Magyar Atom
2018.03.24.


Hobo
2018.03.30.


Gary Moore
Emlékest 2018

2018.04.04.


Ryan McGarvey
2018.05.01.


Danny Bryant
2018.05.18.


Joe Bonamassa
2018.06.14.


Ten Years After
2018.07.01.


Henrik Freischlader Band
2018.09.12.


Layla Zoe

2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Tomislav Goluban & Little Pigeon's ForHill Blues: Mr. B.
2009-05-25 | kritika


A Little Pigeon's ForHill Blues-t Horvátország első számú harmonikása, Tomislav Goluban (Little Pigeon) 2001 decemberében alakította, mivel hazájában szerette volna feléleszteni a country/delta blues muzsikát.
A zenekar duóban (Ante Prgin – akusztikus gitár, Tomislav Goluban – szájharmonika), AP/LP Low Voltage néven kezdte meg a működését. A meglehetősen bonyolult nevet a basszusgitáros Nikola Herceg csatlakozásakor változtatták meg. A trió négy évig zenélt együtt, ez idő alatt rengeteg koncertet adtak és elkészítették a Pigeon's Flight albumukat.
A zenekar életében a következő fejezet 2006-ban, tagcserék után kezdődött. A négyfősre bővült csapat munkájának gyümölcse a Mr. B. című lemez.
Az eleinte szigorúan csak akusztikus hangszereket használó zenekar az elektromos hangszerek alkalmazásával lehetőségeit egy új dimenzióval gazdagította, azonban a Little Pigeon's ForHill Blues még mindig elsősorban akusztikus együttes. A kilenc saját, három tradicionális és négy feldolgozás dalt tartalmazó CD első felét horvátul, a második felét angolul adják elő. A zene egyéni, jó arányérzékkel sikerült a country bluest a tradicionális horvát zenével kombinálni. Tomislav hangszerét meglehetősen jól fújja, érződik, hogy órák hosszát hallgatott Sonny Terry lemezeket, de ami még ennél is fontosabb, saját zenei identitását a mestere által biztosított alapokra építette fel. Az biztos, hogy a negyedik helyezést a 2005-ös trossingen-i World Harmonica Festival-on nem véletlenül szerezte meg. A csapatot a nálunk is nagy népszerűségnek örvendő, néhai Philadelphia Jerry Ricks is méltatja, az ő sorait a lemezborítón olvashatjuk.
E nagyon jól sikerült albumot a Brzi Vlak című maxi single követte, mindegy ízelítőt adva az idén ősszel megjelenő új albumról. Kíváncsian várom a folytatást!

Aquarius Records / Spona, 2007

hoati


Colombre, a zenélő szörny
2009-05-22 | beszélgetések


Szülővárosomban, Győrben mindig léteztek szeretni való zenekarok. Ilyen volt a jazz-t játszó Art Swing, majd a Granny Had A Goose blues zenekar - mindkét csapatban mára már országosan ismerté vált zenészek is játszottak. Jelenleg a Colombre Band ilyen. Az elmúlt időszakban élőben többször láttam Őket és megállapítottam: egyre jobbak! Az utolsó alkalom során Tóth János Rudolffal muzsikáltak, mely fellépést követően Hetesi Péter Pál - sok nagysikerű előadó szövegírója - fogalmazta meg: „a tiétek a Kárpát-medence egyik legegyénibb hangú szövegírója”. Na, de nézzük, mit is kell tudni róluk - ebben a zenekar vezetője, Váray László (ének, gitár) volt a segítségemre.

hoati: Kezdjük a zenekar nevével. Miért éppen ezt a nevet választottátok? Ezzel szeretnétek valamit kifejezni?
Váray László:
Leginkább meg akartam nehezíteni, illetve ki akartam kerülni a felmerült nevekhez kapcsolódó asszociációkat, akár helyesek, akár nem. A „colombre” szó nincs köztudatban, nincs se egyértelmű, se mögöttes tartalma, így a zenekart sem tudja senki a neve alapján megítélni. Nem mellékesen egyébként ez egy Dino Buzzatti novellának a címe, a történet szerint a colombre egy tengeri szörny – nagyon szeretem ezt a novellát, fanyar paródiája a saját démonjaikkal küzdő embereknek.

h.: Mikor alakult meg a zenekar? Kik voltak az alapítók?
V.L.:
2007 májusában alakult az a trió, amit már nyáron Colombre-ra kereszteltem: Kovács Gábor (dob) és Makri Tamás (basszusgitár) barátaimmal egy garázsban kezdtünk próbálni, vittem a dalokat és közösen kidolgoztuk őket. 2008 januárjában Csordás Veronika egy közös próba után csatlakozott a csapathoz, ez a felállás júniusig tartott, akkor Tomi nem tudta tovább vállalni a koncertezéseket, így elváltak útjaink.

h.: Hogy alakult ki a jelenlegi felállás?
V.L.:
Miután basszeros nélkül maradtunk, már megvolt a zenekar meghívója a veszprémi Utcazene Fesztiválra, ahol a kiírás szerint egy héten át tartó akusztikus koncertekre szólt a felkérés. Kovács Gabival és Verával leültünk a garázsba az akusztikus gitárral, Deák Gábor barátunkat pedig megkérdeztük nincs-e kedve velünk tartani, mivel kellett még egy hangszer az én gitárom mellé. Áthangszereltük a dalokat, egy hét múlva pedig már Veszprémben muzsikáltunk, és mint újjáalakult Colombre Band jöttünk haza.

h.: Hogyan tudnád meghatározni a zenekar stílusát?
V.L.:
Akusztikus pornó – nagyjából így, mivel körülírni tudom csak a stílusunkat, de egzakt választ úgysem tudok adni. Akusztikus blues – rock - funky alapok sok latinos csípéssel és ritmizálással, a szövegeim és előadásmódom hip-hop-os stílusát Vera vérbő blues-os hangja és előadásmódja ellensúlyozza.

h.: Csakis saját szerzeményeket játszatok. A szövegek teljes egészében a Te nevedhez köthetőek. Mi a helyzet a zeneszerzéssel? Közös munka folyik, vagy egy személyben írod őket?
V.L.:
A zenék is az én ötleteim, a szöveggel együtt a zenék alapja is adott, amiket a próbákon közösen bontunk ki. Onnantól közös a szerkezet végleges kialakulása. Van egyébként olyan dal is, amiben például Deák Gabi önálló ötletét beemeltük a nóta szerkezetébe.

