Tengs Lengs
Kívül mindenen
könyvbemutató és koncert

2017.12.16.

BlueStone
& The Horn Section
2017.12.14.


oLivérSky 50
Lábszky Olivér
születésnapi koncertje
2017.12.16.


Chuck Berry emlékest
közreműködik:
Fekete Jenő
& Chuck Berry Rock'n'Rollers
vendég:
Závodi János
2017.12.17.


Mojo Workings
& Voodoo Papa
2017.12.21.


Ian Siegal Band

2017.12.31.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Koncertajánló

Big Daddy Wilson & Ripoff Raskolnikov turné
2008-01-23


Big Daddy Wilson & Ripoff Raskolnikov közreműködik: Nagy Szabolcs

Big Daddy Wilson: ének, ütős hangszerek, gitár
Ripoff Raskolnikov: ének, gitár
Nagy Szabolcs: zongora

Az amerikai Big Daddy Wilson jól ismert név Magyarországon is. Idestova 4-5 éve visszatérő vendége a legjobb fesztiváloknak és kluboknak. Az eddigiektől eltérően ezúttal egy igazi All Stars csapat részeként teszi tiszteletét hazánkban.
A lassan nálunk is legendás státuszt kivívott Ripoff Raskolnikovval évek óta kölcsönösen tisztelik egymás munkáját, de valahogy eddig még nem adódott lehetőség - néhány spontán jam session-t leszámítva - a közös muzsikálásra.
Mind hangzásában, mind a repertoárt tekintve egy teljesen megújult programot mutatnak be ezúttal, amiben nagy hangsúlyt kapnak a saját szerzemények.
A résztvevők szerint eddigi karrierjük legjobb produkciója állt össze. A lelkesedés érthető, hiszen egy olyan párosítás, ahol a világ egyik legjobb hangú fekete blues énekese egyesíti erőit Közép-Európa egyik legjobb dalszerző-énekes-gitárosával, megspékelve hazánk első számú blues zongoristájával csak nyerő lehet. A három zenész annyira egyféleképpen gondolkodik, hogy olyasfajta muzsikálásnak lehetünk tanúi, amire csak igen ritkán van alkalma az embernek.
A Big Daddy-től eddig megszokott tradicionális blues mellett a mostani produkcióban megjelennek az általa korábban sikerrel művelt soul és gospel zene elemei is.

Big Daddy Wilson (USA)
Az USA béli Észak-Karolina egyik dél-keleti parti városában született. A blues énekes és dalszövegíró egyenesen a Dél szívéből érkezett. Egy Edenton nevű kisvárosban nőtt fel, ahol a helyi rádiók szinte csak a gospel és a country zenét sugározták.
A templomba járás kötelező dolog volt Wilsonnak és két nővérének - Dorisnak és Phyllisnek -, melyet anyjuk Miss Dorothy Lee Blount és nagyanyjuk Leola Blount szorgalmazott.
Emellett Wilson még tagja volt a Groove Junior Gospel kórus közösségének is. Vallásos családból származott, így "a gospel éneklés természetes dolog volt a számunkra, de a blues, az valami más volt!"- mondta Wilson.
Tinédzserként nagy hatással volt rá a hetvenes évek funk és a soul zenéje. Végtelenül félénk és visszahúzódó gyerek volt, de a zene segítségével sikerült kibontakoztatnia tehetségét.
16 évesen kilépett a suliból, eljött otthonról és később csatlakozott a Hadsereghez, ahol sikeres nehézsúlyú boxoló lett.
Nem sokkal ezután átélte első blues koncertjét is és a koncert után azt mondta: "Végre megtaláltam, amit kerestem! Ez a nekem való zene, ez az én zeném."
Egy héttel később meg is alakítja saját blues csapatát "Carolina Blues Connection" néven, azóta is bluest énekel.
"A funk, a soul, a gospel és a country még mindig közel áll hozzám, de semmi nincs, ami a bluest felülmúlhatná."

További info: http://bigdaddywilsonb.com

Ripoff Raskolnikov (A)
A grazi bluesmuzsikus jó eséllyel a legismertebb külföldi blueser Magyarországon, hiszen 1987-es első hazai fellépése óta megfordult szinte minden valamirevaló fesztiválon és klubban. Felvétleivel egyaránt összefuthatunk a TV adókon és a rádióállomásokon is.
Karizmatikus előadó, egyéni stílusú gitáros, énekes, akinek játékára egyaránt hatást gyakoroltak a blues nagy öregjei (John Lee Hooker, Muddy Waters, Skip James, Robert Johnson vagy akár Taj Mahal, Buddy Guy és még sorolhatnánk hosszasan) és a rock kultikus figurái (Keith Richards, Tom Waits, Bob Dylan, Van Morrison).
Dalszerzőként jó eséllyel Európa egyik legjobbját tisztelhetjük személyében, egyáltalán nem túlzás, amikor Dylan és Tom Waits neve merül fel az összehasonlítások alkalmával.
Az első budapesti fellépése óta eltelt több, mint húsz év alatt Ripoff megtanult folyékonyan magyarul és olyan előadók tekintik a mai napig mesterüknek, mint a Palermo Boogie Gang, Muddy Shoes, Quimby, Ferenczi Gyuri stb.

