vendégeként fergeteges koncertet adó, Kőszegi Zsolt énekes fogalmazásában „újkori menetelését megkezdő” formáció a régebbi S-Modell korszakok meghatározó zenészeivel. A mai S-Modell (Kőszegi Zsolt és Pribil György, valamint Nagy „Liszt” Zsolt billentyűs, Jókay Árpád gitáros, Madácsy Tamás basszusgitáros, Gáspár Gergely dobos) mellett fellép az alapító tag basszusgitáros Csibi Tamás, a 90-es évek klasszikus felállását megidézve pedig Ferenczi György (szájharmonika, hegedű), Mezei András (basszusgitár) és Gerdesits Ferenc (dob) is színpadra állnak.
Garda Zsuzsa (ének) és Herold Péter (szaxofon), az S-Modell állandó vendégei teszik teljessé a fellépők névsorát.
Furcsa mód, az S-Modell, bár országszerte népszerűvé vált, igazi albumot sosem jelentetett meg. Most e mulasztást is pótolják, hiszen az 1993-as Játszma címre hallgató kazettájuk CD formában is napvilágot lát, valamint vadonatúj albummal is jelentkeznek a jeles alkalomra.


Colombre Band az akusztikus pornó világából
2010-03-27 | hír


Március utolsó hetében startol a Colombre Band első nagylemeze, Tánc az ördöggel címmel. A lemezen 11 dal lesz hallható, olyan nagyszerű zenészek vendégszereplésével, mint Ferenczi György és a Rackajam. Akusztikus pornózenészek módjára ötvözik a blues-, folk-, hip-hop- és rockzenét, rengeteg játékossággal zenében és szövegekben is.
Az első klip a lemez egyetlen angol nyelvű, Kill me című dalához készült, amely először az interneten debütált februárban. A dal választás sokakat meglepett, a zenekart nem ismerők számára félreértésre is okot adhatott – a banda tagjai rendkívül élvezték ezt a helyzetet és egyben előrevetítettek vele egy nagyon eklektikus Colombre Band debütáló-lemez  hangulatot és sokszínűséget.
A Tánc az ördöggel című lemez a Gryllus Kiadó gondozásában jelenik meg.

A zenekar tagjai:
Váray László – ének, gitár, mandolin
Csordás Veronika – ének
Deák Gábor – gitár
Kovács Gábor - cajon/ülődob


The Kilborn Alley Blues Band: Better Off Now
2010-03-25 | kritika


Már korábban illett volna foglalkoznunk a The Kilborn Alley Blues Banddel, így most kapóra jött a - Better Off Now címet viselő – régóta várt új albumuk. Régóta vártuk, hiszen már tavaly szeptemberre ígérte a kiadó a megjelenését, és fotók is kerültek fel az internetre a lemezbemutató buliról. S hogy megérte-e a várakozás? Nem vitás!
A zenekar története nem tekint vissza hosszú múltra. Andrew Duncanson (ének, gitár) alakította a csapatot 2000 áprilisában, középiskolás korában. Társai közül Chris Breen (basszusgitár) és Josh Stimmel (gitár) az iskolai baráti köréhez tartoztak. Néhány hónap elteltével Joe Asselin (harmonika) csatlakozott hozzájuk, de csak 2005-ben Ed O'Hara (dobok) belépésével alakult ki a mai felállás.
Már az első két albumuk (Put It In The Alley, Tear Chicago Down) kitűnt a többi korabeli blues korong közül, sőt mind a kettőt Blues Music Awards díjra (Best New Artist Debut, Best Contemporary Blues Album) nominálták. A tavalyi év során a Sean Costello Rising Star Award díjat is megkapták, melynek az átadójára Buddy Guy Legends klubjában került sor.
A csapat az új lemezén is előnyben részesíti a hagyományos megszólalást: klasszikus Chicago bluest játszanak, ezt vegyítik egy kis déli soul zenével. Előadásmódjuk energikus, fiatalos, a lemezt hallgatva elhisszük, hogy ők lesznek azok, akik megszerettetik a blues zenét a mai ifjúsággal.
Az új CD a gazdasági válságról szóló Nothin’ Left To Stimulate-tel nyit, és a Tough Times című számmal zárul. Ami közte van, az maga a csoda, csupa-csupa kiemelkedő nóta követi egymást, pl.: Watch It – Magic Slimes, mozdonyként zakatoló, Train To Memphis – funky-s, egy személyes élmény szolgál alapjául, amikor Andrew Duncanson New Orleans-ba utazott, Woah Yeah Woman – lendületes, Muddy Waters világát idézi.
A lemez egy összeszokott együttes kiforrott produkciója. Andy Duncanson hangjában van egy kis Bob Hite, némi Buddy Miles, és egy csipet Eric Burdon. Joe Asselin játékában visszaköszönnek a nagy elődök: James Cotton, Sonny Boy Williamson II. és Little Walter Jacobs. A korábban metál zene rajongó Josh Stimmel gitárjátéka igényes, színes, játékában érvényesülnek a kötelező stíluselemek.
Higgyétek el nekem, a Better Off Now sem kerüli el az első két lemez sorsát! Sőt…

