Magyar Atom
2018.03.24.


Hobo
2018.03.30.


Gary Moore
Emlékest 2018

2018.04.04.


Ryan McGarvey
2018.05.01.


Danny Bryant
2018.05.18.


Joe Bonamassa
2018.06.14.


Ten Years After
2018.07.01.


Henrik Freischlader Band
2018.09.12.


Layla Zoe

2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Hírek

Zenei műhelyek az Ördögkatlan Fesztiválon
2009-06-23


Az augusztus elején megrendezésre kerülő Ördögkatlan Fesztivál kisharsányi programjainak megszervezésére és lebonyolítására idén a győri Mediawave Alapítványt kérték fel a szervezők.
A programok különlegességét, egyediségét az adja, hogy nem csak egyszerűen koncertek sorozatát tervezik megvalósítani, hanem zenei műhelyeket is szerveznek, a munkák során lehetőség adódik a résztvevő muzsikusokkal való kreatív együttműködésre is.
A Mediawave hét éve szervez fesztiválja, majd később a táborai és egyéb alkalmak keretében zenei műhelyeket, amelyek alkalmat adnak a résztvevőknek, hogy felfrissítsék zenei gondolkodásukat, megismerjék más, híres és kevésbé híres muzsikusok alkotói, gyakorlási módszereit. A műhelymunka új folyamatokat indíthat el a zenei út keresésében más komponálási, hangszerelési és zenekar szervezési formák megismerésével, impulzusok átadásával.
A fesztivál sztárfellépői örömmel vállalták el, hogy 3 napos próbafolyamat keretében foglalkozzanak fiatal, tehetséges muzsikusokkal, és a műhelyek végére egy záróprodukciót hozzanak életre.

Ferenczi György - Akusztikus ethno műhely
magyar népzene - más módon
2009. augusztus 5-6-7.

Ferenczi György olyan fiatal népzenében és/vagy blues/rock/jazz/beat... zenében jártas zenészeket, bandákat vár, kik nyitottak a magyar népzenéből kiinduló kísérletező műhelymunkára.

Rene Trossman (USA) - Blues műhely
2009. augusztus 5-6-7.

A Rene Trossman blues workshop tervezését sok év tanítás és zenei műhelyek szervezése előzte meg. A diákokkal való foglalkozás során számos ismétlődő problémát figyelt meg: ugyanazon gyenge pontokat, rossz szokásokat és hiányzó ismereteket. A tábor ideje alatt ezekkel a kérdésekkel kiemelten fognak foglalkozni, de természetesen a résztvevők ötleteit is örömmel fogadják.

A zenei műhely a blues zenét játszó fiatalok legáltalánosabb problémáira irányítja a figyelmet:
- akkord tudás – a dalok mind ugyanúgy hangzanak, de egyik sem olyan, mint az eredeti!
- alaki felismerhetőség; bevezetés, befejezés
- a blues zene különböző stílusainak helyes alkalmazása – a dal mondanivalójának megfelelő stílust válasszuk
- kísérés hangszeren – zenélés szólóénekes/vokalista esetében
- basszus vonalak
- bevezetés + befejezés – ez az, amire a hallgató emlékszik!
- fordulatok – minél többet ismersz közülük, annál jobb
- dúr és moll hangnem közti dilemma
- right-hand melt-downs!
- zenélés egy másik gitárossal
- billentyűssel való zenélés
- különböző nagy nevekhez hasonlóan játszani

Alexander Balanescu (UK) - Vonós műhely
2009. augusztus 6-7-8.

Alexander Balanescu egy különleges Vonós Műhelyt tervez megvalósítani az Ördögkatlan alatt, fiatal tehetséges vonószenészek csatlakozását várják a műhelybe.

Hasznos infók

Tervezett program - minden egyes műhelynél:
1. nap
- gyülekezés, sátorverés, próbahelyek elfoglalása, ismerkedés – 10 órától
- tábor nyitó: 12 óra (blues műhely esetén 18:00)
- közös ebéd, bemutatkozás, próbák megkezdése
- este: jam session

2. nap
- délelőtt és délután: közös próba, koncertprogram kialakítása
- este: jam session

3. nap
- délelőtt és délután: közös próba, koncertprogram kialakítása
- este: zárókoncert - a műhelymunka során kidolgozott darabok bemutatása
- éjszaka: session

Általános feltételek:
Jelentkezéshez a következőket kell e-mailben eljuttatni a pusker@mediawave.hu címre:
- hiánytalanul kitöltött nevezési lap
- fotó az alkotókról

A tábor részvétel alapkellékei (amiben nem tudnak segíteni):
- hangszer
- alaperősítő
- sátor

Szakmai programok részvételi díja:
- 7.000.-Ft/fő június 15-ig,
- 8.500.-Ft/fő július 15-ig,
- 12.000.-Ft/fő július 15. után történő jelentkezés/befizetés esetén, amely magában foglalja az oktatást, valamint a sátorhelyet, zárókoncertet.

A részvételi díj befizetése a tábor első napján esedékes!

Étkezési költség: 1.500.-Ft/nap/fő, amely magában foglalja a napi háromszori étkezést. (Nem kötelező!)

A tábor résztvevői 50% kedvezménnyel vásárolhatnak fesztiválbérletet.