További info: http://myspace.com/ripoffraskolnikov

Nagy Szabolcs (H)
A professzor! Ha valaki blues zongorázásról beszél felénk Szabolcs neve kikerülhetetlen. A Muddy Shoes alapító tagja, a Hobo Blues Band zongoristája és hangszerelője, ezen felül tucatnyi más produkció résztvevője (többek közt a Braindogs - Tom Waits Tribute, Ray Charles Tribute produkcó, a Ripoff Raskolnikov Allstars) . Talán az egyetlen olyan hazai muzsikus, aki ugyanolyan otthonosan mozog a klasszikus zene világában, mint a századeleji autentikus blues univerzumában. (Szabolcs klasszikus zeneszerzői szakon végezte a konzervatóriumot)
A technikai virtuozitás esetében kiemelkedő stílusérzékkel párosul, így nem csoda, hogy egyike a legkeresettebb zenészeknek.
Saját neve alatt két lemeze jelent eddig meg.

További info: http://nagyszabolcs.com

Időpontok:
Január 31. Novi Sad
Február 1. Belgrád
Február 2. Szeged - Belvárosi Mozi
Február 4. Budapest, A38
Február 5. Baja - Duna Hotel
Február 6. Dunaújváros - Petőfi SzínházTörök Ádám 60 Jubileumi Szuperkoncert
2008-01-18


Messze visz az út
Török Ádám 60
40 év legjobb dalai
Három óra tiszta zene!

2008. január 26. 20 óra
Budapest, Petőfi Csarnok

A koncerten fellépnek a legendás volt és jelenlegi Mini tagok: Závodi János, Köves Miklós, Németh Károly, Németh Alajos, Muck Ferenc, Mohai Tamás, Paróczai Attila, Horváth Mihály, Török Péter, sztárvendégek külföldről: Tom Beck, Paul Camilleri és más meglepetés vendégek.

Régi, valamint új Mini és RABB dalok, örökzöldek hangzanak el soha nem látott formációkban. A látványos bejátszások a kivetítőkön emelik a koncert színvonalát és a buli végén nagyszabású jamsession szórakoztatja a nagyérdemű közönséget.

Új CD is megjelenik az ünnepi alkalomra igazi zenei csemegéket tartalmazva, Messze visz az út címmel, a Narrátor Records gondozásában. Itt lehet megvásárolni először a CD-ét és azt a helyszínen dedikálja az együttes.

Hív a Tabán címmel könyv, és Fruit Pebbles címen egy bakelit LP is megjelenik régi eredeti Mini felvételeket tartalmazva, ezzel is emelve az esemény színvonalát. E két kiadványt is meg lehet vásárolni a helyszínen.


PampaliniFerenczi György és a Rackajam koncert a Művészetek Palotájában
2008-01-16
Pampalini


Három éves a Rockin' Chair zenekar
2008-01-07


Rockin’ Chair

2008. január 10. 20:00
Budapest, Filter klub (VII. Dohány u. 84.)

A tradicionális Chicago bluest játszó, fiatal zenészekből álló Rockin’ Chair zenekar fennállásának 3. évfordulóját ünnepli 2008. január 10-én a budapesti Filter klubban. A zenekar repertoárjában többek között Muddy Waters, John Lee Hooker, Willie Dixon, Little Walter klasszikus szerzeményei szerepelnek.

A zenekar ezen a napon 22 órától a Lámpás klubban is játszik.

A zenekar tagjai:
Cser László - basszusgitár
Idrányi Barna - dob
Svoboda Róbert - szájharmonika
Szabó Ferenc Lóránd (Jimi) - ének, gitár

PampaliniJambalaya koncert(felvétel)
2008-01-01


Jambalaya

2008. január 6. 19:00
Budapest, Merlin Színház


2008. január 6-án, Vízkereszt napján a budapesti Merlin Színházban koncertezik a Jambalaya zenekar, mely koncertet rögzítik és március folyamán CD-n fogják megjelentetni.
A New Orleans-i zenét játszó zenekar első lemezét 2006-ban jelentette meg I Just Wanted To Say címmel, 2007-ben a Gundel Művészeti Díj jelöltjei voltak, számos rangos hazai és külföldi fesztiválon szerepeltek.
A zenekar felállása megalakulásuk óta változatlan: Jász András - szaxofon, fuvola, Szűcs Krisztián - trombita, szárnykürt, Varga László - basszusgitár, Mezőfi István - dobok és Nemes Zoltán - ének, billentyűs hangszerek.
A koncerten - melyről többkamerás televízió felvétel is készül - számos vendégzenész is fellép: Kollmann Gábor - bariton szaxofon, Varga Lívius - ütős hangszerek, Sántha Gábor - gitár, Szabó Tamás - szájharmonika és Fritz József - klarinét.

A koncertjegy 25 százalékos kedvezményre jogosít a megjelenő lemez árából!

Pampalini


Érsekújváron koncertezik (a) The Boll Weevil
2007-12-27
PampaliniRómer Blues Workshop - zárókoncert René Lackoval
2007-12-23


2007. december 29.
Workshop: 10:00-18:00
Zárókoncert: 22:00
Győr, Rómer Ház


René Lacko egy rendkívüli finomsággal és virtuozitással bíró, európai rangú blues muzsikus, nem véletlen lett második helyezett a Hendrix család által évente megrendezett gitárversenyen. Ő a Mediawave által rendezett nemzetközi Blues Műhely vezetője. Társai a MOVEAST Film fesztiválon megismert fiatal osztrák tehetségek, kik zsenge koruk ellenére szédületesen jó muzsikusok már most. A Blues Workshop alapját is ők képezik, a Pécsen csatlakozott Takáts Esztivel és Győr fiatal titánjaival egyesülve!

René Lacko - gitár, ének, Váray Laci – gitár, Bors Laca – dob, Patrick Zmugg - basszusgitár, Michael Jandrisevits – gitár

Videok itt tekinthetőek meg.

