Tengs Lengs
Kívül mindenen
könyvbemutató és koncert

2017.12.16.

oLivérSky 50
Lábszky Olivér
születésnapi koncertje
2017.12.16.


Chuck Berry emlékest
közreműködik:
Fekete Jenő
& Chuck Berry Rock'n'Rollers
vendég:
Závodi János
2017.12.17.


Mojo Workings
& Voodoo Papa
2017.12.21.


Ian Siegal Band

2017.12.31.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Koncertajánló

Hobo pécsi előadói estjei
2008-10-17


Kulturális sorozatot rendeznek Hobo előadói estjeiből Pécsen, a Művészetek és Irodalom Házában.

Az előadások:
2008. október 25.: Jim Morrison - Amerikai ima
2008. november 21.: Csavargók Tízparancsolata
2008. december 20.: Tom Waits - Rómeó Vérzik
2009. január 24.: Rolling Stones - Adj menedéket!
2009. február 14.: Ifjúsági Ház - Hobo Blues Band (64 éves Hobo)


Johnny Winter először Magyarországon
2008-10-11


2008. október 27.
Budapest, Petőfi Csarnok

Előzenekar: Little G. Weevil


Johnny Winter személyében az egyik legnagyobb élő fehér blues gitárost köszönthetjük 2008. október 27-én a budapesti Petőfi Csarnok színpadán.
Az albínó muzsikus John Dawson Winter néven 1944. február 23-án látta meg a napvilágot a texasi Beamonth-ban. Édesapja nagy zenerajongó volt, gyakran énekelt a helyi barbershop kvartettben.
Johnny első hangszere egy bendzsó volt, majd zongorázni tanult, de már gyerekkorában is leginkább a gitár foglalkoztatta. A két évvel fiatalabb öccsével, Edgar-ral - aki zongorán és szaxofonon játszott - tizennégy évesen alapította meg az első zenekarát a Johnny And The Jammers-t. Huszonévesen ismert session muzsikussá vált, játszott B.B. King-gel, Walter „Shakey” Horton-nal, Pinetop Perkins-szel és James Cotton-nal. Első kislemeze Texas Guitar Slim néven jelent meg. 1967-ben létrehozta saját trióját Tommy Shannon basszusgitárossal és John Turner dobossal. Bemutatkozásukra a Fillmore East színpadán került sor. Winter-t ekkor már a rockzene legújabb szupersztárjaként reklámozták. Bemutatkozó albuma 1968-ban jelent meg Johnny Winter címmel. Az LP-t a fehér blues egyik alapművének tekinthetjük. Következő sikere a korai felvételeit tartalmazó The Progressive Blues Experiment volt, melyet a Liberty adott ki. Az 1970-ben megjelent Johnny Winter And című albummal rock-os irányt vettek, azonban a szélesebb közönség részére ez a korong tette ismerté Johnny nevét.
A New Musical Express 1974-ben minden idők 100 legjobb rock lemeze közé sorolta az alkotást, és Angliában bekerült a Top 30-ba.
A 70-es évek elején közel másfél évre teljesen eltűnt a rajongók elől, elvonó terápián vett részt, mivel a kábítószer rabjává vált.
1977-ben kezdődött közös munkája gyerekkori példaképével, Muddy Waters-szel. Első közös lemezük a Nothin’ But The Blues címet viselte. Az albumon Muddy Waters zenekarának tagjai szerepeltek, egy dal kivételével (Walkin’ Thru The Park) Johnny Winter darabokat adtak elő. Ezt követően Winter Muddy lemezeinek produceri feladatait látta el, valamint gitárosként nemcsak a lemezeken, hanem a koncerteken is besegített. Ekkor jelentek meg a Hard Again, I’m Ready, Muddy „Mississippi” Waters Live és King Bee című lemezek.
A sikeres időszak ellenére, a nyolcvanas évek elejére lemezszerződés nélkül maradt, mely időszakot 1984-ben az Alligator Records-szal kötött megállapodás szakította meg. A chicagó-i lemezkiadónál három lemezt jelentetett meg, melyek közül a Guitar Slinger és a Serious Business albumokat Grammy-díjra jelölték, de minőségben (a) The Third Degree című korong sem maradt el az előző két kiadványtól.
A kilencvenes években sorra jelennek meg albumai és közreműködik John Lee Hooker Mr. Lucky című lemezén is.
Az új évezred is tartogat sikereket a számára, a 2004-ben megjelent I’m A Bluesman című lemezét Grammy-díjra jelölték, a rákövetkező évben munkásságának elismeréseként – testvérével, Edgar-ral együtt - beválasztották Texas állam „Walk Of Fame” tagjainak sorába.
Nem feledkezhetünk meg a Breakin’ It Up, Breakin’ Down Up album idei Blues Music Awards Historical Album Of The Year címéről sem. A felvétel Muddy Waters Hard Again című albumának koncertkörútján 1977-ben került rögzítésre, Muddy-t vendégként Johnny Winter és a szájharmonikás James Cotton kísérte, de olyan zenészek is közreműködtek, mint Bob Margolin (gitár), Charles Calmese (basszusgitár), Willie ‘Big Eyes’ Smith (dob) és Pinetop Perkins (zongora).
Johnny Winter hazánkba az olaszországi koncertet követően érkezik, a hírek szerint sajnos 45 percnél többet már nem szokott játszani.
Az előzenekar szerepét Little G. Weevil tölti be, akinek az idén tavasszal magánkiadásban megjelent Southern Experience című lemezét jövő év elején az amerikai King Mojo Records is megjelenteti.

Ajánlott albumok:
Johnny Winter
The Progressive Blues Experiment
Nothin’ But The Blues
Guitar Slinger
Serious Business
I’m A Bluesman


Pampalini


Az amerikai zene gyökerei a Repeta Sarokban
2008-10-10


Shout & Holler – az amerikai zene gyökerei
2008. október 18.
Budapest, Repeta Sarok


Program:
Zoltan Gluck (flatpick blues és banjo)
Rockin' Chair (akusztikus chicago blues, soul)
Mookie Brando and The Second Cousins (rock 'n' roll, country)
The Last Drops (barn rock …)

Az estet a Rockin’ Chair zenekar tagjai szervezték, a fellépők az amerikai zene gyökereit képviselik. Flatpick blues és banjo műsor indítja az estét, majd blues, country és roadhouse rock'n'roll zenekarok követik egymást.

Fergetges, táncos bulira van kilátás!

Pampalini


Klubnapot tart a Radics Béla Emléktársaság
2008-10-07


CLUB ’68 – IM RADICS BÉLA
2008. október 24.
Budapest, József Attila Művelődési Központ


Program:
18 órától: a Radics Béla Emléktársaság ülése

20 órától: folytatódik a népszerű rock-történeti sorozat: II. rész – a magyar blues-rock történetének felejthetetlen pillanatai, „rock-ikonok Pannon földön”

21:30 órától:
Élőzene - Műkedvelők, Tűzkerék xT (A „Királyi madár”-tól a „Szólíts meg vándor!”-ig)

A Radics Béla Emléktársaság legutóbbi taggyűlésén Tárász József lemondott elnöki tisztéről. A jelenlévő tagság szavazatai alapján az új vezetőség a következő személyekből állt fel:
elnök - László András, helyettes – Dr. Molnár György, titkár - Sárkány Ferenc.

Pampalini


Mississippi Delta Blues Fesztivál először hazánkban
2008-10-04


I. Mississippi Delta Blues Fesztivál
2008. október 16. 19:00 - Dunaújváros, Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
2008. október 17. 20:00 - Pécs, Ifjúsági Központ, Ifjúsági Ház


A Blues Patika szervezésében megvalósuló fesztiválok, több mint tíz éve, mindig új koncepcióval terjesztik a blues igéjét, országon innen és azon is túl.

Ebben az évben visszanyúlnak a gyökerekhez, Magyarországon elsőként, kelet-európában is egyedülálló kezdeményezésként indítják útjára a Mississippi Delta Blues Fesztivált. Kiengedik a palackból az ősi blues szellemét, egy egész estén át tartó, vidám és féktelen blues partival.

Delta Blues

A Mississippi Delta vidéke a déli blues őshazája, melynek stílusát olyan nevek fémjelzik, mint az atya Robert Johnson, aki a legenda szerint eladta a lelkét az ördögnek a blues titkaiért cserében a 66-os út (Crossroads 66) kereszteződésében. Ő volt aztán az első, akinek saját szerzeményeit a kor csúcstechnikájának számító fonográf tekercseire rögzítették.

A delta blues alapjai a munkadal, a gospel és a spirituálé. A zene elhagyva a felszentelt falak idealizált környezetét, az utca kövén élő sajátos szlenggel, ritmussal keveredve új, hangszerekkel kiegészült formát öltött. Hangszerei: gitár, banjo, harmonika, jug, mandolin, hegedű, doromb, washboard, fazekak, konzerves dobozok, pléh vödörbe szúrt bot felhúrozva váltotta ki a bőgőt.
A megváltozott muzsika a hétköznapi élet mondanivalóját rikkancsként hirdette. Világgá kiáltotta a szerelmet, a bánatot, a napi politikát kifigurázva a való világ gyarlóságait.