Blue Bella Records, 2009/2010

Turista


Haiti & Chile Aid – segélykoncert Pécs
2010-03-19 | hír


A Pécsi Egyházmegyével együttműködve, Mayer Mihály megyéspüspök úr személyes jóváhagyásával Haiti ill. Chile katasztrófa sújtott lakossága megsegítése céljából majálissal egybekötött adománygyűjtő segélykoncertet rendeznek Pécsett, a Székesegyház előtti Dómtéren, a püspökség tulajdonát képező területen.
Az adományok helyszíni gyűjtésében, kezelésében és célba juttatásában a szervezők partnere többek közt az idén 25 éves Caritas lesz.

A koncertekre 2010. május 1-jén, szombaton déli 12 órától 22 óráig tartó időszakban kerül sor (közben, a 18-19 óráig tartó mise szünetében felkérjük Mayer Mihály urat, hogy beszédet mondjon, majd fotómontázs (Haiti, Chile) kivetítés következik 19 óráig).

Várják olyan, elsősorban pécsi és régióbeli, de akár vidéki, fővárosi zenekarok, neves hazai előadók, sztárok jelentkezését – a könnyűzene bármely műfaji ágából –, akik az adománygyűjtő koncerten, gázsi ellenszolgáltatás nélkül, mindössze útiköltség térítés mellett kb. 30-40 perces műsorral fellépnének.
Az esemény országos jelentőségű lesz, kiemelt médiatámogatással, a résztvevő zenekarok szereplését, az országos médiában történő megjelenéssel (itt lesz pl. az RTL Klub), étel-ital vendéglátással honorálják.

Jelentkezni lehet:
Fekete Kálmán
Telefon: 20 928 7000
E-mail: bluesboy.fekete@gmail.com


Tavaszköszöntő blues-zal
2010-03-16 | koncertajánló


Budapesti blues tavasz
Budapest, Fővárosi Művelődési Ház
2010. április 01.


A Blues Patika 2010. április 1-jén ismét egy izgalmas bulival indítja a tavaszi fesztiválszezont. Az előző évben, a Millenáris Fogadóban tartott nagysikerű Blues Budapest Underground fesztivál után idén az FMH-ban kerül megrendezésre a Blues Patika új töltésű programja.
Az est házigazdái a hazai és nemzetközi blues élet leghitelesebb muzsikusai:
A Chicago blues koronázatlan királynője, Karen Carroll és bandája, a Mississippi Grave Diggers újdonsült, Evolution Revolution című lemezének anyaga mellett újabb saját szerzeményekkel és nagysikerű tradicionális dalok feldolgozásával szórakoztatja idén először a hazai közönséget.
Az est másik főszereplője a Blues Patika legújabb felfedezettje, Sophie, a fiatal rockabilly, blues énekesnő és lendületes csapata alkotta Rhythm Sophie zenekar, mely formáció különös tehetséggel képes arra, hogy visszaidézze az ’50-es évek Chicagójának mulatóit, a fülledt blues-ban fürdő éjszakákat.
A Fővárosi Művelődési Házban április 1-jén 19 órától szólnak a blues, a funky és a rock ’n’ roll hangjai a füstös groove-ok kedvelőinek és mindazoknak, akik eddig még nem merültek el e varázslatos zenei világban.
Különböző nációk és generációk hangjai forrnak össze ezen az estén, melyeknek a tavaszt köszöntve, a legfőbb üzenete az élet megújulása és élvezete!


