Chuck Berry Emlékest
2018.03.17.


Magyar Atom
2018.03.24.


Hobo
2018.03.30.


Gary Moore
Emlékest 2018

2018.04.04.


Ryan McGarvey
2018.05.01.


Danny Bryant
2018.05.18.


Henrik Freischlader Band
2018.09.12.


Layla Zoe

2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Koncertajánló

A Blues Patika Jamboree fellépőiről
2008-11-12


A XI. Blues Patika Jamboree 2008. november 28-án kerül megrendezésre. A múlt héten a fesztiválról, a Blues Patika Életműdíj jelöltjeiről olvashattatok. Az alábbiakban a fellépők portréival ismerkedhettek meg.

Bőrgyári Capriccio (H) - rhythm & blues
A zenekar 2000 tavaszán alakult, hogy népszerűsítse a rhythm & blues, blues, rock és progresszív rock műfaj ismert és kevésbé ismert, a '60-'70-es években született klasszikusait, valamint hogy saját számokkal bővítse a magyar zenei palettát. Míg első lemezük inkább az útkeresésről szólt, második, Progressive című albumuk már jól tükrözi a zenekar által követett zenei irányt. Műsorukban Ten Years After, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Grand Funk Railroad klasszikusokat hallhatunk a zenekar egyéni stílusára formálva. Jövőre jelenik meg most készülő harmadik lemezük, immár saját szerzeményeikkel, mégis híven ragaszkodva a zenekartól megszokott hangzásvilághoz.
A csapat klasszikus négyes felállásban lép színpadra (Zarubay Bence - ének, fuvola, szájharmonika, Gazdag Viktor – gitár, Barabás Attila – basszusgitár, Tóth Dénes – dob). Nyolc éves pályafutásuk alatt számos fesztiválon és klubban léptek fel, leginkább a motoros közösségek legnagyobb örömére. 2008-ban a Sziget Fesztiválon szélesebb közönség láthatta a csapatot, hamarosan rendszeresen találkozhatunk velük a Fészek Klubban, ahol útjára indul saját zenekari klubjuk.
http://www.bcapriccio.hu

Jeanne & Karen Carroll with The Mississippi Grave Diggers (USA-H) - rhythm & blues
Jeanne és Karen Carroll muzsikájának gyökerei a déli államok, a romlatlan fekete blues világából és a gospelből ered. Anya és lánya sajátos, csak rájuk jellemző ízekkel és érzésekkel tele, cizellált zenét alkottak a hosszú évek folyamán. Nem lehet őket összehasonlítani más előadóval, produkciójukban karakteresen, különleges atmoszférában bizonyítják egyedülállóságukat a kortárs blues világán belül. Bohém életvitelük és szabadság vágyuk, humorral tele létük példa a mai fiatal zenészek számára is. A Chicago-i hölgyek a lelkük legmélyéről megszólaló hangjukkal, a dalszövegek minden szavával valós történetet mesélnek el. Megélik a blues-t, és tanítanak zenét, elfogadást egyaránt.
Az Oláh Andor alapította Mississippi Grave Diggers, jelenleg 6 tagot számláló zenekar tradicionális blues hangja Frankie Látó roma swing hegedűjátékával hamísítatlan világzenei fűszerezést kap, mely még inkább egyedivé teszi a kontinenseken átívelő, majd a hazai színpadokon összeforró hagyományok örömzenéjét. A sorok közé tradicionálisan illeszkedő szájharmonika Oláh Andor jól ismert, saját stílusában elővezetett szólóiban mutatja meg a mojo jelenlétét abban, ami blues-os, ugyanakkor eredeti. A gitáros, Láposi Farkas ízes és intelligens játékáról ismert zenész. A színpadot elfoglaló képzett muzsikosok koncertről koncertre friss, és lendületes játékkal vetik bele magukat a blues mélységeibe. A koncerteken Jeanne és Karen Carroll a Mississippi Grave Diggers-szel életre kelti a pillanat szülte blues magával ragadó jelenét, bizonyítva a blues műfaj sugárzó öröklétét.
A zenekar professzionális zenészek társulata, erőteljes megszólalást, és minden igényt kielégítő muzsikát tartogat a blueserek számára.
2008-ban végigturnézták a nyár legnagyobb fesztiváljait: Müpa Kaláka Fesztivál, Solymári Gospel Fesztivál, Esztergomi Művészeti Hetek, Sziget Fesztivál, Borfalu, Szentendrei Fehér Éjszakák, stb.

A zenekar tagjai:
Láposi Farkas - gitár, Szuna Péter- basszusgitár, Oláh Gábor- dob, Frankie Látó – hegedű, Gyöngyösi Gábor - Hammond, Oláh Andor - szájharmonika
http://www.jamboree.co.hu

Livin' Blues Xperience (NL) - boogie, blues-rock
1967 és 1975 között a holland Livin’ Blues zenekar Németországban, Lengyelországban, Belgiumban, Olaszországban, Svájcban és Angliában turnézott, miközben 3 slágert és 5 albumot adott rajongóinak az egyedülálló boogie és rock-blues zenéjével. Bár 1975-től frontemberük, Nicko Christiansen a Himalaya-ban folytatta zenei pályáját, és a harmonikás John Lagrand új csapatával a Water nevű bandával koncertezett, 1980-ban a duó összeállt és New Livin' Blues, Blues Summit és Nicko C.Band néven formálta újra a jól ismert hangzást. Az újabb változást a 2005-ös év hozta, mikor John Lagrand kiszállt. Ekkor Nico egy újraformált, tapasztalt zenészekből álló bandával lépett elő, a Livin’ Blues Xperience-szel. A professzionális zene mellett lélegzetelállító színpadi show-t garantál a produkció. Legújabb stúdió albumukat This Is The Time címmel 2008-ban jelentették meg. Nagysikerű lemezbemutató turnéjuk magyarországi állomása a XI. Blues Patika Jamboree fesztivál.

A zenekar tagjai:
Nico Christiansen – szaxofon, ének, didgeridoo
Loek van der Knaap – gitár, ének
Jeroen van Niele – basszusgitár
Kees van Krugten - dobok
Francois Spannenberg - szájharmonika
http://www.livinbluesxperience.nl

G-beer (H)
A G-beer együttes stílusát nehéz meghatározni. Íme néhány, sajtóban és interjúban megjelent próbálkozás: pszicho-blues, alternatív jazz-blues őrület, stone-jazz, moving free. Kemény és szabad, nagyon szabad örvénylő zene, amely saját világában megidézi Tom Waits, Miles Davis, Eric Burdon, Hendrix és Bono ízeit, de néha ős punk és texas rock elemek is megjelennek. Minden a színpadon születik, a zenekara játéka a frontember (Giber János: ének, blues-harmonika) hangulatától, hirtelen ötleteitől függ, és néha magát a zenekart is meglepi. A zenekar egyik pillére Láposi Farkas, aki négyhúros gitárján nyűgözi le a közönséget. Játékát egy speciális effekt nélküli sound jellemzi, ami sokak szerint a világon egyedülálló. Fekete Pisti trombitán jazz és latin elemeket varázsol, és mindezt Oláh Gabi (dob) és Szuna Peti (basszusgitár) ritmusvilága fogja össze. Korábban a kiváló Gyöngyösi Gábort hallhattuk billentyűn, nemrég azonban Balázs Józsi, a jazz élet egyik legtehetségesebb és legmarkánsabb egyénisége csatlakozott a csapathoz, így most már őt hallhatjuk a koncerteken. "Csillageső hullik és lélekszikrák kavarognak, amikor játszik"- idézet a frontember koncerten elhangzott megnyilatkozásából. A Giber János és Láposi Farkas által alapított zenekar önálló estjein a közönség együtt repülhet a zenével, és a zenekarral. A G-beer hangulatért olyan zenészek, mint Balázs Elemér és Fenyvesi Marci rendszeresen élvezik ennek a zenének a szabadságát, beszállva a zenekar játékába.
http://www.g-beer.hu

A fesztiválra a belépés ingyenes!


Ne feledjük, idén a közönségnek is lehetősége nyílik a Blues Patika Életműdíj jelöltjeire a szavazata
interneten történő leadására.


A Blues nagyjai
2008-11-11


Sugar Blue
km.: Rico McFarland
Pribojszki Mátyás Band

Budapest, Nyugati Teátrum (a volt Ruttkai Színház/Szikra Mozi a Nyugatinál)
2008. november 19.


Új sorozat indul a Blues nagyjai címmel a Mafioso Concerts szervezésében. A programsorozat keretében, immáron a negyedik alkalommal lép fel hazánkban a Grammy-díjas James Whiting, azaz Sugar Blue, akit a szájharmonika Jimi Hendrix-eként is szoktak emlegetni.
Sugar Blue jellegzetes szájharmonika- és énekstílusa valahol félúton mozog a hatvanas évek dinamikus r'n'b-je és a harmincas évek fájdalmasan finom bluesos jazze között.
Briliáns játékos, lehengerlő előadó, jazz zenészt megszégyenítő gyorsasággal fújja hangszerét.
Az esten fellép Rico McFarland, aki a 2001-ben induló szólókarrierje előtt olyan zenészekkel játszott együtt, mint James Cotton, Lucky Peterson, Albert King, Otis Clay, Syl Johnson, Artie White vagy a Kinsey Reports. A Chicagó-ban született gitárosnak a Tired Of Being Alone című albuma
az Evidence Records-nál jelent meg, majd 2002-ben a W.C. Handy díj szavazáson a Best New Artist Of The Year címre jelölték.
A hazai színeket a Pribojszki Mátyás Band képviseli. A csapat június 9-én tartotta új albumának, a How Many More?-nak a bemutatóját, ami a megjelenésre bearanyozódott. Mátyás Európa szerte az egyik legkeresettebb harmonikásunk, aki az igényességet előtérbe helyezve törekedik a szórakoztatásra.

Turista


Fiatal ígéret az Alcatraz színpadán
2008-11-10


The Sean Carney Band
Budapest, Alcatraz Club
2008. november 25.