A részletek iránt érdeklődni Pusker Péternél lehet e-mailben: pusker@mediawave.hu vagy telefonon: 20/4866-570
Jelentkezési lap ezen az oldalon található.


Elhunyt Koko Taylor, a blues királynője
2009-06-07


2009. június 3-án elhunyt Koko Taylor, aki a legnagyobb csillag volt a blues előadók női „mezőnyében”, olyan, mint B.B. King a férfiak között.
Cora Walton néven 1928-ban Memphis Tennesseben született, s mint pályatársai közül oly sokan, nagy szegénységben nőtt fel.
15 éves volt, amikor beleszeretett a zenébe, gospeleket énekelt a helyi templomi kórusban, valamint házilag készített hangszereken bluest játszott a testvéreivel.
Kamaszként nagy hatást gyakorolt rá Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Sonny Boy Williamson, Bessie Smith és Big Mama Thorton.
18 évesen leendő férjével Chicagóba költözött, majd házat építettek a város nyugati részében, ott ahol Chicago blues bölcsője volt.
Kezdetben gazdag családoknál takarított, majd a nagy áttörés 1962-ben következett be. Egy előadása után, amit Willie Dixon is látott, a zeneszerző-muzsikus beajánlotta a Chess lemezkiadónak. Pár dalt írt is neki, ezek között szerepelt a nagy sikerű Wang Dang Doodle.
1975-ben szerződést kötött az Alligator lemezkiadóval, ez az együttműködés hosszúnak és gyümölcsözőnek bizonyult, hisz náluk készítette el utolsó albumát, az Old School című CD-t is.
Elismertségét mi sem jelzi jobban, minthogy nyolcszor jelölték Grammy-re, valamint 29 alkalommal kapta meg a Blues Music Awards díjat. Az utolsót idén, az év női előadójának választották tradicionális blues kategóriában (Traditional Blues Female Artist Of The Year). Utolsó fellépése a 30. Blues Music Awards gálán volt, majd kórházba szállították gyomorvérzéssel. Halálát műtétje után fellépő komplikációk okozták.
Élete utolsó éveiben is elkötelezett volt a blues zene iránt, évente legalább 70 koncertet adott.

Turista


A gyógyírként ható blues – könyv a bluesról
2009-06-03


Magyar nyelvű, blues zenéről szóló szakirodalom meglehetősen kevés létezik, így mindenképpen örömteli tény a vajdasági Nagy Tibor A gyógyírként ható blues című kötetének a megjelenése.
A könyv néhány fejezet erejéig szól a gyökerekről: a néger vallási zenéről, a balladákról, a ragtime-ról, a vándorszínházak, minstreljátékok zenéjéről, bemutatja az afroamerikai négerek táncait, valamint különleges – „négerujjak alatt felcsendült” – hangszereket, a mosódeszkától a köcsögön keresztül a szivarosdobozból szerkesztett banjóig. Az archaikus blues nemzedék jelentős képviselőitől napjaink elektromos blues csillagaiig számos művészről szolgál rövid életrajzzal, emellett részint derűs, részint szomorú anekdotákkal. (Hogy csak a legismertebb neveket említsük: Charley Patton, Blind Lemon Jefferson, Bessie Smith, Muddy Waters, Howlin’ Wolf, B.B. King, John Lee Hooker, Buddy Guy stb.) Közvetve vagy közvetlenül szó esik azokról a stílusokról is, melyek egyenesen a bluesból sarjadtak: a dzsesszről, a boogie woogie-ról, a rock and rollról, a soulról stb. Mindezzel még korántsem lett kimerítve ami a kötet témáit illeti: sok-sok érdekességgel kecsegtet még, melyek mindegyike a blueshoz kapcsolódik. A könyv 320 oldalon 300 illusztrációt, 20 fejezetet, 1000 címszót tartalmaz.
A Blues Halter együttes vezetőjének könyve megvásárolható Budapesten az Ünnepi Könyvhéten a Vajdasági könyvkiadók sátrában, a Fórum Könyvkiadó standján, valamint a Fókusz Könyváruházban (Budapest, Rákóczi Ferenc út 14.).

hoati


Megjelent a Boll Weevil bemutatkozó lemeze
2009-05-28


Az akusztikus együttesek közül - a Dr. Valter & the Lawbreakers megszűnését követően - a Boll Weevil Folk Blues Gang játssza hazánkban leghitelesebben a tradicionális fekete amerikai népzenét. A zenekar a jelenlegi felállásban már öt éve játszik, és mivel saját hanghordozóval még nem rendelkeztek, nagy adóságukat sikerült törleszteniük a rajongók felé a Messin' Around című lemez megjelentetésével.
A gyapotfúró bogárról elnevezett zenekar hangszerelése egyedülálló: a fémtestű dobro-slide gitár, a bőgő, a szájharmonika, a hegedű mellett megszólal a mandolin, a jug (palack), a kazoo, a derbuka és a furulya is. Arra törekszenek, hogy a korai fekete muzsikát a maga teljességében mutassák be közönségüknek: a bluesok mellett ragtime-okat, spirituálékat, gospelt és balladákat tartanak műsoron - melyből ízelítőt kapunk az újonnan megjelent lemezük segítségével. A blues számukra elsősorban nem a bánat és a levertség, hanem az öröm zenéje.
A lemezbemutató koncert 2009. július 9-én kerül megrendezésre a budapesti Admirál Étteremben. A CD megvásárolható a zenekar fellépésein, vagy megrendelhető a honlapjukon található elérhetőségeken keresztül.