h.: Koncertjeiteken már több alkalommal szerepelt Ferenczi György. Hogy alakult ki ezen munkakapcsolat? Milyen közös fellépéseitek voltak?
V.L.:
Amikor véget ért a veszprémi Utcazene Fesztivál, nem Győrbe jöttünk, hanem Ravazdra, ahol a Mediawave keretein belül egy akusztikus zenei műhely is indult, Ferenczi György volt a vezetője. Egy hasonló alkalommal már dolgoztunk együtt májusban, így a Colombre dalok nem voltak ismeretlenek előtte – végül a zenei műhely zárókoncertjének gerincét Colombre Band dalok alkották, Gyuri instruálása mellett és az ő részvételével énekkel, szájharmonikával, hegedűvel. Akkor úgy köszönt el tőlünk, hogy viszlát egy szeptemberi Rackajam bulin – ez nem volt más, mint a 40. születésnapi koncertje az Új Színházban a Rackajam, Csík és Colombre Band zenekarokkal, illetve Gryllus Dorkával, Ungváry Istvánnal és sok neves művész közreműködésével. Azóta számtalan koncerten együtt muzsikáltunk, illetve adtunk közös koncertet Győrben, Budapesten, Dunaszerdahelyen.

h.: Győrben, a Rómer Házban klubbot indítottatok, melyre helyi vendégzenészeket is rendszeresen meghívtatok? Hogy sikerültek a klubnapok? Lesz ennek ősszel folytatása?
V.L.:
Az októberben indult klub nagyon sok tapasztalatot és folyamatos színpadi lehetőséget adott a zenekarnak. Képesek voltunk 9-10 dallal, erősítés nélkül kiülni az első alkalmakkor a színpadra, mondván ez itt most akkor a Colombre Klub - azért a lelkesedésünk rendben van. Hamar megizmosodott a repertoárunk, kipróbálhattuk az ötleteinket, poénjainkat a klub közönsége előtt, nem mellékesen lelkes és hűséges rajongókra tettünk szert - az őszi folytatásra mindenképpen lehet számítani.

h.: Eddig csak egy négy számos promóciós CD-t készítettetek. Mikorra várható az első CD-tek megjelenése?
V.L.:
Nem tudjuk, de gyúrunk rá. Nyilván pénzfüggő, most lányokat futtatunk és zsarolással próbálunk egy kis mellékest keresni, úgy gondoljuk ezzel másoknak is jót teszünk – persze ez nem igaz, de jól fizetne.

h.: Merrefele lesztek láthatóak a nyár folyamán?
V.L.:
Ami biztos: június 1-én Budapesten a Jam Pubban, 20-án a sárvári Nádasdy-várban lesz koncertünk. Sok helyről várjuk a visszajelzést, potyognak az infók és az e-mail-ek szervezőktől, amint ezek lefixálódnak, küldöm a dátumokat, hogy az olvasók is tudjanak róla, illetve ahol mindezek frissítve fellelhetőek:

www.colombre.hu
www.myspace.com/colombreband

Koncertszervezés: 30-262-5788

A beszélgetés e-mail váltáson keresztül valósult meg.

hoati


Új helyen a Mocsári Fesztivál
2009-05-20 | koncertajánló


II. Mocsári Fesztivál
Budapest, RS9 Kávézó
2009. május 22.


A tervek szerint a II. Mocsári Fesztivál 2009. május 22-én a budapesti Tűzraktérben került volna megrendezésre. Sajnos az eredeti helyszín bezárt, így a rendezvény az RS9 Kávézóban kerül megtartásra.
A program is módosult, 21 órakor a Big Fat Chubby & the Swamp Busters kezd, majd 22:30-tól a Blúz tér 10 játszik.

hoati


Egy kiváló cseh blues banda Budapesten
2009-05-19 | koncertajánló


St. Johnny Band
Budapest, Kolibri Pince
2009. május 28.


A St. Johnny Band zenekart dél-csehországi zenészek alakították 2004-ben, elsősorban az 50-es és 60-as évek stílusában játszott tradicionális amerikai zenék, a blues, a rock & roll, valamint a rockabilly és a country előadására. A trióban St. Johnny (Stehlík Jan) gitározik és énekel, Milan Schmidt basszusgitározik és Martin Kopřiva dobol. Rengeteg dalt játszanak a fekete blues klasszikusaitól (Muddy Waters, Jimmy Rogers, B.B. King, Freddie King, Robert Johnson), de merítenek a fehér előadóktól is (Hollywood Fats, Paul Butterfield, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton, Carl Perkins, Elvis Presley). Számos helyen játszottak, esküvőtől fesztiválokig. Jelenleg "útközben" lesznek, déli szomszédunkhoz utaznak egy belgrádi fesztiválfellépésre és egy zentai klubkoncertre. Legutóbbi lemezük anyagát mutatják be, melyen – ahogy élőben is - Charlie Slavík harmonikás csatlakozott a trióhoz.


Blues kocsma Pécsett
2009-05-18 | hír


Makári Blues Kocsma – házigazda: PMD Blues Band
(Pécs, Honvéd u. 2., tel.: 72/213-697)


2009. február 6-án indult el Pécsett a Makári Blues Kocsma. Havonta kétszer zenél a házigazda, a PMD Blues Band (www.pmd.gportal.hu), amely 2009-ben ünnepli 20 éves fennállását. A két évtized során végigzenélték a város fesztiváljait, vendéglátóhelyeit, kollégiumokat, pincéket, borozókat, és tán nincs olyan belvárosi szórakozóhely, ahol legalább egyszer ne fordultak volna meg.
2009-től megújulva, Békés Ágnes énekesnővel dolgoznak, felújított repertoárral. Sikere lett a – chicagói mintára bevezetett – jam session-öknek, az örömzenéléseknek, alkalmanként olykor több pécsi vendégzenész részvételével. A szervező-zenekarvezető Fekete Kálmán 2000-ben tett látogatást a blues fővárosában, Chicagóban, élményeiről könyvet is írt, Blues Expedíció Chicagóban címmel. Tanulmányozta a show business működését a híres metropoliszban, és a tapasztalatokat szeretné Pécsett, a Makári Blues Kocsmában hasznosítani, ahol a blues társműfajai - jazz, világzene, folk-rock - is pódiumot kapnak (a Makári Blues Klubot felajánlották a POSZT szervezőinek is, gasztronómiai és egyéb kamara jellegű off-rendezvények helyszínéül).
Indulás óta sikeres a blues étlap, salátákkal, lepényekkel, csevappal, pizzákkal és halételekkel.
Ősszel a Megyei Kulturális Központtal közösen, a határontúliak fesztiválján belül kívánják megrendezni az I. Mediterrán Blues Fesztivált, amelyre vajdasági-, horvát-, szlovén zenekarokat, és régi barátjukat, Eb Davis-t szeretnék meghívni Berlinből.

