Tengs Lengs
Kívül mindenen
könyvbemutató és koncert

2017.12.16.

oLivérSky 50
Lábszky Olivér
születésnapi koncertje
2017.12.16.


Chuck Berry emlékest
közreműködik:
Fekete Jenő
& Chuck Berry Rock'n'Rollers
vendég:
Závodi János
2017.12.17.


Mojo Workings
& Voodoo Papa
2017.12.21.


Ian Siegal Band

2017.12.31.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Hírek

Sziget 2009 - Blues Színpad: központban a vidéki zenekarok
2009-05-17


Idén a Sziget Fesztivál augusztus 12. és 17. között kerül megrendezésre. A Blues Színpaddal kapcsolatos előzetes információkat Oláh Andor, a Színpad zenei szervezője meséli el.

Kisebb költségvetés, kisebb színpad, új helyszín. A Blues Színpad a Sziget minden pontján megjelent az elmúlt 10 év alatt. Jött, látott, sikert aratott, ezzel lassan már kiérdemeljük a Sziget vándorszínpadának címét. Egy biztos: gazdasági válság ide vagy oda, töretlen kedvvel és feeling-el alkalmazkodunk a kialakult helyzethez, és idén is, mint mindig arra törekszünk, hogy a fesztivál egyik legjobb helyszíneként fogadjuk és vidámítsuk a hozzánk látogatók lelkét.
A lehetőségeinknek megfelelően új koncepciót dolgoztunk ki. A hangsúlyt ebben az évben a vidéki városok feltörekvő zenekarainak bemutatására helyeztük, mindamellett, hogy idén sem maradhat el néhány jól ismert sztárcsapat és nemzetközi előadó felléptetése. A Színpad feltörekvő tehetségei Szegedről, Békéscsabáról, Debrecenből, Nyíregyházáról és Sopronból érkeznek a fesztiválra. Műfajon belül színes palettát ígérünk látogatóinknak a stílusok kimeríthetetlen tárházából bőkezűen válogatva.
Több produkciót is kiemelünk az idei évben. A legfiatalabb fellépőink, a Kuss Tücsök rock-blues zenekar a legendás békéscsabai Elefánt Söröző felfedezettjeként lép színpadunkra, bizonyítva, hogy a műfajban van utánpótlás. A nemzetközi élvonalat Karen Carroll chicagói énekesnő és zenekara, a Mississippi Grave Diggers képviseli. Olyan jól ismert nevekkel is találkozhatunk idén, mint Póka Egon vagy Tóth János Rudolf. A Chalaban zenekar sivatagi blues zenéje izgalmas világzenei kalandozást tartogat, míg a Magic Mosquitoz punk blues muzsikája a mocsár ízeivel ismertet meg bennünket.
A tervezett program:

Augusztus 12.: Bőrgyári Capriccio, Ütött-kopott angyal, Ölveti Blues Band, Long Tall Sonny and his Wild Cows, Blues B.R.Others Show, Blúz tér 10 - session
Augusztus 13.: Hétfő Este Blues Band, Háború, Jimi Hendrix Memorial Band, Tom White és Barátai, Zappa emlékzenekar, Tom White - session
Augusztus 14.: Big Fat Chubby & the Swamp Busters, Tom Stormy Trio, Pribojszki Mátyás Band, Jambalaya, Póka Egon Experience, Blues Floor - session
Augusztus 15.: Chalaban, Magic Mosquitos, Fekete Blues, ef Zambó Happy Dead Band, Karen Carroll & the Mississippi Grave Diggers, Rockin' Chair - session
Augusztus 16. - Sonia and the Soulbreakers, Kuss Tücsök, G-Beer, Boogie & Someday Baby, Doors emlékzenekar, Zsola és a Vad Orchideák - session


Lemez Tóth János Rudolftól
2009-05-13


Hazánk egyik legkiválóbb zenésze, Tóth János Rudolf pályafutása során több jelentős formációban szerepelt, hangját hallhattuk a nagysikerű Macskafogó című film 4 gengszter dalában is, ugyanakkor saját anyagot még nem tudhatott magáénak.
E tény már a múlté, hisz a hónap elején Boldog-szomorú blues címmel megjelent első CD-je. A felvételek 2003 őszén kezdődtek, a zenét Tóth János Rudolf, a szövegeket Hetesi Péter Pál (HePePe) írta. A Trendetlen névre keresztelt formációban szereplő zenészek a Magyar Atom tagjai: Tátrai Tibor, Zsoldos Tamás és Solti János, vendégmuzsikusokkal kiegészülve. A zenész a lemezzel kapcsolatban hangsúlyozta: „… számomra nem az volt a lényeg, hogy trendi dolgot csináljunk, hiszen én már elég idős vagyok ahhoz, hogy ne essek bele ezekbe a csapdákba, és elég kemény ahhoz, hogy ne is alkudjak meg.”