Steve Howell: Since Saw You Last
2010-03-13 | kritika


Egyáltalán nem mondhatjuk, a több mint negyven éve az amerikai roots music legjobb előadói közé tartozó Steve Howellre, hogy lemezei számával valamiféle rekordra törne, hiszen a januárban kiadott Since Saw You Last előtt eddig csak két albuma jelent meg.
Az első, a 2006-os Out Of The Past című CD country blues és háború előtti jazz szerzeményeket tartalmaz, míg utódján, a My Mind Gets To Ramblin'-on csakis country blues hallható.
Az énekes-gitáros ezen időszak alatt ismerkedett meg Darren Osbornnal, a Sandbox Recording Studio tulajdonosával - kapcsolatuk az új lemezen is folytatódott, Osborn a produceri és a stúdió munkák mellett dobol és ütőhangszereken játszik.
A Since Saw You Last meglehetősen eklektikusra sikeredett, country blues, rockabilly, folk és R&B dalok hallhatóak rajta javarészt akusztikusan előadva. Az ember hallójárataiba lassacskán másznak csak bele a lemezen hallható dallamok, majd kivétel nélkül minden dal felfedi saját szépségét és egy igényesen összeállított szólóalbum képe rajzolódik ki előttünk.
Frank Stokes, Mance Lipscomp, John Lee Hooker, Taj Mahal, stb. szerzeményei követik egymást - ha ki kellene választanom, hogy melyek érintik meg legmélyebben a hallgató lelkét, akkor voksomat a Downtown Blues, I Won’t Cry és a Since I Fell For You nótákra adnám le.

Out Of The Past, 2010

hoati


Mare Edstrom: Mare’s Blues
2010-03-09 | kritika


A wisconsini énekesnő, Mare Edstrom útja a blues-hoz nagyon hosszú volt és sok más műfajon keresztül vezetett. Először helyi rock bandákban énekelt és zongorázott, később a jazz felé fordult és Townes van Zandt, Eric Taylor, Greg Brown, Janis Ian stb. szerzeményeit énekelte.
Első kimondottan blues felvételeket tartalmazó lemeze 2004-ben Inside The Blues címmel jelent meg, melyen olyan blues legendák felvételeit dolgozta fel, mint Jimmy Rogers, Blind Willie McTell, Muddy Waters és Robert Johnson.
Második CD-je, a Shake 'Em On Down új kísérőzenészekkel, korai blues ritkaságokat tartalmazva 2006-ban látott napvilágot. Ez, az előző lemezhez képest még nagyobb figyelmet, még több dicséretet kapott.
Kis zenei kitérőt követően újabb blues lemeze Sugar Sweet címmel jelent meg – Mare elfeledett mesterek, Betty Everett, Julia Lee, Arthur Alexander és Ma Rainey szerzeményeit ásta elő.
A tavaly kiadott Mare’ Blues a fenti albumokból szerkesztett izgalmas, jó arányérzékkel összeállított válogatás, mely tradicionális és modern blues-okat, akusztikus és a keményebb világot képviselő elektromos felvételeket is tartalmaz, ösztönzőleg hatva további ismerkedésre azok számára is, akik ez idáig nem hallottak semmit Mare Edstrom munkásságáról.