Kezdetekben szórakoztató műfajként terjedt a blues, családi partikon, barbeque korcsmákban, börtönben, borbélyműhelyekben, temetéseken.
A féktelen szórakoztatás fickós előadói gyakran vetélkedtek hangszereiken, heccelő versek segítségével (ez utóbbi Dirty Dozenként ismeretes, és a mai rap alapját képezi).

Program

A rendezvény egész estés igazi blues feelinget ígér a 20-as évek zenéinek és divatjának bemutatásával. A fellépők a hazai delta bluesélet specialistái, a legjobb zenekarok frontemberei közül kerültek ki.

2008. október 16. - Dunaújváros
Besenyei Csaba - harmonika
Crow – ritmus
Csonka Walter – ének
Fekete Jenő – gitár, ének
Frankie Látó - hegedű
Long Tall Sonny – ének, gitár
Oláh Andor- harmonika
Pásztor Jani – gitár
Szabó Tamás – harmonika

2008. október 17. - Pécs
Besenyei Csaba - harmonika
Crow – ritmus
Csonka Walter – ének
Frankie Látó - hegedű
Long Tall Sonny – ének, gitár
Nemes Zoltán – ének, zongora
Oláh Andor - harmonika
Pásztor Jani – gitár
Szabó Tamás – harmonika


Koncertek októberben
2008-09-30


Benkő Zsolt & Garda Zsuzsa
2008. október 04. – Budapest, NBTBlues Pub

Blues B.R.Others Show
2008. október 10. – Budapest, Old Man’s Pub

Blues Bell
2008. október 11. - Szeged, Millenniumi Kávézó

Blúz tér 10
2008. október 04. - Tokaj-Hegyalja Szüreti Fesztivál - Furmint Színpad
2008. október 13. – Budapest, Vásárhelyi Pál Kollégium
2008. október 18. - Budapest, Passage Club
2008. október 29. – Budapest, Fehérbot Fesztivál VÁI

Boll Weevil Folk Blues Gang
2008. október 07. – Budapest, Bonyai Étterem

Dr. Valter Blues Társasága
2008. október 04. – Érd, Blues Tanya

Hobo
2008. október 02. – Tudod, hogy nincs bocsánat - Mór, Lamberg-kastély
2008. október 02. - HBB – Budapest, Old Man's Pub
2008. október 07. - Tudod, hogy nincs bocsánat - Budapest, Új Színház
2008. október 09. - Csavargók Tízparancsolata - Esztergom, Féja Géza Művelődési Központ
2008. október 11. - Szolnok-Tiszaliget, Sportcsarnok - Tiszaliget Fesztivál
2008. október 16. – HBB – Budapest, Old Man's Pub
2008. október 17. - Csavargók Tízparancsolata - Debrecen, Csokonai Színház
2008. október 19. - Csavargók Tízparancsolata – Budapest, Új Színház
2008. október 21. - Csavargók Tízparancsolata - Budafoki Művelődési Központ
2008. október 22. - Morrison est - Pécs, Művészetek háza
2008. október 26. – HBB – Budapest, Gödör Klub
2008. október 28. - Csavargók Tízparancsolata – Budapest, Új Színház
2008. október 29. - Csavargók Tízparancsolata - Debrecen, Csokonai Színház
2008. október 30. – HBB – Budapest, Old Man's Pub

Jambalaya
2008. október 02. – Budapest, Café Martinelli
2008. október 03. – Visegrád, Don Vito
2008. október 12. – Budapest, Gödör Klub
2008. október 22. – Budapest, Rekettyés Turistaház
2008. október 25. – Kőszeg, DaRocco Pizzéria
2008. október 31. – Budapest, Szilvüplé

Little G. Weevil
2008. október 11. – Budapest, New Brooklyn Pub
2008. október 12. – Budapest, Szimpla Kert
2008. október 27. – Budapest, Petőfi Csarnok

Little G. Weevil – Billy Gibson
2008. október 03. – Szeged, Ifjúsági Ház
2008. október 05. – Budapest, Szimpla Kert

Little G. Weevil & HUN Army Big Band
2008. október 05. – Budapest, Roosevelt tér - Akadémia
2008. október 09. – Budapest, Európa Hajó

Little G. Weevil & Horváth Misi
2008. október 16. – Vác, TBA
2008. október 17. – Pecel, Blues Cafe
2008. október 24. – Dunakeszi, Part Cafe

Musical Trips
2008. október 10. - Visegrád, Don Vitó

Nemes Zoltán & Horváth Misi
2008. október 23. – Budapest, Szimpla Kert

Pribojszki Mátyás Band
2008. október 01. – Budapest, Szeparé Bisztró
2008. október 03. – Budapest, Syma Csarnok - Hangfoglalás
2008. október 21. – Budapest, Bárka Színház

Rambling Blues Trió
2008. október 22.- Szeged, Millenniumi Kávézó

Rockin’ Chair
2008. október 04. – Foktő, Motoros Jótékonysági Est
2008. október 18. - Budapest, Repeta Sarok - Shout & Holler
2008. október 31. – Érd, Blues Tanya

S-modell
2008. október 09. – Békéscsaba, Zöld Elefánt
2008. október 11. – Zalaegerszeg, Club Grabowsky
2008. október 25. – Budapest, Könyvtár Klub

Sonny & His Wild Cows
2008. október 15.- Budapest, Szeparé Bisztró
2008. október 24. – Budapest, Amigo Bár

Sonny & Horváth Misi
2008. október 20. – Budapest, Szimpla Kert

Tengs-Lengs
2008. október 08. – Budapest, Ráday Kupola
2008. október 24. – Érd, Blues Tanya

Tom White és Barátai
2008. október 04. – Pári Falunap
2008. október 05. – Budapest, Maraton futóverseny
2008. október 11. – Hatvan, Dali IX.Wild Cat Night
2008. október 18. – Cegléd, Dee Jay\'s Pub
2008. október 25. – Budapest, Amigo Bár

Török Ádám és a Mini
2008. október 03. – Tarján, Öreg Favágó
2008. október 04. – Veszprém, Várkert

Török Ádám és a Misi
2008. október 14. – Budapest, Picasso Music Club
2008. október 30. – Dunakeszi, Part Cafe

Vaszoli & Halper
2008. október 07. – Budapest, Picasso Point
2008. október 14. - Budapest, Baccara Pub

Turista


Segély Fesztivál és felajánlás Gombai Dórikáért
2008-09-21


Szimpla Unplugged Segély Fesztivál Gombai Dórikáért, aki sürgős őssejt kezelésre vár
2008. október 05. 15-től 22h-ig
Budapest, Szimpla Kert (VII. kerület, Kazinczy utca 14.)


Fellépők:
Grúber László
Little G. Weevil & Billy Gibson
Long Tall Sonny Band
Tom White és Barátai
Musical Trips
Nemes Zoli és barátai
Pribojszki Mátyás és barátai
Schmidt Attila

Sztárvendégek:
Török Ádám – fuvola (Mini)
Török Péter – gitár (Mini)
Paróczai Attila - basszusgitár (Mini)
Závodi János – gitár (Piramis)
Gallai Péter – billentyű (Piramis)
Muck Ferenc - szaxofon (RABB, Muck Show, stb.)
Mohai Tamás – gitár (RABB, Faxni, stb.)
Tóth Vera – ének
Kyru – ének (Tea, Kyru Gotta Humble)
Bende Zsolt - gitár (Arnie Somogyi Improvokation)

A nap folyamán a műsorvezető, Bűdi Szilárd a Popdarálóból.

Felajánlás!

Neves zenészek írták alá azt a klasszikus gitárt, amelyet Horváth Misi szájharmonikás ajánlott fel Gombai Dórikának. A hangszer értékesítés alatt áll, amelynek bevétele Dóri őssejtkezelését segíti.

A gitár megvásárolható 100.000 Ft-ért.

Néhány aláírás a sok közül:
Török Ádám, Török Péter, Horváth Misi, Nagy Szabolcs, Roy & Ádám, Sonny, Németh Károly, Mohai Tamás, Muck Ferenc, Závodi János, Köves Miklós, Little G. Weevil, Borsodi László, Felkai Miklós, Fekete Jenő, Tátrai Tibor, Szűcs Antal Gábor, Mező Misi, Fácán, Nemes Zoltán, Dobos András, Pribojszki Mátyás, Kepes Róbert, Hooligans – Endi - Csipa.

Igazi ereklye lesz ez annak, aki a legtöbb pénzt kínálja majd a hangszerért, amellett hogy Dórit is támogatja. A gitár az Eldorado hangszerüzlettől származik.