hoati


Blues kocsma Pécsett
2009-05-18


Makári Blues Kocsma – házigazda: PMD Blues Band
(Pécs, Honvéd u. 2., tel.: 72/213-697)


2009. február 6-án indult el Pécsett a Makári Blues Kocsma. Havonta kétszer zenél a házigazda, a PMD Blues Band (www.pmd.gportal.hu), amely 2009-ben ünnepli 20 éves fennállását. A két évtized során végigzenélték a város fesztiváljait, vendéglátóhelyeit, kollégiumokat, pincéket, borozókat, és tán nincs olyan belvárosi szórakozóhely, ahol legalább egyszer ne fordultak volna meg.
2009-től megújulva, Békés Ágnes énekesnővel dolgoznak, felújított repertoárral. Sikere lett a – chicagói mintára bevezetett – jam session-öknek, az örömzenéléseknek, alkalmanként olykor több pécsi vendégzenész részvételével. A szervező-zenekarvezető Fekete Kálmán 2000-ben tett látogatást a blues fővárosában, Chicagóban, élményeiről könyvet is írt, Blues Expedíció Chicagóban címmel. Tanulmányozta a show business működését a híres metropoliszban, és a tapasztalatokat szeretné Pécsett, a Makári Blues Kocsmában hasznosítani, ahol a blues társműfajai - jazz, világzene, folk-rock - is pódiumot kapnak (a Makári Blues Klubot felajánlották a POSZT szervezőinek is, gasztronómiai és egyéb kamara jellegű off-rendezvények helyszínéül).
Indulás óta sikeres a blues étlap, salátákkal, lepényekkel, csevappal, pizzákkal és halételekkel.
Ősszel a Megyei Kulturális Központtal közösen, a határontúliak fesztiválján belül kívánják megrendezni az I. Mediterrán Blues Fesztivált, amelyre vajdasági-, horvát-, szlovén zenekarokat, és régi barátjukat, Eb Davis-t szeretnék meghívni Berlinből.

A májusi műsor:
2009.05.12 – Katona & Kaszás duó
2009.05.14 – Unplugged For Fun
2009.05.22 – PMD Blues Band, vendég: Dr. Páva Zsolt

További információk a szervezőtől kérhetőek:
Fekete Kálmán
zenekarvezető
tel.: 20-928-7000
e-mail: bluesboy.fekete@gmail.com


Sziget 2009 - Blues Színpad: központban a vidéki zenekarok
2009-05-17


Idén a Sziget Fesztivál augusztus 12. és 17. között kerül megrendezésre. A Blues Színpaddal kapcsolatos előzetes információkat Oláh Andor, a Színpad zenei szervezője meséli el.

Kisebb költségvetés, kisebb színpad, új helyszín. A Blues Színpad a Sziget minden pontján megjelent az elmúlt 10 év alatt. Jött, látott, sikert aratott, ezzel lassan már kiérdemeljük a Sziget vándorszínpadának címét. Egy biztos: gazdasági válság ide vagy oda, töretlen kedvvel és feeling-el alkalmazkodunk a kialakult helyzethez, és idén is, mint mindig arra törekszünk, hogy a fesztivál egyik legjobb helyszíneként fogadjuk és vidámítsuk a hozzánk látogatók lelkét.
A lehetőségeinknek megfelelően új koncepciót dolgoztunk ki. A hangsúlyt ebben az évben a vidéki városok feltörekvő zenekarainak bemutatására helyeztük, mindamellett, hogy idén sem maradhat el néhány jól ismert sztárcsapat és nemzetközi előadó felléptetése. A Színpad feltörekvő tehetségei Szegedről, Békéscsabáról, Debrecenből, Nyíregyházáról és Sopronból érkeznek a fesztiválra. Műfajon belül színes palettát ígérünk látogatóinknak a stílusok kimeríthetetlen tárházából bőkezűen válogatva.
Több produkciót is kiemelünk az idei évben. A legfiatalabb fellépőink, a Kuss Tücsök rock-blues zenekar a legendás békéscsabai Elefánt Söröző felfedezettjeként lép színpadunkra, bizonyítva, hogy a műfajban van utánpótlás. A nemzetközi élvonalat Karen Carroll chicagói énekesnő és zenekara, a Mississippi Grave Diggers képviseli. Olyan jól ismert nevekkel is találkozhatunk idén, mint Póka Egon vagy Tóth János Rudolf. A Chalaban zenekar sivatagi blues zenéje izgalmas világzenei kalandozást tartogat, míg a Magic Mosquitoz punk blues muzsikája a mocsár ízeivel ismertet meg bennünket.
A tervezett program:

Augusztus 12.: Bőrgyári Capriccio, Ütött-kopott angyal, Ölveti Blues Band, Long Tall Sonny and his Wild Cows, Blues B.R.Others Show, Blúz tér 10 - session
Augusztus 13.: Hétfő Este Blues Band, Háború, Jimi Hendrix Memorial Band, Tom White és Barátai, Zappa emlékzenekar, Tom White - session
Augusztus 14.: Big Fat Chubby & the Swamp Busters, Tom Stormy Trio, Pribojszki Mátyás Band, Jambalaya, Póka Egon Experience, Blues Floor - session
Augusztus 15.: Chalaban, Magic Mosquitos, Fekete Blues, ef Zambó Happy Dead Band, Karen Carroll & the Mississippi Grave Diggers, Rockin' Chair - session
Augusztus 16. - Sonia and the Soulbreakers, Kuss Tücsök, G-Beer, Boogie & Someday Baby, Doors emlékzenekar, Zsola és a Vad Orchideák - session


Lemez Tóth János Rudolftól
2009-05-13


Hazánk egyik legkiválóbb zenésze, Tóth János Rudolf pályafutása során több jelentős formációban szerepelt, hangját hallhattuk a nagysikerű Macskafogó című film 4 gengszter dalában is, ugyanakkor saját anyagot még nem tudhatott magáénak.
E tény már a múlté, hisz a hónap elején Boldog-szomorú blues címmel megjelent első CD-je. A felvételek 2003 őszén kezdődtek, a zenét Tóth János Rudolf, a szövegeket Hetesi Péter Pál (HePePe) írta. A Trendetlen névre keresztelt formációban szereplő zenészek a Magyar Atom tagjai: Tátrai Tibor, Zsoldos Tamás és Solti János, vendégmuzsikusokkal kiegészülve. A zenész a lemezzel kapcsolatban hangsúlyozta: „… számomra nem az volt a lényeg, hogy trendi dolgot csináljunk, hiszen én már elég idős vagyok ahhoz, hogy ne essek bele ezekbe a csapdákba, és elég kemény ahhoz, hogy ne is alkudjak meg.”

hoati


A 30. Blues Music Awards díjazottjai
2009-05-08


A tegnapi nap Memphis-ben, a Cook Convention Centerben ünnepélyes gála keretein belül nyilvánosságra hozták a 30. Blues Music Awards díjazottjainak a névsorát. A 26 kategória jelöltjeire a szavazatokat március elsejéig lehetett leadni a Blues Foundation háromezer tagjának és a világban lévő 160 blues szervezetnek.
A Blues Foundation non-profit szervezetként 1980-ban alakult meg. A díjátadót - melyet kezdetben W.C. Handy Awards-nak neveztek - azért hozták létre, hogy felhívják a világ figyelmét a kiváló blues előadókra és felvételeikre.
A ceremónia legnagyobb vesztese (a) The Mannish Boys zenekar és tagjai, mivel a hat jelölésükből egyiket sem sikerült megnyerniük, ugyanakkor
Eden Brent, Janiva Magness és B.B. King két-két díjat is kapott.

A díjazottak:

Acoustic Album of the Year
Mississippi Number One - Eden Brent

Acoustic Artist of the Year
Eden Brent

Album of the Year
Skin Deep - Buddy Guy

Band of the Year
Lil' Ed & the Blues Imperials

B.B. King Entertainer of the Year
Janiva Magness

Best New Artist Debut
2 Man Wrecking Crew - Cedric Burnside & Lightnin' Malcolm


Contemporary Blues Album of the Year
Skin Deep - Buddy Guy

Contemporary Blues Male Artist of the Year
Buddy Guy

Contemporary Blues Female Artist of the Year
Janiva Magness

DVD
M For Mississippi: A Road Trip Through the Birthplace of the Blues

Historical Album of the Year
Albert Collins - Live at Montreux


Instrumentalist - Bass
Mookie Brill

Instrumentalist - Drums
Willie “Big Eyes” Smith

Instrumentalist – Guitar
Sonny Landreth

Instrumentalist - Harmonica
Billy Gibson

Instrumentalist – Horn
Deanna Bogart

Instrumentalist – Banjo
Otis Taylor

Pinetop Perkins Piano Player
Marcia Ball

Rock Blues Album of the Year
Mess of Blues - Jeff Healey

Song of the Year
Let Life Flow - Kenny Neal

Soul Blues Album of the Year
Simply Grand - Irma Thomas

Soul Blues Female Artist of the Year
Etta James

Soul Blues Male Artist of the Year
Bobby Rush

Traditional Blues Album of the Year
One Kind Favor - B.B. King

Traditional Blues Male Artist of the Year
B.B. King

Traditional Blues Female Artist of the Year
Koko Taylor

hoati


Új lemez Matt Schofield-tól
2009-04-21


Az angol Nugene Records a közelmúltban piacra dobta Matt Schofield új CD-jét Heads, Tails & Aces címmel.
Az albumon közreműködő zenészek névsora az előző Ear To The Ground című lemezhez képest két helyen változott, a doboknál Alain Baudry, a basszusgitárnál Jeff Walker szerepel.
Matt debütáló lemeze 2004-ben jelent meg, és tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a nevét a Guitar & Bass magazin minden idők legjobb 10 brit blues gitárosa között említi.
A magyar rajongók a 11 dalt élőben a lemezbemutató turné során 2009. július 4-én Pakson, a Gastroblues Fesztiválon hallgathatják meg.