Előzenekar: T. Rogers


Az év utolsó két hónapja számtalan nagyszerű koncertet tartogat a blues rajongók számára. Közülük kiemelendő az utóbbi évek egyik legígéretesebb blues zenészének, Sean Carney-nek 2008. november 25-én a budapesti Alcatraz Club-ban tartandó koncertje. A gitáros - tehetségének bizonyítékaként - több díj tulajdonosa: International Blues Challenge Winners, Albert King Award Winner, “Best Band In Columbus” - Columbus Monthly.
A 35 éves művész fiatal éveit „zárt ajtók” mögött, tanulással töltötte, ill. koncerteket látogatott, figyelve kedvenceit. A 20-as éveiben koncerteket szervezett szülővárosában Colombus-ban (Ohio), a blues-ról írt, rádióadást vezetett Spontaneous Combustion címmel a WCBE 90.5 FM-en, valamint három ciklusig (a) The Columbus Blues Alliance elnöke volt. Később Colombus-ban számos zenésszel játszott együtt, többek között Christine Kittrell-el, Hank Marr-al, Jimmy “T-99” Nelson-nal, Willie Pooch-al, Big Joe Duskin-nal, Joe Weaver-rel és Johnnie Bassett-el.
1998-ban jelent meg az első CD-je Provisions címmel, melyen az R&B királynő, Christine Kittrell utolsó felvételét is hallhatjuk. A lemezen vendégként még Willie Pooch, Ray Fuller, Tommy Thomas, Gene Walker, James Ibold és Raymond Powell szerepelt. Ez az anyag később 3 bonus számmal kiegészítve Provisions: A Second Helping címmel is megjelent.
A 2001-es év mérföldkő volt az életében, fellépett (a) The New Orleans Jazz & Heritage Festival-on, s együtt játszott a zongorista Big Joe Duskin-nal és Ben Sandmel-lel, aki nem mellesleg a dobolás mellett a Rolling Stone Magazin munkatársa is.
Az ezt követő időben - a Christine Kittrell által megismertetett - Teeny Tucker-rel dolgozott. Szoros munkakapcsolat alakult ki köztük, zenekarvezetője, dalszerző partnere lett. Az énekesnő First Class Woman című lemezét együtt készítették el.
2006-ban jelent meg a Life Of Ease című lemeze a Nite Owlz Records-nál, majd egy kanadai turné következett, amit a gitáros/producer Steve Gerard szervezett. Ezen a turnén Steve Gerard mellett neves kanadai zenészek, Graham Guest (zongora/orgona) és Chris Brzezicki (basszus) voltak a partnerei. Júliusban Franciaországban lépett fel (a) The Paris Jazz Festival-on, ahol együtt zenélt a szaxofonos Hal “Cornbread” Singer-rel és a pozanos Sarah Morrow-val.
2007-ben visszahívták Kanadába, ekkor az Edmonton-i fellépését rögzítették. Ez a felvétel Live Blues On Whyte címmel kiadás előtt áll.
A nyár mozgalmasra sikeredett, hisz fesztivál fesztivált követett. Fellépett Portland-ben (a) The Waterfront Blues Festival-on, Colorado-ban (a) The Telluride Blues And Brews Festival-on, New Jersey Shore-ban (a) The Long Branch Blues & Jazz Festival-on, Pennsylvania-ban (a) The New York State Blues Festival-on és (a) The Honesdale Roots & Rhythm Festival-on.
Még ugyanebben az évben dicsérő kritika jelent meg a Life Of Ease lemezéről a Blues Revue Magazin-ban, valamint szerepelt Bill Wax műsorában, az XM Radio’s “Bluesville”-ben.
2008 tavaszán Európában koncerteztek, Hollandiában, Németországban és Belgiumban léptek fel. Ősszel ismét az „öreg kontinensen” játszanak, a szlovákiai fellépést követően érkeznek hazánkba.
Sean Carney egy fiatal, mai blues sztár, akinek a játékából visszaköszön Robert “Junior” Lockwood és Duke Robillard is.
Bruce Iglauer mondta róla: „Sean-nek tonnányi energiája van, és egy rendkívül ízléses gitáros”.

Diszkográfia:
Sean Carney & The Nite Owlz – Provisions, 1998
The Sean Carney Band - Life Of Ease, 2006
Sean Carney & The Nite Owlz - Provisions: A Second Helping, 2007
The Sean Carney Band - Live Blues On Whyte, 2008

Weboldal:
www.seancarneyband.com

Turista


Blues őrültek éjszakája
2008-11-04


XI. Blues Patika Jamboree
Budapest, Gödör Klub
2008. november 28.


A fesztivál idén a Gödör Klub és a Blues Patika Alapítvány összefogásának köszönhetően valósul meg. A rendezvény koncepciója ebben az évben, nyitás a közönség felé, a blues széles körben való népszerűsítése egy szakmai workshop keretén belül, hazai és külföldi szakemberek, valamint szervezők meghívásával. Célja, hogy mindazok, akik szeretik a blues-t, egyáltalán a minőségi élőzenét, egy emlékezetes estnek lehessenek szem- és fültanúi.

Az igazi fekete blues kortárs képviselőjeként a házigazda zenekar, a Mississippi Grave Diggers, Jeanne Carroll a „Blues Nagyi” és Karen Carroll a „Fekete Boszorka” chicago-i bluesdívákat kísérve mutatja meg azt, hogy milyen a mojo fekete varázsa 77 éven innen, és azon is túl.

A keményebb hangzást kedvelő közönség sem marad kielégítetlenül. A fesztivál sztárzenekara, a Livin’ Blues Xperience a ’70-es évektől töretlen népszerűséggel nyomja a blues-t és a rock & roll-t. This Is The Time című új lemezük magyarországi bemutatókoncertje fergeteges show-t ígér!

Emellett két különböző karakterű hazai zenekar mutatkozik be a szélesebb közönségnek, a rhythm & blues-t játszó fiatal zenekar, a Bőrgyári Capriccio, és az éjszakai Budapest Blues Session-t elindító underground banda, a G-beer személyében. Az éjféli session a legjobb zenészeket, szólistákat hívja meg egy kis örömzenére.

Átadásra kerül a III. Blues Patika Életműdíj, melyet 2006-ban Hobo, Nemes Nagy Péter és Honey Boy Edwards (USA), 2007-ben Deák Bill Gyula, Tátrai Tibor és Sharrie Williams (USA) vehettek át. Szünetekben a világon eddig született blues remixek bemutatásával gerjesztik a party-t.

A blues őrültek éjszakája féktelen hangulattal, és őrült muzsikálással várja látogatóit!

18 órától
Jamboree mini lemezbörze, blues könyvek, magazinok árusítása.

Koncertek
20:00 Bőrgyári Capriccio (HU)
20:40 III. Blues Patika Életmű Díjkiosztó Gála
21:00 Jeanne Carroll & Karen Carroll with The Mississippi Grave Diggers (USA-H)
22:40 Livin' Blues Xperience (NL)
00:00 G-beer Budapest Blues Session (HU)

Az éjféli session vendégei: Nemes Zoltán, Pribojszki Mátyás, Fekete Jenő, Benkő Zsolt, Szabó Tamás, ...és még sokan mások.

A session résztvevői és a Livin' Blues Xperience zenekar a legfrissebb lemezeiket dedikálják!

A belépés ingyenes!

Blues Patika Életműdíj 2008 – Jelöltek listája és szavazás

A 2006-os év célkitűzése volt a Blues Patika Életműdíj létrehozása, melyet évről-évre olyan személyek vehetik át, akiknek életműve leginkább a blues szolgálatában áll. Az alapítvány az Ő munkájuk elismerésével is erősíteni kívánja a szakma hivatalos elfogadását. A díjazott, Ef. Zámbó István alkotását ünnepélyes keretek között a Fesztiválon veheti át. A díj odaítéléséről hat tagú független szakmai kuratórium dönt, a korábbi években olyan elismert személyek részvételével, mint pl.: Gerendai Károly vagy Hartyándi Jenő.

A kuratórium tagjai 2008-ban:
Ámon Betti - televíziós szakújságíró, szerkesztő (Duna TV)
Bakáts Tibor - szakújságíró, kritikus
Kardos József - programigazgató (Sziget Fesztivál)
Lökös Csaba - a Concert & Media Kft. alapítója
Naszály György - sajtóigazgató (Művészetek Völgye, Új Színház, Filmszemle)
Nemes Nagy Péter - blues történész szakíró

Idén a közönségnek is lehetősége nyílik a szavazata interneten történő leadására.

Blues Patika Életműdíj jelöltek 2008

Póka Egon – basszusgitár, billentyűs, zeneszerző (1952., Budapest) Már 17 éves korától hivatásos előadói engedéllyel rendelkezett. Tagja lett 1970-ben a Metro együttesnek, játszott az Olimpia, majd a Juventus együttesben, vendéglátózott nyugaton. 1978-tól 1993-ig a Hobo Blues Band tagja volt. Olyan, a magyar blues életben jelentős szerzemények zenéi fűződnek nevéhez, mint a Közép-európai hobo blues II., a Kőbánya blues, a Hosszúlábú asszony, a Kopaszkutya, a Tetovált lány, a Moszkva tér blues, vagy a Vadászat album zenéjének jelentős része. 1993-tól a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezete által támogatott Kőbányai Zenei Stúdió igazgatója. Tagja a Visegrádi Négyek zenészei alkotta Visegrád Blues Band-nek, továbbá a P. Mobil együttesnek és a Póka Egon Experience triónak.

Tóth János Rudolf – gitár, ének, zeneszerző (1950.) A zalaegerszegi Cyklon együttesben tűnt fel, 1969-ben a budapesti Kinizsi utcai klubban játszottak akkor újnak számító soul zenét. Koncertjeikre a fővárosi zenészek is eljártak. 1975-ben Demjén „Rózsi” ajánlására a Bergendy együttes tagja lett. 1978-tól norvégiai „vendéglátózás” következett, 1985-től 1999-ig a Hobo Blues Band tagja. Közreműködött Hobo irodalmi műsoraiban, ill. azonos témájú lemezein gitáros zeneszerzőként. Nevéhez olyan szerzemények zenéi kötődnek, mint a 45-ös blues, a Halj meg és nagy leszel, a Tábortűz mellett album Póka Egonnal és Tátrai Tiborral közösen, ill. utóbbival a Csintalan lányok, rossz fiúk album zenéi. Tagja a Jimi Hendrix zenei örökségét fenntartó Magyar Atom együttesnek, ill. Meeting Point nevű zenekarával a régi Cyklon együttes által követett utat járja. Bár számtalan lemezen (Bergendy, HBB, Hobo, Magyar Atom) közreműködött, első önálló albumát saját szerzeményeivel a közeljövőben jelenteti meg a PANKKK pályázat segítségével. A Póka Egon vezette Kőbányai Zenei Stúdió tanára.