Egy tatai gyűjtő is felajánlott egy festményt, melyet Görgényi István festőművész készített 1959-ben!
Ezek a képek 2006 októberében tárultak először a nyilvánosság elé a tatabányai Múzeumban, nagy meglepetést keltve azok körében is, akik régen személyesen ismerték az 1973-ban elhunyt, elsősorban tájképek és portrék alkotójaként számon tartott festőt.
Az itt látható festmények addig ismeretlenül, egy pincében rejtőzködtek. Egy gyűjtő - aki akkor még nem volt gyűjtő - figyelt fel a művekre, s megvásárolta a közel négyszáz darabból álló hagyatékot. E hagyatékon belül önálló tematikai egységet képeznek azok az 1956-hoz kötődő festmények, melyeket most a Szatmári Múzeum mutat be.

A kép megvásárolható 200.000 Ft-ért.

A Segély Fesztiválon belépőt nem szednek a szervezők, de hangsúlyt fektetnek a kislány megsegítésére, és a tombolán befojt összeget is átadják számára!

Elérhetőség: Horváth Misi 06 20 915 5126
Gombai Dórika részére nyitott Lábatlan Közösségi Céljaiért Alapítvány számlaszáma: 11740092-20004752-00000000 (A megjegyzés rovatba be kell írni: „Gombai Dórika gyógykezelésére”)
http://gombaidori.extra.hu


Jimi Hendrix Fesztivál a Fonóban
2008-09-20


II. Nemzetközi Jimi Hendrix Fesztivál
2008. október 04.
Budapest, Fonó Budai Zeneház


2007-ben néhány Hendrix-kedvelő zenész összefogásában Magyarországon első alkalommal került megrendezésre nemzetközi Jimi Hendrix fesztivál. A fellépő zenekarok közül kettő külföldről, Hollandiából és Olaszországból érkezett. Mellettük a Jimi Hendrix Memorial és vendégei, a Halper – Kőszegi - Oláh trió és Bornemissza Ádám képviselték azt a hazai zenésztársadalmat, akik fontosnak tartják Jimi Hendrix zenei örökségének életben tartását, megőrzését, továbbgondolását.

Az első fesztivált - melynek a Fonó Budai Zeneház adott otthont - telt házzal tisztelte meg a magyar közönség. Ez a tény, valamint a pozitív visszajelzések bíztatják a szervezőket arra, hogy folytassák a hagyományteremtő kezdeményezést, és évente egy alkalommal, október első felében megrendezzék a Nemzetközi Jimi Hendrix Fesztivált. Mind a Fonó, mind számos zenész részéről megvan a szándék, hogy otthont adjon, illetve részt vegyen a 2008-as fesztiválon.

A tavalyi, első fesztivál programja széles zenei spektrumot kínált, bizonyítva, hogy Jimi Hendrix zenéje stílusoktól függetlenül szerethető, játszható. A magyar fordítástól a jazzen át az autentikus hendrixi megszólalásig sokféle zenei felfogásban hallhatott a közönség legalább 50 különböző dalt.

A fesztivál házigazdája - a Jimi Hendrix Memorial Band - az idén egy hazai, a Gyémánt Bálint Trió mellett három külföldi zenekar társaságában muzsikál az este folyamán.
Svédországból érkezik a Feedback Family, ahol igen nagy hagyományai vannak a rockzenének. Ez köszönhető nagyrészt annak, hogy Hendrix számtalanszor megfordult a skandináv országban, mai napig mély nyomokat hagyva az ottani rock-kedvelők, muzsikusok körében. Elég csak Yngwie J. Malmsteen, vagy Mattias Eklundh nevét említeni.
Ritka meglepetésnek ígérkezik a török Yildirim Fakilar triója. A 2004-ben alakított zenekar az eredeti megszólaltatás híve. A jelenleg Bécsben élő Yildirim Fakilar 1993 óta szervez Jimi Hendrix emlékkoncerteket.

A fesztivál harmadik külföldi vendégének neve sokak számára ismerősen cseng hazánkban is. Leszek Cichonski - aki tagja a nemzetközi összetételű, magyar muzsikusokat (Póka, Solti) is felvonultató Visegrád Blues Band-nek - egyik vezéregyénisége a lengyel rock – blues - funky életnek. Nevéhez fűződik a wroclawi Thanks Jimi Festival, illetve az ehhez kapcsolódó többszörös Guinness World Record, amit évek óta a lengyelek tartanak.

Gyémánt Bálint Trió
Yildirim Fakilar's Istanblues (TR)
Jimi Hendrix Memorial
Feedback Family (S)
Leszek Cichonski (Pl)


A koncertek 19:30 órától kezdődnek.
Egyéb programok 17 órától:

Író-olvasó találkozó:
Göbölyös N. László író beszélget az érdeklődőkkel, és dedikálja könyveit.

Az etyeki Velezvin Borászati Kft. kínálja borait, tart borkóstolót. Palackos borvásár.

CD és lemezbörze, filmvetítés.

Könyvvásár:
a Cartaphilus kiadó mutatja be rocktörténeti kiadványait, amik a helyszínen megvásárolhatók.

Jegyár: 2500 Ft


A blues First Lady-je ismét hazánkban koncertezik
2008-09-18


Jeanne Carroll & The Turnaround
2008. október 03.
Budapest, Repeta Sarok

A 77 éves chicagó-i Jeanne Carroll 2005-ben járt először hazánkban, azóta számos alkalommal fellépett magyarországi zenészek kiséretében.
A mostani koncerten (a) The Turnaround zenekar kíséri: Hideg Csaba - gitár, ének, Domján András - gitár, ének, Tala Gábor - basszusgitár, Makai Gábor - dob.

Pampalini


Közös Billy Gibson – Little G. Weevil koncertek
2008-09-13


2008 őszén Billy Gibson Little G. Weevil-el közösen fog koncertezni hazánkban. A két zenész az Egyesült Államokban ismerte meg egymást 2004-ben, majd több közös jammelést és iszogatást követően Billy Gibson játszott Little G. Weevil Southern Experience CD-jén, a Hey Jody című számban.

Időpontok:
2008.09.25. – Békéscsaba, Elefánt Blues Club
2008.10.03. - Szeged, IH Ház
2008.10.05. - Budapest, Szimpla Kert (Szimpla Unplugged Segély Fesztivál Gombai Dórikáért)


A kísérő zenészek Magda Lajos - orgona, zongora, Kepes Róbert – basszus, Adamecz József – dobok lesznek.

Aki hallott már a legendás memphisi Beale Streetről az tudja, hogy a blues világ legjobbjai (Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Sonny Boy Williamson, stb.) játszottak a ma már történelmi jelentőséggel bíró, egykori „afro-amerikai” szórakoztató negyedben.
Billy Gibson is itt szívta magába tudása legjavát és joggal nyerte el a meglehetősen kritikus amerikai sajtó által kreált nemesi címet: „The Prince Of Beale Street”.

Billy Gibson szájharmonikás, énekes egy kis településen, Mississippi államban született. Tinédzser korában egy kínai gyártmányú harmonikán kezdett tanulni, majd a középiskola elvégzése után Clarksdale (Mississippi) városba költözött, hogy már utazó blues zenészektől tovább fejlessze hangszeres tudását. Kis idő múlva elhagyta az államot és Memphisbe (Tennessee) tette át székhelyét, ahol a mai napig él.

Kimagasló tehetségét, és a blues zene iránti elkötelezettségét hamar felismerte a szakma és a közönség is egyaránt. 1999-ben a Hohner harmonikakészítő céggel szponzori szerződést írt alá, nem sokkal később Memphis város egyetemétől kapott rangos kitüntetést.
Ezután Billy sorra kapta a munkáját elismerő díjakat:

1993 - Nyugat Tennessee állam harmonika bajnoka
2002 - NARAS Memphis Premier Player Award
2003 - NARAS Memphis Premier Player Award
2004 - Top 20 Memphis Flyer – Memphis és Tennessee állam leglátogatottabb koncertje
2005 - Beale Street Music Awards – Az év muzsikusa
2006 - Blues Music Awards jelölés

A 2006-os Blues Music Awards jelölés után karrierje gyorsan ívelt felfelé. Nem sokkal a díjkiosztó után megjelent Southern Livin’ című albuma, ami közel 5 hónapig szerepelt az amerikai Top 10 (legjobb blues albumok) blues slágerlistán.
Immáron, mint az Államok egyik legkiemelkedőbb szájharmonikás, énekese turnézik szerte a világban. Hozzánk Norvégiából érkezik.

Diszkográfia:
The Nearness Of You, 2001
In a Memphis Tone, 2004
The Billy Gibson Band, 2005
Southern Livin’, 2006
Live At Rum Boogie Cafe, 2006
The Prince Of Beale Street, 2007

Weboldal:
www.billygibson.com
Video:
http://www.youtube.com/watch?v=HymBjl9Bbus
http://www.youtube.com/watch?v=POC9qwHFo7k
Sajtó:
http://www.billygibson.com/Reviews.htm
Fotók:
http://www.billygibson.com/photos.htm


Négy év után ismét SPO-DEE-O-DEE koncert
2008-09-09


2008. szeptember 28.
Budapest, Take5 Jazz Club


• A zenekar 1997 őszén alakult, Szabó Tamás - szájharmonikás és Nemes Zoltán - zongorista, alapító tagokkal.