hoati


Mel Brown emlékére
2009-03-23


Még szinte fel sem ocsúdtunk abbéli bánatunkban, hogy olyan nagyságok hagytak el minket a közelmúltban, mint John Cephas és Willie King, most ismét egy blues legendától, Mel Brown-tól kell búcsúznunk.
Mel Brown 1939. október 7-én Jackson-ban (Mississippi), egy zenész családban született. Apja John Henry "Bubba" Brown tehetséges amatőr muzsikus volt, aki olyan zenészekkel játszott, mint Tommy Johnson és (a) The Chatmon Brothers. Mel 14 éves korában az apjától egy Gibson Les Paul-t kapott, ekkor elkezdte bálványai - B.B. King és T-Bone Walker – zenéjét tanulni. Tehetségének a híre nagyon gyorsan elterjedt a vidéken, így 15 évesen már Sonny Boy Williamson-nal zenélt.
A ’60-as évek végén, a ’70-es évek elején felvételeket készített a World Pacific és az Impulse kiadóknak, de dolgozott a televízióban is, különféle show műsorokban.
A ’80-as évek folyamán csapatával (a) The Silent Partners-szel házi zenekara voltak az Austin-i Antone’s Night Club-nak.
1986-ban elfogadta Albert Collins ajánlatát, (a) The Icebreakers tagja lett, majd közösen elkészítették a Cold Snap lemezt.
1989-ben szólókarrierje folytatása mellett döntött, 1990-ben pedig áthelyezte székhelyét Kanadába. Itt alapította meg (a) The Homewreckers-t, akikkel ebben az időben Ontario mulatóhelyein léptek fel.
1998-ban vendégszerepelt Snooky Pryor Can't Stop Blowin' albumán, majd szintén az Electro-Fi Records-nál elkészíti a Neck Bones & Caviar CD-jét. Egy évvel később ezzel az albummal a W.C. Handy díjátadón elnyerte a Blues Comeback Of The Year címet.
2000-ben Snooky Pryor-ral elkészítette a Double Shot! lemezt, ezt az albumot a Traditional Blues Album Of The Year díjra jelölték, szintén a W.C. Handy díj szavazásán.
2004. januárjában a Toronto Blues Society-től megkapja a Blues With A Feeling díjat.
Mel Brown március 20-án Kitchener-ben (Ontario), a St. Mary's kórházban hunyt el.
Élete során olyan remek muzsikusokkal zenélt együtt, mint: Johnny Otis, Etta James, Albert King, Bobby Bland, Lightnin' Hopkins, John Lee Hooker, Jimmy Witherspoon… Halálával nagy veszteség érte a bluest, különösen a kanadai blues zenei életet.

Turista


Megjelent Deák Bill Gyula jubileumi koncert DVD-je
2009-03-16


Deák Bill Gyula a tavalyi évben töltötte be 60. életévét. Ez alkalomból, 2008. december 19-én jubileumi koncertet adott a budapesti Körcsarnokban. A fantasztikus hangulatú teltházas bulin az új nagylemez dalain kívül klasszikus slágerek is felcsendültek, valamint színpadra léptek Deák Bill Gyula kedves barátai és zenésztársai is: Hobo, Póka Egon, Tátrai Tibor és még sokan mások.
A koncert anyaga rögzítésre került, mely Bill 60. - Születésnapi Jubileumi Nagykoncert címmel DVD-n került kiadásra.
Deák Bill Gyula a zenei életben elért eredményeinek köszönhetően kiérdemelte a szakma és a közönség elismerését is a Fonogram díjátadón 2009. februárjában, ahol Életműdíjjal jutalmazták.

Számcímek:
1. Szökni jó
2. Édes otthon
3. Tetovált lány
4. Rossz vér
5. Zöld csillag
6. Bill Kapitány Blues
7. Öreg Billy rock and roll-bandája
8. A Nagy Generáció temetésére
9. Kéne egy üveg bor
10. Hatvan csapás
11. Nem vagyok eladó
12. Titkos lány
13. Hosszú lábú asszony
14. Hey Joe
15. Kőbánya blues
16. A zöld, a bíbor és a fekete
17. 3:20-as blues


Pampalini


Thanks Jimi nap
2009-03-10


Az idei Mediawave Fesztivál egyik fő attrakciójának ígérkezik május elsejei egész napos rendezvényük, melynek a szervezők szeretnék, ha résztvevője lennél Te is! Csak hozz magaddal egy gitárt és gyakorold be azt a pár akkordot...

Hazánkban még ismeretlen nemzetközi kezdeményezés a Thanks Jimi Festival, de a szervezők biztosak abban, hogy ami a wroclawi alapítóknak meghozta az elismerést, az nálunk is nagy közönségsikert fog kiváltani!

Az egynapos minifesztivál lényege és csúcspontja, hogy erre a napra meginvitálnak minden olyan blues és rockzene rajongó gitárost itthonról és a környező országokból egyaránt, akik rövid próbát követően közösen játszanák majd el neves zenészek vezetésével Jimi Hendrix Hey Joe című számát. Az ötlet egyszerű és rendkívül látványos, hangzatos!