Spiritone Records, 2009

hoati


Változások a Radics Béla R.B. Emléktársaság életében
2010-03-05 | hír


Az év elején több fontos változás történt a Radics Béla R.B. Emléktársaság életében. Az éves beszámoló taggyűlés során Sárkány Ferenc titkári beosztásáról lemondott, helyére Tóth Tamás került megválasztásra.
Egy másik lényeges változás, hogy ezentúl a Club 68’ rendezvényei új helyszínen, a Gitárpontban kerülnek megrendezésre - Kocsándi Miklós, a Gitárpont tulajdonosa felajánlotta, nem csak helyiséget ad ingyen, hanem zenekari hangosítást is.
A Gitárpont pontos címe a következő: Csili Művelődési Ház, Budapest, Nagy Győri István u. 4-6.
Az Emléktársaság tavaszra Radics Béla Emlékkoncertet tervez, ahol egy este több előadó tolmácsolásában elhangzana a teljes Radics Béla életmű, amit három kamerával rögzítenének, majd DVD-n jelentetnének meg. Nyár folyamán pedig a tavalyi sikeres Búbánat-völgyi Woodstock Emlékfesztivált szeretnék megismételni.
Idei terveikben szerepel még a Radics – Póka – Döme trió egyik 1978-as koncertjének korlátozott példányszámban, LP-n történő megjelentetése, valamint egy gazdagon illusztrált kiadvány, amiben a társaság első tíz évét dolgozzák fel Budai Ervin segítségével. A kiadványban eddig még sosem publikált Radics Béla fotók lesznek láthatóak, ráadásként CD melléklet.
Az Emléktársaság soron következő klubnapja 2010. március 12-én kerül megrendezésre, melyen Kis Zoltán Zéróval Nemes Nagy Péter beszélget, míg zenél Berta Zsolt és a házigazda zenekar, a Tűzkerék xT.

hoati


Shawn Pittman: Too Hot
2010-03-03 | kritika


Ha Texas blues-ról beszélünk, akkor Blind Lemon Jefferson, Lightnin' Hopkins, Johnny Winter és Stevie Ray Vaughan nevét feltétlenül meg kell említeni. De nem feledkezhetünk meg az e stílust játszók újabb generációjához tartozó Shawn Pittman nevéről sem.
Az ifjú gitárnyüvő tavaly novemberben olaszországi koncertkörúton szerepelt, ahol az egyetlenegy szabadnapját kihasználva stúdióba vonult, majd rögzítette a Too Hot című lemezt, mely nem sokkal a megjelenését követően a Real Blues Magazine Top 100-as listájának tizedik helyén landolt. A CD a címadó Jerry McCain dal mellett még olyan jól ismert szerzeményeket tartalmaz, mint a How Many More Years (Howlin’ Wolf), The Same Thing Could Happen To You (Lazy Lester), Slow Down (Larry Williams), Geronimo Rock (Jerry McCain) és Lookin’ Good (Magic Sam).
Pittman tökéletes felkészültségéhez, virtuozitásához és zenei érzékenységéhez kétség sem fér, míg a dalok mesterien kidolgozottak, melyeket a turnén is szereplő kiváló olasz zenészek, ’John Lee’ Emanuel Zamperini (dob) és Martin ’Keith Punch’ Iotti (basszusgitár) kíséretében, Max Luglival (szájharmonika) kiegészülve ad elő.
Shawn Pittman lenyűgöző gitárjátékát hallgatva mindenki a saját fülével győződhet meg róla, hogy miért tartozik a világ legkedveltebb előadóinak a sorába.

Feelin’ Good Records, 2010

hoati


Koncertek márciusban
2010-02-28 | koncertajánló


Big Fat Chubby & The Swamp Busters
2010. március 13. – Budapest, Williams Village Bowling & Country Club

Blues B.R.Others Show
2010. március 05. - Budapest, Old Man's Music Pub

Deák Bill Blues Band
2010. március 01. – Budapest, Morrison’s 2 Music Pub
2010. március 06. – Budapest, Békásmegyer
2010. március 09. - Budapest, Old Man's Music Pub
2010. március 13. – Budapest, Téglagyári Megálló
2010. március 14. – Győr, Petőfi Sándor Művelődési Ház
2010. március 19. – Szigetvár, Városi Sportcsarnok
2010. március 23. - Budapest, Old Man's Music Pub
2010. március 26. - Budapest, Josefina Blues Bell
2010. március 27. – Tatabánya, Puskin Művelődési Ház
2010. március 31. – Budapest, Morrison’s Music Pub

