Magyar Atom
2018.03.24.


Hobo
2018.03.30.


Gary Moore
Emlékest 2018

2018.04.04.


Ryan McGarvey
2018.05.01.


Danny Bryant
2018.05.18.


Joe Bonamassa
2018.06.14.


Ten Years After
2018.07.01.


Henrik Freischlader Band
2018.09.12.


Layla Zoe

2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Névjegy

Dalszöveg(elés)
2008-07-17


Oldalunkon igyekszünk változatos témájú írásokat megjelentetni. E koncepciót követve mostantól dalszövegeket is megjelentetünk. Elsőként a választás Özsébre, az egyedi hangvételű, közép-európai hangulatot árasztó dalaira esett. A fiatal tehetséges énekes, gitáros 2007-ben Királyhágó Blues címmel lemezzel jelentkezett. Az alábbiakban a nyitódal szövegét olvashatjátok, melyet még jó néhány fog követni.


Korán Kelek Balkán Blues

Korán kelek, mert pálinkát
Iszom minden reggel inkább,
Minthogy a szemedbe nézzek,
Amit látok, attól félek.
Jönnek álmok, felkiáltok,
Mintha élnék, úgy csinálok,
A kedvemre muzsikálok.

Korán kelek, lábam fázik,
Udvaromon szalma ázik,
Ázzon csak, a kutya bánja,
Majd a szomszéd megcsóválja
Szép nagy fejét, s azzal marad,
Verhet homlokához falat,
Lánya úgyis nálam marad.

Korán kelek, zöld erdőben,
Szürke felhők közt a résen
Kisüt a nap, reám ragyog,
Hoz nekem sok vasárnapot.
Utakat én csak keresztben
Vágom át és nyomon-lépten
Kérem Istent, hogy segítsen.
Korán kelek, mert az álom
Cserben hagy és a világom
Jön felém, mutatva utat,
Eleven zsebemben kutat.
Megleli a rég elrejtett
Szemeimben a keservet,
Arcon vág és tovakerget.

Korán kelek, mégis éjfél
Lesz, mire az álom elér,
Sötét égen a csillagok,
Mindahány van, velem ragyog.
Táncolok, s ha hazaérek
Fogadnak fürge kis képek,
Korán reggel csókot kérnek.


10 éve hunyt el a „Blues kis óriása”, Junior Wells
2008-01-15


Junior Wells a blues harmonikázás úttörője - aki játékával nagyban hozzájárult a chicagói sound kialakulásához -, a harmonikás generációk példaképe 10 éve hunyt el.

Junior Wells (eredeti neve: Amos Blackmore) 1934. december 9-én született Memphis-ben, nagyon fiatalon kezdett el szájharmonikán játszani, amiben Little Junior Parker segítette.
Miután a szülei elváltak, 1946-ban édesanyjával Chicagó-ba költöztek, ahol a vad és lázadó Junior felfedezte, hogy a zene a legfontosabb dolog az életében. 1950-ben megalapította a Three Deuces-t, Louis- és David Myers-sel, majd később a nevüket Fred Below dobos csatlakozásakor The Aces-re változtatták.
1952-ben Junior Wells - miután Little Walter elhagyta Muddy Waters zenekarát - Muddy Waters-hez csatlakozott. 1953-ban Junior bevonul a katonasághoz, majd leszerelését követően 1955-ben Willie Dixon bemutatja Mel London-nak, aki rögzíti Wells klasszikus dalait (Messin' With The Kid, Come On In This House, Little By Little) a Chief és a Profile lemezkiadók számára.
1960-ban megismerkedik a gitáros Buddy Guy-al, akivel a városban rendszeresen fellépnek. 1965-ben a Delmark Records megjelenteti első albumát, az immár klasszikus Hoodoo Man Blues-t Buddy Guy-al. A híres páros 1970-ben a Rolling Stones-sal turnézik, 1974-ben a Montreaux Jazz Festival-on játszanak a Rolling Stones basszusgitárosával Bill Wyman-nel, Terry Taylor-ral, Dallas Taylor-ral és a chicagó-i blues zongorista Pinetop Perkins-sel. A felvételt 1982-ben a Blind Big Records jelentette meg Drinkin' TNT 'N' Smokin' Dynamite címmel. Junior Wells és Buddy Guy együttműködése a ’80-as évek végéig tartott.
A ’90-es évek elején a Telarc Records részére készített felvételeket, melyek csalódást okoztak a rajongói számára.
Junior Wells 1996. november 3-án hazánkban járt, a Mafioso Records Nemzetközi Bluesfesztiválon lépett fel. Nézzük, mit is írt a chicagó-i blues legenda fellépéséről Nemes Nagy Péter blues szakíró: „Ott álltam közvetlenül a színpad előtt, a Mester lábainál, közelről láthattam mindent, ami ott történt. Egy megfáradt, talán beteg embert kísértek a színpad széléig és ott bocsájtották jó sorsára. Szájharmonikázásából nem sokat kaptunk, - erre már jó előre figyelmeztettek, akik már látták, - de azért néhány mesteri hajlítást elleshettünk. Előadása, éneklése véleményem szerint példaértékű volt. Ahogy belefeledkezett a bluesba, szinte kivirult. Nekem a mozdulataival, arcjátékával „zenélt” a legtöbbet.”
Az utolsó stúdió albuma, mely 1997-ben jelent meg Come On In This House címmel, elnyerte a Traditional Blues Album címet a W.C. Handy díj szavazáson, valamint a Live At Buddy Guy’s Legends című koncertlemezét Grammy-ra jelölték.
1997 őszén szívrohamot kapott, majd kómába esett, négy hónapig harcolt az életéért, 1998. január 15-én hunyt el.