Tavaly nyári művészeti táboruk egyik vendégtanára volt Leszek Cichonski, Lengyelország egyik legnépszerűbb bluesgitárosa. Itthon a Visegrád Blues Band tagjaként szintén több alkalommal fellépett Póka Egon és Solti János oldalán. Ő az ötletadója a Wroclaw városából indult kezdeményezésnek. Tapasztalt zenész és tanár lévén, nagyon jól megérezte, hogyan lehet a kezdő gitárosokat olyan élményben részesíteni, ami szárnyakat ad számukra a további pengetéshez. Jól érezte azt is, hogyan lehet egyszerű ötletből kiindulva igazi közösségi élményt adni résztvevőnek és hallgatónak egyaránt.

Wroclaw főterén 2008-ban már 1951 gitáros játszotta el a számot, jelenleg ez a döbbenetes hatású koncert Guinness rekordnak számít a világon.

Az első magyarországi eseményt Győr belvárosában tervezik megvalósítani, amit egész napos – bluesra hangolt - zenei fesztivál vezet fel és koronáz meg.

A jövőben évről évre szeretnék megrendezni minden május elsején a rendezvényt, és a külföldi szervezők tervének megfelelően e napot majd nem a munka, hanem a gitárosok világnapjaként, ünnepeként tarthatjuk számon.

A rendezvényre várják blues zenekarok jelentkezését, akik különböző kocsikon (szekér, hintó, traktor, kamion) zenélve vennének részt egy május elsejei blues felvonulásban!

Az est sztárja az amerikai basszusgitárfenomén és zenekara, a TM Stevens & Shocka Zooloo Band.
TM Stevens basszusgitárosi és énekesi tehetsége legendás, játékstílusát tekintve vad, ugyanakkor mégis melodikus, ezzel teremtve meg elsöprő hangzását. Stevens rengeteg muzsikussal és sokféle zenei stílusban tevékenykedett, többek között Joe Cocker több albumának munkálataiban vett részt, de szerepelt Tina Turner, James Brown és Billy Joel oldalán is.


Elhunyt John Cephas
2009-03-07


A csütörtöki nap folyamán kaptuk a szomorú hírt, miszerint március 4-én elhunyt John Cephas, a Cephas & Wiggins duó gitáros, énekese.
A zenész 1930-ban Washington-ban született, egy mélyen vallásos családba. Kezdetben a gospel-lel ismerkedett meg, majd hamarosan a blues-ra váltott, s elsajátította a fingerpicking technikát.
1977-ben a washington-i The Smithsonian National Folklife Festival-on
zenélt először együtt Phil Wiggins-szel. A ’80-as években több kontinens, több országában játszottak, pl.: Közép- és Dél-Amerikában, Európában, Afrikában, Ausztráliában, Kínában, Új-Zélandon. 1988-ban elsőként léptek fel (a) The Russian Folk Festival-on, Moszkvában.
1997-ben Bill Clinton beiktatási ceremóniáján is szerepeltek.
Pályájuk folyamán számos elismerésben részesültek, a Dog Days Of August albumuk 1987-ben megkapta a Best Tradicional Album Of The Year címet, majd 1989-ben John elnyerte a National Heritage Fellowship Award-ot (a Nemzeti Örökség Egyesület Díját). Ez a legmagasabb kitüntetés, amit az Egyesült Államok kormánya ad a hagyományőrző művészeknek.
2008-ban jelent meg az utolsó lemezük Richmond Blues címmel, de ekkor már a gitáros a betegsége miatt az aktív koncertezéstől visszavonult.

Turista


Ripoff Raskolnikov és Pribojszki Mátyás közös lemeze
2009-03-02


A mai nap jelent meg Ripoff Raskolnikov osztrák blues gitáros, énekes és Pribojszki Mátyás magyar szájharmonikás, énekes első közös lemeze, Room For Two címmel.

Az album 19, kizárólag csak saját szerzeményt tartalmaz mintegy 70 percben, amely egy csodálatos utazás az igazi, őszinte emberi érzelmek, mint a szerelem, a szenvedély, az öröm, a fájdalom és a kitartás végeláthatatlan mezsgyéjén…

A két zenész barátsága több mint 10 esztendeje kezdődött és ez idő alatt rendszeresen egymás vendégei is voltak koncertjeiken. 2008 májusában egy hollandiai és belgiumi turné alkalmával, egy rádióinterjúban jött az ötlet a közös akusztikus lemezre, amelyet novemberben rögzítettek is.

Ripoff Raskolnikov sajátos gitárjátéka és énekhangja, valamint Pribojszki Mátyás egyedi szájharmonika játéka rendkívüli egységet alkot és elrepíti a hallgatót egy különleges és nyugodt világba. Kapcsolódjon ki, üljön egy kényelmes fotelbe és hallgassa a két előadóművész közös, Room For Two című lemezét.

Lemezbemutató koncertek hazánkban, külföldön:
2009. március 27. - Békéscsaba, Tavaszi Fesztivál (Ifi Ház)
2009. március 28. - Szeged, Híd Étterem
2009. március 29. – Budapest, Take Five
2009. április 5. - Graz (A), Three Monkeys Club

A lemezről videoklip itt nézhető meg.