hoati


A 30. Blues Music Awards díjazottjai
2009-05-08


A tegnapi nap Memphis-ben, a Cook Convention Centerben ünnepélyes gála keretein belül nyilvánosságra hozták a 30. Blues Music Awards díjazottjainak a névsorát. A 26 kategória jelöltjeire a szavazatokat március elsejéig lehetett leadni a Blues Foundation háromezer tagjának és a világban lévő 160 blues szervezetnek.
A Blues Foundation non-profit szervezetként 1980-ban alakult meg. A díjátadót - melyet kezdetben W.C. Handy Awards-nak neveztek - azért hozták létre, hogy felhívják a világ figyelmét a kiváló blues előadókra és felvételeikre.
A ceremónia legnagyobb vesztese (a) The Mannish Boys zenekar és tagjai, mivel a hat jelölésükből egyiket sem sikerült megnyerniük, ugyanakkor
Eden Brent, Janiva Magness és B.B. King két-két díjat is kapott.

A díjazottak:

Acoustic Album of the Year
Mississippi Number One - Eden Brent

Acoustic Artist of the Year
Eden Brent

Album of the Year
Skin Deep - Buddy Guy

Band of the Year
Lil' Ed & the Blues Imperials

B.B. King Entertainer of the Year
Janiva Magness

Best New Artist Debut
2 Man Wrecking Crew - Cedric Burnside & Lightnin' Malcolm


Contemporary Blues Album of the Year
Skin Deep - Buddy Guy

Contemporary Blues Male Artist of the Year
Buddy Guy

Contemporary Blues Female Artist of the Year
Janiva Magness

DVD
M For Mississippi: A Road Trip Through the Birthplace of the Blues

Historical Album of the Year
Albert Collins - Live at Montreux


Instrumentalist - Bass
Mookie Brill

Instrumentalist - Drums
Willie “Big Eyes” Smith

Instrumentalist – Guitar
Sonny Landreth

Instrumentalist - Harmonica
Billy Gibson

Instrumentalist – Horn
Deanna Bogart

Instrumentalist – Banjo
Otis Taylor

Pinetop Perkins Piano Player
Marcia Ball

Rock Blues Album of the Year
Mess of Blues - Jeff Healey

Song of the Year
Let Life Flow - Kenny Neal

Soul Blues Album of the Year
Simply Grand - Irma Thomas

Soul Blues Female Artist of the Year
Etta James

Soul Blues Male Artist of the Year
Bobby Rush

Traditional Blues Album of the Year
One Kind Favor - B.B. King

Traditional Blues Male Artist of the Year
B.B. King

Traditional Blues Female Artist of the Year
Koko Taylor

hoati


Új lemez Matt Schofield-tól
2009-04-21


Az angol Nugene Records a közelmúltban piacra dobta Matt Schofield új CD-jét Heads, Tails & Aces címmel.
Az albumon közreműködő zenészek névsora az előző Ear To The Ground című lemezhez képest két helyen változott, a doboknál Alain Baudry, a basszusgitárnál Jeff Walker szerepel.
Matt debütáló lemeze 2004-ben jelent meg, és tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a nevét a Guitar & Bass magazin minden idők legjobb 10 brit blues gitárosa között említi.
A magyar rajongók a 11 dalt élőben a lemezbemutató turné során 2009. július 4-én Pakson, a Gastroblues Fesztiválon hallgathatják meg.