Ajánlott lemezei:

Hoodoo Man Blues (1965)
It's My Life, Baby! (1966)
Southside Blues Jam (1969)
Buddy Guy & Junior Wells Play The Blues (1972)
Drinkin' TNT 'N' Smokin' Dynamite (1982)
Harp Attack! (1990)
Alone & Acoustic (1991)
Come On In This House (1997)
Live At Buddy Guy's Legends (1997)
Live At Theresa's 1975 (2006)

Pampalini’I Am The Blues’
2007-01-29


A blues történet egyik legjelentősebb egyénisége Willie Dixon, aki nemcsak fantasztikus énekes-bőgős, de mint szövegíró és producer is jelentőset alkotott.

Willie Dixon 1915. július 1-jén született egy tizennégy gyermekes család hetedik gyermekeként, a mississippi állambeli Vicksburg városában. Már gyermekkorában nagy hatással volt rá a zene, nagy rajongója volt a zongorista Little Brother Montgomery-nek, majd a Union Jubilee Singers Gospel nevű quartet-ben énekelt.

Dixon tizenhét éves korában elhagyta szülővárosát, Chicagó-ba költözött, ahol bokszoló lett és 1936-ban az Illinois államban rendezett bajnokságon ’Arany Kesztyű’ díjat nyert.

A zenei karrierje 1940-ben kezdődött, amikor Leonard ’Baby Doo’ Caston-nal megalapították a Five Breezes nevű együttest, majd kitört a második világháború, Dixon ellenszegült a katonai sorozásnak, amiért tíz hónap börtönbüntetést kapott. Ezt követően megalapította a Four Jumps Of Jive-ot, majd 1945-ben ’Baby Doo’-val és Benardo Dennis-sel a Big Three Trio-t, felvételeket készítettek a Bullet, majd a Columbia Records részére.

Ebben az időben ismerte meg Phil és Leonard Chess-t, először rész majd főállású alkalmazottja lesz a Chess Records-nak, ahol stúdiózenészi, zeneszerzői és hangszerelői munkája mellett producerként is dolgozik, így közreműködött Muddy Waters, Little Walter, Sonny Boy Williamson és számtalan más zenész lemezfelvételeinél. Munkája a Chess testvérekkel egy rövid kitérőtől eltekintve -amikor is a Cobra Records-nál dolgozott- 1971-ig tartott.

1959 és 1962 között a zongorista Memphis Slim-mel játszott duóban, Európába is eljutottak közösen. Dixon ezt követően a Spivey Records-nál menedzserként dolgozott, az Ő feladata volt az American Folk Blues Festival zenészeinek kiválasztása, az európai turnék megszervezése. 1968-ban Chicago Blues All Stars néven szervezett együttest és számos koncertkörutat tettek.

A 70-es évek közepén súlyos cukorbetegsége következtében amputálják egyik lábát, így munkabírása csökken.

1982-ben megalapítja a Blues Heaven Fundation-t fiatal, tehetséges blues muzsikusok támogatására, valamint a rászorulok segítésére.

