Magyar Atom
2018.03.24.


Hobo
2018.03.30.


Gary Moore
Emlékest 2018

2018.04.04.


Ryan McGarvey
2018.05.01.


Danny Bryant
2018.05.18.


Joe Bonamassa
2018.06.14.


Ten Years After
2018.07.01.


Henrik Freischlader Band
2018.09.12.


Layla Zoe

2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Archívum

A Hunnia Blues Klub decemberi programja
2012-11-30 | koncertajánló


A blues rajongóknak idén még két alkalommal lesz lehetőségük ellátogatni a Hunnia Art Bisztróban tartandó Hunnia Blues Klubba, ahol két-két zenekar koncertjét tekinthetik meg.
December 6-án először a Medve Balázs (kromatikus, diatonikus szájharmonika) és Gunyhó Kolos (akusztikus gitár) alkotta Teddy Cool lép fel. A duó repertoárjában a jazzen, swingen át bluesos, popos feldolgozások és saját szerzemények találhatók. Zenéjüket hallva sokaknak francia városok ódon utcáinak, kávézóinak képe ugrik be. Az akusztikus formációt a klubban korábban már bemutatkozási lehetőséget kapott Blues n’ Trogers váltja a színpadon.
Szintén visszatérő vendég a december 20-án koncertet adó Let the Monkey Drive. Az est másik fellépője a 2008-ban alakult Living Blues Project, mely műsorában a blues örökzöldek mellett rokon műfajok klasszikus darabjai is felcsendülnek. Az együttes tagjai: Draskóczy Csaba - gitár, Kőmíves András - gitár, Borbély Tamás - basszusgitár, Németh Tamás - dob. Eddigi énekesük, Hollai-Heiser Ádám október végén külföldre távozott. Ezen a koncerten debütál az új frontemberük, akinek személye egyelőre titok. A Let the Monkey Drive és a Living Blues Project fellépése előtt hangszerbemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők.

hoati


Hans Theessink & Terry Evans: Delta Time
2012-11-27 | kritika


Hans Theessink és Terry Evans húsz éve Winnipegben találkozott először. Első közös lemezük, a Vision Blues Music Awards jelölést kapott az Acoustic Album Of The Year kategóriában. Újabb duó albumukat négy év elteltével idén Delta Time címmel készítették el.
A Los Angelesben rögzített hanganyag kilenc feldolgozás nótát, valamint négy Theessink szerzeményt tartalmaz. Az átiratok közül a The Birds And The Beest a Vicksburgből származó Evans a ’60-as években a The Turnarounds tagjaként énekelte először. Herbert Newman kompozíciója mellett többek közt Tampa Red, Bobby Charles, JB Lenoir, James Carr és Jimmy Reed egy-egy dala került feljátszásra. Ezeket a szerzeményeket számtalan verzióban hallottuk már különböző zenészek lemezein, mégsem lehet megunni őket. A Mississippi eredetije Hans Theessink negyvenedik születésnapja alkalmából készített albumon, a Johnny & The Devilen található. A dalban Arnold McCuller és Willie Greene Jr. vokálja hallható. A két vendégmuzsikus négy további számban is szerepelt, gospeles ízt adva azoknak. Rajtuk kívül meghívásra került még Ry Cooder, aki világhírnévre a Wim Wenders-féle Paris, Texas filmzenéje és a Buena Vista Social Club felfedezése által tett szert.
A szeptemberben piacra dobott Delta Time hamar felkúszott a zenei ranglistámon a 2012-es év legjobb kiadványai közé. A legapróbb lelkiismeret furdalás nélkül adok rá csillagos ötöst.

Blue Groove Records, 2012

hoati


Még egyszer együtt - a 65 esztendős Török Ádám 45 éve a színpadon
2012-11-24 | koncertajánló


Török Ádám jövő januárban tölti be hatvanötödik életévét. A Mini formációk legendás vezéralakja ebből az alkalomból életmű áttekintést tart 2013. január 12-én és január 13-án a fővárosi Budavári Művelődési Házban.
A négy generációt átfogó legújabb alakulat, a Mini Co. izzítja be a hangulatot a 2013-as év feltehetően első, ám frenetikusnak ígérkező buliján. Galyas László, Galyas Marcell, Szűcs Gergely, Pomázi Orsolya (a Mini-történelem eddigi első és egyetlen hölgy tagja), Németh Károly és Horváth Mihály az új idők régebbi, valamint kevésbé régi dalait interpretálják, persze az ünnepelt zenekarvezető vezényletével. Török Ádám immár két esztendeje hívta (újra) életre az ős-Miniként jelölt, 1971 és ’73 között működő formációt Nagy Istvánnal, Németh ’Nemecsek’ Tamással és Papp Gyulával. A korszak dalai attól a négy muzsikustól lesznek hallhatóak, akik megalkották, és koncertről-koncertre játszották azokat. Az 1968 és 2008 közötti negyven év különböző felállásait jeleníti meg a Török Ádám, Závodi János, Németh Alajos, Köves ’Pinyó’ Miklós és Németh Károly alkotta csapat. A kölcsönös barátság, valamint a zene szeretetének jegyében óriási jam session zárja majd a virtuális időutazást az esten fellépő tizenhárom kiváló muzsikus közreműködésével.
A három felvonásos, tisztán három órás bulit követően az ünnepelt közös koccintásra, a születésnapi torta elfogyasztására, valamint dedikálásra és fotózkodásra várja közönségét, akiért immár negyvenöt esztendeje, több mint nyolcezer koncert után is szól a csodálatos ezüstfuvola, a Gőzhajó, a Vissza a városba és a többi fantasztikus dal varázslatos futamaival.
Még egyszer együtt - szól a szlogen, s reméljük, Török Ádám és mindenkori csapata még nagyon sok fantasztikus bulival ajándékoz meg bennünket.