Ferenczi György és a Rackajam
2010. március 01. – Budapest, Szimpla Kert
2010. március 13. – Rákóczifalva, Varsány Közösségi Ház
2010. március 15. – Biatorbágy, Faluház

Hobo
2010. március 01. – Gyula - Circus Hungaricus
2010. március 05. - Budapest, Budapesti Kamaraszínház - Circus Hungaricus
2010. március 10. - Budapest, Budapesti Kamaraszínház - Circus Hungaricus
2010. március 11. – Herend - József Attila est
2010. március 12. – Veszprém, Expresszó Klub Mozi - Circus Hungaricus
2010. március 14. – Bakonybél, Faluház – Adjatok a kutyáknak húst
2010. március 16. - Budapest, Budapesti Kamaraszínház - Csavargók tízparancsolata
2010. március 17. - Debrecen, Csokonai Színház - Circus Hungaricus
2010. március 18. - Debrecen, Csokonai Színház - Circus Hungaricus
2010. március 19. – Inota, Retro Színház - Vadászat
2010. március 20. – Szentendre, Polgármesteri Hivatal - Tudod, hogy nincs bocsánat
2010. március 21. - Budapest, Budapesti Kamaraszínház - Tudod, hogy nincs bocsánat
2010. március 23. – Budapest, Angyalföldi József Attila Művelődési Központ - Hármasoltár
2010. március 26. – Jászberény - Circus Hungaricus
2010. március 27. – Nyíregyháza - Tudod, hogy nincs bocsánat
2010. március 30. - Debrecen, Csokonai Színház - Csavargók tízparancsolata
2010. március 31. - Debrecen, Csokonai Színház - Csavargók tízparancsolata

Jack Cannon Blues Band
2010. március 02. – Budapest, Szimpla Kert
2010. március 11. – Budapest, Picasso Point Blues & Jazz Klub

Jambalaya
2010. március 20. – Budapest, Take Five

Living Blues Project
2010. március 11. - Budapest, Jazz Klub
2010. március 14. - Budapest, Old Man's Music Pub
2010. március 25. - Budapest, Rockrandevú

Nemes Zoli & Horváth Misi
2010. március 10. – Budapest, Szimpla Kávézó
2010. március 24. - Budapest, Szimpla Kávézó
2010. március 29. - Budapest, Fat Mo’s Music Club

Pribojszki Mátyás & Kovács Erik
2010. március 03. - Budapest, Fat Mo’s Music Club

Pribojszki Mátyás Band
2010. március 17. - Budapest, Fat Mo’s Music Club

Rambling Blues Trió
2010. március 19. – Szeged, Belvárosi Mozi

Sonny & Horváth Misi
2010. március 09. – Budapest, Szimpla Kert

T. Rogers
2010. március 09. – Budapest, Fat Mo’s Music Club
2010. március 12. – Budapest, Fregatt Music Pub
2010. március 19. – Budapest, Fregatt Music Pub
2010. március 23. – Budapest, Fat Mo’s Music Club
2010. március 26. – Budapest, Fregatt Music Pub
2010. március 27. – Budapest, Yes Pub

Takáts Tamás Blues Band
2010. március 12. – Miskolc, Vian Klub
2010. március 13. - Baja
2010. március 20. – Kisújszállás

Tenderfoot Blues Unit
2010. március 13. – Budapest, Szilvuplé
2010. március 20. – Budapest, City Pub
2010. március 26. – Szentendre, Új Művész Étterem

Tengs-Lengs
2010. március 19. – Érd, Blues Tanya

Tom White és Barátai
2010. március 05. – Szekszárd, Húsvasaló Pub
2010. március 06. - Újhartyán
2010. március 13. – Nagykanizsa, Művelődési Ház
2010. március 16. – Budapest, Városmajori Gimnázium
2010. március 19. – Budapest, Hungexpo
2010. március 20. - Budapest, Hungexpo
2010. március 20. – Budapest, Lurdy Ház
2010. március 21. – Budapest, Hungexpo
2010. március 27. – Nagykőrös, Bols Jazz Cafe