„1997 nyarán ment szét a Palermo Boogie Gang nevű formációm és meglehetősen nagy zenei űr támadt körülöttem. Nem tudtam igazából merre és hogyan induljak el. Valami éteri sugallás folytán, eszembe jutott, hogy évekkel előtte, láttam egy zongoristát, egy a kilencvenes években aktívan működő zenekarban (Paid Holiday), akinek a kiforratlansága ellenére, nagyon tetszett a játéka.
Gondoltam, utána járok! Így ismerkedtem meg Nemes Zolival.
- Ahogy visszaemlékszem, elég érdekesen indult a kettőnk „zenekarosdia”.
Akkoriban mindössze négy villamosmegállónyira laktam Zolitól, így a próbák nálam voltak. Szegénynek, jobb híján mindig villamossal kellett hoznia a szintijét, ami a fémtokkal együtt vagy harminc kiló volt. Rettenetes dolga volt, hiszen hóban, esőben, 40 fokban cipelte meglehetősen nehéz „retikülét”.
Viszonylag sokáig mentek így a szobapróbák. Az első fellépésünket csak 1998 márciusában adtuk. Duóban. A hangképünk még kiforratlan volt, mert Zolinak akkoriban csak egy hőn szeretett Yamaha DX7s szintetizátora volt, ami nem igazán alkalmas bugik és bluesok előadására.
- Ha most, újra kéne kezdeni, valószínűnek tartom hasonlóan fognék bele. Egy lakásban másként viselkedik az ember, mint egy próbateremben. Lehet, nehézkesebb az előrejutás, mert mindig ott van a csábítás arra, hogy szétessen a figyelem, lazább a környezet, de az emberi oldala viszont nincs két-három fizetett órára korlátozva, mint egy bérelt próbaterem esetén.”

• A zenekar 1998 augusztusában egészült ki, Szűcs Gábor, alias, Little G. Weevil (ének, gitár) Torma Frenk Gábor (dob) és Varga László (basszusgitár) zenészekkel.

„Gábor neve akkoriban már sokak számára ismerősen csengett, hiszen Pure Blues formációja egyre többet szerepelt fesztiválokon. Őt kivételes tehetségnek tartom. Igazán tudatos előadó. Talán ez volt annak idején a kiválásának fő oka. Az első klubfellépésünk, session jelleggel (próba nélkül) történt. Már a koncert első negyedórájában kiderült, hogy működik a közös játék.
Frenket és Lacát, ezen a koncerten ismertem meg, noha a két dunaújvárosi zenésszel állítólag találkoztam már többször is, a zúzós palermós évek alatt, amikor az iparváros egyetlen élőzenés helyén játszottunk havi rendszerességgel. Sajnos nem nagyon emlékszem. Teljesen lenyűgözött játékuk, kicsit visszaköszönt az a filling, zenei biztonságérzet, ami a Palermóban volt.
- Annyira sikeres koncert adtunk, hogy eldőlt a zenekar végleges felállása.”

1999-ben jelent meg első lemezük: „Drinking Wine Spo-Dee-O-Dee” címmel.
A lemezen, főleg blues sztenderdek, boogie-woogie feldolgozások, és korai jazz örökzöldek hallhatóak.
A lemezről több sztenderd vált ismerté, mint pld. a Nona boogie, Honky-Tonk Train, Blue Moon. Még ebben az évben több válogatás lemezen szerepelt a csapat egy-egy szerzeménnyel.


2000-ben jelenik meg „Boogie-Woogie Barbershop” című boogie lemezük.
A lemez antológia jelleggel mutatja be a boogie-woogie műfajt, olyan vendégzenészek segítségével, mint Wesely Ernő (zongora, ének), Reinhardt István (az egykori ABC szájharmonika trió tagja) és a Hot Jazz Band. A zenekar már a számok feljátszásánál törekedett a stilisztikára, és a hű zenei hangképre, így például analóg, szalagos magnóval rögzítették a számokat, ahogy egykor a negyvenes-ötvenes években.
Sajnos ez a CD volt az utolsó hanghordozó, amin Szűcs Gábor gitározott és énekelt. A zenekarból való kiválása egyben arculatváltást is jelentett.

2001-től a bandában a gitáros szerepét, Mezei Ádám töltötte be.

„Igazából, nem tudtam választani, hogy ki jöhetne hozzánk gitározni Gabesz helyére. Az Ő játéka annyira egyéni volt és éneklése annyira meghatározta a hangképet, hogy nem volt egyszerű a helyzet. Végül is, két gitárosra lettem figyelmes. Két nagyon más karakterű, nagyon jó zenészre. Egyikük, Lamm Dávid volt, akinek, érdekes dzsesszes gitárjátéka fogott meg, és amint a próbák folyamán kiderült, nem csak jól gitározott, de nagyon érdekes énekhangja is volt. A másik gitáros jelölt Mezei Ádám volt, aki akkoriban már túl volt, nem egy ifjúkori amatőr, fél amatőr blueszenekaron. Nagyon nehéz pillanatok voltak. Többször előfordult, hogy egy - egy koncerten mindkét gitáros játszott. Annyira nem tudtam dönteni. Szóval, végül is Ádámra esett a választásom. Mivel Dávid, mindenre nyitott zenész volt, számtalan más műfajban is bontogatta szárnyait, (raggie, jazz) így nem egyszer a keresztbeszervezések miatt nem tudott jönni koncertre.”

2000 - 2003-ig a zenekar rengeteget koncertezik, itthon és külföldön, és elkészíti harmadik lemezét ’Ain’t Got No Money címmel. A lemez ellentétben az előző két albummal, sokkal eklektikusabbra sikerült. Van rajta jazz standard, zydeco, rock, autentikus blues, sanzon.
Talán, ezért nem volt egyértelműen sikerlemez. Ez a korong volt az utolsó a sorban, ahol az öt alaptag végig együtt játszik.

„A zenei élet sokszor változik. Zenekarok jönnek-mennek, és lassan azt vesszük észre, hogy, ami egykor kihívás volt, az mára már megszokás, ahonnan nehéz váltani, vagy az érdeklődést fentartani. Ádám egy huszárvágással végleg letette a hangszert, látványosan visszavonult. Sajnálom, mert izgalmasan gitározott, egyedi gondolkodása mellet, az emberi oldala is fontos volt. Megbízható, precíz, szív-lélek ember. Kevés ilyen kollegát ismerek. Büszke vagyok rá, hogy vele dolgozhattam!
Frenk és Laca számtalan ismert zenekar oszlopos tagja lett: Groove House, Hiperkarma stb.”
(Frenk, 2006-tól saját szóló karrierbe kezdett.)

• A 2003 - 2005-ig tartó időszak, a csapat utolsó korszaka, ahol az énekes gitáros pozícióját, Long Tall Sonny töltötte be.

„Nagy kihívás volt Sonnyval játszani. Ő már egy másik generációhoz tartozik. Másként értelmezi a zenét. Szigorú fegyelemmel játssza a blues stilisztikát. Mi, Ő előtte, inkább csak alkalmaztuk a műfaji elemeket, sokszor kevertük más műfajokkal. Nem egy irányzatot követtünk, hanem a blues, pop, rock, funk megannyi alfajából kevertük össze a sajátos hangzásunkat.

(Azt gondolom, ezért volt az, hogy sok szervező vagy kollega mosolygott, legyintet, mondván azt, hogy mi nem is igazi bluest játszunk. Persze, ezt folyamatosan megcáfoltuk. Vicces, hogy most pont ezek az emberek próbálják kutyulni a bluest, mindenféle modern hangzással.
Én mindig is kísérletező zenésznek tartottam magam! Viszont, nem a blues hazájába születtem, és érdekelnek egyéb zenei irányzatok, ezért mindig is messze élen jártam és járok a zenék ötvözésében. Nálam ez nem divat! Lásd: Special Guest, tavaly megjelent szóló albumom. Próbálom úgy keverni a műfajokat, hogy azok ne csupán hatásos frázisok legyenek, hanem, hogy a különböző zenéknek legyen közük egymáshoz. Legalább is gondolati szinten.)

