Tengs Lengs
Kívül mindenen
könyvbemutató és koncert

2017.12.16.

BlueStone
& The Horn Section
2017.12.14.


oLivérSky 50
Lábszky Olivér
születésnapi koncertje
2017.12.16.


Chuck Berry emlékest
közreműködik:
Fekete Jenő
& Chuck Berry Rock'n'Rollers
vendég:
Závodi János
2017.12.17.


Mojo Workings
& Voodoo Papa
2017.12.21.


Ian Siegal Band

2017.12.31.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Hírek

Változások a Radics Béla R.B. Emléktársaság életében
2010-03-05


Az év elején több fontos változás történt a Radics Béla R.B. Emléktársaság életében. Az éves beszámoló taggyűlés során Sárkány Ferenc titkári beosztásáról lemondott, helyére Tóth Tamás került megválasztásra.
Egy másik lényeges változás, hogy ezentúl a Club 68’ rendezvényei új helyszínen, a Gitárpontban kerülnek megrendezésre - Kocsándi Miklós, a Gitárpont tulajdonosa felajánlotta, nem csak helyiséget ad ingyen, hanem zenekari hangosítást is.
A Gitárpont pontos címe a következő: Csili Művelődési Ház, Budapest, Nagy Győri István u. 4-6.
Az Emléktársaság tavaszra Radics Béla Emlékkoncertet tervez, ahol egy este több előadó tolmácsolásában elhangzana a teljes Radics Béla életmű, amit három kamerával rögzítenének, majd DVD-n jelentetnének meg. Nyár folyamán pedig a tavalyi sikeres Búbánat-völgyi Woodstock Emlékfesztivált szeretnék megismételni.
Idei terveikben szerepel még a Radics – Póka – Döme trió egyik 1978-as koncertjének korlátozott példányszámban, LP-n történő megjelentetése, valamint egy gazdagon illusztrált kiadvány, amiben a társaság első tíz évét dolgozzák fel Budai Ervin segítségével. A kiadványban eddig még sosem publikált Radics Béla fotók lesznek láthatóak, ráadásként CD melléklet.
Az Emléktársaság soron következő klubnapja 2010. március 12-én kerül megrendezésre, melyen Kis Zoltán Zéróval Nemes Nagy Péter beszélget, míg zenél Berta Zsolt és a házigazda zenekar, a Tűzkerék xT.

hoati


Nemzetközi turnén a Vadvirágok Blues Band
2010-02-24


A hétvégén a Vadvirágok Blues Band nemzetközi turnéra indul, mely során Magyarország mellett fellépnek Szerbiában, Bulgáriában és Romániában is.
A zenekar 2007-ben alakult fiatal egyetemistákból. Repertoárjuk a ’40-es, ’50-es évek blues-ától a ’70-es évek rock & rolljáig terjed, melyben megtalálhatóak Muddy Waters, John Lee Hooker, B.B. King, Jimi Hendrix, a Cream, a The Rolling Stones, a The Doors és a Hobo Blues Band dalai - de rendelkeznek saját, magyar nyelvű szerzeményekkel is.
A budapesti csapat fennállása óta közel 180 koncertet adott hazánkban és külföldön. Együtt zenéltek Vasko The Patch (Vasko Krapkata) bolgár blueszenésszel és Sugar Blue amerikai szájharmonikással.
A zenekar tagjai: Suba Attila – ének, Medve Attila – szájharmonika, ritmusgitár, Mátray Csanád – szólógitár, Krómer Márton – basszusgitár és Vértes Péter – dob.

hoati


Új blues-jazz klub indult Pécsett
2010-02-10


Február 5-én, a közkedvelt UFF zenekarral startolt a pécsi Monarchia Blues-Jazz & Rallye Club. Fekete Kálmán, a PMD Blues Band vezetője a Makári Blues Kocsmában megszűnt blues kocsma mozgalmat indította újra – a zenei paletta is bővült: a blues és társműfajain kívül a jazz is rendszeres pódiumot kap, és folytatódnak a havonta kétszer, csütörtökön zajló népszerű rali közönségtalálkozók. Belépő nincs.