Török Ádám – fuvola, ének, zeneszerző, szövegíró (1948. január 12., Budapest) 1968-ban a Dogs együttesben énekelt, majd rövidesen a Mini együttes vezetője lett. 1969-ben már nagysikerű koncerteket adtak a badacsonyi Tátika presszóban, majd a Radics Béla nevével fémjelzett Sakk-Matt együttessel a budapesti Ifjúsági Parkban. Már ekkor olyan „örökzöld” dalok fűződtek hozzájuk, mint a Gőzhajó, a Kereszteslovag, az Asztalhoz leültem vagy a Vissza a városba.
A zenekar a progresszív rock vonalat követte, de a rhythm and blues jegyek is felfedezhetők kompozícióikban. 1972-73-ban kislemezeken jelentek meg dalaik, első nagylemezükre 1978-ig kellett várni. Török Ádám 1983-ban szüneteltette a Mini működését, előbb a Mini R.C.-vel az elektronikus zene irányában kacérkodott, majd 1985-86-ban a Tátrai-Török Tandem formációban játszott. A 80-as, 90-es évek fordulóján a „blues boom” hatására megalakította a R.A.B.B. (Rhythm And Blues Branch) nevű zenekart neves muzsikusokkal (Závodi János, Muck Ferenc, Zsoldos Tamás, Köves Miklós). Hazánkon kívül Ausztriában, Svájcban és Törökországban léptek fel sikerrel. Ebben az időben született a Blues délben, a Lusta blues és a Blues balladák egyvelege. 1991-ben öt hazai és öt külföldi zenekarral blues fesztivált szervezett a budapesti Petőfi Csarnokban és Békéscsabán. A koncerteket a Magyar Rádió rögzítette. 1993-ban Gárdai György paksi vállalkozóval elindították a nemzetközi blues fesztiválok sorozatát, amely később Gastroblues Fesztivál néven lett Európa-szerte ismert. Török Ádám nevéhez fűződik a Blues Café című televíziós műsor, amely a blues, rock és jazz zenét népszerűsítette előbb a Budapest TV-ben, majd több más csatornán. 1998-tól Török Ádám újra a Mini zenekarral lép fel. Török Ádám a Minivel, a R.A.B.B-bal, illetve saját neve alatt 20-nál több albumot jegyez. Jubileumi koncertjeiről DVD-k készültek.

Vas Zoltán – ének, gitár, basszusgitár, dalszerző (1952. november 12., Budapest) 1973-tól szóló énekes-gitáros, 1975-től Bocskai István gitárossal duóban játszott 30 éven át. 1979-ben a Fővárosi Blues Művek csapattal fellépett az Egyetemi Színpadon. Az 1983-ban indult Blues-kocsma rendszeres fellépője volt, majd 1988-tól Komplex Blues Kantin néven vezetett klubot, ahol a házigazda zenekar az 1988-ban alakult Bluesügyi Hivatal volt. A zenekar később több személycserével működött és terveznek további fellépéseket.
1991-ben az időközben megalakult Bistro Blues Band-del megjelentette az első magyar akusztikus blues lemezt Tudod, csak azért… címmel bakeliten és kazettán. A zeneanyag a következő évben angol nyelven CD-formátumban két számmal kibővítve került kiadásra. A következő albuma 2006-ban látott napvilágot Bluesügyi Hivatal címmel, melyen Halper László és Lengyel Attila közreműködött. Legismertebb szerzeményei: Délután, Hazafelé, Fölébredtem én az éjjel, Oktogon blues, Szalmonella Blues. Fanyar, gyakran ironikus dalszövegeit többnyire blues- vagy ragtime gitárkísérettel adja elő. Az ezredforduló óta Halper László jazzgitárossal játszik kettesben, újabban Vaszoli & Halper néven.

A fesztivál fellépőiről további információk a jövő héten olvashatóak.


Steve White koncertek hazánkban
2008-11-03


Székesfehérvár, Öreghegyi Közösségi Ház
2008. november 03.

Budapest, Take5
2008. november 04.

Debrecen, Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola hangversenyterme
2008. november 05.

Steve White San Diego mellett lakik, Kaliforniában. Nem egyszerű vállalkozás adekvát módon jellemezni ennek a kivételes zenésznek a munkáját és művészetét. Egyedi hangzást és ritkán hallható stílust fejlesztett ki, ami régiónkban alig van jelen. Élő előadása úgy nyűgözi le közönségét, hogy azzal az érzéssel távoznak: egy egész zenekart hallottak.

Finom blues-zal átitatott „dalírói előadást” tart, de igazságtalanság lenne őt egyszerűen „blues-embernek” címkézni még akkor is, ha kötődik annak hagyományaihoz.

Még azok a dalok is sajátjainak hatnak előadásában, melyeknek nem ő a szerzője. Előadásmódja erősen kifejező és nagyon perkusszív. Hallgatva Steve játékát az élmény: gitárján saját maga által kitalált egyedi hangolást alkalmazva, a folyamatos basszus játék közben jobb kézzel ritmikus hangsúlyokat slap-pel felütésre a húrokon, és dobként használja a gitár fedlapját. Ujján slide gyűrűvel, szája előtt síró blues harmonikával tölti ki érdes hangú dalai szünetét, miközben klumpába bújtatott lába folyamatosan dobol saját tervezésű, erősített „lábdeszkáján”. A koncert hallgatósága zenei vihart él át.

Steve előadása hihetetlenül virtuóz; nem nyomatékosítja a technikai trükköket, azok nem is észlelhetőek. Csak amikor tudatosan próbálod meg az egyes elemeket szétválasztani, érzékeled a hangzás komplexitását.

Steve White a piacvezető csúcs minőségű akusztikus erősítők gyártója, az AER endorsere világszerte. Ennek az együttműködésnek köszönhetően vendégként, koncert turnékon, fesztiválokon, ezen felül hangszerkiállításokon fellépve bejárta az egész világot.

Az európai közönség napjainkban fedezi fel.

Honlapcímek
Steve White honlapja: www.stevewhiteblues.com
AER honlapja: www.aer-centraleurope.com

Kovács László (AER Közép-Európai Bt.)


„Amerika legeredetibb soul blues csapata” ismét hazánkban
2008-11-02


The Holmes Brothers
Budapest, A38
2008. november 9.


Előzenekar:
Little G. Weevil & Pribojszki Mátyás
Vendég: Póka Angéla


A Holmes Brothers egy élő blueslegenda, mely csapat hangzásában a soul-blues-gospel-country elemek ritka egységet alkotva jelennek meg.
Sherman és Wendell Holmes Virginia államban, Christchurch városában születtek, B.B. King, Jimmy Reed és a Pilgrim Travellers gospel együttes hatása alatt nőttek fel. Az ötvenes évek végén New Yorkba költöztek és a környék bluesklubjaiban léptek fel. A testvérpárhoz 1980-ban csatlakozott Popsy Dixon dobos, aki egy fantasztikus falzett hang birtokosa.
1989-ben jelent meg az In Spirit albumuk, ezzel Amerika egyik legkeresettebb soul blues csapatává váltak.
Peter Gabriel Real World kiadója számára 1991-ben elkészítették a Jubilation albumot, amit sokan a mai napig az egyik legjobb gospel albumként emlegetnek.
A W.O.M.A.D. fesztiválok fő attrakciójaként turnéztak Európa szerte, de felléptek Ausztráliában és Japánban is. Az Arts America program keretében ők reprezentálták az amerikai fekete kultúrát Nyugat-Afrikában.
A 2007-ben készült State Of Grace című albumuk valóban "kegyelmi állapotot" tükröz. A trió - vendégzenészekkel kibővülve - e lemez anyagát mutatja be.
Háromszólamú ének, dögös, kőkemény blues alap jellemzi őket, úgy szólalnak meg, mint egy déli gospel kórus és egy chicagói bluesbanda egyszerre.

Diszkográfia:
In The Spirit, 1990
Where It's At, 1991
Jubilation, 1992
Soul Street, 1993
Promised Land, 1996
Speaking In Tongues, 2001
Simple Truths, 2004
State Of Grace, 2007

Turista


Koncertek novemberben
2008-10-30


Benkő Zsolt & Garda Zsuzsa
2008. november 08. – Budapest, Nothin’ But The Blues Pub
2008. november 29. – Budapest, Nothin’ But The Blues Pub

Blues B.R.Others Show
2008. november 21. – Budapest, Old Man’s Music Pub
2008. november 29. – Budapest, Jam Pub

Blues Bell
2008. november 22. – Szeged, Milleniumi Kávézó

The BLUESBERRY Band
2008. november 21. – Veszprém, Várkert
2008. november 28. – Székesfehérvár, Petőfi Mozi Music Pub

Boll Weevil Folk Blues Gang
2008. november 04. – Budapest, Bonyai Étterem
2008. november 20. – Budapest, Zöld Macska

Boogie Woogie Show
2008. november 25. – Budapest, Cafe Martinelli
4 zongora, 1 dob
Zongoristák: Kovács Erik, Nemes Zoltán, Nagy Szabolcs, Bacsa Gyula
Dob: Mezőfi István

Borsodi Blue
2008. november 08. – Zenta, Mojo Blues Fest

Bőrgyári Capriccio
2008. november 7. – Budapest, Josefina Blues Bell
2008. november 8. – Budapest, Fészek Klub
2008. november 28. – Budapest, Gödör Klub - XI. Blues Patika Jamboree

Ferenczi György és a Rackajam
2008. november 05. – Budapest, Új Színház - Ferenczi György 40 éves születésnapi koncertje