hoati


Mel Brown emlékére
2009-03-23


Még szinte fel sem ocsúdtunk abbéli bánatunkban, hogy olyan nagyságok hagytak el minket a közelmúltban, mint John Cephas és Willie King, most ismét egy blues legendától, Mel Brown-tól kell búcsúznunk.
Mel Brown 1939. október 7-én Jackson-ban (Mississippi), egy zenész családban született. Apja John Henry "Bubba" Brown tehetséges amatőr muzsikus volt, aki olyan zenészekkel játszott, mint Tommy Johnson és (a) The Chatmon Brothers. Mel 14 éves korában az apjától egy Gibson Les Paul-t kapott, ekkor elkezdte bálványai - B.B. King és T-Bone Walker – zenéjét tanulni. Tehetségének a híre nagyon gyorsan elterjedt a vidéken, így 15 évesen már Sonny Boy Williamson-nal zenélt.
A ’60-as évek végén, a ’70-es évek elején felvételeket készített a World Pacific és az Impulse kiadóknak, de dolgozott a televízióban is, különféle show műsorokban.
A ’80-as évek folyamán csapatával (a) The Silent Partners-szel házi zenekara voltak az Austin-i Antone’s Night Club-nak.
1986-ban elfogadta Albert Collins ajánlatát, (a) The Icebreakers tagja lett, majd közösen elkészítették a Cold Snap lemezt.
1989-ben szólókarrierje folytatása mellett döntött, 1990-ben pedig áthelyezte székhelyét Kanadába. Itt alapította meg (a) The Homewreckers-t, akikkel ebben az időben Ontario mulatóhelyein léptek fel.
1998-ban vendégszerepelt Snooky Pryor Can't Stop Blowin' albumán, majd szintén az Electro-Fi Records-nál elkészíti a Neck Bones & Caviar CD-jét. Egy évvel később ezzel az albummal a W.C. Handy díjátadón elnyerte a Blues Comeback Of The Year címet.
2000-ben Snooky Pryor-ral elkészítette a Double Shot! lemezt, ezt az albumot a Traditional Blues Album Of The Year díjra jelölték, szintén a W.C. Handy díj szavazásán.
2004. januárjában a Toronto Blues Society-től megkapja a Blues With A Feeling díjat.
Mel Brown március 20-án Kitchener-ben (Ontario), a St. Mary's kórházban hunyt el.
Élete során olyan remek muzsikusokkal zenélt együtt, mint: Johnny Otis, Etta James, Albert King, Bobby Bland, Lightnin' Hopkins, John Lee Hooker, Jimmy Witherspoon… Halálával nagy veszteség érte a bluest, különösen a kanadai blues zenei életet.

Turista


Megjelent Deák Bill Gyula jubileumi koncert DVD-je
2009-03-16


Deák Bill Gyula a tavalyi évben töltötte be 60. életévét. Ez alkalomból, 2008. december 19-én jubileumi koncertet adott a budapesti Körcsarnokban. A fantasztikus hangulatú teltházas bulin az új nagylemez dalain kívül klasszikus slágerek is felcsendültek, valamint színpadra léptek Deák Bill Gyula kedves barátai és zenésztársai is: Hobo, Póka Egon, Tátrai Tibor és még sokan mások.
A koncert anyaga rögzítésre került, mely Bill 60. - Születésnapi Jubileumi Nagykoncert címmel DVD-n került kiadásra.
Deák Bill Gyula a zenei életben elért eredményeinek köszönhetően kiérdemelte a szakma és a közönség elismerését is a Fonogram díjátadón 2009. februárjában, ahol Életműdíjjal jutalmazták.

Számcímek:
1. Szökni jó
2. Édes otthon
3. Tetovált lány
4. Rossz vér
5. Zöld csillag
6. Bill Kapitány Blues
7. Öreg Billy rock and roll-bandája
8. A Nagy Generáció temetésére
9. Kéne egy üveg bor
10. Hatvan csapás
11. Nem vagyok eladó
12. Titkos lány
13. Hosszú lábú asszony
14. Hey Joe
15. Kőbánya blues
16. A zöld, a bíbor és a fekete
17. 3:20-as blues


Pampalini


Thanks Jimi nap
2009-03-10


Az idei Mediawave Fesztivál egyik fő attrakciójának ígérkezik május elsejei egész napos rendezvényük, melynek a szervezők szeretnék, ha résztvevője lennél Te is! Csak hozz magaddal egy gitárt és gyakorold be azt a pár akkordot...

Hazánkban még ismeretlen nemzetközi kezdeményezés a Thanks Jimi Festival, de a szervezők biztosak abban, hogy ami a wroclawi alapítóknak meghozta az elismerést, az nálunk is nagy közönségsikert fog kiváltani!

Az egynapos minifesztivál lényege és csúcspontja, hogy erre a napra meginvitálnak minden olyan blues és rockzene rajongó gitárost itthonról és a környező országokból egyaránt, akik rövid próbát követően közösen játszanák majd el neves zenészek vezetésével Jimi Hendrix Hey Joe című számát. Az ötlet egyszerű és rendkívül látványos, hangzatos!

Tavaly nyári művészeti táboruk egyik vendégtanára volt Leszek Cichonski, Lengyelország egyik legnépszerűbb bluesgitárosa. Itthon a Visegrád Blues Band tagjaként szintén több alkalommal fellépett Póka Egon és Solti János oldalán. Ő az ötletadója a Wroclaw városából indult kezdeményezésnek. Tapasztalt zenész és tanár lévén, nagyon jól megérezte, hogyan lehet a kezdő gitárosokat olyan élményben részesíteni, ami szárnyakat ad számukra a további pengetéshez. Jól érezte azt is, hogyan lehet egyszerű ötletből kiindulva igazi közösségi élményt adni résztvevőnek és hallgatónak egyaránt.

Wroclaw főterén 2008-ban már 1951 gitáros játszotta el a számot, jelenleg ez a döbbenetes hatású koncert Guinness rekordnak számít a világon.