Török Ádám és a Mini
2010. március 12. – Szigetvár, Flórián Rendezvényközpont
2010. március 13. – Dunaújváros, Music Land Zenesziget
2010. március 14. - Budapest, Fat Mo’s Music Club
2010. március 19. – Szigetszentmiklós, Könyvtár
2010. március 20. – Budapest, Budavári Művelődési Ház
2010. március 25. – Békéscsaba, Elefánt Söröző
2010. március 26. – Hódmezővásárhely, Ifjúsági Ház
2010. március 27. – Szeged, Port Royal étterem

Török Ádám és a Misi
2010. március 15. – Nyergesújfalu, Vidám Próféta Pub
2010. március 16. – Budapest, Szimpla Kert
2010. március 18. – Budapest, Lámpás Klub

Tűzkerék xT
2010. március 12. – Budapest, Csili Művelődési Központ

VasZoli és Özséb
2010. március 09. – Budapest, Zöld Macska Diákpince

Összeállította: Turista


Thorbjorn Risager: Track Record
2010-02-26 | kritika


A skandináv országok jól ismertek arról, hogy nagyszerű blues és jazz muzsikusokat adtak a zenei világnak. Ezt a tényt erősíti a látókörömbe került dán nemzetiségű blues előadók/zenekarok sora: a Mike Andersen Band, Thorbjorn Risager és Tim Lothar.
Thorbjorn Risager ez idáig 15 országban koncertezett, felvételeit a világ 65 rádióállomása játszotta. A tavaly megjelent Live At Victoria című, a svédországi Malmö városának színházában rögzített koncertfelvételen csak néhány új szerzemény volt hallható – ezzel szemben, a Track Record kilenc új, valamint Big Joe Williams örökérvényű szerzeményének, a Baby Please Don’t Go feldolgozását tartalmazza.
Risager zenéjében sok nagyszerű blues, rhythm ’n’ blues és soul művész hatása mutatható ki, ennek ellenére sikerült kialakítania saját, könnyen felismerhető stílusát.
A hattagú zenekar – aminek tagjai többségével 2003 óta együtt dolgozik – harmonikással és háttérvokalistákkal kiegészülve remek muzsikát produkál, tökéletes zenei hátteret biztosítva a gitáros-énekes részére, aki lenyűgöző, erőteljes, kissé rekedt hanggal rendelkezik.
Néhány dal, mely elvarázsolt: Let’s Go Down, Stand Beside Me és az Eyes That Turned Away.
A CD-t nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek meghallgatásra.

Cope Records, 2010

hoati


Nemzetközi turnén a Vadvirágok Blues Band
2010-02-24 | hír


A hétvégén a Vadvirágok Blues Band nemzetközi turnéra indul, mely során Magyarország mellett fellépnek Szerbiában, Bulgáriában és Romániában is.
A zenekar 2007-ben alakult fiatal egyetemistákból. Repertoárjuk a ’40-es, ’50-es évek blues-ától a ’70-es évek rock & rolljáig terjed, melyben megtalálhatóak Muddy Waters, John Lee Hooker, B.B. King, Jimi Hendrix, a Cream, a The Rolling Stones, a The Doors és a Hobo Blues Band dalai - de rendelkeznek saját, magyar nyelvű szerzeményekkel is.
A budapesti csapat fennállása óta közel 180 koncertet adott hazánkban és külföldön. Együtt zenéltek Vasko The Patch (Vasko Krapkata) bolgár blueszenésszel és Sugar Blue amerikai szájharmonikással.
A zenekar tagjai: Suba Attila – ének, Medve Attila – szájharmonika, ritmusgitár, Mátray Csanád – szólógitár, Krómer Márton – basszusgitár és Vértes Péter – dob.