Pampalini


A bluesnagyi újra Budapesten!
2007-12-16


Jeanne Carrollról van szó, aki már a harmincas években is énekelt, igaz, akkor még nem bluest. Három évesen már szülővárosában a templomi kórussal lépett fel, később a templomi kórus mellett a chicagoi The Metropolitan Opera gyermekkarában is hallatta hangját.
Amikor 19 éves lett, Carroll kisasszony váltott. A kórusok után Chicago legnevesebb jazz klubjában, a The Stage Lounge-ban lépett fel. Már akkor felfigyeltek tehetségére, nem kisebb nevekkel állt egy színpadon, mint Ray Charles, Lester Young és Charles Mingus. Énekelt Count Basie, Art Blakey és Duke Ellington big bandjében, de hosszú pályafutása során fellépett többek között Muddy Waters, Willie Dixon, Memphis Slim, Dizzy Gillespie és Thelonius Monk zenekaraival is.
A hatvanas évektől a TV-nézőket is meghódította, rendszeresen feltűnt a képernyőn. Közben folyamatosan turnézott szerte az Egyesült Államokban, de eljutott a mesés Távol-Keletre is, megfordult Kanadában, és nem utolsó sorban Európában is. A turnéi során útba ejtette Olaszországot, Németországot, Franciaországot, és nem egy alkalommal hazánkat is. Fellépett már az Almássy téren, a hajón és hazai blues-fesztiválokon valamint a Szigeten is, több formációval.
Ezúttal december 22-én tér vissza az Avalon Clubba, ahol a The Mississippi Grave Diggers fogja kísérni őt. A 76 éves bluesnagyi fáradhatatlanul ragad gitárt és mikrofont, hogy elhozza a soul és gospel alapokból táplálkozó eredeti fekete bluest, és ezzel teremtsen egy hangulatos estét. A The Mississippi Grave Diggersben pedig Oláh Andor herflizik, Nemes Zoltán zongorázik, Hudák Zsófia bőgőzik, Kárpáti Zoli ül a bőrök mögött, valamint Frankie Látó hegedül.

Jegyek elővételben: 2.200.- (kapható a Ticketportal országos hálózatában), a helyszínen (a koncert napján) 2.800.-

www.jeannecarroll.com
www.avalonclub.hu
www.ticketportal.hu

PampaliniThe Braindogs koncert az A38-as hajón
2007-11-28


The Braindogs - Tom Waits Dalok

2007. december 5. 21:00
Budapest, A38


A The Braindogs zenekar 4 éve, Tom Waits születésnapját megünnepli állt össze, mivel a zenészek valamennyien nagy tisztelői az énekes – komponista – színész Tom Waits munkásságának.
A 2007. december 5-én megtartásra kerülő estén a csapat felállása változatlan:

Ian Siegal - ének, gitár
Ripoff Raskolnikov - ének, gitár
Kiss Tibor - ének, gitár (Quimby)
Varga Livius - ének, ütőhangszerek (Quimby)
Nagy Szabolcs - zongora (HBB, Muddy Shoes)
Varga Laca - basszusgitár (Hiperkarma)
Frenk - ének, dob, zongora (Hiperkarma)


A repertoár néhány új számmal egészült ki.

Pampalini


Ismét hazánkban Sugar Blue
2007-11-18


Sugar Blue (USA)
Fekete Jenő & The Muddy Shoes

2007. november 21. 20:00
Budapest, A38


1950-ben született James J. Whitling, aki a művésznevét egy régi klasszikus blues-jazz sztenderdről kapta.
A Grammy-díjas harmonika virtuóz nem az a tipikus bluesman. Hamar kialakított jellegzetes szájharmonika- és énekstílusa valahol félúton mozog a hatvanas évek dinamikus r'n'b-je és a harmincas évek fájdalmasan finom bluesos jazze között.
Sugar Blue New York hírhedt Harlem negyedében nőtt fel, s nem elsősorban blues zene vette körül, hanem például Billie Holiday és James Brown muzsikája.
A harlemi évek és a New York-i utcák olyan hírességek zenéivel ismertették meg, akik meghatározták későbbi ízlésvilágát, úgy mint Little Walter, Big Walter Horton, Sonny Boy Williamson, Paul Oscher, Charles Walker.
Első harmonikáját a nagynénjétől kapta, amin Bob Dylan-t és Stevie Wonder-t próbálta kísérni a rádión keresztül.
Karrierjét utcai énekesként kezdte, és első felvételeit 1975-ben készítette el a legendás Brownie McGhee-vel és Roosevelt Sykes-szel. Több forrás megemlíti, hogy a Rolling Stones fedezte fel Párizsban, igaz létezik ennek a cáfolata is.
Párizsi évei után Chicagóba utazott, hogy tanulhasson a harmonika nagymestereitől. Játszott Big Walter Horton-nal, Carey Bell-el, James Cotton-nal és Junior Well-sel is. Két évet játszott a Chicago Blues All Stars együttesben, majd 1983-ban megalakította a saját bandáját.
A Blues Explosion albumáért Grammy-díjat kapott, de játszott Willie Dixon Grammy-díjas lemezén a Hidden Charms-on is.
A kritika nem csak a szájharmonika tudását emeli ki, hanem megemlíti a szövegírói tehetségét is.
Végezetül álljon itt pár idézet:
„Bevitte a blues harmonika tradícióit a funky-rock kohójába.” – Down Beat
„Briliáns harmonika játékos, összeköti a hangokat a gyorsasággal és az újdonsággal, mint egy igazi jazzman.” – Request

Turista


X. Blues Patika Jamboree
2007-11-01


Ebben az évben tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Blues Patika Jamboree, a fesztiválról Oláh Andort kérdeztem.