Hobo
2008. november 04. - Csavargók Tízparancsolata - Sepsiszentgyörgy
2008. november 05. - Csavargók Tízparancsolata - Marosvásárhelyi Filmfesztivál
2008. november 06. - Csavargók Tízparancsolata - Sepsiszentgyörgy
2008. november 07. - Csavargók Tízparancsolata - Sepsiszentgyörgy
2008. november 21. - Csavargók Tízparancsolata – Pécs, Művészetek Háza
2008. november 28. - Tudod, hogy nincs bocsánat - Káposztásmegyer, Babits Gimnázium

Jambalaya
2008. november 02. – Budapest, Gödör Klub + Marosi Zoltán
2008. november 22. – Budapest, Rekettyés Túristaház
2008. november 27. - Budapest, Cafe Martinelli + Pély Barnabás

Little G. Weevil
2008. november 14. - Budapest, New Brooklyn Pub
2008. november 25. – Budapest, Szimpla Kert

Little G. Weevil & Horváth Misi
2008. november 06. – Budapest, Szimpla Kávézó
2008. november 08. – Budapest, Jelen Pub
2008. november 11. – Budapest, RS9 Pince Club
2008. november 22. – Lábatlan, Toborzó Kávézó

Little G. Weevil & Pribojszki Mátyás
2008. november 07. – Szeged, Híd Bisztró

Little G. Weevil Trio
2008. november 21. – Szekszárd, Húsvasaló Pub

Musical Trips
2008. november 02. – Budapest, Szimpla Kert
2008. november 29. – Budapest, Szilvuplé

Musical Trips & Little G. Weevil
2008. november 28. – Tarján, Öreg Favágó Kocsma

Nemes Zoltán & Horváth Misi
2008. november 15. – Budapest, New Brooklyn Pub

Ölveti Blues Band
2008. november 08. – Miskolc, Grizzly Music Pub

Özséb
2008. november 14. - Budapest, Zöld Macska Diákpince + Bornemissza Ádám és Vas Zoli

Rambling Blues Trió
2008. november 07. – Villány, Gere Hotel
2008. november 08. – Villány, Gere Hotel
2008. november 13. – Szeged, Milleniumi Kávézó
2008. november 15. – Villány, Gere Hotel
2008. november 18. – Szeged, Jazz Kocsma

S-modell
2008. november 08. – Budapest, Téglagyári Megálló
2008. november 25. – Veszprém, Veszprém Pannon Egyetem – Kultúrpince
2008. november 29. – Budapest, Fészek Klub

Sonny & Horváth Misi
2008. november 18. – Budapest, Szimpla Kert
2008. november 20. – Budapest, Nothin' But The Blues Pub

Török Ádám
2008. november 21. – Szentendre, Rodin Cafe

Török Ádám és a Mini
2008. november 07. – Budapest, Josefina Blues Bell
2008. november 08. – Szeged, Blues- és Rocklegendák Fesztivál
2008. november 14. – Budapest, Orczy Kert
2008. november 15. – Budapest, Bemrockpart
2008. november 22. – Budapest, Old Man's Music Pub
2008. november 28. – Miskolc, Grizzly Music Pub

Vaszoli & Halper
2008. november 03. – Budapest, Picasso Point

Turista


20 év blues
2008-10-21


Jubileumi Faktor Blues Band koncert
Hódmezővásárhely, Tiszti Klub
2008. október 25. 21 óra


2008. október 25-én tartja a 20. születésnapi koncertjét a Faktor Blues Band. Ez alkalommal számos régi tag is zenélni fog, de a fiúk játszani fognak a most elkészült Menekültek Klubja című CD-jükről is.
1988 őszén találkozott egymással Hódmezővásárhelyen Horváth Attila (Atya) és Béni István (Egér), de akkor még nem lehetett előre látni, hogy ez a páros ilyen sokáig fog együtt dolgozni. Öt dobos, három gitáros, és két szájharmonikás kellett ahhoz, hogy hat évvel ezelőtt kialakuljon a jelenlegi formáció.
Atya és Egér a kezdetektől fogva töretlen lelkesedéssel dolgoznak együtt, mint szerzőpáros, és elhivatottan írták saját dalaikat, ihletet merítve a jelenleg is aktív blues zenészek lelkesedéséből, de a hagyományokat szem előtt tartva. A szövegek sajátos, de mégis ismerős életérzéseket tükröznek, komolyabb vagy könnyedebb köntösben.
1993-ban érett meg az első hanganyag First Faktor címmel. Ekkoriban bejárták az országot, és rengeteg fellépéssel népszerűsítették a saját dalaikat. A legnevesebb fesztiváloktól kezdve, a legeldugottabb blueskocsmákig szinte mindenhol felléptek, legtöbbször zajos sikert aratva. 1996-ban elkészült az Öregedő Blues című album, ez már egy újabb hangzásvilágot tükrözött. A rockos megszólalás kiegészült visszafogottabb blues hangulattal. A 90-es évek vége felé visszaesett az élő blueszene iránti kereslet, így ez a kevesebb fellépés más jellegű formációk felé adott nyitási lehetőséget. A zenekar minden tagja próbálkozott újabb és újabb zenei formációkkal, de eközben a Faktor ugyanúgy megmaradt.
2002-ben új album készült, Blues minden kilométerkőnél címmel. Ekkor állt össze a zenekar jelenlegi formációja:

Béni István - gitár, ének (1988)
Horváth Attila – basszusgitár (1988)
Radics Ferenc – szájharmonika (1996)
Simon Krisztán - dob (2002)

Az új anyaggal párhuzamosan a zenekar uplugged műsorral is készült, sok helyen - főleg kis kocsmákban - így léptek fel. A zenekar egyre érettebb, összeszokottabb lett, és mind zeneileg, mind a koncertrutint illetően sokat fejlődött. Nagyon lendületes, profin megszólaló koncerteket adnak, a saját dalokból álló műsoruk igazi csemege a rock-blues kedvelőinek. A most 20 éves zenekar a Jubileumi koncertre időzítette a Menekültek klubja című album bemutatóját. Sajnos erre a lemezre is 6 évet kellett várni (mint az előzőre), de ez meg fog változni, mivel már készülőben van egy akusztikus hangzású lemezanyag, melynek érdekessége, hogy bendzsó, mandolin és más autentikus hangszerek is szerepet kapnak az albumon. Ebből a mostani lemezen is hallható némi ízelítő.
A Faktor Blues Band bebizonyította, hogy a blues olyan műfaj, ami bárhol megtalálja magának az őt szerető embereket, és igazi értékeket teremt a sok csiricsáré popcsillag között.


Hobo pécsi előadói estjei
2008-10-17


Kulturális sorozatot rendeznek Hobo előadói estjeiből Pécsen, a Művészetek és Irodalom Házában.

Az előadások:
2008. október 25.: Jim Morrison - Amerikai ima
2008. november 21.: Csavargók Tízparancsolata
2008. december 20.: Tom Waits - Rómeó Vérzik
2009. január 24.: Rolling Stones - Adj menedéket!
2009. február 14.: Ifjúsági Ház - Hobo Blues Band (64 éves Hobo)


Johnny Winter először Magyarországon
2008-10-11


2008. október 27.
Budapest, Petőfi Csarnok

Előzenekar: Little G. Weevil


Johnny Winter személyében az egyik legnagyobb élő fehér blues gitárost köszönthetjük 2008. október 27-én a budapesti Petőfi Csarnok színpadán.
Az albínó muzsikus John Dawson Winter néven 1944. február 23-án látta meg a napvilágot a texasi Beamonth-ban. Édesapja nagy zenerajongó volt, gyakran énekelt a helyi barbershop kvartettben.
Johnny első hangszere egy bendzsó volt, majd zongorázni tanult, de már gyerekkorában is leginkább a gitár foglalkoztatta. A két évvel fiatalabb öccsével, Edgar-ral - aki zongorán és szaxofonon játszott - tizennégy évesen alapította meg az első zenekarát a Johnny And The Jammers-t. Huszonévesen ismert session muzsikussá vált, játszott B.B. King-gel, Walter „Shakey” Horton-nal, Pinetop Perkins-szel és James Cotton-nal. Első kislemeze Texas Guitar Slim néven jelent meg. 1967-ben létrehozta saját trióját Tommy Shannon basszusgitárossal és John Turner dobossal. Bemutatkozásukra a Fillmore East színpadán került sor. Winter-t ekkor már a rockzene legújabb szupersztárjaként reklámozták. Bemutatkozó albuma 1968-ban jelent meg Johnny Winter címmel. Az LP-t a fehér blues egyik alapművének tekinthetjük. Következő sikere a korai felvételeit tartalmazó The Progressive Blues Experiment volt, melyet a Liberty adott ki. Az 1970-ben megjelent Johnny Winter And című albummal rock-os irányt vettek, azonban a szélesebb közönség részére ez a korong tette ismerté Johnny nevét.
A New Musical Express 1974-ben minden idők 100 legjobb rock lemeze közé sorolta az alkotást, és Angliában bekerült a Top 30-ba.
A 70-es évek elején közel másfél évre teljesen eltűnt a rajongók elől, elvonó terápián vett részt, mivel a kábítószer rabjává vált.
1977-ben kezdődött közös munkája gyerekkori példaképével, Muddy Waters-szel. Első közös lemezük a Nothin’ But The Blues címet viselte. Az albumon Muddy Waters zenekarának tagjai szerepeltek, egy dal kivételével (Walkin’ Thru The Park) Johnny Winter darabokat adtak elő. Ezt követően Winter Muddy lemezeinek produceri feladatait látta el, valamint gitárosként nemcsak a lemezeken, hanem a koncerteken is besegített. Ekkor jelentek meg a Hard Again, I’m Ready, Muddy „Mississippi” Waters Live és King Bee című lemezek.
A sikeres időszak ellenére, a nyolcvanas évek elejére lemezszerződés nélkül maradt, mely időszakot 1984-ben az Alligator Records-szal kötött megállapodás szakította meg. A chicagó-i lemezkiadónál három lemezt jelentetett meg, melyek közül a Guitar Slinger és a Serious Business albumokat Grammy-díjra jelölték, de minőségben (a) The Third Degree című korong sem maradt el az előző két kiadványtól.
A kilencvenes években sorra jelennek meg albumai és közreműködik John Lee Hooker Mr. Lucky című lemezén is.
Az új évezred is tartogat sikereket a számára, a 2004-ben megjelent I’m A Bluesman című lemezét Grammy-díjra jelölték, a rákövetkező évben munkásságának elismeréseként – testvérével, Edgar-ral együtt - beválasztották Texas állam „Walk Of Fame” tagjainak sorába.
Nem feledkezhetünk meg a Breakin’ It Up, Breakin’ Down Up album idei Blues Music Awards Historical Album Of The Year címéről sem. A felvétel Muddy Waters Hard Again című albumának koncertkörútján 1977-ben került rögzítésre, Muddy-t vendégként Johnny Winter és a szájharmonikás James Cotton kísérte, de olyan zenészek is közreműködtek, mint Bob Margolin (gitár), Charles Calmese (basszusgitár), Willie ‘Big Eyes’ Smith (dob) és Pinetop Perkins (zongora).
Johnny Winter hazánkba az olaszországi koncertet követően érkezik, a hírek szerint sajnos 45 percnél többet már nem szokott játszani.
Az előzenekar szerepét Little G. Weevil tölti be, akinek az idén tavasszal magánkiadásban megjelent Southern Experience című lemezét jövő év elején az amerikai King Mojo Records is megjelenteti.