Nos, Sonny gitározásával és énekstílusával, egy sokkal inkább autentikus hangzást kaptunk. Megvallom, kicsit féltem a vele való munkától, mert Ő nem úgy képzett zenész, mint, amilyen az Ádám vagy Dávid volt. Sokkal inkább ösztönös játékos. A mi számaink soha sem a klasszikus I-IV-V blues harmóniakörre épültek. Mindig voltak váratlan zenei ötletek. Ő, inkább a blues és rockabilly korai korszakát játszotta. Mégis, mind az emberi, mind a zenei oldala valamitől nagyon jól működött. Nem is baj, ha egy blues zenész, időről- időre visszanyúl a gyökerekhez, és tisztában van, hogy is kell játszani ezt a műfajt. Jó iskola volt!
- Ám, a többiek más - más formációi, kezdték szétrobbantani az alapmagot, aminek az lett a következménye, hogy leapadtak a koncertek, és ami volt, az sokszor helyettesítőkkel kellett megoldani. Ezúton is köszönöm azoknak a zenészeknek, akik kisegítettek pld.: Barát Béla, Gerdesits Ferenc - dob, Kepes Róbert - basszusgitár, Pengő Csaba - bőgő, Monori Gabriella - ének, Bacsa Gyula - zongora. Köszönöm nekik, de mindig is elleneztem az efféle túlélési stratégiát. Egy zenekar mindig is X számú állandó tagból áll, így alkotnak egy formációt. Csak ez által lehet összecsiszolni egy hangképet! Bármilyen képzett is egy beugró zenész, az már nem úgy szól, nem olyan, mint azokkal az emberekkel, akikkel éveken át folyamatosan dolgozol.
2004-re, széthullott a zenekaros formációnk Zolival.”

• A 2005-s évben a következő és egyben utolsó lemezüket duóba készítették el, „All Comes Back” címmel.
Ez a lemez inkább már New Orleans hangulatvilágára épül. Nemes Zoltán karakteres, (Dr. John, James Booker zongorázásához hasonlítható) hangszeres játéka, új énekesi szerepköre érdekes hangképet kölcsönzött a lemeznek. Két-három számban, fel - feltűnnek az ex zenekar tagjai, de a zene a duóra épül.

„ A lemez készítésekor nem igazán éreztük jól magunkat. Valahol tudtuk mind a ketten, hogy ez az utolsó album, ami még ezen a néven fut, és vége a zenekarnak. Ez azonban nem azt jelentette, hogy nem játszunk többet együtt. A mai napig is fellépünk duóban. A kis klubok mindegyikében mindig megtalálhatóak vagyunk viszonylagos rendszerességgel. Nincsenek, és soha nem is voltak veszekedések a pénz, a zenei dolgok vagy az emberi tulajdonságaink miatt. Volt idő, amikor értetlenül néztek ránk, amikor nem hitt létjogosultságunkban semelyik kollega, „eltemettek.” Tiszteljük egymás munkásságát. Igazán jó házasság! Ami változott, az részint az, hogy Zoli is egy új csapatot hozott össze (Jambalaya), és egyéb formációkban is játszik (Kutya vacsorája, Dalok a konyhából), részint pedig, én is teljesen más zenékben munkálkodom. 2005-től kezdődően számtalan produkciót hoztam össze, lemezeken, és koncerteken (Silence, Obsession, Largo Cammino).
- Örömmel tölt el, hogy ma mindegyik egykori tag sikeres előadó. Kevés ilyen formáció van hazánkban, ahol a karakterek mindegyike szólókarriert fut be, egy népszerű zenekar széthullása után. Az a hit, amivel annak idején felvállaltam egy új még ismeretlen zenekar létrehozását, bizonyított.”

• Mostani koncertünk, mindegyikünknek kihívás. Mindenki sokat fejlődött, „érett”. Másként gondolkodunk a zenéről, mint anno. A régi számok felelevenítése, nem csupán nosztalgia! Nem igazán beszélhetünk nosztalgia koncertről, tudniillik, nem úgy történik sem a szervezés része, sem a reklám, vagy a próbarésze, mint azoknak a jól ismert „visszatérős” buliknak.
Az alapkoncepciója is teljesen más. Csak jól érezzük magunkat!

Szabó Tamás

A zenekar:
Szabó Tamás - szájharmonika, washboard, ének
Little G. Weevil - gitár, dob, ének
Nemes Zoltán - zongora, akkordion, ének
Long Tall Sonny - gitár, ének
Frenk - dob, ének
Varga László - basszusgitár

Honlapok:
SPO-DEE-O-DEE : www.myspace.com/spodeeodeeband
Szabó Tamás: www.szajharmonika.hu/szabotamas
Nemes Zoltán: www.jambalaya.hu
Szűcs Gábor: www.littlegweevil.com
Frenk: www.frenk.hu
Long Tall Sonny: www.sonny.hu


30 éves a Hobo Blues Band
2008-09-07


Hobo Blues Band - 30 éves jubileumi koncert
2008. szeptember 27. 19:30
Budapest, Papp László Budapest Sportaréna

Előzenekar: Pribojszki Mátyás Band


A Hobo Blues Band 1978. április 15-én alakult meg egy Lajos utcai kocsmában - a történeti hűség kedvéért Szakács László (dob), Gecse János (basszusgitár), Kőrös József (gitár), Földes László (ének) összetételben –, Hobo elképzelései szerint amolyan hobbizenekarként. Első koncertjüket nyáron a Lőrinci Ifjúsági Parkban tartották. Novemberben lépett az együttesbe Póka Egon (basszusgitár), az ő kezdeményezésére az akkori időkben professzionálisnak számító muzsikusok csatlakoztak a csapathoz, ekkor alakult ki az első ismertebb felállás: Hobo és Póka mellett Döme Dezső (dob), Szénich János (gitár), Kőrös József (gitár). Később a ’79 nyaráig vendégként fellépő Deák Bill Gyula (ének) is állandó tag lett. Kezdetben a rock és bluesmuzsika klasszikusait, Rolling Stones-, Doors-, Hendrix-, Cream-nótákat játszottak magyarul, Hobo fordításában, de Kex-dalok is szerepeltek a műsorukon.
Röpke egy esztendő leforgása alatt hihetetlen népszerűségre tett szert az együttes, a MOM Kultúrházban működő klubjuk, az Ifi Park-béli koncertek, valamint a vidéki fellépések során tízezrek kedvencévé vált. 1979 nyarán, amikor a HBB a svájci Krokus és az Omega előegyütteseként a Kisstadionban adott koncertet, végleg befutott. Ennek ellenére az akkori hanglemezgyártó vállalat képviselői egyelőre nem akartak tudomást venni a sikereikről. A hatalmas nyomásnak engedve csak 1980-ban jelent meg az első kislemez, később már az első albumot is kiadták, Közép-európai Hobo Blues címmel. A tagok többször is kiérdemelték a különböző közönségszavazásokon az év együttese, az év előadója, az év egyénisége, az év hangszeres előadója címeket. Az elmúlt három évtized során a Hobo Blues Band több mint 3000 koncertet adott, 22 albuma jelent meg és közel harminc kiváló zenész fordult meg soraiban – a teljesség igénye nélkül Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Závodi János, Solti János, vagy a sajnálatosan korán eltávozott Fuchs László és Tomsits Rudolf. A jelenlegi felállás tíz éve működik: Hobo (ének), Fejér Géza (gitár), Gyenge Lajos (dob), Hárs Viktor (basszus), Nagy Szabolcs (billentyűk). A HBB tagjai az 1981-ben bemutatott, Szomjas György által rendezett Kopaszkutya című filmben főszerepet játszottak. Érdekes módon a lemezt betiltották, a filmet viszont nem - a zenei anyag csak 1993-ban láthatott napvilágot. A film egyik betéteként látható, a tabáni hegyoldalban adott koncertjükre mintegy húszezren gyűltek össze, de játszottak a Hajógyári Szigeten (először ’80-ban a Fekete Bárány koncerten, egy évre rá a Szuperkoncerten, később a Sziget Fesztiválokon), közreműködői voltak a Népstadionban 1988-ban rendezett Human Rights koncertnek, Youssou N’Dour, Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman és Bruce Springsteen társaságában. Tíz éves jubileumukat a Városligeti nagyréten ünnepelték, a 15. születésnapjukon felléptek a Fradi-pályán, a huszadikat már a Budapest Sportcsarnokban tartották. A 25 éves Hobo Blues Bandre a Margitsziget Szabadtéri Színpada telt meg zsúfolásig. A ’80-as évek közepétől az együttes megvalósította Hobo színházi és irodalmi elképzeléseit is, példaként említve Ginsberg-, József Attila-, Viszockij-estek létrehozását. A HBB mai tagjai még inkább partnerek ezirányú törekvéseiben, aktívan részt vesznek előadóestjeinek létrehozásában, s a zenekar repertoárja is jelentősen bővült. A magyar rocktörténelem egyik legjelentősebb albumának tekintett Vadászatot 1984-ben a teltházas BS-ben mutatták be élőben, Szikora János rendezésében. A lemez anyagát – kiegészítve a nyolcvanas években még betiltott dalokkal – 2002-ben Beregszászon, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulatával közösen vitték színpadra Vidnyánszky Attila rendezésében. A Hobo Blues Band jubileumi évének jegyében ősszel ismét Vidnyánszky állítja színpadra a művet, ezúttal a Debreceni Csokonai Színházban, Bolondvadászat munkacímmel. A színpadi változat zenei anyaga CD-n a bemutatóval egyidőben jelenik meg.
A szeptemberi koncerten már biztosan fellép Deák Bill Gyula, Kőrös József, Pálmai Zoltán, Póka Egon, Solti János, Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Vaszko Krpkata (Bulgária) és a mai Hobo Blues Band, azaz Fehér Géza, Gyenge Lajos, Hárs Viktor, Hobo, és Nagy Szabolcs.
Ceremóniamester: Cserhalmi György, a rendező Vidnyánszky Attila.