Új felvételek Doug MacLeod-tól
2009-02-20


Doug MacLeod A Double Dose Of Dubb címmel két dalt tartalmazó CD-t jelentetett meg. Az első szerzemény (a) The Utrecht Session felvételekor született, de a nagy választék végett nem fért fel a lemezre. A második szám Doug legviccesebb és legnépszerűbb dala, mely az XM Radio-ban került rögzítésre.
A felvételek csakis digitálisan, a két legnagyobb online zeneletöltő oldalról, az Emusic-ról és az iTunes-ról szerezhetők be.

Számcímek:
1. My Good Girl Blues
2. Dubb's Talkin' Barnyard Blues


Pampalini


A Blues Matters! már digitális formában is
2009-02-06


Szigetország legolvasottabb blues magazinja, a Blues Matters! a 45. számtól kezdődően az interneten keresztül elektronikus formában is elérhető. A kezdeményezés nagy sikert aratott, hisz az oldalt a világ majd valamennyi részéről havi szinten kb. 28 ezren tekintik meg.
A Blues Matters!-t 1999-ben fanzine-ként indították útjára. A szerkesztők az indulás óta minden formában igyekszenek segíteni és támogatni e sokszínű zenei műfajt.
Olvasóik részére változatos és izgalmas írásokkal szolgálnak: hírekkel, interjúkkal, előzetesekkel, koncertbeszámolókkal, lemezbemutatókkal, könyvismertetőkkel, stb.
A magazin 2007-ben elnyerte a Blues Foundation Keeping The Blues Alive díját Print Media kategóriában.

Pampalini


Budapesten koncertezik B.B. King
2009-02-05


B.B. King, a blues veteránja július 16-án a budapesti Papp László Sportarénában lép fel. A gitáros-énekes negyedik alkalommal látogat hazánkba, nyáron a One More Time című turnéján érinti a magyar fővárost.
B.B. King 14 Grammy-díjjal büszkélkedhet, a tizenötödiket is elnyerheti vasárnap legújabb lemezével. A 84 éves zenész negyed századdal ezelőtt bekerült a Blues Foundation hírességek csarnokába, majd 3 évre rá a Rock And Roll Hall Of Fame-be. 1990-ben megkapta George Bush amerikai elnök medálját és több tiszteletbeli doktori címmel is rendelkezik.
A fantasztikus gitáros a múlt század negyvenes éveinek végétől készít lemezeket, közülük több platina-, illetve aranylemez lett.

Pampalini


Megjelent a Rátarti Blues Asszonyok utolsó albuma
2009-01-27


A Saffire – The Uppity Blues Women, napjaink egyik legsikeresebb akusztikus blues triója a hónap során új lemezzel jelentkezett.
A zenekart Ann Rabson és Gaye Abegbalola 1984-ben alapította, majd 1992-ben csatlakozott hozzájuk Andra Faye. A Havin' The Last Word című CD az idén 25 éves zenekar utolsó közös munkája, mivel a jövőben mindenki saját elképzeléseit szeretné megvalósítani.
A lemezt, ahogy az összes többi Saffire – The Uppity Blues Women albumot is az Alligator Records jelentette meg.

Számcímek:
1. Going Down To The River
2. Nothin' In Your House
3. Kitchen Man
4. Somebody's Gotta Give
5. Bald Headed Blues
6. Since You've Been Gone
7. Blue Lullaby
8. Travelin' At The Speed Of Love
9. I Can Do Bad All By Myself
10. Too Much Butt
11. Haste Makes Waste
12. Locked Up
13. Walkin' Home To You
14. Bald Eagle
15. I'm Growing Older
16. The Bad Times


Pampalini


Elhunyt Ray Charles legendás szaxofonosa
2009-01-22


2009. január 20-án elhunyt a legendás szaxofonos, David „Fathead” Newman. A nagyszerű zenész régóta hasnyálmirigyrákban betegeskedett. A halál 75 évesen érte.
David „Fathead” Newman 1933. február 24-én Corsicana (Texas) városában született. Családjával fiatalon Dallas-ba költözött, ahol a középiskolában és a főiskolán zenét tanult. Utazásai során ekkor ismerkedett meg a fiatal, még „felfedezetlen” Ray Charles-szal. Találkozásuk meghatározta Fathead életét. 1954-ben csatlakozott Ray Charles-hoz, együttesében 12 évig zenélt. Ezt követően New York-ba költözött, az Atlantic Records, a Warner Brothers és a Prestige részére készített felvételeket. Pályafutása során számtalan nagysággal dolgozott együtt, többek között T-Bone Walker-rel, B.B. King-gel, Aretha Franklin-nel, Herbie Man-nel és Natalie Cole-lal. 1990-ben Art Blakey-el és Dr. John-nal közös lemezét Grammy díjra jelölték.
David „Fathead” Newman egyaránt otthonosan mozgott a jazz és blues zenében. Személyében egy igazi legenda távozott közülünk.

Pampalini


A Csabai Csípős Blues Club a The Blues Foundation-ben
2009-01-10


A békéscsabai Elefánt Sörözőt sokan hazánk legjobb blues klubjának tartják. De a viharsarok bluest szerető közössége nemcsak ezzel hívta fel magára a figyelmet, hisz tavaly év végén a Söröző törzsvendégei által létrehozott Csabai Csípős Blues Club-ot beválasztották a The Blues Foundation tagjainak sorába. Az alábbiakban a Club létrejöttéről, terveiről Ferencz Rezső (CSCSBC elnök) és Belanka János (Elefánt Söröző, tulajdonos) sorait olvashatjátok.