Ajánlott albumok:
Johnny Winter
The Progressive Blues Experiment
Nothin’ But The Blues
Guitar Slinger
Serious Business
I’m A Bluesman


Pampalini


Az amerikai zene gyökerei a Repeta Sarokban
2008-10-10


Shout & Holler – az amerikai zene gyökerei
2008. október 18.
Budapest, Repeta Sarok


Program:
Zoltan Gluck (flatpick blues és banjo)
Rockin' Chair (akusztikus chicago blues, soul)
Mookie Brando and The Second Cousins (rock 'n' roll, country)
The Last Drops (barn rock …)

Az estet a Rockin’ Chair zenekar tagjai szervezték, a fellépők az amerikai zene gyökereit képviselik. Flatpick blues és banjo műsor indítja az estét, majd blues, country és roadhouse rock'n'roll zenekarok követik egymást.

Fergetges, táncos bulira van kilátás!

Pampalini


Klubnapot tart a Radics Béla Emléktársaság
2008-10-07


CLUB ’68 – IM RADICS BÉLA
2008. október 24.
Budapest, József Attila Művelődési Központ


Program:
18 órától: a Radics Béla Emléktársaság ülése

20 órától: folytatódik a népszerű rock-történeti sorozat: II. rész – a magyar blues-rock történetének felejthetetlen pillanatai, „rock-ikonok Pannon földön”

21:30 órától:
Élőzene - Műkedvelők, Tűzkerék xT (A „Királyi madár”-tól a „Szólíts meg vándor!”-ig)

A Radics Béla Emléktársaság legutóbbi taggyűlésén Tárász József lemondott elnöki tisztéről. A jelenlévő tagság szavazatai alapján az új vezetőség a következő személyekből állt fel:
elnök - László András, helyettes – Dr. Molnár György, titkár - Sárkány Ferenc.

Pampalini


Mississippi Delta Blues Fesztivál először hazánkban
2008-10-04


I. Mississippi Delta Blues Fesztivál
2008. október 16. 19:00 - Dunaújváros, Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
2008. október 17. 20:00 - Pécs, Ifjúsági Központ, Ifjúsági Ház


A Blues Patika szervezésében megvalósuló fesztiválok, több mint tíz éve, mindig új koncepcióval terjesztik a blues igéjét, országon innen és azon is túl.

Ebben az évben visszanyúlnak a gyökerekhez, Magyarországon elsőként, kelet-európában is egyedülálló kezdeményezésként indítják útjára a Mississippi Delta Blues Fesztivált. Kiengedik a palackból az ősi blues szellemét, egy egész estén át tartó, vidám és féktelen blues partival.

Delta Blues

A Mississippi Delta vidéke a déli blues őshazája, melynek stílusát olyan nevek fémjelzik, mint az atya Robert Johnson, aki a legenda szerint eladta a lelkét az ördögnek a blues titkaiért cserében a 66-os út (Crossroads 66) kereszteződésében. Ő volt aztán az első, akinek saját szerzeményeit a kor csúcstechnikájának számító fonográf tekercseire rögzítették.

A delta blues alapjai a munkadal, a gospel és a spirituálé. A zene elhagyva a felszentelt falak idealizált környezetét, az utca kövén élő sajátos szlenggel, ritmussal keveredve új, hangszerekkel kiegészült formát öltött. Hangszerei: gitár, banjo, harmonika, jug, mandolin, hegedű, doromb, washboard, fazekak, konzerves dobozok, pléh vödörbe szúrt bot felhúrozva váltotta ki a bőgőt.
A megváltozott muzsika a hétköznapi élet mondanivalóját rikkancsként hirdette. Világgá kiáltotta a szerelmet, a bánatot, a napi politikát kifigurázva a való világ gyarlóságait.

Kezdetekben szórakoztató műfajként terjedt a blues, családi partikon, barbeque korcsmákban, börtönben, borbélyműhelyekben, temetéseken.
A féktelen szórakoztatás fickós előadói gyakran vetélkedtek hangszereiken, heccelő versek segítségével (ez utóbbi Dirty Dozenként ismeretes, és a mai rap alapját képezi).

Program

A rendezvény egész estés igazi blues feelinget ígér a 20-as évek zenéinek és divatjának bemutatásával. A fellépők a hazai delta bluesélet specialistái, a legjobb zenekarok frontemberei közül kerültek ki.

2008. október 16. - Dunaújváros
Besenyei Csaba - harmonika
Crow – ritmus
Csonka Walter – ének
Fekete Jenő – gitár, ének
Frankie Látó - hegedű
Long Tall Sonny – ének, gitár
Oláh Andor- harmonika
Pásztor Jani – gitár
Szabó Tamás – harmonika

2008. október 17. - Pécs
Besenyei Csaba - harmonika
Crow – ritmus
Csonka Walter – ének
Frankie Látó - hegedű
Long Tall Sonny – ének, gitár
Nemes Zoltán – ének, zongora
Oláh Andor - harmonika
Pásztor Jani – gitár
Szabó Tamás – harmonika


Koncertek októberben
2008-09-30


Benkő Zsolt & Garda Zsuzsa
2008. október 04. – Budapest, NBTBlues Pub

Blues B.R.Others Show
2008. október 10. – Budapest, Old Man’s Pub

Blues Bell
2008. október 11. - Szeged, Millenniumi Kávézó

Blúz tér 10
2008. október 04. - Tokaj-Hegyalja Szüreti Fesztivál - Furmint Színpad
2008. október 13. – Budapest, Vásárhelyi Pál Kollégium
2008. október 18. - Budapest, Passage Club
2008. október 29. – Budapest, Fehérbot Fesztivál VÁI

Boll Weevil Folk Blues Gang
2008. október 07. – Budapest, Bonyai Étterem

Dr. Valter Blues Társasága
2008. október 04. – Érd, Blues Tanya

Hobo
2008. október 02. – Tudod, hogy nincs bocsánat - Mór, Lamberg-kastély
2008. október 02. - HBB – Budapest, Old Man's Pub
2008. október 07. - Tudod, hogy nincs bocsánat - Budapest, Új Színház
2008. október 09. - Csavargók Tízparancsolata - Esztergom, Féja Géza Művelődési Központ
2008. október 11. - Szolnok-Tiszaliget, Sportcsarnok - Tiszaliget Fesztivál
2008. október 16. – HBB – Budapest, Old Man's Pub
2008. október 17. - Csavargók Tízparancsolata - Debrecen, Csokonai Színház
2008. október 19. - Csavargók Tízparancsolata – Budapest, Új Színház
2008. október 21. - Csavargók Tízparancsolata - Budafoki Művelődési Központ
2008. október 22. - Morrison est - Pécs, Művészetek háza
2008. október 26. – HBB – Budapest, Gödör Klub
2008. október 28. - Csavargók Tízparancsolata – Budapest, Új Színház
2008. október 29. - Csavargók Tízparancsolata - Debrecen, Csokonai Színház
2008. október 30. – HBB – Budapest, Old Man's Pub

Jambalaya
2008. október 02. – Budapest, Café Martinelli
2008. október 03. – Visegrád, Don Vito
2008. október 12. – Budapest, Gödör Klub
2008. október 22. – Budapest, Rekettyés Turistaház
2008. október 25. – Kőszeg, DaRocco Pizzéria
2008. október 31. – Budapest, Szilvüplé

Little G. Weevil
2008. október 11. – Budapest, New Brooklyn Pub
2008. október 12. – Budapest, Szimpla Kert
2008. október 27. – Budapest, Petőfi Csarnok

Little G. Weevil – Billy Gibson
2008. október 03. – Szeged, Ifjúsági Ház
2008. október 05. – Budapest, Szimpla Kert

Little G. Weevil & HUN Army Big Band
2008. október 05. – Budapest, Roosevelt tér - Akadémia
2008. október 09. – Budapest, Európa Hajó

Little G. Weevil & Horváth Misi
2008. október 16. – Vác, TBA
2008. október 17. – Pecel, Blues Cafe
2008. október 24. – Dunakeszi, Part Cafe

Musical Trips
2008. október 10. - Visegrád, Don Vitó

Nemes Zoltán & Horváth Misi
2008. október 23. – Budapest, Szimpla Kert

Pribojszki Mátyás Band
2008. október 01. – Budapest, Szeparé Bisztró
2008. október 03. – Budapest, Syma Csarnok - Hangfoglalás
2008. október 21. – Budapest, Bárka Színház

Rambling Blues Trió
2008. október 22.- Szeged, Millenniumi Kávézó

Rockin’ Chair
2008. október 04. – Foktő, Motoros Jótékonysági Est
2008. október 18. - Budapest, Repeta Sarok - Shout & Holler
2008. október 31. – Érd, Blues Tanya

S-modell
2008. október 09. – Békéscsaba, Zöld Elefánt
2008. október 11. – Zalaegerszeg, Club Grabowsky
2008. október 25. – Budapest, Könyvtár Klub

Sonny & His Wild Cows
2008. október 15.- Budapest, Szeparé Bisztró
2008. október 24. – Budapest, Amigo Bár

Sonny & Horváth Misi
2008. október 20. – Budapest, Szimpla Kert

Tengs-Lengs
2008. október 08. – Budapest, Ráday Kupola
2008. október 24. – Érd, Blues Tanya

Tom White és Barátai
2008. október 04. – Pári Falunap
2008. október 05. – Budapest, Maraton futóverseny
2008. október 11. – Hatvan, Dali IX.Wild Cat Night
2008. október 18. – Cegléd, Dee Jay\'s Pub
2008. október 25. – Budapest, Amigo Bár

Török Ádám és a Mini
2008. október 03. – Tarján, Öreg Favágó
2008. október 04. – Veszprém, Várkert

Török Ádám és a Misi
2008. október 14. – Budapest, Picasso Music Club
2008. október 30. – Dunakeszi, Part Cafe

Vaszoli & Halper
2008. október 07. – Budapest, Picasso Point
2008. október 14. - Budapest, Baccara Pub

Turista


Segély Fesztivál és felajánlás Gombai Dórikáért
2008-09-21


Szimpla Unplugged Segély Fesztivál Gombai Dórikáért, aki sürgős őssejt kezelésre vár
2008. október 05. 15-től 22h-ig
Budapest, Szimpla Kert (VII. kerület, Kazinczy utca 14.)