Az első magyarországi eseményt Győr belvárosában tervezik megvalósítani, amit egész napos – bluesra hangolt - zenei fesztivál vezet fel és koronáz meg.

A jövőben évről évre szeretnék megrendezni minden május elsején a rendezvényt, és a külföldi szervezők tervének megfelelően e napot majd nem a munka, hanem a gitárosok világnapjaként, ünnepeként tarthatjuk számon.

A rendezvényre várják blues zenekarok jelentkezését, akik különböző kocsikon (szekér, hintó, traktor, kamion) zenélve vennének részt egy május elsejei blues felvonulásban!

Az est sztárja az amerikai basszusgitárfenomén és zenekara, a TM Stevens & Shocka Zooloo Band.
TM Stevens basszusgitárosi és énekesi tehetsége legendás, játékstílusát tekintve vad, ugyanakkor mégis melodikus, ezzel teremtve meg elsöprő hangzását. Stevens rengeteg muzsikussal és sokféle zenei stílusban tevékenykedett, többek között Joe Cocker több albumának munkálataiban vett részt, de szerepelt Tina Turner, James Brown és Billy Joel oldalán is.


Elhunyt John Cephas
2009-03-07


A csütörtöki nap folyamán kaptuk a szomorú hírt, miszerint március 4-én elhunyt John Cephas, a Cephas & Wiggins duó gitáros, énekese.
A zenész 1930-ban Washington-ban született, egy mélyen vallásos családba. Kezdetben a gospel-lel ismerkedett meg, majd hamarosan a blues-ra váltott, s elsajátította a fingerpicking technikát.
1977-ben a washington-i The Smithsonian National Folklife Festival-on
zenélt először együtt Phil Wiggins-szel. A ’80-as években több kontinens, több országában játszottak, pl.: Közép- és Dél-Amerikában, Európában, Afrikában, Ausztráliában, Kínában, Új-Zélandon. 1988-ban elsőként léptek fel (a) The Russian Folk Festival-on, Moszkvában.
1997-ben Bill Clinton beiktatási ceremóniáján is szerepeltek.
Pályájuk folyamán számos elismerésben részesültek, a Dog Days Of August albumuk 1987-ben megkapta a Best Tradicional Album Of The Year címet, majd 1989-ben John elnyerte a National Heritage Fellowship Award-ot (a Nemzeti Örökség Egyesület Díját). Ez a legmagasabb kitüntetés, amit az Egyesült Államok kormánya ad a hagyományőrző művészeknek.
2008-ban jelent meg az utolsó lemezük Richmond Blues címmel, de ekkor már a gitáros a betegsége miatt az aktív koncertezéstől visszavonult.

Turista


Ripoff Raskolnikov és Pribojszki Mátyás közös lemeze
2009-03-02


A mai nap jelent meg Ripoff Raskolnikov osztrák blues gitáros, énekes és Pribojszki Mátyás magyar szájharmonikás, énekes első közös lemeze, Room For Two címmel.

Az album 19, kizárólag csak saját szerzeményt tartalmaz mintegy 70 percben, amely egy csodálatos utazás az igazi, őszinte emberi érzelmek, mint a szerelem, a szenvedély, az öröm, a fájdalom és a kitartás végeláthatatlan mezsgyéjén…

A két zenész barátsága több mint 10 esztendeje kezdődött és ez idő alatt rendszeresen egymás vendégei is voltak koncertjeiken. 2008 májusában egy hollandiai és belgiumi turné alkalmával, egy rádióinterjúban jött az ötlet a közös akusztikus lemezre, amelyet novemberben rögzítettek is.

Ripoff Raskolnikov sajátos gitárjátéka és énekhangja, valamint Pribojszki Mátyás egyedi szájharmonika játéka rendkívüli egységet alkot és elrepíti a hallgatót egy különleges és nyugodt világba. Kapcsolódjon ki, üljön egy kényelmes fotelbe és hallgassa a két előadóművész közös, Room For Two című lemezét.

Lemezbemutató koncertek hazánkban, külföldön:
2009. március 27. - Békéscsaba, Tavaszi Fesztivál (Ifi Ház)
2009. március 28. - Szeged, Híd Étterem
2009. március 29. – Budapest, Take Five
2009. április 5. - Graz (A), Three Monkeys Club

A lemezről videoklip itt nézhető meg.


Új felvételek Doug MacLeod-tól
2009-02-20


Doug MacLeod A Double Dose Of Dubb címmel két dalt tartalmazó CD-t jelentetett meg. Az első szerzemény (a) The Utrecht Session felvételekor született, de a nagy választék végett nem fért fel a lemezre. A második szám Doug legviccesebb és legnépszerűbb dala, mely az XM Radio-ban került rögzítésre.
A felvételek csakis digitálisan, a két legnagyobb online zeneletöltő oldalról, az Emusic-ról és az iTunes-ról szerezhetők be.