1989-ben Don Snowden segítségével I Am The Blues: The Willie Dixon Story címmel megírja önéletrajzát.
Willie Dixon 15 éve 1992. január 29-én a kaliforniai Burbank-ban hunyt el.

Őt tekinthetjük az egyik legtermékenyebb blues szerzőnek, szerzeményei nem csak saját magának, hanem Muddy Waters-nek, Howlin’ Wolf-nak, Otis Rush-nak, Koko Taylor-nak és más kortársának is sikert hozott, nem is beszélve az angol és amerikai újabb blues zenész generációkról.


Ajánlott lemezei:


Willie´s Blues - 1959
I Am The Blues - 1970
Whoopin´ (Sonny Terry és Johnny Winter közreműködnek a lemezen) - 1984
The Chess Box - 1988
Good Advice (a Chicago All Stars-al közös album) - 1998
Aux Trois Mailots - 1999

Pampalini


14 éve halt meg Albert King
2006-12-21


14 éve, 1992. december 21-én hunyt el 69 évesen a ’három király’ egyike, Albert King (eredeti neve: Albert Nelson).

Albert King a Mississippi állambeli Indianola-ban született 1923. április 25-én. Fiatalon saját maga készítette gitáron kezdett el játszani, az első, igazi gitárját 1942-ben vásárolta 1 dollár 25 centért.

King először a Yancey’s Band-ben játszik, mellette buldózer kezelőként dolgozik. Később énekes a Harmony Boys gospel együttesben, majd Chicago-ba megy, ahol Jimmy Reed zenekarának a dobosa lesz.

Az első lemeze a Bad Luck Blues 1953-ban jelenik meg, melyen a dobolással felhagyva gitározik és énekel. Ezt követően St. Louis-ba költözik és megvásárolja Gibson Flying V gitárját, melyet ’Lucy’-nak nevez el. 1961-ben megjelenik a következő anyaga Don’t Throw On Love On Me Too Strong címmel.

1966-ban Memphis-be megy és a Stax Records-hoz szerződik. 1967-ben jelenik meg a Born Under A Bad Sign című legendás albuma, olyan számokkal, mint az As The Years Go Passing By vagy a The Hunter.

Első blues muzsikusként szimfonikus zenekarral játszik, 1969-ben a St. Louis Szimfonikus zenekarral koncertezik. 1974-ben elhagyja a Stax Records-ot, a Tomato, majd a Fantasy adja ki a lemezeit.

A ’80-as években és a ’90-es évek elején is sokat koncertezik, utolsó koncertjét 1992. december 19-én Los Angeles-ben adja. Két nappal később Memphis-ben, szívinfarktusban halt meg.

Élete során sok lemez jelenik meg Tőle, melyek színvonala eltérő minőségű, de mindenképpen kiemelkedők a Stax Records-nál készített, valamint a koncert felvételei.

Albert King a következő gitáros generációk, többek közt Mike Bloomfield, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan és Robert Cray példaképévé vált.


Ajánlott lemezek:

Born Under A Bad Sign - 1967

Liwe Wire / Blues Power - 1968

Lovejoy - 1971
I'll Play The Blues For You - 1977

PampaliniDavid 'Honeyboy' Edwards
2006-10-09


David ’Honeyboy’ Edwards személyében egy igazi blues legendát köszönthetünk október 20-án a IX. Blues Patika fesztiválon. Olyan előadóktól tanulhatott, s olyanokkal játszhatott, mint Robert Johnson, Tommy Johnson és Charlie Patton.
David ’Honeyboy’ Edwards 1915. június 28-án született a Mississippi melletti Shaw-ban.
Az első felvételét Alan Lomax készítette a Library Of Congress részére 1942-ben. Erről a lemezről megoszlanak a vélemények, egyesek szerint tipikus Mississippi country blues, mások szerint a Delta tradíciók legfontosabb dokumentuma. Az első szerződéses felvételére 1951-ben került sor az ARC Records-nál. Ezután Chicago-ba költözött, s kis klubbokban, utcasarkokon játszott Floyd Jones-sal, Johnny Temple-vel és Kansas City Red-el.
1972-ben találkozott Michael Frank-el, s hamarosan összebarátkoztak. 1976-ban létrehozták a The Honeyboy Edward Blues Band-et és duóban léptek fel.
Az 1977-ben megjelent The World Don’t Owe Me Nothing önéletrajzát a szakma a blues irodalom alapművének tekinti.
Olyan klasszikusokat írt, mint a: Long Tall Woman Blues, Sweet Home Chicago és a Just Like Jesse James.
2005-ben a Handy szavazáson a legjobb akusztikus előadónak választották.
Nyers, csiszolatlan énekhangja a legeredetibbek közül való, s talán az egyik leghitelesebb blues szerzők egyike.