Fellépők:
Grúber László
Little G. Weevil & Billy Gibson
Long Tall Sonny Band
Tom White és Barátai
Musical Trips
Nemes Zoli és barátai
Pribojszki Mátyás és barátai
Schmidt Attila

Sztárvendégek:
Török Ádám – fuvola (Mini)
Török Péter – gitár (Mini)
Paróczai Attila - basszusgitár (Mini)
Závodi János – gitár (Piramis)
Gallai Péter – billentyű (Piramis)
Muck Ferenc - szaxofon (RABB, Muck Show, stb.)
Mohai Tamás – gitár (RABB, Faxni, stb.)
Tóth Vera – ének
Kyru – ének (Tea, Kyru Gotta Humble)
Bende Zsolt - gitár (Arnie Somogyi Improvokation)

A nap folyamán a műsorvezető, Bűdi Szilárd a Popdarálóból.

Felajánlás!

Neves zenészek írták alá azt a klasszikus gitárt, amelyet Horváth Misi szájharmonikás ajánlott fel Gombai Dórikának. A hangszer értékesítés alatt áll, amelynek bevétele Dóri őssejtkezelését segíti.

A gitár megvásárolható 100.000 Ft-ért.

Néhány aláírás a sok közül:
Török Ádám, Török Péter, Horváth Misi, Nagy Szabolcs, Roy & Ádám, Sonny, Németh Károly, Mohai Tamás, Muck Ferenc, Závodi János, Köves Miklós, Little G. Weevil, Borsodi László, Felkai Miklós, Fekete Jenő, Tátrai Tibor, Szűcs Antal Gábor, Mező Misi, Fácán, Nemes Zoltán, Dobos András, Pribojszki Mátyás, Kepes Róbert, Hooligans – Endi - Csipa.

Igazi ereklye lesz ez annak, aki a legtöbb pénzt kínálja majd a hangszerért, amellett hogy Dórit is támogatja. A gitár az Eldorado hangszerüzlettől származik.

Egy tatai gyűjtő is felajánlott egy festményt, melyet Görgényi István festőművész készített 1959-ben!
Ezek a képek 2006 októberében tárultak először a nyilvánosság elé a tatabányai Múzeumban, nagy meglepetést keltve azok körében is, akik régen személyesen ismerték az 1973-ban elhunyt, elsősorban tájképek és portrék alkotójaként számon tartott festőt.
Az itt látható festmények addig ismeretlenül, egy pincében rejtőzködtek. Egy gyűjtő - aki akkor még nem volt gyűjtő - figyelt fel a művekre, s megvásárolta a közel négyszáz darabból álló hagyatékot. E hagyatékon belül önálló tematikai egységet képeznek azok az 1956-hoz kötődő festmények, melyeket most a Szatmári Múzeum mutat be.

A kép megvásárolható 200.000 Ft-ért.

A Segély Fesztiválon belépőt nem szednek a szervezők, de hangsúlyt fektetnek a kislány megsegítésére, és a tombolán befojt összeget is átadják számára!

Elérhetőség: Horváth Misi 06 20 915 5126
Gombai Dórika részére nyitott Lábatlan Közösségi Céljaiért Alapítvány számlaszáma: 11740092-20004752-00000000 (A megjegyzés rovatba be kell írni: „Gombai Dórika gyógykezelésére”)
http://gombaidori.extra.hu


Jimi Hendrix Fesztivál a Fonóban
2008-09-20


II. Nemzetközi Jimi Hendrix Fesztivál
2008. október 04.
Budapest, Fonó Budai Zeneház


2007-ben néhány Hendrix-kedvelő zenész összefogásában Magyarországon első alkalommal került megrendezésre nemzetközi Jimi Hendrix fesztivál. A fellépő zenekarok közül kettő külföldről, Hollandiából és Olaszországból érkezett. Mellettük a Jimi Hendrix Memorial és vendégei, a Halper – Kőszegi - Oláh trió és Bornemissza Ádám képviselték azt a hazai zenésztársadalmat, akik fontosnak tartják Jimi Hendrix zenei örökségének életben tartását, megőrzését, továbbgondolását.

Az első fesztivált - melynek a Fonó Budai Zeneház adott otthont - telt házzal tisztelte meg a magyar közönség. Ez a tény, valamint a pozitív visszajelzések bíztatják a szervezőket arra, hogy folytassák a hagyományteremtő kezdeményezést, és évente egy alkalommal, október első felében megrendezzék a Nemzetközi Jimi Hendrix Fesztivált. Mind a Fonó, mind számos zenész részéről megvan a szándék, hogy otthont adjon, illetve részt vegyen a 2008-as fesztiválon.

A tavalyi, első fesztivál programja széles zenei spektrumot kínált, bizonyítva, hogy Jimi Hendrix zenéje stílusoktól függetlenül szerethető, játszható. A magyar fordítástól a jazzen át az autentikus hendrixi megszólalásig sokféle zenei felfogásban hallhatott a közönség legalább 50 különböző dalt.

A fesztivál házigazdája - a Jimi Hendrix Memorial Band - az idén egy hazai, a Gyémánt Bálint Trió mellett három külföldi zenekar társaságában muzsikál az este folyamán.
Svédországból érkezik a Feedback Family, ahol igen nagy hagyományai vannak a rockzenének. Ez köszönhető nagyrészt annak, hogy Hendrix számtalanszor megfordult a skandináv országban, mai napig mély nyomokat hagyva az ottani rock-kedvelők, muzsikusok körében. Elég csak Yngwie J. Malmsteen, vagy Mattias Eklundh nevét említeni.
Ritka meglepetésnek ígérkezik a török Yildirim Fakilar triója. A 2004-ben alakított zenekar az eredeti megszólaltatás híve. A jelenleg Bécsben élő Yildirim Fakilar 1993 óta szervez Jimi Hendrix emlékkoncerteket.

A fesztivál harmadik külföldi vendégének neve sokak számára ismerősen cseng hazánkban is. Leszek Cichonski - aki tagja a nemzetközi összetételű, magyar muzsikusokat (Póka, Solti) is felvonultató Visegrád Blues Band-nek - egyik vezéregyénisége a lengyel rock – blues - funky életnek. Nevéhez fűződik a wroclawi Thanks Jimi Festival, illetve az ehhez kapcsolódó többszörös Guinness World Record, amit évek óta a lengyelek tartanak.

Gyémánt Bálint Trió
Yildirim Fakilar's Istanblues (TR)
Jimi Hendrix Memorial
Feedback Family (S)
Leszek Cichonski (Pl)


A koncertek 19:30 órától kezdődnek.
Egyéb programok 17 órától:

Író-olvasó találkozó:
Göbölyös N. László író beszélget az érdeklődőkkel, és dedikálja könyveit.

Az etyeki Velezvin Borászati Kft. kínálja borait, tart borkóstolót. Palackos borvásár.

CD és lemezbörze, filmvetítés.

Könyvvásár:
a Cartaphilus kiadó mutatja be rocktörténeti kiadványait, amik a helyszínen megvásárolhatók.

Jegyár: 2500 Ft


A blues First Lady-je ismét hazánkban koncertezik
2008-09-18


Jeanne Carroll & The Turnaround
2008. október 03.
Budapest, Repeta Sarok

A 77 éves chicagó-i Jeanne Carroll 2005-ben járt először hazánkban, azóta számos alkalommal fellépett magyarországi zenészek kiséretében.
A mostani koncerten (a) The Turnaround zenekar kíséri: Hideg Csaba - gitár, ének, Domján András - gitár, ének, Tala Gábor - basszusgitár, Makai Gábor - dob.

Pampalini


Közös Billy Gibson – Little G. Weevil koncertek
2008-09-13


2008 őszén Billy Gibson Little G. Weevil-el közösen fog koncertezni hazánkban. A két zenész az Egyesült Államokban ismerte meg egymást 2004-ben, majd több közös jammelést és iszogatást követően Billy Gibson játszott Little G. Weevil Southern Experience CD-jén, a Hey Jody című számban.

Időpontok:
2008.09.25. – Békéscsaba, Elefánt Blues Club
2008.10.03. - Szeged, IH Ház
2008.10.05. - Budapest, Szimpla Kert (Szimpla Unplugged Segély Fesztivál Gombai Dórikáért)


A kísérő zenészek Magda Lajos - orgona, zongora, Kepes Róbert – basszus, Adamecz József – dobok lesznek.

Aki hallott már a legendás memphisi Beale Streetről az tudja, hogy a blues világ legjobbjai (Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Sonny Boy Williamson, stb.) játszottak a ma már történelmi jelentőséggel bíró, egykori „afro-amerikai” szórakoztató negyedben.
Billy Gibson is itt szívta magába tudása legjavát és joggal nyerte el a meglehetősen kritikus amerikai sajtó által kreált nemesi címet: „The Prince Of Beale Street”.