Számcímek:
1. My Good Girl Blues
2. Dubb's Talkin' Barnyard Blues


Pampalini


A Blues Matters! már digitális formában is
2009-02-06


Szigetország legolvasottabb blues magazinja, a Blues Matters! a 45. számtól kezdődően az interneten keresztül elektronikus formában is elérhető. A kezdeményezés nagy sikert aratott, hisz az oldalt a világ majd valamennyi részéről havi szinten kb. 28 ezren tekintik meg.
A Blues Matters!-t 1999-ben fanzine-ként indították útjára. A szerkesztők az indulás óta minden formában igyekszenek segíteni és támogatni e sokszínű zenei műfajt.
Olvasóik részére változatos és izgalmas írásokkal szolgálnak: hírekkel, interjúkkal, előzetesekkel, koncertbeszámolókkal, lemezbemutatókkal, könyvismertetőkkel, stb.
A magazin 2007-ben elnyerte a Blues Foundation Keeping The Blues Alive díját Print Media kategóriában.

Pampalini


Budapesten koncertezik B.B. King
2009-02-05


B.B. King, a blues veteránja július 16-án a budapesti Papp László Sportarénában lép fel. A gitáros-énekes negyedik alkalommal látogat hazánkba, nyáron a One More Time című turnéján érinti a magyar fővárost.
B.B. King 14 Grammy-díjjal büszkélkedhet, a tizenötödiket is elnyerheti vasárnap legújabb lemezével. A 84 éves zenész negyed századdal ezelőtt bekerült a Blues Foundation hírességek csarnokába, majd 3 évre rá a Rock And Roll Hall Of Fame-be. 1990-ben megkapta George Bush amerikai elnök medálját és több tiszteletbeli doktori címmel is rendelkezik.
A fantasztikus gitáros a múlt század negyvenes éveinek végétől készít lemezeket, közülük több platina-, illetve aranylemez lett.

Pampalini


Megjelent a Rátarti Blues Asszonyok utolsó albuma
2009-01-27


A Saffire – The Uppity Blues Women, napjaink egyik legsikeresebb akusztikus blues triója a hónap során új lemezzel jelentkezett.
A zenekart Ann Rabson és Gaye Abegbalola 1984-ben alapította, majd 1992-ben csatlakozott hozzájuk Andra Faye. A Havin' The Last Word című CD az idén 25 éves zenekar utolsó közös munkája, mivel a jövőben mindenki saját elképzeléseit szeretné megvalósítani.
A lemezt, ahogy az összes többi Saffire – The Uppity Blues Women albumot is az Alligator Records jelentette meg.

Számcímek:
1. Going Down To The River
2. Nothin' In Your House
3. Kitchen Man
4. Somebody's Gotta Give
5. Bald Headed Blues
6. Since You've Been Gone
7. Blue Lullaby
8. Travelin' At The Speed Of Love
9. I Can Do Bad All By Myself
10. Too Much Butt
11. Haste Makes Waste
12. Locked Up
13. Walkin' Home To You
14. Bald Eagle
15. I'm Growing Older
16. The Bad Times


Pampalini


Elhunyt Ray Charles legendás szaxofonosa
2009-01-22


2009. január 20-án elhunyt a legendás szaxofonos, David „Fathead” Newman. A nagyszerű zenész régóta hasnyálmirigyrákban betegeskedett. A halál 75 évesen érte.
David „Fathead” Newman 1933. február 24-én Corsicana (Texas) városában született. Családjával fiatalon Dallas-ba költözött, ahol a középiskolában és a főiskolán zenét tanult. Utazásai során ekkor ismerkedett meg a fiatal, még „felfedezetlen” Ray Charles-szal. Találkozásuk meghatározta Fathead életét. 1954-ben csatlakozott Ray Charles-hoz, együttesében 12 évig zenélt. Ezt követően New York-ba költözött, az Atlantic Records, a Warner Brothers és a Prestige részére készített felvételeket. Pályafutása során számtalan nagysággal dolgozott együtt, többek között T-Bone Walker-rel, B.B. King-gel, Aretha Franklin-nel, Herbie Man-nel és Natalie Cole-lal. 1990-ben Art Blakey-el és Dr. John-nal közös lemezét Grammy díjra jelölték.
David „Fathead” Newman egyaránt otthonosan mozgott a jazz és blues zenében. Személyében egy igazi legenda távozott közülünk.