Koncertek szeptemberben
2008-08-31


Blues B.R.Others Show
2008. szeptember 07. - Budapest, SzeptEmber Feszt
2008. szeptember 19. - Budapest, Jam Pub

Blúz tér 10

2008. szeptember 06. – Budapest, SzeptEmber Feszt
2008. szeptember 19. – Budapest, Vörös Yuk, Fregath Music Fesztivál
2008. szeptember 22. – Budapest, Gödör Klub

The BLUESBERRY Band
2008. szeptember 06. - Németország, Thierstein-i vár
2008. szeptember 20. – Balatonalmádi, Budatava Rock Pub


Boll Weevil Folk Blues Gang

2008. szeptember 02. – Budapest, Bonyai Étterem
2008. szeptember 04. – Budapest, Moszkvics (volt Művészbázis)

Bornemissza Ádám
2008. szeptember 06. – Óballa, Falunapok
2008. szeptember 14. – Budapest, Főbe-járat
2008. szeptember 26. - Budapest, Zöld Macska, Jancsiszög könyvsegély koncert

Özséb - Bornemissza Ádám
2008. szeptember 19. – Budapest, Zöld Macska

Hobo
2008. szeptember 04. – HBB, Budapest, Old Man’s Pub
2008. szeptember 18. - HBB, Budapest, Old Man’s Pub
2008. szeptember 24. – 30 éves a HBB, Budapest, Papp László Budapest Sportaréna

Little G. Weevil
2008. szeptember 06. – Békéscsaba
2008. szeptember 13. – Eger, Eged Music Club

Little G. Weevil és Horváth Misi
2008. szeptember 16. – Budapest, Szimpla Kert

Little G. Weevil Band és Billy Gibson
2008. szeptember 25. - Békéscsaba, Elephant Blues Club

Ölveti Blues Band
2008. szeptember 13. - Debrecen

Pribojszki Mátyás Band
2008. szeptember 06. – Budapest, SzeptEmber Feszt
2008. szeptember 13. – Békéscsaba, Renault Nap
2008. szeptember 14. - Budapest, Budai Vár, Borfesztivál
2008. szeptember 26. – Prága, Blues Alive Festival
2008. szeptember 27. – Budapest, Papp László Budapest Sportaréna

Pribojszki Mátyás Band & Mark Torch (USA)
2008. szeptember 19. – Szeged, Híd Étterem
2008. szeptember 20. – Veszprém, Várkert

Rambling Blues Trió
2008. szeptember 12. - Szeged, Biológiai Központ

S-modell
2008. szeptember 13. – Budapest, Fészek Klub

Sonny & His Wild Cows
2008. szeptember 07. – Esztergom
2008. szeptember 14. - Oroszlány, Más fesztivál
2008. szeptember 19. - Budapest, Amigo bar

Spo-Dee-O-Dee
2008. szeptember 28. - Budapest, Take5 Jazz Club

Tengs Lengs
2008. szeptember 17. – Budapest, Ráday Kupola
2008. szeptember 12. – Érd, Blues Tanya

Tom White és Barátai
2008. szeptember 07. – Budapest, Nike félmaraton
2008. szeptember 18. – Keszthely, Gólya Bál
2008. szeptember 20. – Budapest, North Side Klub

Török Ádám és a Mini
2008. szeptember 05. - Székesfehérvár, ÖKH
2008. szeptember 10. - Budapest, Városligeti Sörsátor
2008. szeptember 12. - Budapest, Petőfi Csarnok, Woodrock Fesztivál
2008. szeptember 13. - Budapest, Old Man's
2008. szeptember 19. - Mohács, Hotel
2008. szeptember 21. - Lábatlan, Dunapart
2008. szeptember 24. - Budapest, Városligeti Sörsátor

Török Ádám és Horváth Misi
2008. szeptember 25. - Szeged
2008. szeptember 26. - Baja, Bőszülő Fesztivál
2008. szeptember 27. - Zebegény

Tűzkerék xT
2008. szeptember 12. – Budapest, József Attila Művelődési Központ, CLUB '68
2008. szeptember 17. - Esztergom, Művelődési Ház
2008. szeptember 27. - Kiskunfélegyháza, Rock Klub

Pampalini


Ian Siegal koncertek
2008-08-15


Az angol énekes-gitáros Ian Siegal már jól ismert a hazai zeneszerető közönség körében, hisz többször koncertezett már nálunk szólóban, magyar muzsikusok kíséretében, vagy a nemzetközi Tom Waits projekt tagjaként, (a) The Braindogs zenekarral. De láthattuk saját együttesével és (a) The Lee Sankey Group énekeseként is.
Jövő héten két koncertet ad Magyarországon, augusztus 19-én Gödöllőn a Kiskastélyban lép fel Kepes Róbert (basszusgitár) és Gyenge Lajos (dob) társaságában, másnap, augusztus 20-án pedig szólóban Szentendrén, az Új Művész kávéházban.


Pampalini


Blues fesztivál Cseszneken
2008-08-03


V. Cseszneki Blues Fesztivál
2008. augusztus 16.

15.00 - Cuha Delta Bluesbreakers
16.00 - Aréna (Radics Béla emlékzenekar)
17.00 - Petra Börnerova Band (Csehország)
18.00 - Blues Floor
19.00 - Takáts Tamás Dirty Blues Band
21.30 - Paul Camilleri Band (Svájc)
22.30 - Török Ádám és a Mini - Török Ádám 60

Átvezető szöveg: Nemes Nagy Péter bluesmogul


Koncertek augusztusban
2008-07-30


Blues B.R.Others Show
2008. augusztus 1. – Siófok, Renegade
2008. augusztus 11. – Budapest, Old Man’s Pub
2008. augusztus 14. – Budapest, Sziget Fesztivál
2008. augusztus 29. – Szeged, SZIN
2008. augusztus 30. - Szolnok

Blues Bell
2008. augusztus 20. - Szentes

Blues Bolhák
2008. augusztus 29. – Nyíregyháza, Mercur Casino

Blúz tér 10.
2008. augusztus 2. - Medgyesegyháza, XIV. Dinnyefesztivál
2008. augusztus 3. – Budapest, Nyár a Lánchídon Fesztivál
2008. augusztus 10. - V. Tolcsvai Borfesztivál
2008. augusztus 28. - Balatonfüredi Borhetek

Bornemissza Ádám
2008. augusztus 2. - Abaliget
2008. augusztus 10. - Tolcsvai Borfesztivál
2008. augusztus 13. – Budapest, Tűzraktér

Bőrgyári Capriccio
2008. augusztus 15. – Budapest, Sziget Fesztivál

Ferenczi György és a Rackajam
2008. augusztus 13. – Budapest, Sziget Fesztivál
2008. augusztus 15. – Siklós, Vár
2008. augusztus 16. – Százhalombatta
2008. augusztus 17. – Budapest, Sziget Fesztivál
2008. augusztus 18. – Százhalombatta
2008. augusztus 19. – Kecskemét

Hobo
2008. augusztus 7. – HBB - Budapest, Old Man’s Pub
2008. augusztus 8. – HBB - Zalalövő
2008. augusztus 9. – HBB - Csobánka
2008. augusztus 10. – Csavargók Tízparancsolata, Balatonszárszó
2008. augusztus 11. – Budapest, Sziget Fesztivál, Magyar Dal Napja
2008. augusztus 12. – Csavargók Tízparancsolata, Gyula
2008. augusztus 21. – HBB - Budapest, Old Man’s Pub
2008. augusztus 30. – HBB - Szanazugi Fesztivál
2008. augusztus 29. – HBB - Gyula, Sörfesztivál

Jambalaya
2008. augusztus 15. – Budapest, Sziget Fesztivál
2008. augusztus 19. - Gyömrő
2008. augusztus 22. - Szentendre

Little G. Weevil Band
2008. augusztus 1. – Tarján, Öreg Favágó Bár
2008. augusztus 12. – Salgótarján-Szered
2008. augusztus 20. – Dunaújváros

Little G. Weevil szóló
2008. augusztus 23. – Szentendre

Little G. Weevil és Horváth Misi
2008. augusztus 26. – Budapest, Szimpla Kert

Musical Trips
2008. augusztus 19. - Gyömrő Blues Fesztivál
2008. augusztus 21. – Budapest, Szimpla Kert
2008. augusztus 22. - Szentendre

Ölveti Blues Band
2008. augusztus 15. - Budapest, Sziget Fesztivál
2008. augusztus 19. - Hajdúböszörmény, Hajdú hét

Pribojszki Mátyás Band
2008. augusztus 13. – Budapest, Sziget Fesztivál
2008. augusztus 15. – Erdély (Lazarea-Gyergyó), Szárhegy Napok
2008. augusztus 17. – Szlovénia, Ljubjana, Blues Jazz Event with Mike Sponza CEBC!