Billy Gibson szájharmonikás, énekes egy kis településen, Mississippi államban született. Tinédzser korában egy kínai gyártmányú harmonikán kezdett tanulni, majd a középiskola elvégzése után Clarksdale (Mississippi) városba költözött, hogy már utazó blues zenészektől tovább fejlessze hangszeres tudását. Kis idő múlva elhagyta az államot és Memphisbe (Tennessee) tette át székhelyét, ahol a mai napig él.

Kimagasló tehetségét, és a blues zene iránti elkötelezettségét hamar felismerte a szakma és a közönség is egyaránt. 1999-ben a Hohner harmonikakészítő céggel szponzori szerződést írt alá, nem sokkal később Memphis város egyetemétől kapott rangos kitüntetést.
Ezután Billy sorra kapta a munkáját elismerő díjakat:

1993 - Nyugat Tennessee állam harmonika bajnoka
2002 - NARAS Memphis Premier Player Award
2003 - NARAS Memphis Premier Player Award
2004 - Top 20 Memphis Flyer – Memphis és Tennessee állam leglátogatottabb koncertje
2005 - Beale Street Music Awards – Az év muzsikusa
2006 - Blues Music Awards jelölés

A 2006-os Blues Music Awards jelölés után karrierje gyorsan ívelt felfelé. Nem sokkal a díjkiosztó után megjelent Southern Livin’ című albuma, ami közel 5 hónapig szerepelt az amerikai Top 10 (legjobb blues albumok) blues slágerlistán.
Immáron, mint az Államok egyik legkiemelkedőbb szájharmonikás, énekese turnézik szerte a világban. Hozzánk Norvégiából érkezik.

Diszkográfia:
The Nearness Of You, 2001
In a Memphis Tone, 2004
The Billy Gibson Band, 2005
Southern Livin’, 2006
Live At Rum Boogie Cafe, 2006
The Prince Of Beale Street, 2007

Weboldal:
www.billygibson.com
Video:
http://www.youtube.com/watch?v=HymBjl9Bbus
http://www.youtube.com/watch?v=POC9qwHFo7k
Sajtó:
http://www.billygibson.com/Reviews.htm
Fotók:
http://www.billygibson.com/photos.htm


Négy év után ismét SPO-DEE-O-DEE koncert
2008-09-09


2008. szeptember 28.
Budapest, Take5 Jazz Club


• A zenekar 1997 őszén alakult, Szabó Tamás - szájharmonikás és Nemes Zoltán - zongorista, alapító tagokkal.

„1997 nyarán ment szét a Palermo Boogie Gang nevű formációm és meglehetősen nagy zenei űr támadt körülöttem. Nem tudtam igazából merre és hogyan induljak el. Valami éteri sugallás folytán, eszembe jutott, hogy évekkel előtte, láttam egy zongoristát, egy a kilencvenes években aktívan működő zenekarban (Paid Holiday), akinek a kiforratlansága ellenére, nagyon tetszett a játéka.
Gondoltam, utána járok! Így ismerkedtem meg Nemes Zolival.
- Ahogy visszaemlékszem, elég érdekesen indult a kettőnk „zenekarosdia”.
Akkoriban mindössze négy villamosmegállónyira laktam Zolitól, így a próbák nálam voltak. Szegénynek, jobb híján mindig villamossal kellett hoznia a szintijét, ami a fémtokkal együtt vagy harminc kiló volt. Rettenetes dolga volt, hiszen hóban, esőben, 40 fokban cipelte meglehetősen nehéz „retikülét”.
Viszonylag sokáig mentek így a szobapróbák. Az első fellépésünket csak 1998 márciusában adtuk. Duóban. A hangképünk még kiforratlan volt, mert Zolinak akkoriban csak egy hőn szeretett Yamaha DX7s szintetizátora volt, ami nem igazán alkalmas bugik és bluesok előadására.
- Ha most, újra kéne kezdeni, valószínűnek tartom hasonlóan fognék bele. Egy lakásban másként viselkedik az ember, mint egy próbateremben. Lehet, nehézkesebb az előrejutás, mert mindig ott van a csábítás arra, hogy szétessen a figyelem, lazább a környezet, de az emberi oldala viszont nincs két-három fizetett órára korlátozva, mint egy bérelt próbaterem esetén.”

• A zenekar 1998 augusztusában egészült ki, Szűcs Gábor, alias, Little G. Weevil (ének, gitár) Torma Frenk Gábor (dob) és Varga László (basszusgitár) zenészekkel.

„Gábor neve akkoriban már sokak számára ismerősen csengett, hiszen Pure Blues formációja egyre többet szerepelt fesztiválokon. Őt kivételes tehetségnek tartom. Igazán tudatos előadó. Talán ez volt annak idején a kiválásának fő oka. Az első klubfellépésünk, session jelleggel (próba nélkül) történt. Már a koncert első negyedórájában kiderült, hogy működik a közös játék.
Frenket és Lacát, ezen a koncerten ismertem meg, noha a két dunaújvárosi zenésszel állítólag találkoztam már többször is, a zúzós palermós évek alatt, amikor az iparváros egyetlen élőzenés helyén játszottunk havi rendszerességgel. Sajnos nem nagyon emlékszem. Teljesen lenyűgözött játékuk, kicsit visszaköszönt az a filling, zenei biztonságérzet, ami a Palermóban volt.
- Annyira sikeres koncert adtunk, hogy eldőlt a zenekar végleges felállása.”

1999-ben jelent meg első lemezük: „Drinking Wine Spo-Dee-O-Dee” címmel.
A lemezen, főleg blues sztenderdek, boogie-woogie feldolgozások, és korai jazz örökzöldek hallhatóak.
A lemezről több sztenderd vált ismerté, mint pld. a Nona boogie, Honky-Tonk Train, Blue Moon. Még ebben az évben több válogatás lemezen szerepelt a csapat egy-egy szerzeménnyel.


2000-ben jelenik meg „Boogie-Woogie Barbershop” című boogie lemezük.
A lemez antológia jelleggel mutatja be a boogie-woogie műfajt, olyan vendégzenészek segítségével, mint Wesely Ernő (zongora, ének), Reinhardt István (az egykori ABC szájharmonika trió tagja) és a Hot Jazz Band. A zenekar már a számok feljátszásánál törekedett a stilisztikára, és a hű zenei hangképre, így például analóg, szalagos magnóval rögzítették a számokat, ahogy egykor a negyvenes-ötvenes években.
Sajnos ez a CD volt az utolsó hanghordozó, amin Szűcs Gábor gitározott és énekelt. A zenekarból való kiválása egyben arculatváltást is jelentett.

2001-től a bandában a gitáros szerepét, Mezei Ádám töltötte be.

„Igazából, nem tudtam választani, hogy ki jöhetne hozzánk gitározni Gabesz helyére. Az Ő játéka annyira egyéni volt és éneklése annyira meghatározta a hangképet, hogy nem volt egyszerű a helyzet. Végül is, két gitárosra lettem figyelmes. Két nagyon más karakterű, nagyon jó zenészre. Egyikük, Lamm Dávid volt, akinek, érdekes dzsesszes gitárjátéka fogott meg, és amint a próbák folyamán kiderült, nem csak jól gitározott, de nagyon érdekes énekhangja is volt. A másik gitáros jelölt Mezei Ádám volt, aki akkoriban már túl volt, nem egy ifjúkori amatőr, fél amatőr blueszenekaron. Nagyon nehéz pillanatok voltak. Többször előfordult, hogy egy - egy koncerten mindkét gitáros játszott. Annyira nem tudtam dönteni. Szóval, végül is Ádámra esett a választásom. Mivel Dávid, mindenre nyitott zenész volt, számtalan más műfajban is bontogatta szárnyait, (raggie, jazz) így nem egyszer a keresztbeszervezések miatt nem tudott jönni koncertre.”

2000 - 2003-ig a zenekar rengeteget koncertezik, itthon és külföldön, és elkészíti harmadik lemezét ’Ain’t Got No Money címmel. A lemez ellentétben az előző két albummal, sokkal eklektikusabbra sikerült. Van rajta jazz standard, zydeco, rock, autentikus blues, sanzon.
Talán, ezért nem volt egyértelműen sikerlemez. Ez a korong volt az utolsó a sorban, ahol az öt alaptag végig együtt játszik.

„A zenei élet sokszor változik. Zenekarok jönnek-mennek, és lassan azt vesszük észre, hogy, ami egykor kihívás volt, az mára már megszokás, ahonnan nehéz váltani, vagy az érdeklődést fentartani. Ádám egy huszárvágással végleg letette a hangszert, látványosan visszavonult. Sajnálom, mert izgalmasan gitározott, egyedi gondolkodása mellet, az emberi oldala is fontos volt. Megbízható, precíz, szív-lélek ember. Kevés ilyen kollegát ismerek. Büszke vagyok rá, hogy vele dolgozhattam!
Frenk és Laca számtalan ismert zenekar oszlopos tagja lett: Groove House, Hiperkarma stb.”
(Frenk, 2006-tól saját szóló karrierbe kezdett.)

• A 2003 - 2005-ig tartó időszak, a csapat utolsó korszaka, ahol az énekes gitáros pozícióját, Long Tall Sonny töltötte be.

„Nagy kihívás volt Sonnyval játszani. Ő már egy másik generációhoz tartozik. Másként értelmezi a zenét. Szigorú fegyelemmel játssza a blues stilisztikát. Mi, Ő előtte, inkább csak alkalmaztuk a műfaji elemeket, sokszor kevertük más műfajokkal. Nem egy irányzatot követtünk, hanem a blues, pop, rock, funk megannyi alfajából kevertük össze a sajátos hangzásunkat.

(Azt gondolom, ezért volt az, hogy sok szervező vagy kollega mosolygott, legyintet, mondván azt, hogy mi nem is igazi bluest játszunk. Persze, ezt folyamatosan megcáfoltuk. Vicces, hogy most pont ezek az emberek próbálják kutyulni a bluest, mindenféle modern hangzással.
Én mindig is kísérletező zenésznek tartottam magam! Viszont, nem a blues hazájába születtem, és érdekelnek egyéb zenei irányzatok, ezért mindig is messze élen jártam és járok a zenék ötvözésében. Nálam ez nem divat! Lásd: Special Guest, tavaly megjelent szóló albumom. Próbálom úgy keverni a műfajokat, hogy azok ne csupán hatásos frázisok legyenek, hanem, hogy a különböző zenéknek legyen közük egymáshoz. Legalább is gondolati szinten.)