A klub februári programjai:
2010. február 12. – Beat’s
2010. február 20. – Ági & PMD Blues Band
2010. február 26. – Stoni Blues Band

hoati


www.newattach.com
2010-02-01


„A 2007-ben megjelent Special Guest című CD után, végre itt az oly régen várt album, ami www.newattach.com címmel látott napvilágot.
Tom Nolimit és Dr. Trae megint hozta a formáját. A már klasszikusnak mondható páros nem szűkölködött a zseniális ötletekben. Igazi energikus, vérpezsdítő zenével álltak elő a fiúk. Elmondásuk szerint, ennek egyik oka, a közel 20 éves ismeretség.
Mint tudjuk, számtalan egyéb produkcióban láthattuk már együtt őket, a zene szinte minden műfajában. Így nem meglepő, hogy mostani anyaguk az elmúlt évek tapasztalatainak egyféle vetülete, összegzése, amelyben ezernyi stílus találkozik az általuk diktált hibátlan ízléssel.
A mai agyonhajszolt világunkban ritkán találkoznak egymással olyan előadók, akik ennyi év színpadi közös zenélés után, még mindig tudnak újat nyújtani egymásnak és a nagyérdemű hallgatóságnak.
A lemezen hallható számokban olyan énekes előadókkal találkozhatunk, mint Little G. Weevil, Nemes „Jambalaya” Zoltán, Long Tall Sonny, Jewel From Rhyme, Frenk, de ne feledkezzünk meg a hazai zenészpark legjobbjaihoz tartozó Szirtes Edináról (hegedű, vokál), Hámori Jánosról (trombita), Csejtei Ákosról (szaxofon), a groove király Bacsa Gyuláról, és a herflizés fenegyerekéről, Szabó Tamásról sem.
A 13 számot tartalmazó digitális hanghordozó, mind hangzásában, mind kivitelezésében követi az amerikai trendet. „Na kérem, itt egy anyag végre, és így kell ezt csinálni!”
A bőbeszédűnek egyáltalán nem mondható két géniusz - kérdésemre, hogy mik a legközelebbi terveitek, sokat sejtően így feleltek: „Tervek nincsenek, csak project.”
… és igen, igen, igen, milyen igazuk van!
Ezt a lemezt mindenkinek szívemből ajánlom, nem hiányozhat a polcokról, vagy a számítógépes zenei könyvtárból.

Gyerekek, nosza, nyomjuk fel az ájpodokra, legyen ez a zene a ma Beatlese.”

 
 

Tudom kissé provokatív a szöveg, de ez a lemezünk is erre lett kiélezve. Sokféle műfajban alkottam már, volt blues, keringő, pop, stb.. Nyitottnak érzem minden zenei műfajra magam, bár vannak irányzatok, amiket nehezen fogadok el. Tudom, többen mondják, ez nem blues. Pedig szerintem az, csak egy kis játék a betűkkel, pl.: „Seulb”. A bluesnak egy értelmezése lehet mindig is. Az „állandóság”. Állandóság, de lehet párosítani különböző más műfajokkal, ahogyan ez számtalanszor megtörtént már.
Egyre többször izgat a hangszerelés. Hazánkban nagyon sok hangszeres csak a hangszerében gondolkodik és nem a zenében. Nos, én nem ezek közé az arcok közé tartozom. Néha sikerül, néha nem. Persze ehhez az is kell, hogy viszonylag jártas legyél a különböző hangképekben, zenei irányzatokban. A lemezre került stílusok mindegyikét körbejártam, vagy még ifjú koromban, vagy most. Izgalmas dolgok születnek a világban, és mindig elgondolkodom, mennyire tudok lépést tartani a fejlődéssel.
A lemez a www.newattach.com címet kapta, ami egyben egy link is az interneten. Szándékosan adtam ezt a címet, hiszen a blues zene átértelmezése, ez esetben igazán jellemző, és a számok készítésénél, a közös munkában sokat e-maileztünk, töltöttünk le számokat, hangképeket az internetről.
Két nevet választottunk magunknak, mint ahogyan ez a DJ vagy remix világban elterjedt: Tom Nolimit - Dr.Trae (Bacsa Gyula). Ez szintén hozzátartozik a lemez arculatához. Mint közreműködő természetesen feltüntettük magunkat. Ezzel is kérdőjelet téve a gondolatra, hogy mi is ez?
Két hangszerelő, zeneszerző dalai zenészekkel feljátszatva. Ilyenre számtalan példa van a világban, pl.: John Cameron vagy Quincey Jones. Persze, Ők az igazán nagy hangszerelők közé tartoznak.