A májusi műsor:
2009.05.12 – Katona & Kaszás duó
2009.05.14 – Unplugged For Fun
2009.05.22 – PMD Blues Band, vendég: Dr. Páva Zsolt

További információk a szervezőtől kérhetőek:
Fekete Kálmán
zenekarvezető
tel.: 20-928-7000
e-mail: bluesboy.fekete@gmail.com


Sziget 2009 - Blues Színpad: központban a vidéki zenekarok
2009-05-17 | hír


Idén a Sziget Fesztivál augusztus 12. és 17. között kerül megrendezésre. A Blues Színpaddal kapcsolatos előzetes információkat Oláh Andor, a Színpad zenei szervezője meséli el.

Kisebb költségvetés, kisebb színpad, új helyszín. A Blues Színpad a Sziget minden pontján megjelent az elmúlt 10 év alatt. Jött, látott, sikert aratott, ezzel lassan már kiérdemeljük a Sziget vándorszínpadának címét. Egy biztos: gazdasági válság ide vagy oda, töretlen kedvvel és feeling-el alkalmazkodunk a kialakult helyzethez, és idén is, mint mindig arra törekszünk, hogy a fesztivál egyik legjobb helyszíneként fogadjuk és vidámítsuk a hozzánk látogatók lelkét.
A lehetőségeinknek megfelelően új koncepciót dolgoztunk ki. A hangsúlyt ebben az évben a vidéki városok feltörekvő zenekarainak bemutatására helyeztük, mindamellett, hogy idén sem maradhat el néhány jól ismert sztárcsapat és nemzetközi előadó felléptetése. A Színpad feltörekvő tehetségei Szegedről, Békéscsabáról, Debrecenből, Nyíregyházáról és Sopronból érkeznek a fesztiválra. Műfajon belül színes palettát ígérünk látogatóinknak a stílusok kimeríthetetlen tárházából bőkezűen válogatva.
Több produkciót is kiemelünk az idei évben. A legfiatalabb fellépőink, a Kuss Tücsök rock-blues zenekar a legendás békéscsabai Elefánt Söröző felfedezettjeként lép színpadunkra, bizonyítva, hogy a műfajban van utánpótlás. A nemzetközi élvonalat Karen Carroll chicagói énekesnő és zenekara, a Mississippi Grave Diggers képviseli. Olyan jól ismert nevekkel is találkozhatunk idén, mint Póka Egon vagy Tóth János Rudolf. A Chalaban zenekar sivatagi blues zenéje izgalmas világzenei kalandozást tartogat, míg a Magic Mosquitoz punk blues muzsikája a mocsár ízeivel ismertet meg bennünket.
A tervezett program:

Augusztus 12.: Bőrgyári Capriccio, Ütött-kopott angyal, Ölveti Blues Band, Long Tall Sonny and his Wild Cows, Blues B.R.Others Show, Blúz tér 10 - session
Augusztus 13.: Hétfő Este Blues Band, Háború, Jimi Hendrix Memorial Band, Tom White és Barátai, Zappa emlékzenekar, Tom White - session
Augusztus 14.: Big Fat Chubby & the Swamp Busters, Tom Stormy Trio, Pribojszki Mátyás Band, Jambalaya, Póka Egon Experience, Blues Floor - session
Augusztus 15.: Chalaban, Magic Mosquitos, Fekete Blues, ef Zambó Happy Dead Band, Karen Carroll & the Mississippi Grave Diggers, Rockin' Chair - session
Augusztus 16. - Sonia and the Soulbreakers, Kuss Tücsök, G-Beer, Boogie & Someday Baby, Doors emlékzenekar, Zsola és a Vad Orchideák - session


Dalszövegek Bornemissza Ádámtól
2009-05-15 | névjegy


Tróger is kell

Gyerünk trágyát lapátolni
Gumicsizma fel!
Gyerünk trógerolni
Valakinek ezt is kell
Felsöpröm a mocskos utcátokat
És ti leköptök
Tudjátok mit? Bekapjátok és
Még egy körrel jöttök

Én felmosok a vágóhídon
A belekben járok térdig
És leköptök, de ha nem mosnék fel
Járnátok benne derékig
Ha marketinges lennék
Lenne becsületem
És üvöltenék, hogy megint derékig
Járunk a belekben

Én a biznisz centert porszívózom
Lenéztek érte
Jól van, majd nem porszívózom
A mocsok a homlokig érne
A hulláitokat mosdatom
És lenéztek engem
Mosdassátok a magatokét
Én horgászni mentem

Alja is kell, hogy legyen
Alapja is kell, hogy legyen
A háznak
Tróger is kell a hazának

Bornemissza Ádám


Lemez Tóth János Rudolftól
2009-05-13 | hír


Hazánk egyik legkiválóbb zenésze, Tóth János Rudolf pályafutása során több jelentős formációban szerepelt, hangját hallhattuk a nagysikerű Macskafogó című film 4 gengszter dalában is, ugyanakkor saját anyagot még nem tudhatott magáénak.
E tény már a múlté, hisz a hónap elején Boldog-szomorú blues címmel megjelent első CD-je. A felvételek 2003 őszén kezdődtek, a zenét Tóth János Rudolf, a szövegeket Hetesi Péter Pál (HePePe) írta. A Trendetlen névre keresztelt formációban szereplő zenészek a Magyar Atom tagjai: Tátrai Tibor, Zsoldos Tamás és Solti János, vendégmuzsikusokkal kiegészülve. A zenész a lemezzel kapcsolatban hangsúlyozta: „… számomra nem az volt a lényeg, hogy trendi dolgot csináljunk, hiszen én már elég idős vagyok ahhoz, hogy ne essek bele ezekbe a csapdákba, és elég kemény ahhoz, hogy ne is alkudjak meg.”