Pampalini


A Csabai Csípős Blues Club a The Blues Foundation-ben
2009-01-10


A békéscsabai Elefánt Sörözőt sokan hazánk legjobb blues klubjának tartják. De a viharsarok bluest szerető közössége nemcsak ezzel hívta fel magára a figyelmet, hisz tavaly év végén a Söröző törzsvendégei által létrehozott Csabai Csípős Blues Club-ot beválasztották a The Blues Foundation tagjainak sorába. Az alábbiakban a Club létrejöttéről, terveiről Ferencz Rezső (CSCSBC elnök) és Belanka János (Elefánt Söröző, tulajdonos) sorait olvashatjátok.

Mottó: „A globális világ, a globális világ működésének rendje, a fogyasztói társadalomban elkerülhetetlenül kialakuló szokások nem kedveznek a baráti, bensőséges emberi kapcsolatoknak - egyszerűbben, elidegenítenek. Az élőzene, a blues, a népzene viszont a XXI. századi világ hétköznapi rendjével ellentétben támogatja az emberszerű, érzéseket is tartalmazó emberi kapcsolatok kialakulását, fennmaradását. Ez a lényeg.”

Megalakulásunkkor a mottó szövegében leírtak szerint fogalmaztuk meg a klub filozófiáját. Gondolatainkkal érzékeny fülekre találtunk, hiszen alakuló ülésünkön 46-an vettünk részt, annak ellenére, hogy igen borsos tagdíjfizetési kötelezettséget is vállaltak tagjaink. (Bírósági megjegyzés az egyesület alakuló taglétszáma láttán: „Ilyen létszámmal horgászegyesületek sem alakulnak!”)

A klubot tulajdonképpen az Elefánt Söröző törzsvendégei hozták létre, azok, akik 2006. óta rendszeresen eljártak a kéthetente megtartott csütörtöki koncertekre. Ők ugyanis azt akarták, hogy ne legyen a pénz prédája a hangulat, a koncertek maradjanak meg sokáig, s ehhez hajlandóak anyagiakkal is hozzájárulni. Eddigi koncert-életünk megtekinthető a www.elefantsorozo.hu oldalon.

A The Blues Foundation story Billy Gibson békéscsabai fellépésével kezdődött. A vöröses borostájú, szemüveges, kölyök képű harmonikás elképesztő koncertet adott az Elefánt Sörözőben, amit a közönség elképesztő jókedvvel és hangulattal honorált. Az ifjú skót-amerikai (mert szerintem Skóciának, vagy valamelyik eredeti brit államnak köze van hozzá, az biztos) ugyanúgy elájult a közönségtől, mint a közönség tőle – így történt, hogy a stábudvaron (nyár volt, de legalábbis jó meleg) jókedvében megígérte: szól az érdekünkben jó barátjának, Jay Sieleman-nak, a szövetség elnökének, vegye fel velünk a kapcsolatot. Jött is az e-mail, s utána már nem volt megállás…
Miután sikeresen befizettük a 100 $ tagdíjat - ami végül 200 $ lett –, felvételt nyertünk a szövetségbe, s ma már rajta vagyunk a klublistájukon is.

A szövetségi tagság kialakításában, illetve a felvétel megszervezésében, a kapcsolattartásban elévülhetetlen érdemei vannak Szűcs Gabesznak (Little G. Weevil), aki nem mellesleg Benkő Zsolt és Billy Gibson társaságában tiszteletbeli tagja is az egyesületünknek.

Az egyesület közeli és konkrét terveiről:

I. Blues-rock matiné: Blues-rock matiné szervezése olyan helyi és környékbeli gyermekzenekarok részére, amelyeknek tagjai 18 évnél fiatalabbak.
Előzmények: Hevesi Imre, az egyesület alapító tagja, gyerekek gitároktatásával is foglalkozik. Elmondása szerint sok, tehetséges gyermek van a városban és megyeszerte. Felvetette, hogy jó lenne ezeknek a gyerekeknek bemutatkozási, fellépési lehetőséget biztosítani, az egyesület támogatásával, az Elefánt Söröző színpadán.

Az első buli megvolt, kényelmes, de jelentős házat hozott, a „Kuss Tücsök” zenekar nagy sikert aratott. A végén egy idős, jól öltözött úr mosolyogva, szinte remegő kezekkel fogott velünk kezet és köszönte meg a délutáni koncertet, a következő szavak kíséretében: „Nagypapa vagyok,… jövünk máskor is!” A „Kuss Tücsök” zenekar basszusgitárosa 10 éves, csak ülve tud játszani, a székről nem ért le a lába a földig, de amit produkált!!! Fantasztikus volt!