hoati


Tim Lothar: In It For The Ride
2010-02-22 | kritika


Napjaink elektromos zenei dömpingjében üdítően hat, ha akusztikus produkcióval találkozik az ember. „Hibátlan tradicionális, de mégis egyéni hangú country blues Robert Johnson, Son House és társaik nyomdokában haladva.” – olvasható Tim Lotharról. Na de ki Ő, aki felüdülést hoz a zajos mindennapokba?
Tim Lothar 1968-ban született Dániában. Zenei karrierjét dobosként kezdte, majd 25 év elteltével a váltás mellett döntött, akusztikus gitárra nyergelt át és klasszikus amerikai delta blues-t kezdett el játszani. A szóló előadóművészi évei kezdetén nem tétlenkedett sokáig, 2006-ban, otthonában elkészítette a Cut To The Bone című debütáló lemezét. A korong pozitív fogadtatásban részesült hazájában és külföldön is: „Egy gitáros blues-zal a vérében”, „Egy újabb európai klasszis blues zenész” – lelkesedtek a kritikusok. Az album nemcsak ismertté tette a nevét, hanem ennek révén beutazhatta Európát.
2009-ben jelent meg a második In It For The Ride címet viselő lemeze, amin továbbra is Mississippi Blues-t játszik. A CD-n sikerült megtartania a bemutatkozó album nyersességét, továbbra sem díszítette túl a számokat, csak Ő van és a gitárja. Zenéjének fő érdeme az ismert szerzemények (Someday Baby Blues, Shake It And Break It, Mississippi Aberdeen, Careless Love, Stones In My Passway) személyes újraértelmezése, a jó saját dalok (In It For The Ride, Honeybee, Over There), valamint a hibátlan slide gitárjáték. A pozitív visszajelzés ebben az esetben sem maradt el, az angol Blues Matters magazin ezt írta róla: „Tim Lothar saját dalai annyira jók, hogy utána kell nézned, hogy sajátja-e, vagy Sleepy John Estes vagy Charley Patton szerzeménye.”. A gitáros az albumért megkapta az év Dán Blues Lemezének járó díjat.
A zenész az elkövetkező napokban többször is hallható lesz hazánkban, kár lenne kihagyni!

Magánkiadás, 2009

Turista


A hetvenes évek szellemiségét megidézve
2010-02-20 | beszélgetések


A Bőrgyári Capriccio 2000 tavaszán alakult, hogy népszerűsítse a blues, rhythm & blues, rock és progresszív rock műfaj ismert és kevésbé ismert, a '60-as, '70-es években született klasszikusait, valamint, hogy saját számokkal bővítse a magyar zenei palettát.
Míg első lemezük inkább az útkeresésről szólt, második, Progressive című albumuk már jól tükrözte a zenekar által követett zenei irányt.
Az új, Túlsó oldal című, saját szerzeményeikből álló CD-jük a hetvenes évek szellemiségét megidézve több hazai blues-rock híresség közreműködésével készült, mely bemutatójára 2010. február 26-án kerül sor.


hoati: Közel másfél éve beszélgettünk utoljára. Mi történt veletek azóta? Jó pár jelentős fesztiválon is sikerült fellépnetek!
Gazdag Viktor:
Igen, repül az idő. Szerencsére több emlékezetes bulink volt azóta, a Sziget Fesztivál Blues színpadán már visszatérő fellépők vagyunk, a Millenárison is volt egy szép emlékű bulink tavaly nyáron és több motoros találkozón is szerepeltünk. Emellett elég sok időt töltöttünk a stúdiómunkával.

h.: A zenekar tagsága némileg átalakult, mi indokolta ezt?
G.V.:
Az indok részben az új album, változtattunk a hangzáson és így billentyűn rendszeresen Nemes Zoltán játszik velünk, nagyon jól színesítve a zenénket; Paróczai „Tacskó” Attila a Mini mellett nálunk is basszusgitározik, az ő játéka tényleg új hangzást hozott, illetve Kecskés András ritmusgitárosként a rock világából váltott a blues-osabb hangzás felé.