hoati


Blues Company: Hot And Ready To Serve
2009-05-11 | kritika


A németországi Blues Company több mint húsz albummal a háta mögött bebizonyította, nem véletlenül sorolják őket az öreg kontinens legjobb blues együttesei közé. A zenekar a hazai koncertlátogatók részére sem ismeretlen, hisz többször jártak már országunkban, sőt 1986-ban Todor „Toscho” Todorivic és Thomas Feldman szerepelt Deák Bill Gyula Bill Kapitány blues cirkusza lemezén.
A Blues Company hazájában úttörő szerepet vállalt, mivel létrejöttükig Németországban professzionális blues együttes egyszerűen nem létezett. Első koncertjüket 1976 májusában adták, melyet napjainkig több mint 3000 követett. Ezek során több amerikai blues muzsikussal léptek fel közösen és lemezeket is készítettek. Utolsó stúdió albumuk két éve Hot And Ready To Serve címmel jelent meg. A lemezen az alapító tagok közül csak Todor „Toscho” Todorivic szerepel, akinek szülei Jugoszláviából a II. világháborút követően költöztek az egykori NSZK-ba, ezzel lehetőséget adtak gyermekük zenei horizontjának szélesítésére.
Az érzéssel, mély szenvedéllyel előadott dalok változatos témájúak, a blues zenész saját muzsikája iránti érzelmeiről, a berlini fal leomlásakor jelenlévő hősökről, bolygónk jövőjéről és a gyermekekről szólnak. A Hollywood című dalban Toscho elmeséli, hogy érezte magát „zenei karrierjének csúcspontján”. 2006 őszén ugyanis a többszörös díjnyertes filmrendező és forgatókönyvíró Ian Gurvitz kopogtatott a Blues Company ajtaján, a Keepin' The Blues Alive albumról a Blue And Lonesome dalt szerette volna felhasználni az L.A. Blues című filmvígjátékhoz. Ez volt az első alkalom, hogy Hollywood-ba Németországból importáltak blues dalt. Az album instrumentális felvételt is tartalmaz, Freddie King Hideaway és Henry Mancini Peter Gunn Theme dalának egyvelegét.
Mindent összevetve, e lemezen a Blues Company-ra jellemző erőteljes, modern, gitár központú, csöppnyi soul-lal, funky-val és rock ‘n’ roll-al fűszerezett muzsika hallható, mely úgy hiszem, sokáig lemezjátszóm „tartozéka” marad.

in-akustik, 2007

hoati


A 30. Blues Music Awards díjazottjai
2009-05-08 | hír


A tegnapi nap Memphis-ben, a Cook Convention Centerben ünnepélyes gála keretein belül nyilvánosságra hozták a 30. Blues Music Awards díjazottjainak a névsorát. A 26 kategória jelöltjeire a szavazatokat március elsejéig lehetett leadni a Blues Foundation háromezer tagjának és a világban lévő 160 blues szervezetnek.
A Blues Foundation non-profit szervezetként 1980-ban alakult meg. A díjátadót - melyet kezdetben W.C. Handy Awards-nak neveztek - azért hozták létre, hogy felhívják a világ figyelmét a kiváló blues előadókra és felvételeikre.
A ceremónia legnagyobb vesztese (a) The Mannish Boys zenekar és tagjai, mivel a hat jelölésükből egyiket sem sikerült megnyerniük, ugyanakkor
Eden Brent, Janiva Magness és B.B. King két-két díjat is kapott.

A díjazottak:

Acoustic Album of the Year
Mississippi Number One - Eden Brent

Acoustic Artist of the Year
Eden Brent

Album of the Year
Skin Deep - Buddy Guy

Band of the Year
Lil' Ed & the Blues Imperials

B.B. King Entertainer of the Year
Janiva Magness

Best New Artist Debut
2 Man Wrecking Crew - Cedric Burnside & Lightnin' Malcolm


Contemporary Blues Album of the Year
Skin Deep - Buddy Guy

Contemporary Blues Male Artist of the Year
Buddy Guy

Contemporary Blues Female Artist of the Year
Janiva Magness

DVD
M For Mississippi: A Road Trip Through the Birthplace of the Blues

Historical Album of the Year
Albert Collins - Live at Montreux


Instrumentalist - Bass
Mookie Brill

Instrumentalist - Drums
Willie “Big Eyes” Smith

Instrumentalist – Guitar
Sonny Landreth

Instrumentalist - Harmonica
Billy Gibson

Instrumentalist – Horn
Deanna Bogart

Instrumentalist – Banjo
Otis Taylor

Pinetop Perkins Piano Player
Marcia Ball

Rock Blues Album of the Year
Mess of Blues - Jeff Healey

Song of the Year
Let Life Flow - Kenny Neal

Soul Blues Album of the Year
Simply Grand - Irma Thomas

Soul Blues Female Artist of the Year
Etta James

Soul Blues Male Artist of the Year
Bobby Rush

Traditional Blues Album of the Year
One Kind Favor - B.B. King

Traditional Blues Male Artist of the Year
B.B. King

Traditional Blues Female Artist of the Year
Koko Taylor

hoati


Thanks Jimi, Thanks Győr
2009-05-07 | kritika


Na most van ugye ez a wroclawi Thanks Jimi Fesztivál. Hatodik éve már. Ha még akadna, aki nem tudja, ez egy olyan üzem, ahol évente egyszer a Hey Joe-t játszatják minél több gitárossal. Tavaly, miután volt alkalmam muzsikálni ott a Jimi Hendrix Memorial-lal, írtam is róla. Jókat. S halkan megjegyeztem, talán Magyarországon is lesz ilyen. S tessék, kettő is lett. Persze ettől még nem lettem Nostradamus, főleg, hogy az egyik Thanks Jimi Fesztivál foganásában van is egy kevés érdemem. A másiknak pedig bábáskodhattam a világra jötténél, vagyis a győri úttörők, a Mediawave szervezői voltak olyan kedvesek, s meghívtak az eseményre.
Miképpen a wroclawi balhénak „Detroit – Wroclaw Music Bridge” a szlogene, úgy utóbbinak „Wroclaw – Győr Blues Híd”. Wroclawban is, Győrben is ugyanazon a napon, vagyis május elsején került sor a szeánszra. S ami a dolog hangulatát illeti, annak bizony sikerült Lengyelországból Magyarországra sétálnia azon az emlegetett hídon.
A győri városházával szemben alakították ki az akkord-rekord arénát. Ez az aréna Wroclawban és Győrben sem sokban különbözik a többi majális-vurstli-fesztivál-búcsú-össznépi összeröffenés díszleteitől, tehát kapható ott eleség és itóka bőviben, otthon maradottaknak vásárfia, na és persze színpad. Utóbbi a hagyományoktól eltérően nem központi hely, inkább csak amolyan tájékozódási pont, ami jelzi, hol is van a nap legfontosabb helyszíne. Az pedig a színpad előtti térség, ahol rendesen a tisztelt publikum foglal helyet, aki azonban ezen a napon főszereplővé avanzsál. Ott ülnek és állnak majd az elképesztő lengyel rekordot, vagyis az ezerkilencszázötvenegy gitárost felvonultató 2008-as wroclawi szeánszot hátuk mögé utasítani kívánó magyar gitárosok. Én – mint wroclawi szemtanú – rögtön látom, hogy a kialakított tér már csak mérete miatt sem alkalmas a komoly magyar válaszcsapásra, ám azt is jól tudom, hogy a hetvenmilliós lengyelség öt év alatt érte el a nevezett számot, így nem aggódom cseppet sem amiatt, hogy esetleg nem férnénk majd el. De ha úgy lenne, annál jobb, bár tavalyi wroclawi spirituális élményem megtanított rá, hogy a számszerinti siker másodlagos. Sokkal inkább szorongok amiatt, vajon a hideg északiak szívmelegét, kedélyes barátságosságát, derűs mosolyát és tapintható összetartását, együvé tartozását sikerül-e importálnunk erre a napra. A dolog jól indul, megismerkedünk a győriekkel és a nekik segítő „vidékiekkel” (kivéve persze a Rasztát, aki természetesen és hivatalból itt is ismer mindenkit), és ők segítenek nekünk a sörözésben, akárcsak tavaly a lengyelek. Közben szót váltunk a program mikéntjéről, hogyanjáról, nekünk persze minden jó, nem kívánjuk a helyiek lőcsével verni a helyi csalánt. A ceremóniamesteri szerep a győri Arrabona Blues Bandé, akik fiatalok, kedvesnek és szerénynek tűnnek, ennek megfelelően némileg bizonytalanok is. Kérdéseket tesznek fel, hogy is volt ez Wroclawban, hogy is csinálta a mélyen tisztelt Cichonski úr.
Aztán felvonulunk a színpadra, szerencsétlenkedünk ott kicsit főpróba címen. Én felkérésre szónokolok is, mintha bizony valamiféle híresség lennék, de rendben van, mert híresség akad ugyan a környéken, de az egyik TM Stevens, aki nagyszerű muzsikus, ámde nem beszél magyarul, a másik a megismételhetetlen Szőke András, de ő meg gulyást főz egy hatalmas kondérban, azt ugye semmiképpen nem hagyhatja ott. Aztán nyomjuk a Hey Joe-t, közben alkalmam nyílik meglepődni, jé, hát milyen jól szól a cucc, mindent hallok, amit kell, ez szokatlan, igaz, az is, hogy halkan egy rádióadó sugároz az alapomból és az összes kontroll-ládából. De sebaj. Visszaülünk az egyik sörpadhoz, végül is május elseje van, azt a hagyományt is ápolni kell.
Szép számmal, megnyugtatóan gyűlnek a népek, bár gitárt azt feltűnően keveset látunk. Sebaj, még korán van, mondjuk, és kérünk még egy sört. A Raszta megjegyzi, hogy egész évben összesen nem iszik ennyi sört, aztán bevallja valakinek, hogy ő az, aki a másik Thanks Jimi Fesztivált szervezi Budapesten.
Megyeget a zenei műsor, minden rendben, a zenekarok jók, a hangosítás is, a sör is. S az első magyaros motívum: néhány frusztrált rock-mamut sikerrel elbizonytalanítja a fiatal ceremóniamestert ceremóniamesteri jogait illetően. Erre ő „önszántából” kifejezi kétségét saját magában, én pedig megkapom a hízelgő felkérést, hogy ugyan integessem már le a nagy együttmuzsikálást. Néhány másodpercig hizlalom a májam, de aztán magamban magam előtt leborulva nemet mondok, s kifejtem azon álláspontomat, miszerint mindenképpen bennszülött legyen a karmester, mert ezt így látom helyesnek, s a bennszülöttségen belül is szerintem ne az legyen, akinek a legnagyobb a pofája, mert hasonlóan működő intézmény már van az országban bőven. Hála istennek ebben maradunk.
Aztán muzsikálunk mi is, a Szlovákiából átruccant René Laczkó is, és végre kezdődhet a Hey Joe jam. Felcsendül a jól ismert riff, belecsapunk fent is, lent is. Akkor először nézem meg alaposabban az összegyűlt gitárosokat, hát… kevesen vannak… de nicsak, elegen! Mosolyognak, sőt egyik-másik röhög, a szemük csillog, s tekintetükben ott a dacos, mégis kedélyes, szelíd és barátságos elszántság, amit annyira reméltem ott látni. A színpadon hasonló a helyzet, éppen TM Stevens mellé kerültem, vigyorog ő is, nézi, mit vakarászok a kotrómon, megdicsérem a gitárját, mondom, hogy szép színes, erre valami olyasmit felel, hogy milyen legyen, hát afrikai, aztán kettesben énekeljük a Hey Joe két szólamát, míg a többiek felváltva szólógitároznak és énekelnek, és lent a srácok és lányok is baséznak (mint utóbb megtudom, tizenöt hónapostól hatvan évesig), s mindez tart vagy tíz percig. Klassz. Nem olyan hangos, mint Wroclawban, de van olyan jó. Nem egészen száz regisztrált gitáros az eredmény, de kit érdekel! Spárta a perzsák ellen.
Aztán Mr. Stevens és zenekara. Nagyon jók, és jó volt a többi zenekar is, de valljuk be, ez a nap nem a muzsikusokról szól. Hanem az összesereglett gitárosokról, profikról és amatőrökről, ügyesekről és még ügyesebbekről, kicsikről és nagyokról, lányokról és fiúkról, asszonyokról és férfiakról, győriekről és „vidékiekről”, magyarokról és külföldiekről, emberekről, egy igazán együtt töltött napról és arról, hogy „kapjunk már a fejünkhöz, hát mért ne lehetne minden nap ilyen?”. És erről szól Detroitban, Chicagoban, New Yorkban, Wroclawban, most már Győrben is, és remélem, erről fog szólni június huszonegyedikén Budapesten is. A Hey Joe-t és a gitározást is megköszönhetjük Jimi Hendrixnek, de ezt még inkább. S hozzátehetjük: Thanks Cichonski, Thanks Győr!
Jó volt, na!
S most átadom a szót Budapestnek, lássuk, mire mennek június 21-én a Pecsában!
Ja és nem mellékesen, a lengyelek idén 6346 gitárost vonultattak fel a wroclawi főtéren! Hát a pofám leszakad! És persze melegen, barátsággal gratulálok hozzá nekik.