II. Békéscsaba, Tavaszi Fesztivál
A fesztivál városi szervezői keresték meg az egyesületet, azzal az ötlettel, hogy szívesen helyt adnának egy blues estnek, a fesztivál programfolyamában. A dolgot megvitattuk, és két eseménnyel is részt veszünk a programokban:
- Klubkoncertek (Elefánt Söröző):
    március 19.: Sonny and his Wild Cows
    április 02.: Fekete Jenő and Muddy Shoes
- „Blues Ház”: egész estét betöltő koncertsorozat a csabai Ifi Ház koncerttermében este hattól-éjfélig.
    március 27.: Kuss Tücsök, Pribojszki Mátyás és Ripoff Raskolnikov, Póka         Egon Experience + Tóth János Rudolf, Takáts Tamás Blues Band

III. Csabai Csípős Blues Club honlapja: gyakorlatilag már működik, de végleges formáját januárban kapja majd meg. A honlap kialakítása, megtervezése, megszerkesztése folyamatban van!

A club honlapja: www.cscsbluesclub.hu
A club e-mail címei: info@cscsbluesclub.hu, elefantsorozo@vipmail.hu

Ferencz Rezső & Belanka János


Lemez 23 év után
2009-01-08


A nyíregyházi Hétfő Este Blues Band megalakulásukat követően 23 évvel, 2008. december végén Greatest Hits – Dalok az életről és a szerelemről címmel CD-t jelentetett meg.
Az 1985. októberében alakult csapatot olyan fiatalok hozták létre, akik mivel nem volt adás hétfő esténként a TV-ben, összejöttek egy kis zenélésre. A fiúk több átalakulást követően 14 éve változatlan felállásban dolgoznak.
A nagy sikerű 20 éves jubileumi koncertjük után a zenekar tagjai elhatározták, a legjobb dalaikat rögzítik. A stúdió munkálatok több mint 3 évig tartottak. A kb. 50 saját dalból álló repertoárból 17 szám került a CD-re, 8 vendégzenész közreműködésével.
Idén további albumok megjelenését tervezik. Limitált pédányban kiadásra kerül a lemezbemutató koncert anyaga, valamint az év végén megjelenő 2/négy című lemezükkel felelevenítik rég nem játszott dalaikat.
A koncertmeghívások sem maradtak el, egy lengyelországi fesztiválra, valamint a Sziget Fesztiválra utaznak.

Számcímek:
1. Lázasan ébredtem
2. Ki akarok ugrani
3. Hippy
4. Az utcán járva
5. Nem kell, hogy nevessek
6. Részeg angyal
7. Fehér hölgy
8. Érd el a csillagokat
9. Farmernadrág Blues
10. Gyere, ölelj át
11. Láttam a napot kelni
12. Frisco-i lány
13. 100 éve már
14. Boogie mama
15. Fiatal vagy
16. Őrmester
17. Mindig gondolj rám

Pampalini


Szerkesztői Top 15
2008-12-29


Az év során a hozzánk eljutott albumokat áttekintve összeállítottuk kedvenceink listáját. Az alábbiakból kiderül, mely lemezeket hallgattuk legszívesebben.

Pampalini
1. Tomcat Courtney: Downsville Blues (Blue Witch Records)
2. B.B. King: One Kind Favor (Geffen Records)
3. Johnny Rawls: Red Cadillac (Catfood Records)
4. Chris James & Patrick Rynn: Stop And Think About It (Earwig Music)
5. Little G. Weevil: Southern Experience (Magánkiadás)
6. Marcia Ball: Peace, Love & BBQ (Alligator Records)
7. „Sir” Oliver Mally & Martin Gasselsberger: So What? If… (ATS-Records)
8. Mike Zito: Today (Eclecto Groove)
10. Rory Block: Blues Walkin' Like A Man: A Tribute To Son House (Stony Plain Records)
11. Jambalaya: Wonder What Can Happen (NarRator Records)
12. Boo Boo Davis: Name Of The Game (Black And Tan Records)
13. Mátyás Pribojszki Band: How Many More? (Magánkiadás)
14. Eddy 'The Chief' Clearwater - West Side Strut (Alligator Records)
15. Liz Mandeville: Red Top (Earwig Music)


Turista
1. Chris James & Patrick Rynn: Stop And Think About It (Earwig Music)
2. Sean Costello: We Can Get Together (Delta Groove Music)
3. Borsodi Blue: Hit The Road And Live The Blues (Magánkiadás)
4. Tomcat Courtney: Downsville Blues (Blue Witch Records)
5. Paul Rishell & Annie Raines: A Night in Woodstock (Mojo Rodeo Records)
6. Boo Boo Davis: Name Of The Game (Black And Tan Records)
7. The Mannish Boys: Lowdown Feelin' (Delta Groove Music)
8. Mátyás Pribojszki Band: How Many More? (Magánkiadás)
9. Lil' Ed & the Blues Imperials: Full Tilt (Alligator Records)
10. Watermelon Slim & the Workers: No Paid Holidays (Northern Blues Music)
11. Braithwaite & Whiteley: Night Bird Blues (Electro-Fi Records)
12. Clarence Spady: Just Between Us (Severn Records)
13. Duke Robillard: A Swingin' Session With Duke Robillard (Stony Plain Records)
14. Jeff Healey: Mess Of Blues (Stony Plain Records)
15. Little G. Weevil: Southern Experience (Magánkiadás)