Pampalini: Idén, 2007. november 12-e és 17-e között tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Blues Patika Jamboree. Az első fesztivál megszervezésekor milyen cél vezérelt benneteket?
Oláh Andor:
A lelkesedés elsősorban és az, hogy a hazai bandákat együtt léptessük fel a külföldi sztár bandákkal, ezáltal bekapcsolódjunk a nemzetközi vérkeringésbe.
A hangulat viszont magával ragadott bennünket és energiát adott ahhoz, hogy önerőből tovább szervezzük, évről évre finomítva a Jamboree-t, a lényeget minél közelebb hozva a kitűnő zenészek segítségével.

P.: Tíz év egy fesztivál életében – főleg hazánkban – hosszú idő. Ki/kik adták a legemlékezetesebb koncerteket, kit/kiket tekinthetünk a Jamboree igazi felfedezettjeinek?
O.A.: Elértük ezt a jubileumi évet, aminek motorja a bluesért való rajongás. Körülöttem változtak mindig a személyek, mostanra viszont összeállt egy állandó team, akik velem együtt közhasznú munkásként táplálják a tüzet legjobb tudásuk szerint, időt és energiát nem kímélve.
Ez tartja életben a Blues Patika Jamboree-t.
Kik adták a legjobb koncertet? A magyarokról csak annyit szeretnék kiemelni, hogy ezen a fesztiválon való játék ünnep, és kitűnő muzsikát hoztak a zenészek, és nagy feelinget az éjszakai Fool of kisszínpad session-jaira is. Baráti légkör jellemzi az általában hajnalig tartó bulikat. Kicsit szakmai fórum is, gazdát cserélnek a sztorik és születnek újjak is.
A külföldi sztár bandák, előadók közül a Soul Full Heavenly Stars nyolc fekete tisztelendő gospel koncertje vitte a pálmát, Steve James szóló koncertje nyújtotta a legnagyobb élményt számomra, de ez mindenkinek a szíve szerinti választás.
Kik a Blues Patika felfedezettjei? A hazai Long Tall Sonny, külföldiek közül Karen Carroll, akit most fogunk széles körben bemutatni a novemberi Blues Patika Jamboree turnéján.

P.: Idén a fesztivál több napos lesz, hazánk több nagyvárosa mellett eljut a szlovákiai Érsekújvárra is. Honnét ez a kapcsolat? A jövőre nézve is több napos fesztiválban gondolkodtok, esetleg kibővítve az országok sorát?
O.A.: Pontosan, nov. 12. Debrecen, nov. 13. Pécs, nov. 14. Gyula, nov. 15. Bp. West Balkán, nov. 16. Érsekújvár, nov. 17. Szekszárd fogadja a rendezvényt.
A szlovákiai részen régi partnerem, Sajtos Feri barátom, akivel lassan tíz éve dolgozunk együtt és tervezgetjük a közös rendezvényeket.
A jövő év tervei, hogy a Jamboree természetesen a magyarországi állomásai mellett, egy európai csatornában utazva, minél színvonalasabb programot tudjon bemutatni az igényes közönségnek. Ez a rolling, utazó jellegű fesztivál Európában is egyedülálló és örülök, hogy ennek alapjait a jubileumi évre sikerült lerakni.

P: Tavaly, első alkalommal Blues Patika Életműdíj került átadásra Honey Boy Edwards, Nemes Nagy Péter és Hobo részére. Ez évben kik a díj várományosai, kik alkotják a kuratóriumot?
O.A.: A díj várományosainak és az ideiglenes szakmai kuratórium névsorát a Jamboree előtt egy héttel tesszük nyilvánossá a www.bluespatika.com oldalán.
Jövő évre előkészítjük annak lehetőségét is, hogy a közönség is bekapcsolódhasson a szavazásba.

P.: A koncertekre terveztek-e kiegészítő programokat, tervezitek-e hanghordozó, képi anyag megjelenítését a fesztiválról?
O.A.: A budapesti helyszínünkön, a West Balkánban lesz arra lehetőség, hogy társrendezvényeket szervezzünk:
- archív blues film vetítése;
- Faltum István és a Blues Patika közösen rendez blues fotó kiállítást;
- saját gyűjteményemből blues póló és plakát kiállítást szervezünk;
- szivarsarok és barbeqou, a kulminális élmények színesítése végett;
És természetesen mindenről archív anyagot készítünk.

P.: Zenészként, koncert szervezőként mik a jövőbeni céljaid? Hogy álltok a Memphis Gumbo nevű zenekaroddal, melyet Little G. Weevil-lel és Frankie Látó-val alkottok?
O.A.: A nyári koncertek és a lemezfelvétel után a következő évet készítem elő a trió számára.
2007-ben 5-6 különböző stílusú zenekarban fordultam meg, ismerkedve a korlátaimmal és a lehetőségeimmel is. Az októberi időszakban újra építettem a Mississippi Grave Diggers zenekaromat új koncepcióval, új felállásban. Bemutatkozás a novemberi Blues Patika Jamboree-n lesz, ahol vendégzenészünk lesz Karen Carroll.
Mindenkit várunk az ünnepi Jamboree-ra, ahol négy kitűnő zenekar, két hazai tehetséges banda, és két briliáns, fekete énekesnő (A blues nagy asszonyai) és zenekarainak teljesidejű koncertjét élvezhetitek.

A beszélgetés e-mail váltáson keresztül valósult meg.