Berta Zsolt (Jimi Hendrix Memorial)


Karen Carroll a Gödör Klubban
2009-05-06 | koncertajánló


Karen Carroll & the Mississippi Grave Diggers
Budapest, Gödör Klub
2009. május 10.


Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers neve számos közös fellépés és sikeres turné után mára már összeforrt, és fogalommá vált a hazai blues életben. Szuggesztív előadásmód, felhőtlen jókedv és fergeteges muzsikálás jellemzi a zenekar telt házas koncertjeit. Az erőteljes megszólalás magával ragadja a figyelmet, a cizellált karakter játékok pedig különleges élményben részesítik a legigényesebb rajongót is. A Mississippi Grave Diggers, a tradicionális fekete ritmusok, a roma swing és bebop, a folk blues, és fiatalos groove-ok ötvözésével hamísítatlan jazz és világzenei fűszerezést ad a kortárs blues világának. Ez teszi egyedivé a zenekar által megteremtett, kontinenseken átívelő, majd hazai színpadokon összeforró hagyományok örömzenéjét.
A zenekar frontemberét, Karen Carroll-t, a „fekete boszorkát” az egyik leghitelesebb énekesként tartják számon a nemzetközi kortárs blues életben. Mikor elfoglalja a helyét a színpadon, a nagyvárosi blues első hangjával már magával ragadja a közönséget, mely észrevétlen kerül a kellemes shuffle lüktetés varázsába. Az akusztikus gitárját varázslattal pengető ötven éves asszony a lelke legmélyéről megszólaló hangjával, a dalszövegek minden szavával valós történetet mesél el. Olyan nevekkel említik együtt, mint Koko Taylor vagy Etta James.
A zenekar repertoárjában szereplő standard műsort nagy sikerű, saját szerzemények teszik színesebbé, melyekből különleges hangzásvilág bontakozik ki. A hangszeres párbeszédek és az improvizációk biztosítanak teret a folyamatos megújulásnak, mely koncertről koncertre új élményekkel ajándékozza meg a közönséget.

A zenekar németországi turnéja után hallható új műsorával a budapesti Gödör Klubban. A belépés ingyenes!

Tagok:
Karen Carroll – ének, gitár, Oláh Andor – szájharmonika, Frankie Látó – hegedű, Oláh Gábor – dobok, Gyöngyösi Gábor – hammond, Szuna Péter – basszusgitár, Johnnie Shepperd – gitár


Ismét együtt zenélnek a hazai herflisek
2009-05-04 | koncertajánló


Szájharmonika Show
Budapest, Szimpla Kert
2009. május 12.

Hagyomány immár, hogy a hazai szájharmonikások a nagyszabású fesztiválok mellett saját kezdeményezésükre is összejönnek, hogy egy-egy kellemes estén fellépéseik megszokott repertoárja helyett, valami különlegességgel, a session hangulat egyszeri, megismételhetetlen varázsával szerezzenek felejthetetlen estét a nagyérdeműnek.
A program különleges változatosságát garantálja, hogy az öt szájharmonikásra jellemző egyéni játékstílus, sajátos zenei világ - amely sokszor túl mutat az ősi műfaj és a hangszer általában ismert keretein – minden bizonnyal jól megmutatkozik majd a duó, trió formációk szellősebb hangszerelésében. A korábbi harmonikás happeningekhez hasonlóan persze most is számíthatunk rá, hogy az este végére őrületes jam session-né alakul, ez az egyébként sem mindennapos harmonikás buli.

Közreműködnek:
Szájharmonikások: Ferenczi György, Szabó Tamás, Pribojszki Mátyás, Horváth Misi, Besenyei Csaba
Kísérő zenészek:
Little G. Weevil, Bacsa Gyula, Long Tall Sonny, Kiss Tomi


Dalszövegek Bornemissza Ádámtól
2009-05-02 | névjegy


Csak egyet kérek (One kind flavor, Blind Lemon Jefferson)

Csak egyet kérek tőletek
Síromra néha nézzetek
 
Két fehér ló visz engemet
Várnak, míg a pap eltemet
 
Szívem megáll, kihűl kezem
Az isten szavát elhiszem
 
A koporsószög koppan, hallod-e?
Egy újabb szegény ember a földbe le
 
A harang megkondul, hallhatod
Egy újabb szegény ember halott
 
Csak egyetlenegy dolgot kérek tőletek
Síromra néha nézzetek

Bornemissza Ádám


Koncertek májusban
2009-04-30 | koncertajánló


Benkő Zsolt
2009. május 23. – Budapest, Fonó Budai Zeneház – Gitártanfolyam.hu zenei fesztivál

Big Daddy Wilson - Ripoff Raskolnikov - Nagy Szabolcs
2009. május 02. – Pécs, Pécsi Est Cafe
2009. május 03. – Budapest, MÜPA

Blues B.R.Others Show
2009. május 08. - Budapest, Old Man’s Music Pub
2009. május 22. – Szeged, Móra Park
2009. május 23. – Dunaújváros, Klub

Blues Bell
2009. május 16. - Szeged, Millenniumi Kávézó
2009. május 29. – Szeged, Jazz Kocsma