Rambling Blues Trió
2008. augusztus 31. - Szolnok, Tiszavirág Fesztivál

Rockin' Chair
2008. augusztus 1. - Budapest, Fészek Klub

S-Modell
2008. augusztus 17. – Budapest, Sziget Fesztivál

Sonny
2008. augusztus 6. - Budapest, Szimpla-kert + Horváth Mihály
2008. augusztus 9. - Debrecen + the Wild Cows
2008. augusztus 13. - Budapest, Sziget fesztivál + the Wild Cows
2008. augusztus 15. - Fehérgyarmat, Gyarmati Vigasságok + the Wild Cows

Tengs Lengs
2008. augusztus 15. - Maglód, Patakparti Vígasságok
2008. augusztus 19. - Gyömrő, Jazz Rock Blues Fesztivál

The BLUESBERRY Band
2008. augusztus 2. – Taljándörögd, M(B)űvészetek Völgye
2008. augusztus 20. – Balatonalmádi, Borfesztivál
2008. augusztus 23. - Mammut 2., Jam Pub

Tom White és Barátai
2008. augusztus 09. - Kakucs-Kakucs Ring, Rockabilly Weekend and classic Car Meeting
2008. augusztus 11. – Budapest, Sziget Fesztivál
2008. augusztus 12. – Budapest, Sziget Fesztivál
2008. augusztus 16. – Budapest, Sziget Fesztivál
2008. augusztus 22. – Budapest, Hősök Tere, Bor Falu

Török Ádám és a Mini
2008. augusztus 1. - Keszthely, Borfesztivál
2008. augusztus 2. - Balatonudvari, Fövenyes Strand
2008. augusztus 6. - Budapest, Sörsátor
2008. augusztus 7. - Balatonszepezd, Strand
2008. augusztus 8. - Zamárdi, Strand, Fészek Klub
2008. augusztus 9. - Balatonalmádi, Wesselényi Strand
2008. augusztus 11. - Budapest, Sziget Fesztivál, Magyar Dal Napja
2008. augusztus 14. - Budapest, Sziget Fesztivál
2008. augusztus 15. - Balatonboglár, Városi Kultúrális Központ - Török Ádám 60
2008. augusztus 16. - Csesznek, Bluesfesztivál - Török Ádám 60
2008. augusztus 19. - Gyömrő
2008. augusztus 20. - Veszprém, Várkert Étterem
2008. augusztus 23. - Szentendre, Rodin Bluesfesztivál
2008. augusztus 27. - Budapest, Sörsátor
2008. augusztus 28. - Szeged, SZIN
2008. augusztus 30. – Szanazugi Fesztivál + Besenyő Brass
2008. augusztus 31. - Szanazugi Fesztivál

Török Ádám és Horváth Misi
2008. augusztus 22. - Szentendre, Rodin Bluesfesztivál

Pampalini


Blues Patika a Sziget Fesztiválon
2008-07-24


Sziget Fesztivál
2008. augusztus 12-18.
Budapest, Óbudai-sziget

"A blues egy életérzés" - halljuk a nagy öregek (John Lee Hooker, Willie Dixon, stb.) nyilatkozataiban. Ez egy életforma, ami kitölti a napjaidat, az egész életedet, ismert figuráival, szokásaival és a ködbe vesző gyökereivel.

A blues közösségi zene. A blues a kezdetekben lakbér és kerti partikon, esküvőkön, a néha napokig tartó bulikon vidámsággal töltötte meg az emberek életét. A temetésen is szólt a blues, elkísérte az utolsó útjára a néhait. Vigasztalta az özvegyet, ugyanazt az érzést táplálva a gyásznép lelkébe, akik a zene ritmusára ringatták vállukon a koporsót. A blues, így része lett az emberek életének, a születéstől a sírig.

A blues elmond helyetted mindent, te csak élvezd a muzsika nyújtotta érzést. Társaságban, és egy jó whisky mellett az igazi!

Rétegzene?


Lassan az egész világ hallgatja, és már a világzene egyik fontos eleme.

A blues terjedésének ékes bizonyítékaként csak annyit, hogy egy amsterdami szájharmonikás fesztiválra beállított egy eszkimó, és a maga kreált bálna csontból készített hangszerén játszotta saját blues-át.

A 2008-as Sziget Fesztivál Blues színpada színes programmal várja a nagyérdeműt, a blueserek a hazai élvonal mellet számos kitűnő, eredeti, külföldi sztár bandával ismerkedhetnek meg, úgy mint:
  • Ron Ringwood's Gospel Messengers (USA)
  • Karen Carroll & Mississippi Grave Diggers (USA - HU)
  • Hubert Tubbs & SoulBlaster (USA - HU)
  • Paul Lamb & The King Snakes (GB)
Ez a zene már régen itt van, félrevonulva, bölcsen mosolyogva hagyja megtörténni az eseményeket.

Blues színpad


aug. 13.
aug. 14.
aug. 15.
aug. 16.
aug. 17.
17:00 Boll Weevil Folk Blues Gang
Joint Venture (SK)
Bőrgyári Capricció
Blues Steel
S-Modell
18:00 Sonny and his Wild Cows
Blues B.R.Others Show
Ölveti Blues Band
Tom White és barátai
Chilli & the Baracudas (A)
19:40 Pribojszki Mátyás Band
Török Ádám és a Mini - Ádám 60
Jambalaya Karen Carroll & the Mississippi Grave Diggers (USA - H)
Hubert Tubbs & SoulBlaster (USA - HU)
21:20 Takáts Tamás Dirty Blues Band
Deák Bill Blues Band
Ron Ringwood's Gospel Messengers (USA)
Mystery Gang
Paul Lamb & the King Snakes (UK)

Full Of Mojo Session színpad

aug. 13.
aug. 14.
aug. 15.
aug. 16.
aug. 17.
23:00 Takáts Tamás Rythm & Blues Quartett
Sonny
Jambalaya Tom White rockabilly supersession
Chilli & the Baracudas (A)
napkeltéig B.J. Harang
B.J. Harang B.J. Harang B.J. Harang B.J. Harang


III. Nemzetközi Summertime Blues & Jazz Fesztivál
2008-07-12


III. Nemzetközi Summertime Blues & Jazz Fesztivál
2008. július 27. - Pécs


18.00 – 18.45: Blúz tér 10.
19.00 – 19.45: Riverside Jazz Band
20.00 – 20.45: Berki Tamás Band
21.00 – 21.45: Rockin’ Chair
22.00 – 22.45: Arrabona Blues Breakers

23.00 – 24.00: PMD Blues Band & Rádóczy Jusztina
24.00 – 00.45: HARMADA


Blues koncertek a veszprémi Utcazene Fesztiválon
2008-07-08


Idén, július 15-e és 19-e között már kilencedik alkalommal rendezik meg Veszprémben az Utcazene Fesztivált. Az ingyenes fesztiválon blues előadók/zenekarok is fellépnek, mely koncertek időpontjai az alábbiakban találhatóak.

2008. július 15.
AEGON Magyarország Nagyszínpad
Chris Cain (USA)
Chris Cain dzsesszes ízű, blueszal átitatott expresszív gitárjátékán a zenének szentelt élet tudása, tapasztalata érződik, ami a hozzá párosuló mély, B.B. Kingre emlékeztető hangjával együtt kiemeli a kortárs blueselőadók sorából.
Már gyermekkorában a blues vette körül: édesapja jóvoltából mindig a legnagyobbak (Muddy Waters, Ray Charles, B.B. King, Freddie King, Albert King) zenéi szóltak a ház körül, családi program gyanánt gyakran mentek koncertre (hároméves korában látta először B.B. Kinget). Nyolcéves korában kezdett autodidakta módon gitározni tanulni, tizennyolc éves korában már mesterien játszott. Ezután főiskolán tanult zenét, ahol hamarosan dzsessz improvizációt tanított társainak. A következő húsz évben megtanult játszani zongorán, basszusgitáron, klarinéton, alt és tenor szaxofonon.
A '80-as évek közepén kezdett el kaliforniai bluesklubokban játszani, egy kiváló háttérzenekarral. A gyorsan növekvő rajongói tábor hamar lemezszerződéshez juttatta, s 1987-ben megjelent debütáló albuma, a Late Night City Blues, ami 1988-ban négy W.C. Handy Award jelölést kapott (köztük az év blueszenekara és az év gitárosa címre), s a lemez sikerének köszönhetően már Európába is hívták koncertezni együttesével.
Következő két albumukkal (Cuttin' Loose, Can't Buy A Break) egy sor díjat és elismerést gyűjtöttek be. '95-ben jelenik meg negyedik albumuk, a blues-, dzsessz-, funk- és gospel elemeket ízlésesen vegyítő Somewhere Along The Way. Eleddig utolsó anyagát 2003-ban adta ki Hall Of Shame címmel, melyen újfent bebizonyította, hogy nem a véletlen műve, hogy Albert King és Robben Ford is csodálói közt vannak.