A fesztivál részletes programja:
2007. november 12. – Debrecen, Kölcsey Művelődési Ház (19 óra)

- Sharrie Williams & Wise Guys
- Karen Carroll & Mississippi Grave Diggers

2007. november 13. – Pécs, Ifjúsági Ház (19 óra)
- Sharrie Williams & Wise Guys
- ifj. Katona Tamás

2007. november 14. – Gyula, Várszínház (19 óra)
- Karen Carroll & Mississippi Grave Diggers

2007. november 15. – Budapest, West Balkán
- Sharrie Williams & Wise Guys
- Karen Carroll & Mississippi Grave Diggers
- Tom White
- Long Tall Sonny & The Wild Cows

2007. november 16. – Érsekújvár, Sportcsarnok
- Klikk Blues Fest Blues Patika Jamboree Party (www.klikkblues.sk)

2007. november 17. – Szekszárd, Főtér (20 óra)
- Karen Carroll & Mississippi Grave Diggers

További információk a fesztiválról:
www.bluespatika.com

Pampalini


III. Nemzetközi Szájharmonika Fesztivál
2007-10-28


III. NEMZETKÖZI SZÁJHARMONIKA FESZTIVÁL
November 10. (szombat)
Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont, (VII. Almássy tér 6.)

Több mint egy évtized elteltével, 2005 őszén újra megrendezésre került Budapesten a Nemzetközi Szájharmonika Fesztivál, amely óriási sikerének köszönhetően folytatódott 2006. novemberében és természetesen idén ismét megrendezik, immáron a III. Nemzetközi Szájharmonika Fesztivált, november 10-én, az Almássy téri Szabadidőközpontban.

A rendezvény célja, hogy alkalmat adjon a hangszer szerelmeseinek, hogy élőben is meggyőződjenek a szájharmonika sokszínűségéről és rendkívül széles körű használatáról, zenei stílusoktól függetlenül. Természetesen nem titkolt szándéka a fesztiválnak, hogy népszerűsítse a hangszert és magát az élőzenét.

A III. Nemzetközi Szájharmonika Fesztivál délután 16 órai kezdettel várja az érdeklődőket, fotókiállítással, múlt századi és kortárs szájharmonika kiállítással és vásárral, hangszerbemutatókkal, valamint filmvetítésekkel.
Az este 18 órai kezdettel induló fergeteges koncerteken elsőként a 12 fős, fiatalokból álló szombathelyi “West Wind Harmonica Band” lép színpadra, akik népszerű, ismert slágerek feldolgozásaival szórakoztatják a nagyérdeműt. 19 órától Ferenczi György Rackajam formációjának egyedi zenéjét hallgathatja a közönség. 20 órától kezd a francia “GREG ZLAP and Eric Starczan” duó Párizsból. Greg Zlap (Greg Szlapczynski) a kortárs szájharmonikázás egyik kiemelkedő alakja. Világszerte ismert és elismert szájharmonikás, aki az elmúlt tíz évben 5 lemezt készített, különböző formációkban. Játéka rendkívül változatos és izgalmas, műfaji korlátok nélküli. Szájharmonikázásában felfedezhetünk tipikus francia zenei elemeket, valamint kellemes jazzes melódiákat is. Greg Zlap előadását követően Pribojszki Mátyás, Szabó Tamás és Fórizs Balázs közös, “meglepetés-produkciója” a „Secret Room” lesz látható, hallható…
Este 21 órai kezdettel egy igazán archaikus, tradicionális bluest játszó csapat, a “CRAZY HAMBONES” műsorát élvezhetik majd. A zenekar szájharmonikása az amerikai Henry Heggen, aki a legendás Have Mercy zenekar oszlopos tagja volt hosszú éveken keresztül.
Az idei fesztivál legnagyobb sztárja kétségtelenül a hangszer többszörös világbajnoka, “CARLOS DEL JUNCO”, aki zenekarával 22 órai kezdettel lép színpadra. Carlos Del Junco Kubában született, majd később Kanadába költözött és ott vált népszerűvé. Az elmúlt tizenöt esztendőben végigturnézta egész Kanadát, az USA-t és Európa számos országát. Hazánkba most látogat először! Zenei stílusa nélkülözi a műfaji korlátokat, így a varázslatos kubai dallamoktól, a jazz-es elemeken túl a swing és a blues is fellelhető rendkívül egyedi szájharmonika játékában. Carlos eddig hat nagylemezt készített, valamint kilencszer(!) kapta meg az “év legjobb szájharmonikása díjat”, a Maple Blues Awards-ot.
A fesztivál késő esti időpontja is tartogat még meglepetést, hiszen a Pribojszki Mátyás Band vendége lesz Írországból “IAN SANDS”, aki a west-coast szájharmonikázás rejtelmeibe vezeti be a kedves közönséget, a vidám boogie-woogie-tól, a kellemes lüktetésű shuffle-ig.

A fesztivál idei koncertmenüje is igazi zenei csemege, hiszen keverednek a különböző zenei műfajok, a folk, a blues, a jazz, a rock, a funky valamint a soul és a világzene, melyekben természetesen a főszereplő maga a csodálatos instrument, a szájharmonika.

További információ:
Pribojszki Mátyás: 06-70/250-6146
www.harmonica.hu/festival 

Turista


I. Nemzetközi Jimi Hendrix Fesztivál
2007-10-06


I. Nemzetközi Jimi Hendrix Fesztivál
2007. október 13., Budapest
Fonó Budai Zeneház

Nyitás: 17.00 - Lemezbörze
Koncertek: 19.30-tól

Koncertek:
Psychedelic Sunrise (I)
Rudy Kronfuss Band (NL)
Bornemissza Ádám (H)
Halper László Trio (H)
Jimi Hendrix Memorial (H)

Vendégek:
Benkő Zsolt, Petendi Tamás, Ferenczi György

Jimi Hendrix 37 éve halt meg. Hihetetlenül gazdag zenei örökséget hagyott ránk, rajongói rendszeresen előveszik lemezeit, koncertfelvételeit, úgy tűnik, sosem unják meg a Hendrix-életművet. Emellett Jimi Hendrix zenei öröksége évről-évre lemezek sokaságán érhető tetten.