Blues Service
2009. május 02. - Piliscsaba, Kazamata Rock Café

Blues Service Duó
2009. május 09. - Budapest, Húsvasaló Pub
2009. május 16. – Budapest, City Pub

The BLUESBERRY Band
2009. május 09. – Székesfehérvár, Petőfi Mozi Music Pub

Blúz tér 10
2009. május 22. – Budapest, Tűzraktér
2009. május 31. – Siófok, Móló Színpad

Boll Weevil Folk Blues Gang
2009. május 01. – Pécs, Ifjúsági Ház
2009. május 02. – Budapest, Zöld Macska Diákpince
2009. május 07. – Békéscsaba, Elefánt Söröző
2009. május 09. - Perbál
2009. május 15. - Szentendre
2009. május 30. – Oroszlány

Bőrgyári Capriccio
2009. május 15. – Budapest, Fészek Klub
2009. május 20. – Budapest, Városligeti Sörsátor

Colombre Band
2009. május 01. – Győr, Utcazene koncert
2009. május 02. - Győr, Mediawave Fesztivál
2009. május 09. – Székesfehérvár, Műhely Kávézó
2009. május 13. – Budapest, ELTE Könyvtár Klub

Dr Valter Blues Társasága
2009. május 15. - Biharkeresztes, Fő tér

Jambalaya
2009. május 08. – Budapest, Rekettyés
2009. május 15. – Visegrád, Don Vito Pizzéria

Little G. Weevil
2009. május 14. – Dunakeszi, All In Cafe
2009. május 15. – Budapest, Torpedo Art Cafe
2009. május 20. – Budapest, Húsvasaló Pub

Little G. Weevil Band
2009. május 08. – Tarján, Öreg Favágó Kocsmája

Little G. Weevil & Kiss Tamás
2009. május 09. – Budapest, Day To Day
2009. május 16. – Budapest, Nothin’ But The Blues Pub

Nemes Zoli & Horváth Misi
2009. május 14. – Budapest, Szimpla Kávézó

Ölveti Blues Band
2009. május 29. – Csömör

Özséb
2009. május 15. – Budapest, Zöld Macska Diákpince

Pribojszki Mátyás Band
2009. május 08. – Pécs, Billentyű Klub

Pribojszki Mátyás & Ripoff Raskolnikov
2009. május 23. - Szeged, Borfesztivál

Rambling Blues Trió
2009. május 15. - Szolnok, Made In Café Music Club
2009. május 18. – Szeged, Széchenyi tér

Ripoff Raskolnikov Allstar
2009. május 19. - Szeged
2009. május 21. – Budapest, Alcatraz
2009. május 22. – Veszprém, Expresszó

Ripoff Raskolnikov & Nagy Szabolcs
2009. május 20. – Szentendre

Rockin’ Chair
2009. május 02. – Érd, Blues Tanya
2009. május 09. – Budapest, Silenus Pub

Sonny & Horváth Misi
2009. május 24. – Budapest, Szimpla Kert

Szabó Ferenc & Köteles Róbert
2009. május 23. – Budapest, Húsvasaló Pub

T. Rogers
2009. május 07. – Budapest, Fregatt
2009. május 15. – Budapest, Fregatt
2009. május 22. – Budapest, Fregatt
2009. május 29. – Budapest, Fregatt

Takáts Tamás Blues Band
2009. május 01. – Veszprém
2009. május 09. – Székesfehérvár, Pataky Művelődési Ház
2009. május 14. - Budapest, Old Man’s Music Pub
2009. május 28. - Budapest, Old Man’s Music Pub
2009. május 30. - Siófok

Tengs Lengs
2009. május 02. - Gomba, Farkasdi Csárda
2009. május 16. - Dunabogdány, Forgó Söröző
2009. május 23. - Érd, Blues Tanya

Tom White és Barátai
2009. május 01. - Tamási, Majális
2009. május 07. - Vác
2009. május 09. – Szentes, Buffalo Pizzeria
2009. május 14. – Kecskemét, Ritmo Cafe
2009. május 19. - Szeged, Borfesztivál
2009. május 31. - Révfülöpi disco

Török Ádám és a Mini
2009. május 01. – Budapest, Tabán
2009. május 01. - Budapest, Old Man’s Music Pub
2009. május 02. – Budapest, After Music Club
2009. május 03. - Komárom, Komáromi napok
2009. május 16. – Szekszárd, Húsvasaló Pub
2009. május 17. - Mohács
2009. május 20. – Budapest, Városligeti Sörsátor

Török Ádám és a Misi
2009. május 05. – Budapest, Szimpla Kert

Tűzkerék XT
2009. május 01. – Budapest, Crazy Mama
2009. május 02. – Lábatlan, Gerendai Arborétum
2009. május 08. – Budapest, József Attila Művelődési Ház
2009. május 15. – Szekszárd, Zúg

VasZoli és Bornemissza Ádám
2009. május 13. – Budapest, Kolibri Pince

Turista


Bobby Jones - Comin' Back Hard
2009-04-28 | kritika


Van az úgy, hogy egy újonnan megjelent lemez meghallgatását követően szinte borítékolni lehet a sikert az év végi/év elejei díjak odaítélése kapcsán. Hasonló érzés fogott el engem Bobby Jones új CD-jének meghallgatását követően.
A louisiana-i születésű Bobby Jones zenei karrierjét énekesként az ’50-es évek végén, a ’60-as évek elején, a vibráló chicago-i blues életben kezdte. Noha folyamatosan dolgozott a város klubjaiban, átütő sikert nem sikerült elérnie. Egy rövid pihenőt követően a ’80-as évek elején a soul műfajjal próbálkozott némileg nagyobb sikerrel, de az igazi áttörés ismételten elmaradt.
A jelentős sikert egy véletlen hozta meg a számára. 2007 februárjában (a) The Mannish Boys harmadik, Big Plans lemezét rögzítette egy észak hollywood-i stúdióban, ahová Bobby elkísérte barátját, Leon Blue zongoristát. A lemezfelvétel során a vendégzenészként közreműködő Jody Williams felismerte, majd megkérte, énekeljen egy számot az együttesel. Ez Randy Chortkoff-ra, a zenekar vezetőjére olyan nagy hatással volt, hogy a megjelenő lemezen már szerepelt is.
A zenészek következő, Lowdown Feelin’ lemezén már hét nótában énekelt Bobby Jones, mely felvételeivel egy időben hasonló felállással a chicago-i veterán énekest középpontba helyezve, Junior Watson-nal, Al Blake-kel, Lynwood Slim-mel és Fred Kaplan-nal kiegészülve rögzítették a Comin' Back Hard CD-t.