Hegedűs István


Randy Kaplan: Mr. Diddie Wah Diddie
2012-11-20 | kritika


Randy Kaplant az egyik legnagyszerűbb előadóként tartják számon az Egyesült Államokban, aki a blues gyermekekkel történő megismertetésén fáradozik. A New York-i születésű, jelenleg Los Angelesben élő zenész filozófiát és irodalmat tanult, majd színházi darabokban, filmekben és televíziós sorozatokban szerepelt. Mint gitáros-énekes bejárta az egész USA-t, számos lemezt készített, melyek közt négy gyermekek részére szánt album található.
Legutolsó gyermekbarát lemezén, az idén nyáron kiadott Mr. Diddie Wah Diddie-n több mint két évet dolgozott. Az albumon klasszikus country blues és ragtime darabok sorakoznak, olyan előadóktól, mint Robert Johnson, Sonny Boy Williamson, Jimmie Rodgers, Blind Blake, Blind Boy Fuller, Bessie Smith és Mance Lipscomb. A „felnőtt témájú” dalszövegek átformálásra kerültek, hogy azok a legfiatalabbak részére szalonképesek legyenek. A számok között egy híres képzeletbeli bluesman, Lightnin 'Bobkins sokszor vicces átkötő szövege hallható, információval szolgálva a blues legendákról és az előadott nótákról. A lemezhez húsz oldalas kísérőfüzet tartozik, ami szintén azt segíti elő, hogy a gyerkőcök minél többet megtudjanak Amerika zenei örökségéről. A hanganyag rögzítésében számtalan zenész közreműködött, közülük a bluegrass muzsikus Mike West neve a legismertebb hazánkban.
A Mr. Diddie Wah Diddie nemcsak a gyermekek, hanem a játékos kedvű felnőttek számára is szórakoztató perceket nyújt. Fontos, minél több ilyen alternatíva létezzen, hogy a fiataloknak lehetőségük legyen a blues, mint egy hagyományőrző, mégis modern zene megismerésére, ezáltal talán az értékítéletük a kereskedelmi médiumok defektes útvesztőiben sem kap gellert.

myKaZoo Music, 2012

hoati


20. Jubileumi Gastroblues Fesztivál lemezbemutató koncertek
2012-11-16 | koncertajánló


20. Jubileumi Gastroblues Fesztivál lemezbemutató koncertek
Budapest, PeCsa Music Hall
2012. december 07.
Paks-Dunakömlőd, Dunakömlődi Faluház
2012. december 08.


Az idén huszadik alkalommal megrendezésre került paksi Gastroblues Fesztivál szervezői az eddigi hagyományokat folytatva ismét kép- és hanglemezekkel teszik feledhetetlenné a nyári fesztivál élményeket. Valószínűség szerint világszerte egyedülálló a Gastroblues Fesztiválok dokumentálása. Nincs tudomásunk arról - legalább is a blues világában, - hogy hangban és képben ilyen mélységben archiválva lenne egy rendezvény története. Ebből a páratlan anyagból kerül kiadásra több tematikus válogatás CD és DVD formátumban. Külön-külön lemezeken jelennek meg a magyar, a brit, a különböző külföldi előadók, az alkalmi formációk, valamint a templomi koncertek anyagai.
A fesztivál múltjára visszatekintve az 1993-ban indult sorozat hazánkban elsőként „házasította” a minőségi zenét és a kulináris élvezeteket együtt egy rendezvényen. A gasztronómiai bemutatók és a főzőversenyek mellett, a 6. fesztiváltól minden évben megrendezték a Borbarátok Találkozóját is. A vezérelv: a legjobb zene sem élvezhető száraz torokkal és korgó gyomorral.
A december 8-i lemezbemutató koncert hagyományosan a Dunakömlődi Faluházban kerül megrendezésre, de tekintettel a jubileumi 20. évfordulóra, ebből az alkalomból előző este, december 7-én a budapesti PeCsa Music Hallban is megrendezik a bemutatót. Mindkét helyszínen fellép szólóban a világhírű Rick Wakeman billentyűs, aki örömmel vállalta a fellépést, mivel nagyon jól érezte magát a nyári fesztiválon. A holland gitáros Julian Sas a korábbi években ismeretlen volt a magyar közönség előtt, de paksi fellépései alkalmával közönség kedvenc lett, így meghívása szinte törvényszerű. A fővárosi koncerten a Varga János Projekt és a Tom Stormy Trió társul a külhoni vendégekhez, míg a Paks melletti Dunakömlődön az Ismerős Arcok, a Tűzkerék xT és az Elvis emlékzenekar teszi ünnepivé a 20. fesztivál záróeseményét.
A díszdobozos sorszámozott kiadvány – amely 6 CD-t, 6 DVD-t, egy fotóalbumot és egy könyvet tartalmaz – kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak a két lemezbemutató koncert helyszínén, korlátozott számban vásárolható meg. A belépőjegy teljes összegét (3500 Ft) levonják a kiadvány árából.