CD, DVD ma már raklapszám beszerezhető, de a teljes Hendrix-érzés átéléséhez egy dolog már véglegesen hiányzik: koncerten meghallgatni. Érezni a hangerőt, a zene pillanatnyi varázsát, a szellem érintését...
Ezt hivatott felidézni a Jimi Hendrix Memorial Band lassan 15 éve, és ezt az érzést próbálják meg most több külföldi és magyar zenekar társaságában egy estére megosztani azokkal, akiknek hiányzik Hendrix-élményeik közül az élő koncertmuzsika.
Néhányan elhatározták, hogy felidézik Hendrix zenéjét egy este erejéig, és találkozóra hívnak minden Hendrix-kedvelőt 2007. október 13-án, szombaton Budapestre, a Fonó Budai Zeneházba.
A fellépő előadók között az autentikus és az újraértelmező felfogás is képviselteti magát, mivel fontosnak tartják, hogy ne csak emlékezzenek, hanem gondozzák is a ránk hagyott hatalmas örökséget.

Turista


Ian Siegal koncertek Magyarországon
2007-07-02


Ritka jó énekes, ritka jó gitáros, s egy karizmatikus egyéniség. Igen, Ian Siegal-ról van szó, aki ismét hazánkban koncertezik.
Ian Siegal 1971-ben született Angliában. Azt mondják, ha a hatvanas, hetvenes években zenél, akkor nevét most Eric Claptonnal és Joe Cockerrel együtt emlegetnék. Játékára Muddy Waters ill. Howlin’ Wolf volt a legnagyobb hatással.
Közösen turnézott Bill Wyman Rhythm Kings formációjával és koncertezett a Lee Sankey Group frontembereként is.
Lépjen fel szólóban vagy együttessel koncertjei három, négy órásak is lehetnek.

Időpontok:
Július 6. Paks, Nemzetközi Gastroblues Fesztivál
Július 7. Sopron, Volt Fesztivál
Július 8. Győr, Kálvária Hotel udvar
Július 9. Szentendre, Új Művész Klub
Július10. Budapest, Gödör Klub

Turista


A 16. Dobro Fesztivál Trnava-nán
2007-06-18


Idén, június 28-a és 30-a között 16. alkalommal kerül megrendezésre a szlovákiai Trnava városába a Dobrofest.
A fesztiválon 11 ország zenészei lépnek fel, nemcsak blues, hanem jazz és bluegrass előadók, együttesek is láthatóak, hallhatóak lesznek.
Fellép többek között a Todd Livingston Band (USA), a Bonzo & The Resonators (SK) kiegészülve a szájharmonikás Bobos Prochazka-val, Christian Prechtl (A), a jazz énekes Peter Lippa együttesével és a híres szlovákiai dobro gitáros Peter Szabados-sal, míg a bluegrass vonalat a Fragment (SK/CZ), a BG Time (SK) és a Waterflow (NL/SK) képviseli.
De nem szabad megfeledkezni a hazánkból érkező blues zenészekről sem, hisz fellép még a Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers és a Tom White Harp User is.
A fesztivállal a szervezők a dobro megalkotójára John Dopyera-ra emlékeznek, aki a Trnava közeli Dolná Krupá-n született.

A fesztivál részletes programja:
www.dobrofest.sk

Pampalini


Blues az idei Mediawave-n
2007-04-25


Idén április 27-től május 5-ig kerül megrendezésre Győrben a Mediawave, amely immár tizenhét éve működik, s amely összművészeti rendezvény tudatosan vállalja fel azoknak a művészeknek a képviseletét, akiknek a fősodorban nem jut hely.
Most a blues-os programokat tekintem át.
Aki bluesra, jó bluesra vágyik az nem fog csalódni, hiszen a szervezők határozott lépéseket tettek afelé, hogy ez a műfaj is meghonosodjon ezen a fesztiválon.
Enrico Crivellaro & Raphael Wressing Hammond Trio nyitja a sort május 2-án, s máris ismerősöket köszönthetünk a személyükben, hiszen Ők már nem először játszanak a Rómer házban. „Nem egy megszokott felállású formációval találkozhatnak, akik megtekintik a Raphael Wressnig & Enrico Crivellaro Organ Trio-t (A,I).”- írtam korábban, s valóban, az európai rangú gitáros, s nem kevésbé tehetséges Hammond-os partnere már-már a blues határait feszegetik.
Május 3-án csütörtökön, a Széchenyi téren játszik a Pribojszki Quartet, -ez a koncert egyébként ingyenes- s mutatja be jazzes, bluesos műsorát. Pribojszki Mátyás az egyik legismertebb kortárs magyar szájharmonikás, s nem utolsósorban egy remek frontember is. Szerzeményeik a dallamos jazz és a dinamikus groove keverékei, erős funky érzésekkel tarkítva, ízlésesen kiegészítve bluesos motívumokkal.
Május 4-én tartja a Pannonia Hendrix Memorial Blues Project a záró koncertjét, Ők egyébként már május 2-án és 3-án is együtt próbálnak. „A Pannónia régióból származó zenészek Blues Workshop-ja Jimi Hendrix szellemiségének újraértelmezését kísérli meg, európai rangó blues muzsikusok részvételével, tisztelegve a Hendrix évforduló kapcsán.”- olvasható a Fesztivál programmagazinjában. A fellépő zenészek névsora elég változatosra sikeredett:
Vezető / Leader: Enrico Crivellaro (ITA) – gitár / guitar, Raphael Wressnig (AUT) - Hammond orgona / organ
Tagok / Participants: Peter Radvanyi (SLK) - gitár / guitar, Little G. Weevil (HUN) – gitár, ének / guitar, voice, René Lacko (SLK) - gitár / guitar, Pribojszki Mátyás (HUN) & Oláh Andor (HUN) - szájharmonika / harp, Frenkie Látó (HUN) – hegedű / violin, Szappanos György (HUN)– basszusgitár / e.bass, Lukas Knöfler (AUT) – dob / drums
Még ugyanezen a napon este 10 órakor a Sharrie Williams Band (USA/HUN) lép a színpadra. Nehéz élete volt Sharrie Williams-nek míg eljutott idáig, hiszen évekig árván és otthontalanul tengődött. A zenei alapokat gospel kórusokból és a közvetlen környezetéből szívta magába. Ő azért tudja a blues-t ilyen zseniálisan előadni, mert a blues Ő maga. Remek hazai zenészek kísérik ezen az estén, elég ha csak Szűcs Gábort ill. Oláh Andor nevét említem meg.
De nem csak Győrre koncentrál a fesztivál, számtalan más helyszínen is lesznek rendezvények.
Május 1-jén, Komáromban szerepel a Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers. A tagok különböző bluest játszó bandákból kerültek ki és több országból jöttek össze (USA, Németország és Magyarország).
A zenei gyökerek a blues, a gospel és a country termékeny talajából táplálkoznak. A témát és a hangulatot a mesés '20-as évek adták.