Delta Groove Records, 2008

hoati


Új lemez Matt Schofield-tól
2009-04-21 | hír


Az angol Nugene Records a közelmúltban piacra dobta Matt Schofield új CD-jét Heads, Tails & Aces címmel.
Az albumon közreműködő zenészek névsora az előző Ear To The Ground című lemezhez képest két helyen változott, a doboknál Alain Baudry, a basszusgitárnál Jeff Walker szerepel.
Matt debütáló lemeze 2004-ben jelent meg, és tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a nevét a Guitar & Bass magazin minden idők legjobb 10 brit blues gitárosa között említi.
A magyar rajongók a 11 dalt élőben a lemezbemutató turné során 2009. július 4-én Pakson, a Gastroblues Fesztiválon hallgathatják meg.

hoati


Nick Moss And The Flip Tops: Live At Chan’s - Combo Platter No. 2
2009-04-17 | kritika


Azt hiszem, sokat elmond a most bemutatandó úriemberről az a tény, hogy Buddy Guy-nak és klubjának, a chicago-i Legends közönségének a kedvenc zenésze, aki ismeri és magába olvasztotta a háború utáni ('40-es, '50-es, '60-as és '70-es évek) chicago-i gitárosok stílusát, mindezt kortárs ízekkel is fűszerezve.
Szerencsés ember Nick Moss, hisz elmondhatja magáról – amit bizony sokunk nem - igazi tanítómesterei voltak.
Nick a tanulóéveit a Legendary Blues Band-ben kezdte, ahol a dobos a Muddy Waters Blues Band egykori tagja Willie “Big Eyes” Smith volt. A fiatal fiú úgy tekintett a zenészre, mint második apjára, és 1995-ben közreműködött a Bag Full Of Blues lemeze elkészítésekor is.
A ’90-es években a basszusgitárról gitárra váltott, majd 3 évig Jimmy Rogers zenekarában játszott. Életének ebben a szakaszában sajátította el az autentikus chicago-i sound-ot.
A ’90-es évek végén megalakította (a) The Flip Tops-ot, majd 1999-től jelennek meg saját lemezei az általa létrehozott Blue Bella Records címkéje alatt.
2009. április 21-től árusítják a Nick Moss And The Flip Tops: Live At Chan’s - Combo Platter No. 2 CD-t. A megjelenés előtt álló album előzményének tekinthetjük a 2006-ban kiadott Live At Chan's koncertlemezt. Mindkét felvétel a Chan’s Eggroll & Jazz In Woonsocket-ben (Rhode Island) készült, az utóbbin Lurrie Bell 3 számban vendégzenészként szerepel.
A csapat a következő felállásban játszik: Nick Moss - ének, gitár, harmonika, Kate Moss – basszusgitár, Gerry Hundt - mandolin, ének, basszusgitár, harmonika, Willie Oshawny - zongora, Bob Carter – dobok.
„The Best In Authentic Chicago Blues” – olvasható Nick honlapján, és valóban, amit hallunk az lenyűgöző, igazi csemege a Chicago blues szerelmeseinek. A csapat végig elemében van, változatos műsort ad elő, a saját szerzemények mellett olyan klasszikusokat, mint: a Lonesome Bedroom Blues (Curtis Jones), a Five Long Years (Eddie Boyd) és az I’m Ready (Willie Dixon).

Blue Bella Records, 2009

Turista


Dalszövegek Bornemissza Ádámtól
2009-04-16 | névjegy


Mit súg ez a pohár?

Mit súg ez a pohár?
Hogy felejtsd el, komám
Hogy újra kéne értelmezni
Szinte mindent már

Súgd hát meg, pohár
Hogy élni jobb-e tán
Messzi innen, sokkal messzebb
Jobb-e élni tán

És ott a messzibe
Fülembe súgod-e
Hogy mit nyertem és mit veszítek
Ott, a messzibe

Súgod, pohár, ugye?
Hogy jó ember vagyok-e?
Hogy jót teszek és jól teszem
Súgod, pohár, ugye?

És nem súg, tán üres?
Nem súg, tán így helyes
Némán hallgat, tán nem ért
Nem súg, tán üres

Ha nem súg, eltöröm
Pusztuljon a kövön
Több kijár, mint egy néma pohár
Ha nem súg, eltöröm

Bornemissza Ádám


Roy Book Binder: The Hillbilly Blues Cats
2009-04-14 | kritika


A New York-i születésű Roy Book Binder gitárt először a középiskolai éveket követő katonai szolgálata alatt vett a kezébe. A haditengerészettől történő leszerelése után szülővárosába visszatérve megismerkedett, életre szóló barátságot kötött a legendás gitáros-énekes Dave Van Ronk-kal, aki sokban segítette zenei fejlődését. De rengeteget tanult Rev. Gary Davis-től is, hisz a világtalan zenész leckéket adott a nála sofőrként dolgozó Book Binder részére.
Lemezei 1970-től kezdődően jelentek meg, melyeken többnyire szólóban szerepelt. Ezeken kiválóan idézi fel a delta, és a piedmont-blues dallamait, ötvözve a ragtime és a bluegrass zenével.
Roy a ’90-es évek elején a svájci Blues To Bop Festival-on egy jam session során együtt zenélt Dave "Rock Bottom" York-kal (szájharmonika) és Billy Ochoa-val (nagybőgő). A közös fellépés folytatásaként a Rounder Records részére elkészítették (a) The Hillbilly Blues Cats című lemezt. A lemezanyagot néhány saját, valamint kevésbé ismert klasszikus darabok alkotják. A dalok kiválasztása során Roy Book Binder nem feledkezett meg legnagyobb példaképéről, Pink Anderson-ról sem, ugyanis az Over To My House és az I Got Mine című szerzeményeket Anderson is előadta.
A lelkesen fogadott felvételeket újabbak sajnos nem követték, mivel a trió a közös munkát Rock Bottom súlyos betegsége miatt befejezte.

Rounder Records, 1992

hoati