Nos, Sonny gitározásával és énekstílusával, egy sokkal inkább autentikus hangzást kaptunk. Megvallom, kicsit féltem a vele való munkától, mert Ő nem úgy képzett zenész, mint, amilyen az Ádám vagy Dávid volt. Sokkal inkább ösztönös játékos. A mi számaink soha sem a klasszikus I-IV-V blues harmóniakörre épültek. Mindig voltak váratlan zenei ötletek. Ő, inkább a blues és rockabilly korai korszakát játszotta. Mégis, mind az emberi, mind a zenei oldala valamitől nagyon jól működött. Nem is baj, ha egy blues zenész, időről- időre visszanyúl a gyökerekhez, és tisztában van, hogy is kell játszani ezt a műfajt. Jó iskola volt!
- Ám, a többiek más - más formációi, kezdték szétrobbantani az alapmagot, aminek az lett a következménye, hogy leapadtak a koncertek, és ami volt, az sokszor helyettesítőkkel kellett megoldani. Ezúton is köszönöm azoknak a zenészeknek, akik kisegítettek pld.: Barát Béla, Gerdesits Ferenc - dob, Kepes Róbert - basszusgitár, Pengő Csaba - bőgő, Monori Gabriella - ének, Bacsa Gyula - zongora. Köszönöm nekik, de mindig is elleneztem az efféle túlélési stratégiát. Egy zenekar mindig is X számú állandó tagból áll, így alkotnak egy formációt. Csak ez által lehet összecsiszolni egy hangképet! Bármilyen képzett is egy beugró zenész, az már nem úgy szól, nem olyan, mint azokkal az emberekkel, akikkel éveken át folyamatosan dolgozol.
2004-re, széthullott a zenekaros formációnk Zolival.”

• A 2005-s évben a következő és egyben utolsó lemezüket duóba készítették el, „All Comes Back” címmel.
Ez a lemez inkább már New Orleans hangulatvilágára épül. Nemes Zoltán karakteres, (Dr. John, James Booker zongorázásához hasonlítható) hangszeres játéka, új énekesi szerepköre érdekes hangképet kölcsönzött a lemeznek. Két-három számban, fel - feltűnnek az ex zenekar tagjai, de a zene a duóra épül.

„ A lemez készítésekor nem igazán éreztük jól magunkat. Valahol tudtuk mind a ketten, hogy ez az utolsó album, ami még ezen a néven fut, és vége a zenekarnak. Ez azonban nem azt jelentette, hogy nem játszunk többet együtt. A mai napig is fellépünk duóban. A kis klubok mindegyikében mindig megtalálhatóak vagyunk viszonylagos rendszerességgel. Nincsenek, és soha nem is voltak veszekedések a pénz, a zenei dolgok vagy az emberi tulajdonságaink miatt. Volt idő, amikor értetlenül néztek ránk, amikor nem hitt létjogosultságunkban semelyik kollega, „eltemettek.” Tiszteljük egymás munkásságát. Igazán jó házasság! Ami változott, az részint az, hogy Zoli is egy új csapatot hozott össze (Jambalaya), és egyéb formációkban is játszik (Kutya vacsorája, Dalok a konyhából), részint pedig, én is teljesen más zenékben munkálkodom. 2005-től kezdődően számtalan produkciót hoztam össze, lemezeken, és koncerteken (Silence, Obsession, Largo Cammino).
- Örömmel tölt el, hogy ma mindegyik egykori tag sikeres előadó. Kevés ilyen formáció van hazánkban, ahol a karakterek mindegyike szólókarriert fut be, egy népszerű zenekar széthullása után. Az a hit, amivel annak idején felvállaltam egy új még ismeretlen zenekar létrehozását, bizonyított.”

• Mostani koncertünk, mindegyikünknek kihívás. Mindenki sokat fejlődött, „érett”. Másként gondolkodunk a zenéről, mint anno. A régi számok felelevenítése, nem csupán nosztalgia! Nem igazán beszélhetünk nosztalgia koncertről, tudniillik, nem úgy történik sem a szervezés része, sem a reklám, vagy a próbarésze, mint azoknak a jól ismert „visszatérős” buliknak.
Az alapkoncepciója is teljesen más. Csak jól érezzük magunkat!

Szabó Tamás

A zenekar:
Szabó Tamás - szájharmonika, washboard, ének
Little G. Weevil - gitár, dob, ének
Nemes Zoltán - zongora, akkordion, ének
Long Tall Sonny - gitár, ének
Frenk - dob, ének
Varga László - basszusgitár

Honlapok:
SPO-DEE-O-DEE : www.myspace.com/spodeeodeeband
Szabó Tamás: www.szajharmonika.hu/szabotamas
Nemes Zoltán: www.jambalaya.hu
Szűcs Gábor: www.littlegweevil.com
Frenk: www.frenk.hu
Long Tall Sonny: www.sonny.hu


30 éves a Hobo Blues Band
2008-09-07


Hobo Blues Band - 30 éves jubileumi koncert
2008. szeptember 27. 19:30
Budapest, Papp László Budapest Sportaréna

Előzenekar: Pribojszki Mátyás Band


A Hobo Blues Band 1978. április 15-én alakult meg egy Lajos utcai kocsmában - a történeti hűség kedvéért Szakács László (dob), Gecse János (basszusgitár), Kőrös József (gitár), Földes László (ének) összetételben –, Hobo elképzelései szerint amolyan hobbizenekarként. Első koncertjüket nyáron a Lőrinci Ifjúsági Parkban tartották. Novemberben lépett az együttesbe Póka Egon (basszusgitár), az ő kezdeményezésére az akkori időkben professzionálisnak számító muzsikusok csatlakoztak a csapathoz, ekkor alakult ki az első ismertebb felállás: Hobo és Póka mellett Döme Dezső (dob), Szénich János (gitár), Kőrös József (gitár). Később a ’79 nyaráig vendégként fellépő Deák Bill Gyula (ének) is állandó tag lett. Kezdetben a rock és bluesmuzsika klasszikusait, Rolling Stones-, Doors-, Hendrix-, Cream-nótákat játszottak magyarul, Hobo fordításában, de Kex-dalok is szerepeltek a műsorukon.
Röpke egy esztendő leforgása alatt hihetetlen népszerűségre tett szert az együttes, a MOM Kultúrházban működő klubjuk, az Ifi Park-béli koncertek, valamint a vidéki fellépések során tízezrek kedvencévé vált. 1979 nyarán, amikor a HBB a svájci Krokus és az Omega előegyütteseként a Kisstadionban adott koncertet, végleg befutott. Ennek ellenére az akkori hanglemezgyártó vállalat képviselői egyelőre nem akartak tudomást venni a sikereikről. A hatalmas nyomásnak engedve csak 1980-ban jelent meg az első kislemez, később már az első albumot is kiadták, Közép-európai Hobo Blues címmel. A tagok többször is kiérdemelték a különböző közönségszavazásokon az év együttese, az év előadója, az év egyénisége, az év hangszeres előadója címeket. Az elmúlt három évtized során a Hobo Blues Band több mint 3000 koncertet adott, 22 albuma jelent meg és közel harminc kiváló zenész fordult meg soraiban – a teljesség igénye nélkül Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Závodi János, Solti János, vagy a sajnálatosan korán eltávozott Fuchs László és Tomsits Rudolf. A jelenlegi felállás tíz éve működik: Hobo (ének), Fejér Géza (gitár), Gyenge Lajos (dob), Hárs Viktor (basszus), Nagy Szabolcs (billentyűk). A HBB tagjai az 1981-ben bemutatott, Szomjas György által rendezett Kopaszkutya című filmben főszerepet játszottak. Érdekes módon a lemezt betiltották, a filmet viszont nem - a zenei anyag csak 1993-ban láthatott napvilágot. A film egyik betéteként látható, a tabáni hegyoldalban adott koncertjükre mintegy húszezren gyűltek össze, de játszottak a Hajógyári Szigeten (először ’80-ban a Fekete Bárány koncerten, egy évre rá a Szuperkoncerten, később a Sziget Fesztiválokon), közreműködői voltak a Népstadionban 1988-ban rendezett Human Rights koncertnek, Youssou N’Dour, Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman és Bruce Springsteen társaságában. Tíz éves jubileumukat a Városligeti nagyréten ünnepelték, a 15. születésnapjukon felléptek a Fradi-pályán, a huszadikat már a Budapest Sportcsarnokban tartották. A 25 éves Hobo Blues Bandre a Margitsziget Szabadtéri Színpada telt meg zsúfolásig. A ’80-as évek közepétől az együttes megvalósította Hobo színházi és irodalmi elképzeléseit is, példaként említve Ginsberg-, József Attila-, Viszockij-estek létrehozását. A HBB mai tagjai még inkább partnerek ezirányú törekvéseiben, aktívan részt vesznek előadóestjeinek létrehozásában, s a zenekar repertoárja is jelentősen bővült. A magyar rocktörténelem egyik legjelentősebb albumának tekintett Vadászatot 1984-ben a teltházas BS-ben mutatták be élőben, Szikora János rendezésében. A lemez anyagát – kiegészítve a nyolcvanas években még betiltott dalokkal – 2002-ben Beregszászon, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulatával közösen vitték színpadra Vidnyánszky Attila rendezésében. A Hobo Blues Band jubileumi évének jegyében ősszel ismét Vidnyánszky állítja színpadra a művet, ezúttal a Debreceni Csokonai Színházban, Bolondvadászat munkacímmel. A színpadi változat zenei anyaga CD-n a bemutatóval egyidőben jelenik meg.
A szeptemberi koncerten már biztosan fellép Deák Bill Gyula, Kőrös József, Pálmai Zoltán, Póka Egon, Solti János, Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Vaszko Krpkata (Bulgária) és a mai Hobo Blues Band, azaz Fehér Géza, Gyenge Lajos, Hárs Viktor, Hobo, és Nagy Szabolcs.
Ceremóniamester: Cserhalmi György, a rendező Vidnyánszky Attila.