h.: Az új, Túlsó oldal című lemezetek bemutatójára 2010. február 26-án kerül sor. Kérlek, mutasd be a friss anyagotokat!
G.V.:
Hosszú munka volt, több mint egy év, amíg elkészült - főleg azért, mert a stúdióban készítettük a számokat, később jöttek a szövegek és végül a vendégművészek. De úgy gondolom megérte, mert egy fogyasztható, színvonalas album lett az eredmény. A koncepcióm az volt, hogy mivel ez a banda első saját számokból álló lemeze, hívjuk el azokat a zenészeket, akik minket inspiráltak, akik zenéjén felnőttünk. Így pár szám erejéig vendégünk Török Ádám, Tátrai Tibor, Póka Egon és Németh Károly. Emellett pályatársaink közül Oláh Andor herflizik és Nemes Zoltán billentyűzik az albumon. A zenéket én írtam, több szövegíró is bemutatkozik az albumon, de Boros Gyuri (Ölveti Blues Band) barátom is írt egy remek verset.

h.: Hogyan sikerült az említett vendégművészeket megnyerni a felvételhez?
G.V.:
A bandánk jubilál, idén 10 éves. Ezen idő alatt jó kapcsolatba kerültünk sok zenésszel, így relatív egyszerű volt, inkább az időpont egyeztetések mentek nehezebben. Úgy gondolom, hogy a lemez mindenkit hamar meggyőzött a produkció színvonaláról.
Nekünk mindenképp óriási megtiszteltetés egy albumon szerepelni velük, nekem személy szerint dalszerzőként egy régi álmom teljesült!

h.: Tavaly a Magyar Dal Napján már bemutattátok a lemez anyagát. Hogyan fogadta a közönség?
G.V.:
Szép emlék nekünk, holott még korán sem voltunk kész a számokkal. Több százan voltak Óbudán, különösen a Cseh Tamás emlékére játszott Batthyányi tér blues aratott sikert!

h.: Az előzenekar szerepét a White Coffee tölti be. Mit kell tudni erről a bandáról?
G.V.:
Régi barátaink, majdnem egyszerre alakultak velünk, több közös koncerten vagyunk már túl.
Profi banda, hasonló felállásban játszanak, mint mi. Mindenképp érdemes meghallgatni őket, rendszeresen játszanak a Colombus hajón.

A beszélgetés e-mail váltáson keresztül valósult meg.

hoati


Tomislav Goluban & Little Pigeon ForHill Blues: Zagorje Blues
2010-02-17 | kritika


Tavaly volt szerencsém bemutatni a horvát Tomislav Goluban és zenekarának, a  Little Pigeon ForHill Bluesnak a Mr. B. című lemezét. Recenzióm befejezésében kíváncsiságomnak adtam hangot, a folytatást illetően. És lőn, a napokban az énekes-szájharmonikás legújabb lemezét vehettem a kezembe.
Tomislav Goluban 1997-ben kezdett szájharmonikázni. Az azóta eltelt közel másfél évtizedben három stúdió lemeze és két maxi single-je jelent meg. Részvett a 2005-ös trossingeni World Harmonica Festivalon, ahol negyedik helyezést ért el, valamint a huszonötödik International Blues Challenge-en, Memphis-ben.
Zenéjében a country blues-t szülőföldje, Zagorje tradicionális muzsikájával kombinálja, melyhez némi zydeco, ragtime és gospel keveredik – e koncepció a Zagorje Blues-ra is igaz.
A CD-n található saját, valamint tradicionális dalok horvát nyelven szólalnak meg, mely cseppet sem zavaró. A közreműködő zenészek névsora meglehetősen hosszú, valamennyiük nevét felsorolni képtelenség, mivel harmincan voltak, így csak a két külföldi előadó, az amerikai Joe Filisko (szájharmonika) és az olasz Mike Sponza (gitár) nevét említeném meg.
Néhány kedvencem a lemezről: Isel budem v kleticu (Goluban és mentora, Filisko duó felvétele), Oj, mladoski moja (a XIX. században, az Osztrák-Magyar Monarchiában közkedvelt szlovák dal), Brzi vlak (először a hasonló című maxin volt hallható) és a Kaj god blues (1971-ben keletkezett szerzemény).
Összességében nem találtam gyenge pontot a lemezen, melynek dalai végig tele vannak vibrációval, de ugyanakkor érzékiséggel is. Tomislav Goluban a bevezetőben említett lemezével meglehetősen magasra tette a mércét, melyet az új albumával sikerült felülmúlnia.

Aquarius Records / Spona, 2009

hoati