Raphael Wressnig & Enrico Crivellaro Organ Trio (A/I/USA)
A Hammond B3-on játszó osztrák Raphael Wressnig az elmúlt pár évben vált a nemzetközi blues- és dzsessz színtér egyik legelismertebb szereplőjévé. In Between című lemezét 2004 legjobb dzsessz albumának választották a Concerto-magazin kritikusai és olvasói, s a hónap orgonistájának is megválasztotta az International Archieves For The Jazz Organ nevű szervezet.
A padovai születésű, s később Los Angelesbe költöző Enrico Crivellaro napjaink egyik legvibrálóbb, legsokoldalúbb bluesgitárosa. Ronnie Earl, Duke Robillard és Kenny Burrell tanítványa számos hírneves blues-, szving-, dzsessz- és rock- csapat (többek közt a Lester Butler's "13", a James Harman Band, a Janiva Magness Band, a Royal Crown Revue) gitárosa volt. A 2002-es Swing Awardson elnyerte a legjobb szvinggitáros címet, 2004-ben pedig a legjobb kortárs gitárosának választotta az Euroblues.
Már eddig is számos kiváló Hammond-kombó fedezte fel magának a dzsessz és a blues közti területet, de Enrico Crivellaro és Raphael Wressnig egy lépéssel tovább mennek, s a régi és új, a hagyományos és a modern zene közti határokat is fel akarják térképezni, s mindehhez Lukas Knöfler személyében meg is találták az ideális dobost is. Közös lemezükön, a Mosquito Bite-on (2006) nem csak ámulatba ejtő dzsessz- és bluestudásról tesznek tanúbizonyságot, de lenyűgöző könnyedséggel emelnek be surf-, szving- és funky elemeket is, de acid jazzes/hiphopos és delta blues hangulatú darabok is felbukkannak rajta.

Blup! Kamaraszínpad - Furtuna udvar
Ferenczi György és a Rackajam

Reider Optika - Alexandra könyvesbolt
M.C.S. Blues Band

Man At Work színpad - Vár áruház előtt
Tenderfoot Blues Unit
A hatfős banda bluest játszik - a '30-as évektől egészen napjaink felhozataláig -, mindezt megspékelve egy kis funkyval és rock and rollal. Idén új dobos püföli a bőröket, a szólógitáros viszont az "eredeti" lesz, hiszen utóbbi tavaly külföldön tartózkodott a fesztivál ideje alatt, amikor is a közönségszavazáson a harmadik helyezést érte el a csapat: Megyeri Dániel (ének, perka), Horváth Ádám (elektromos gitár, vokál), Horváth Bálint (akusztikus és elektromos gitár), Kőhalmi András (szájharmonika, vokál), Stubnya Bence (basszusgitár).

2008. július 16.
Blup! Kamaraszínpad - Furtuna udvar
Marcel Flemr Blues Band (CZ)

Melódiák Színpad - Kossuth utca
Tenderfoot Blues Unit

Reider Optika - Alexandra könyvesbolt
Little G. Weevil

2008. július 17.
Reider Optika - Alexandra könyvesbolt
Tenderfoot Blues Unit

Man At Work színpad - Vár áruház előtt
The BLUESBERRY Band

2008. július 18.
VODAFONE Nagyszínpad
Mardi Gars.bb (D)
2005. után idén ismét Veszprémbe érkezik az elmúlt évek egyik legjobb koncertzenekara, a Mardi Gars.bb. Az Uli "Reverend" Kruger és Doc Wenz által létrehozott, s mára már tizenegy főssé duzzadt fúvós csapat - mely nevét egy New Orleans-i húshagyókeddi (franciául Mardi Gras) felvonulásról kapta - a tradicionális New Orleans-i hagyományokból építkezve játszik sajátos funkos-soulos-boogies egyveleget, melyben jól elférnek modernebb stílusok is tradicionális hangszerelésben, egy kis elektronikával megspékelve.
Már az első, az 1999-es Alligatorsoup című lemezükkel elnyerték mind a szakma, mind a közönség elismerését, amire csak rátett egy lapáttal koncertjeik elsöprő lendülete. A kezdetekben utcazenekarként működő csapat megtanulta, hogyan kell - a legjobb értelemben véve - szórakoztatni a publikumot, melynek csak egyik eszköze, amikor lemasíroznak a közönség közé is zenélni - mint azt már a veszprémi közönség is megtapasztalhatta.
Tavaly adták ki hetedik, The Exile Itch című, szépen fogyó lemezüket, amivel azt is bebizonyították, hogy a minőség és a közönségsiker nem egymást kizáró fogalmak!

Pannon Egyetem Színpad - Gizella udvar
Tenderfoot Blues Unit

2008. július 19.
Blup! Kamaraszínpad - Furtuna udvar
Big Daddy Wilson - Ripoff Raskolnikov - Rozsnyói Péter

Reider Optika - Alexandra könyvesbolt
Tenderfoot Blues Unit

További részletek a fesztivál honlapjáról.


„Élő környezetben élő zenével”
2008-07-05


A július 25-én és 26-án megrendezésre kerülő Arborétum Blues Feszt-nek idén is a lábatlani Arborétum ad helyet. Az eseményt színvonalas kulturális, gasztronómiai és idegenforgalmi programok teszik még színesebbé.
Az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő blues fesztivál többek között azt a célt szolgálja, hogy e kellemes és nagymúltú környezetben, értékes zenét hallgatva töltsünk el két napot, két estét.


Turista: Mi a rendezvény célja?
Horváth Misi: A cél a város kulturális rendezvényeinek színesítése és ismertségének elősegítése. Természetesen teret engedünk a kultúra más területeinek is, így kiállítási, bemutatkozási lehetőséget adunk a környékbeli képzőművészeknek és a gasztronómiának. A célok elérését a páratlan környezeti adottságok önmagukban rejtik, felhívva figyelmünket az élő természet szépségeire, védelmére. A fesztivál szlogenjének megválasztásával is ezt a kapcsolatot kívántuk érzékeltetni: „Élő környezetben élő zenével”.

T.: A korábbi évek rendezvényei alapján milyen a zenészek visszajelzése?
H.M.: A zenészektől kapott visszajelzések nem egyszerűen pozitívnak mondhatók, hanem bevallásuk szerint ilyen jól még fesztiválon nem érezték magukat, ami további késztetést nyújt az idei év megszervezéséhez.

T.: Kinek szól elsősorban ez a fesztivál?
H.M.: A rendezvénnyel Lábatlant és a környéke apraja-nagyját szeretnénk szórakoztatni. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a rendezvény ingyenes lesz, ami Magyarországon egyedinek mondható. Azon kívül, hogy belépőt nem kérünk el, nagyon fontos szempontunk, hogy a gasztronómiai árak sem lehetnek magasak, mivel az átlag ember számára szeretnénk elérhetővé tenni egy kulturált környezetben létrehozott, abszolút magas színvonalat nyújtani tudó rendezvényt, ahova ugyanúgy várjuk a családosokat és idősebbeket, mint a fiatal korosztályt.

T.: Hogyan kívánjátok vonzóvá tenni a helyszínt?
H.M.: Az Arborétum alapvetően gyönyörű helyszín, páratlan környezeti adottságokkal rendelkezik. Hangsúlyt fektetünk a látványra, így igényes sörsátrak, bódék felállítását tervezzük a vendégek kényelmes, színvonalas kiszolgálásához; napernyők felállítása, ami hűsítő árnyékként szolgál a szabadtéri színpad előtti fedetlen nézőtéren ücsörgőknek.
Tapasztalataink szerint naponta 1000-1500 néző látogatja az ingyenes fesztivált!

T.: Milyen zenei program várja a fesztiválra ellátogatókat?
H.M.: A fesztiválon hazai, élvonalbeli együttesek, előadók lépnek fel. Terveink szerint a pénteki, első napon Little G. Weevil és a Hara Kyru Band kezd, aztán a szegedi Blues Bell következik, majd a Pribojszki Mátyás Band jön. A nap zárásaként együtt jam-elnek a zenészek.
A szombati, második napon Fodor Sanyi és a Hats Off kezd. A fellépők közt szerepel a Sonny & His Wild Cows, Békés megyéből a Borsodi Blue zenekar, valamint egy Rolling Stones Tribute zenekar, a Stoned.

Turista