TuristaRolling Blues Baja
2007-04-19


2007. április 28-án Baján Rolling Blues néven blues fesztivál kerül megrendezésre, a szervezők ’egy igazi nemzetközi blues fellegvárat’ szeretnének létrehozni ezzel a fesztivállal.
A koncertek 18 órakor kezdődnek, az első fellépő a Gál Csaba Boogie & Mississippi Grave Diggers nevű formáció, melynek tagjai Gál Csaba Boogie – gitár, ének, Oláh Andor – szájharmonika és Balázs Gergely – hegedű. Zenéjük improvizációkra épül és a húszas évek hangulatát idézi, a koncerten számos új, saját szerzemény bemutatására is sor kerül.
Őket követi Jeanne Carroll fellépése. A 75 éves fekete blues-énekesnő élete összefonódott a blues történetével. Olyan neves muzsikusokkal zenélt együtt, mint Ray Charles, Lester Young és Charles Mingus, énekelt Count Basie, Art Blakey és Duke Ellington big bandjében, de fellépett többek között Muddy Waters, Willie Dixon és Memphis Slim zenekaraival is. Jeanne jelenleg felváltva él Németországban és az Egyesült Államokban, Magyarországon 2005-ben járt először, és azóta is számos alkalommal fellépett a hazai zenészekből álló Turnaround zenekarral.
Az estét a The Hoochie Coochie Gals zárja, ahol a három karakteres hangú énekesnő Sonia Zambrano, Orosz Andrea és Tóth Anetta a chicago blues, a soul és a rock-blues világát ötvözi repertoárjában.

Pampalini


Budapest Blues Fesztivál 2007
2007-03-10


Idén, 2007. március 17-én ismételten megrendezésre kerül immár negyedik alkalommal a Budapest Blues Fesztivál. A szervezők a fellépők kiválasztásakor a műfaji sokszínűségre helyezték a hangsúlyt, a koncertek két színpadon zajlanak.
Az idei fesztivál leghíresebb előadója Otis Taylor, aki hosszú kihagyást követően 1995-ben tért vissza a blues zenéhez, az igazi áttörést a 2001-ben megjelent White African című lemeze hozta meg a részére. Szövegei szókimondók, társadalmi témákról, megtörtént eseményekről szólnak, zenéjének különlegessége, hogy dobos nélkül adják elő. 2007. február végén Definition Of A Circle címmel új lemezzel jelentkezett, melyen vendégzenészként közreműködött a blues-rock gitáros Gary Moore, a szájharmonikás Charlie Musselwhite, a jazz zongorista Hiromi Uehara és Ron Miles trombitán.
Harmadik alkalommal koncertezik hazánkban Terry Evans, aki első jelentős sikereit Bobby King-gel duóban érte el, majd Ry Cooder együttesében világhírűek lettek. 1993 óta szóló lemezeket jelentet meg, a blues és a soul a vérében van, amit a nagyszerű koncertjein bizonyít.
Az Elizabeth Lee’s Cozmic Mojo-t a texasi énekesnő Elizabeth Lee és három olasz zenész (Cozmic Mojo) alkotja, stílusuk nehezen behatárolható, zenéjük talán a delta blues rock és a texasi rock and roll keverékeként definiálható.
A fellépők közt idén is megtalálható egy német blues csapat, a Crazy Hambones, a zenekar tagjai a gitáros-énekes Peter Krause, a szájharmonikás Henry Heggen és a dobos Michael Maas már több blues formációban bizonyította tehetségét. A trió a negyvenes-ötvenes évek klasszikus memphisi és chicagói blues-át játssza.
Olaszországból, a Milánó közeli Arlunóból érkezik a Family Style, a zenekart Marco Limido (gitár) alapította öccsével, Franco-val (ének, szájharmonika), valamint unokatestvérük Davide Bianchi-val (basszusgitár), kiegészülve az elérhető legjobb olaszországi session dobosok egyikével, aki jelenleg Stefania ’Pretty Baby’ Avelani.
A fesztiválon magyarországi blues formációkkal is találkozhatunk, a nagyszínpad programját Tamás Katona Jr. nyitja. Ifj. Katona Tamás színpadi karrierje tizenéves korában kezdődött, az azóta eltelt időben számtalan híres magyar és külföldi blues muzsikussal zenélt. Játékát először a PMD Blues Band lemezein hallhattuk, első szólólemeze a tavalyi évben Let Your Fingers Bleed címmel jelent meg. Az ifjú zenész Stevie Ray Vaughan-t, Albert King-et és Jimi Hendrix-et tartja példaképének, ami játékában érződik. A koncerten Kepes Róbert (basszusgitár), Mezőfi ’Fifi’ István (dob) és Neumann Balázs (zongora) kíséri.
Gál ’Boogie’ Csaba a Someday Baby nevű formációjával lép fel, zenéjük a tradicionális blues és a groove-os sound-ok keveréke. ’Boogie’ társai a zenekarban Mazura János (tuba, jug), valamint Kárpáti Zoltán (dob, ütőshangszerek).
A fellép még a Rambling Blues nevű akusztikus blues formáció is. A zenekart 1994-ben Király Vajk (ének, gitár, kazzo) alapította, Tóth Anettával (ének) és Hrabovszky Tamással (szájharmonika). 1996 óta velük zenél Szabó Csaba (ütőshangszerek, mosódeszka), de sajnos közben Tóth Anetta elhagyta a zenekart. Eddig egy lemezük jelent meg 2000-ben Tissassippi címmel, repertoárjukban klasszikus country blues-ok és ragtime-ok találhatóak.
A koncertek mellett hangszerbemutató és lemezbörze is lesz. A fesztivál 15 órától kezdőd