Elkészítette bemutatkozó lemezét a Mojo Workings
2012-11-12 | hír


A Mojo WorKings 2010 nyarán jött létre. A Honfi Imre Olivér, Horváth János és Szabó Tamás alkotta trió elmúlt másfél éve sok munkával telt, ami alatt nemcsak a koncertek értendők, hanem a próbák és a személyes összecsiszolódás is. A fiúk szeptemberben stúdióba vonultak, hogy elkészítsék debütáló lemezüket. A Back In The Day címmel rögzített, decemberben megjelenő CD-re fele részben saját számok, fele részben jelentősen átformált, sokszor az iróniát sem nélkülöző feldolgozások kerültek. Próbálták a legszínesebben kihasználni a hármuk adta lehetőségeket, különféle hangszíneket, még akkor is, ha a laikus talán úgy gondolja, hogy két gitárral és szájharmonikával elég szűkösek lehetnek a lehetőségek. Az albumra három dal erejéig Szabó Csobán Gergely (nagybőgő), Mezőfi ’Fifi’ István (dob) és Mazura János (tuba) személyében vendégzenészeket hívtak. A lemezbemutató koncertet december 15-én, Perjés Katalin és Long Tall Sonny közreműködésével tartják, helyszíne a budapesti Bazaar Klub.

hoati


Blues Slovakia Festival Révkomáromban
2012-11-09 | koncertajánló


20. Blues Slovakia Festival
Révkomárom (Sk), RÉV – Magyar Kultúra Háza
2012. december 01.


December 1-jén Révkomáromban kerül megrendezésre a 20. Blues Slovakia Festival. A Szlovák Blues Szövetség által szervezett fesztiválnak 2003-ig Nagyszombat, majd Szakolca, Léva, Privigye, Pozsony, Bártfa, Érsekújvár és Homonna városok adtak otthont. A jubileumi fesztiválon a szlovákiai zenekarok mellett bemutatkozási lehetőséget kap a Csehországból érkező Petra Börnerová, aki férjével, a Révkomáromból származó Tomas ’Bobek’ Bobrovniczky-val duóban adja elő műsorát, valamint egy magyarországi muzsikus, az akusztikus bluest játszó Bornemissza Ádám is.

Részletes program:
18.00 - Second Band
19.00 - Old Gang
20.00 - Petra Börnerová duo
21.00 - Bornemissza Ádám
22.00 - B. & The MoneyMakers
23.00 - D Blues Band

hoati


Rene Trossman: I’m On A Roll
2012-11-02 | kritika


Rene Trossman negyven évig a blues fővárosában, Chicagóban élt, ahol olyan muzsikusokkal játszott, mint Byther Smith, Lurrie Bell, Iceman Robinson, Little Mack Simmons és Deitra Farr. Az Egyesült Államokban tapasztalható „kulturális vákuum”, bűnözés, pénzéhes társadalom, valamint az amerikai kormány politikája végett 1994-ben Prágába költözött.
A cseh fővárosban kezdetben a The Next Generation Blues Band és a Jan Korinek And Groove tagjaként zenélt, majd az évezred elején szólópályára lépett. Bemutatkozó lemeze, a javarészt példaképei dalait tartalmazó Postmarked Illinois megjelenése után öt esztendővel készítette el második albumát. Karrierje eddig sem a zeneipar forradalmasításáról szólt, és hála az égieknek, most sincsen, semmi ilyesmiről szó, hisz az I’m On A Roll-on ízlésesen hangszerelt, magabiztosan előadott, Chicago blues stílusban íródott nóták találhatók. A közel háromnegyed óra hosszúságú korongra Freddie King és Otis Rush egy-egy instrumentális tétele mellett csakis Trossman szerzeményei kerültek feljátszásra, aki énekesként nem akkora ász, viszont ízléses, jó technikájú gitáros. Az I Still Think About You című számban Lenka Novotná éneke hallható, de a felvételek rögzítésében vendégmuzsikusként közreműködött Charlie Slavík, Joe Crump, Jirí Hokes, valamint az Osian Roberts vezette fúvósszekció is.
A dalok egységesen magas színvonalat képviselnek, a lemez hangzása hibátlan, nagyon egyben van az egész. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy az I’m On A Roll a hazánkban már többször bemutatkozott Rene Trossman pályafutásának egyik fontos állomása.

Hold It! Records, 2012

hoati