Lemezei:

1951 - Who May Your Regular Be
1951 - Build A Cave
1953 - Drop Down Mama
1979 - Old Friends
1988 - White Windows
1992 - Delta Bluesman
1995 - I’ve Been Around
1997 - World Don’t Owe Me Nothing (live)
1999 - Don’t Mistreat A Fool
2000 - Shake ’Em On Down
2001 – Mississippi Delta Bluesman Back To The Roots
2005 - Blues, Blues: December 10, 1975 (live)

Turista


„Live fast, love hard, die young”
2006-10-04


36 éve, 1970. október 4-én hunyt el a legnagyobb fehér bluesénekesnő Janis Joplin.

Janis Joplin 1943. január 19-én egy texasi kikötővárosban, Port Arthurban egy tisztes középosztálybeli családba született. Már fiatalon elszökött otthonról és 1961-től 1966-ig végigjárta az országot. 1966-ban eljutott San Franciscóba, tagja lett a Big Brother And The Holding Company-nak. A zenekar hamar San Francisco egyik vezető társulata lett és 1967-ben megjelent az első lemezük. A együttes nem volt igazán megelégedve a lemezzel, mivel a kiadójuk, a Mainstream Record beleszólt a munkálatokba. A következő lemezük 1968-ban jelent meg Cheap Thrills címmel, mely olyan számokat tartalmazott, mint a Summertime, a Piece Of My Heart vagy a Ball And Chain, mely minden koncert kötelező zárószáma lett. Az album első kiadása egymillió példányban elkelt.
Közben fokozatosan elhidegült a hangulat Joplin és a társai közt és egy profi zenészekből álló együttesre vágyott fúvóskísérettel, így 1968 végén kilépett a zenekarból. Az ezt követően megszervezett társulatnak a Kozmic Blues Band elnevezést adta, mellyel 1969-ben adta ki az I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again, Mama című lemezt. A lemez csupa nagyszerű számot tartalmaz: Try (Just A Little Bit Order), To Love Somebody, Kozmic Blues, Little Girl Blue. 1969-ben fellépett Woodstockban.
Mivel az új zenekarát nem tudta elfogadtatni a nagyközönséggel, 1970-ben létrehozta az új kísérőzenekarát a Full Tilt Boogie Band-et, fúvósok nélkül. A lemezük felvételeit szeptemberben kezdték el, október 3-án este meghallgatta a Buried Alive In The Blues (Élve a bluesba temetve) című szám felvételét, másnapra tervezi a feléneklést, azonban másnap reggel holtan találták lakosztályában. A kábítószer végzett vele, visszamaradó vagyonát, 2500 dollárt barátai –végakaratának megfelelően- egy buli keretében elitták, hamvait a Csendes óceánba szórták. Janis Joplin azon a napon ment el, amikor példaképét, a fekete blues királynőjét, Bessie Smith-t temették.
1970 vége előtt jelent meg a Pearl, mely egy jól sikerült lemez. A lemez csúcspontja a Me And Bobby McGhee, mely Joplin utoljára lemezre énekelt száma és a Mercedes Benz, melyben hangszeres kíséret nélkül énekelt.
Halála után zenei örökségét megkímélték, egy dupla koncertalbum, néhány válogatás és a róla készült „Janis” című film zenéje jelent meg.
Novemberben tervezik annak a filmnek a forgatásának az elkezdését, melyben Joplin életét mutatnák be, The Gospel According to Janis címmel. Joplin-t Zooey Deschanel alakítja majd, a forgatóköny utolsó változatát Penelope Spheeris és David Dalton írta közösen, aki zenei újságíróként elkísérte Joplint az egyik turnéján.

Janis Joplin a legjelentősebb fehér bluesénekesnővé vált és bekövetkezett, amit sokszor hangoztatott: „Live fast, Love hard, die young” („Élj gyorsan, szeress vadul, halj meg fiatalon”).

Pampalini