Mottó: „A globális világ, a globális világ működésének rendje, a fogyasztói társadalomban elkerülhetetlenül kialakuló szokások nem kedveznek a baráti, bensőséges emberi kapcsolatoknak - egyszerűbben, elidegenítenek. Az élőzene, a blues, a népzene viszont a XXI. századi világ hétköznapi rendjével ellentétben támogatja az emberszerű, érzéseket is tartalmazó emberi kapcsolatok kialakulását, fennmaradását. Ez a lényeg.”

Megalakulásunkkor a mottó szövegében leírtak szerint fogalmaztuk meg a klub filozófiáját. Gondolatainkkal érzékeny fülekre találtunk, hiszen alakuló ülésünkön 46-an vettünk részt, annak ellenére, hogy igen borsos tagdíjfizetési kötelezettséget is vállaltak tagjaink. (Bírósági megjegyzés az egyesület alakuló taglétszáma láttán: „Ilyen létszámmal horgászegyesületek sem alakulnak!”)

A klubot tulajdonképpen az Elefánt Söröző törzsvendégei hozták létre, azok, akik 2006. óta rendszeresen eljártak a kéthetente megtartott csütörtöki koncertekre. Ők ugyanis azt akarták, hogy ne legyen a pénz prédája a hangulat, a koncertek maradjanak meg sokáig, s ehhez hajlandóak anyagiakkal is hozzájárulni. Eddigi koncert-életünk megtekinthető a www.elefantsorozo.hu oldalon.

A The Blues Foundation story Billy Gibson békéscsabai fellépésével kezdődött. A vöröses borostájú, szemüveges, kölyök képű harmonikás elképesztő koncertet adott az Elefánt Sörözőben, amit a közönség elképesztő jókedvvel és hangulattal honorált. Az ifjú skót-amerikai (mert szerintem Skóciának, vagy valamelyik eredeti brit államnak köze van hozzá, az biztos) ugyanúgy elájult a közönségtől, mint a közönség tőle – így történt, hogy a stábudvaron (nyár volt, de legalábbis jó meleg) jókedvében megígérte: szól az érdekünkben jó barátjának, Jay Sieleman-nak, a szövetség elnökének, vegye fel velünk a kapcsolatot. Jött is az e-mail, s utána már nem volt megállás…
Miután sikeresen befizettük a 100 $ tagdíjat - ami végül 200 $ lett –, felvételt nyertünk a szövetségbe, s ma már rajta vagyunk a klublistájukon is.

A szövetségi tagság kialakításában, illetve a felvétel megszervezésében, a kapcsolattartásban elévülhetetlen érdemei vannak Szűcs Gabesznak (Little G. Weevil), aki nem mellesleg Benkő Zsolt és Billy Gibson társaságában tiszteletbeli tagja is az egyesületünknek.

Az egyesület közeli és konkrét terveiről:

I. Blues-rock matiné: Blues-rock matiné szervezése olyan helyi és környékbeli gyermekzenekarok részére, amelyeknek tagjai 18 évnél fiatalabbak.
Előzmények: Hevesi Imre, az egyesület alapító tagja, gyerekek gitároktatásával is foglalkozik. Elmondása szerint sok, tehetséges gyermek van a városban és megyeszerte. Felvetette, hogy jó lenne ezeknek a gyerekeknek bemutatkozási, fellépési lehetőséget biztosítani, az egyesület támogatásával, az Elefánt Söröző színpadán.

Az első buli megvolt, kényelmes, de jelentős házat hozott, a „Kuss Tücsök” zenekar nagy sikert aratott. A végén egy idős, jól öltözött úr mosolyogva, szinte remegő kezekkel fogott velünk kezet és köszönte meg a délutáni koncertet, a következő szavak kíséretében: „Nagypapa vagyok,… jövünk máskor is!” A „Kuss Tücsök” zenekar basszusgitárosa 10 éves, csak ülve tud játszani, a székről nem ért le a lába a földig, de amit produkált!!! Fantasztikus volt!

II. Békéscsaba, Tavaszi Fesztivál
A fesztivál városi szervezői keresték meg az egyesületet, azzal az ötlettel, hogy szívesen helyt adnának egy blues estnek, a fesztivál programfolyamában. A dolgot megvitattuk, és két eseménnyel is részt veszünk a programokban:
- Klubkoncertek (Elefánt Söröző):
    március 19.: Sonny and his Wild Cows
    április 02.: Fekete Jenő and Muddy Shoes
- „Blues Ház”: egész estét betöltő koncertsorozat a csabai Ifi Ház koncerttermében este hattól-éjfélig.
    március 27.: Kuss Tücsök, Pribojszki Mátyás és Ripoff Raskolnikov, Póka         Egon Experience + Tóth János Rudolf, Takáts Tamás Blues Band

III. Csabai Csípős Blues Club honlapja: gyakorlatilag már működik, de végleges formáját januárban kapja majd meg. A honlap kialakítása, megtervezése, megszerkesztése folyamatban van!

A club honlapja: www.cscsbluesclub.hu
A club e-mail címei: info@cscsbluesclub.hu, elefantsorozo@vipmail.hu

Ferencz Rezső & Belanka János