Új CD Susan Tedeschi-től
2008-11-09


A gitáros-énekes-dalszerző Susan Tedeschi – aki a mai nap ünnepli 38. születésnapját - október végén, három év után Back To The River címmel új stúdióalbummal jelentkezett. A lemezen 11 dal található, olyan szerzőktől, mint a fiatal gitárfenomén Doyle Bramhall II, a zenész-producer John Leventhal, a swamp-blues veterán Tony Joe White, az énekes-dalszerző Sonya Kitchell és Gary Louris.
Susan férje, a slide-gitáros Derek Trucks játéka négy számban hallható. Házasságuk 2001-ben köttetett, azóta két gyermekük is született, Charlie és Sophia.
A producer George Drakoulias, aki együtt dolgozott (a) The Black Crowes-szal, (a) The Jayhawks-szel és a Tom Petty And The Heartbreakers-szel is.
A lemez amerikai koncertkörútja október elején kezdődött és november végéig tart.
 
Számcímek:
1. Talking About
2. 700 Houses
3. Back To The River
4. Love Will
5. Butterfly 6. People
7. Learning The Hard Way
8. Revolutionize Your Soul
9. True
10. There's A Break In The Road
11. Can't Sleep At Night


Pampalini


A Blues Blast Music Awards nyertesei
2008-11-06


A múlt hétvégén, november 2-án ünnepélyes gála keretein belül nyilvánosságra hozták a Blues Blast Music Awards nyerteseinek névsorát. A díjátadóra Chicago-ban, a Buddy Guy’s Legends-ben került sor. A jelöltekre 11000 szavazat érkezett, az Amerikai Egyesült Államok valamennyi államából, valamint több mint 40 országból.

A 2008 Blues Blast Music Awards nyertesei:
Best Contemporary Blues Recording: Holmes Brothers - State Of Grace
Best Traditional Blues Recording: Lurrie Bell - Lets Talk About Love
Best New Artist Debut Recording: John Németh - Magic Touch
Best Blues Song: Nick Moss - Mistakes From The Past
Best Male Artist: Buddy Guy
Best Female Artist: Koko Taylor
Best Blues Band: Magic Slim & The Teardrops
Sean Costello Rising Star Award: John Németh

Első alkalommal adták át a Lifetime Achievement Award-ot, melyet David ”Honeyboy” Edwards kapta.

Az est folyamán fellépett többek között: Magic Slim & The Teardrops, Lurrie Bell, Matthew Skollar, Nick Moss, Gerry Hundt, John Németh, The Kilborn Alley Blues Band, Dave Riley, Bob Corritore, Eden Brent, Sugar Ray Norcia, Teeny Tucker, Gina Sicilia, Dave Gross és Tim "Too Slim" Langford.

Az ingyenes heti blues „web-zine”, a Blues Blast Magazine a www.illinoisblues.com címen érhető el.

Pampalini


Zenével a háborúk ellen
2008-10-20


A hónap elején a német Ruf Records gondozásában Rich Man’s War: New Blues & Roots Songs Of Peace And Protest címmel tizenkét előadó egy-egy dalát tartalmazó CD jelent meg. A lemezzel a készítői a zene által békésen tiltakoznak a háborúk ellen, egyben válasz azokra a kritikákra is, melyekben azt fogalmazták meg, hogy napjaink blues zenéje semmi komoly tartalommal nem rendelkezik.
A CD-t a Blues Revue szerkesztője, Kenneth Bays állította össze, híres és kevésbé ismert blues zenészek dalaiból.

Számcímek:
1. Bob Brozman - Follow The Money
2. Guitar Shorty - We The People
3. Norman & Nancy Blake - Don't Be Afraid Of The Neo-Cons
4. Matthew Skoller Band - Handful Of People
5. David Evans - Bring The Boys Back Home
6. Candye Kane - Jesus And Mohammed
7. Charlie Wood & The New Memphis Underground - You Don't Really Wanna Know
8. Pat Boyack Band - Mr. Wesola's Lucky Number Dream Book Part II
9. Roy Zimmerman - Chickenhawk
10. Michael Hill - Fear Itself
11. Eddy "The Chief" Clearwater - A Time For Peace
12. Doug MacLeod - Dubb's Talkin Politician Blues


Pampalini