Pampalini


Ripoff Raskolnikov koncertek
2007-02-27


Ripoff Raskolnikov 1995-ben adott ki utoljára „zenekaros” lemezt, a 2006-ban megjelent Everything Is Temporary előtt. Most egy rövid turné erejéig ismét zenekarral koncertezik.
Az idén ötvenkét éves Raskolnikov szerint Robert Johnsontól egészen Van Morrisonig tart azon zenészek névsora, akik hatással voltak muzsikájára.
Lassan 20 éve állandó visszatérője a magyarországi blues színpadoknak, először 1987 novemberében, magyar barátai meghívására látogatott el hozzánk.
A zongorán is gond nélkül elboldoguló gitáros igazi világutazó: hosszabb ideig élt Nagy-Britanniában, és idejének jókora részét tölti úton, így az öreg kontinens alapos bebarangolása mellett többször eljutott már az Egyesült Államokba is.
Everything Is Temporary című lemezzel párhuzamosan egy másik anyag is készült, melyen az egyik salzburgi színház felkérésére, Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés című művéhez komponált dalai hallhatóak.

Ajánlott lemezek:
20th Century Blues Band Live (Extraplatte, 1992) CD
Wear And Tear (Extraplatte, 1995) CD
Alone And Acoustic (Partisan Records, 2001) CD
Lucid Moments (POM Records, 2003) CD

Fellépések:
Március 7. Budapest, Chaplin Cafe - szólókoncert
Március 13. Budapest, Alcatraz - zenekarral
Március 14. Győr, Rómer Ház - zenekarral
Március 16. Szeged, Belvárosi Mozi – zenekarral

TuristaRaphael Wressnig & Enrico Crivellaro Organ Trio (A,I) koncertek
2007-02-08


Nem egy megszokott felállású formációval találkozhatnak 2007. február 17-én, akik ellátogatnak a győri Rómer Házba, s ha hozzávesszük, hogy az est folyamán a Raphael Wressnig - hammond B3 orgona, Enrico Crivellaro - gitár, Lukas Knöfler - dob trióhoz csatlakozik Pribojszki Mátyás - harmonika, akkor úgy gondolom vétek otthon maradni.
Nem teljesen ismeretlenek az úriemberek Magyarországon, hiszen nem először lépnek fel hazánkban.
Crivellaro a nemzetközi blues élet elismert képviselője, olasz származása ellenére az egyik legtöbbre tartott "amerikai" gitáros. Ösztöndíjasként került az USA-ba, ahol a blues gitár nagy mestereinél -Duke Robbillard, Ronnie Earl, Kenny Neal- tanult, s akik biztatására később Bostonba költözött. Itt találkozott Muddy Waters legendás gitárosával, Luther „Guitar Jr.” Johnsonnal, akivel több ízben is együtt szerepelt. Amerikai, valamint európai turnéik során a legnagyobb nevekkel léptek fel egy színpadon - B. B. King, Buddy Guy, John Mayall -, de eljutott Ausztráliába is a legendás Royal Crown Revue felkérésének eleget téve. Elvégezte a Californiai Los Angeles Egyetem dzsessz tanszakát, ahol példaképétől, Kenny Burrell-től tanulhatott. Az ő hatására érezhető a blues, a funky és a dzsessz ötvözete játékában.
Raphael Wressing 16 évesen autodidakta módon kezdte a zenélést, olyan előadók játékát hallgatva, mint Jimmy Smith és Jack McDuff. Mára már bejárta zenéjével szinte az egész kontinenst, s a tengerentúlon is számtalan helyen fellépett. Számos formáció tagja, nálunk 2006-ban járt, akkor Larry Garner oldalán a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztiválon játszott.
Pribojszki Mátyás az egyik legismertebb kortárs magyar szájharmonikás Európában: az elmúlt években több mint 20 országban lépett fel zenekaraival. Mátyás zenéje újrapozícionálja a szájharmonikát, mint hangszert és a szájharmonikázásról alkotott sztereotípiákat.
A nemzetközi csapatnak 2006. márciusában jelent meg a "Mosquito Bite" című albumuk, amelyen soulos, jazzes, bluesos kompozíciókat hallhatunk.

További koncert:
2007.02.14 - Szombathely, Lamantin Klub

Turista