Fura dolog rátalálni egy zenésztársra 25 év után. Ez esetben Bacsa Gyulára akkor, amikor ezt a 25 évet együtt játsszátok le. Észrevenni, mennyi közös dolog van bennetek, gondolkodásban és zenei felfogásban. Nagyon jó érzés. Igazán büszke vagyok a barátságára. Kiegészítjük egymást.
Az élet sok jó zenészbaráttal áldott meg, Ők sokszor szétszóródnak a világban, vagy elmennek egymás mellet. Mindig is próbálom az értékes arcokat magam körül tartani és újakat keresni, ami ahhoz kell, hogy folyton megújuljak. Ez a lemez valahol egy komoly fintorgás. Meglepő, hogy a külföldi visszajelzések milyen pozitívak (tele van a levelesládám szmájlival), és fura, hogy a hazai zenészkollégák mennyire idegenkednek más stílusoktól, mennyire bezárkózottak.
Szerintem ennyi humornak és nyitottságnak bele kell férnie minden műfajba. Nem nagyképűségnek szánom, de kiemelném két neves blues előadó reakcióját a lemezről, az egyik Little Axe, a másik Son Of Dave. Velük visszajelzésük óta is levelezésben állok.
Jó olvasni, hallani pozitív visszajelzést. Én is nyitott vagyok mindenféle új megközelítésre, próbálkozásra. Látni, hallani valami mást, abból tanulni és azt alkalmazni a legtöbb.

Tom Nolimit


Segélykoncert Haitiért
2010-01-20


Kortárs könnyűzenei formációk, az EKF programokból eddig kimaradt zenekarok önkéntes, két napos, pécsi fesztiváljellegű jótékonysági és segélygyűjtő koncertje a Pécsi Püspökség, a Caritas és a Máltai Szeretetszolgálat, valamint Pécs városa támogatásával, a haiti nép tragédiájának enyhítése céljából.

A rendezvény célja:
Adományok – elsősorban pénz, élelmiszer, gyógyszer – gyűjtése a földrengés sújtotta Haiti lakosság megsegítésére. Segítségünk talán csak egy csepp lehet, de hisszük, hogy a rendkívül tragikus és súlyos helyzetbe került Haitin pár csepp is emberéleteket menthet!
Az adományok biztos célba juttatását a pécsi püspökség gondnokságával a Caritas és a Máltai Szeretetszolgálat vállalja és garantálja, nyomon követését pedig a fellépők és a média számára biztosítja.

Helyszíne:
Felkérjük Mayer Mihály pécsi megyéspüspök urat, a Pécsi Egyházmegyét, a Püspöki Hivatalt, hogy a Székesegyház előtt, a Szent István téren a szokásos koncerthelyszínt díjmentesen biztosítsa rendezvényünk számára. Továbbá felkérjük a megyéspüspök urat a koncert megnyitására és egy közös ima levezetésére.

Felkérjük továbbá:
- Dr. Páva Zsoltot, Pécs város polgármesterét, hogy beszédet mondjon és  vendégzenészként (szájharmonika) egy szám erejéig közreműködjön a segélykoncerten
- a Pécs TV-t és a pécsi írott sajtót, hogy megfelelő módon és minőségben közvetítse a koncertet
- Pécs és a régió lakosságát, hogy részvételükkel, adományaikkal segítsék a jótékonysági koncert céljának elérését
- a kortárs magyar és határon túli – blues-jazz és társműfajai, rock, világzene, stb. – zenekarokat, előadóművészeket, hogy részvételükkel színesítsék a programot
- a Pécs Holding vezetését, hogy ingyenes területfoglalási engedéllyel, Pécs város vezetését, a Baranya Megyei Kulturális Központot és/vagy a PKK-t, hogy megfelelő hang és fénytechnikával támogassa a rendezvényt, valamint a vidékről, esetleg külföldről a felhíváshoz csatlakozó zenekarok önköltségét (útiköltség) biztosítsa.

Jelentkezés:
Fekete Kálmán
Telefon: 20 928 7000
E-mail: bluesboy.fekete@gmail.com

Tervezett időpont:
2010. március 14-15.

Eddig jelentkezett zenekarok:
Stoni Blues Band, Ági & PMD Blues Band, Coda, Bodor Blues Band, Blúz tér 10, UFF, Pass Joe Ensemble, Beat’s, Játékosok Klubja

Fekete Kálmán - író, zenész, szervező, zenekarvezető


2009 legjobb albumai
2009-12-30


Így év végén a zenei szerkesztőségek sorra veszik az eltelt év lemezmegjelenéseit, s mindenki elkészíti saját toplistáját. Mi sem tettük ezt másként, íme közreadjuk az általunk legjobbnak ítélt 2009-es blues albumok rangsorát.

hoati
1. Louisiana Red & Little Victor's Juke Joint: Back To The Black Bayou (Ruf Records)
2. Candye Kane: Superhero (Delta Groove Productions)
3. Dave Riley & Bob Corritore: Lucky To Be Living (Blue Witch Records)
4. Hobo: Circus Hungaricus (EMI)
5. Johnny Rawls: Ace Of Spades (Catfood Records)
6. Eddie C. Campbell: Tear This World Up (Delmark Records)
7. Duke Robillard's Jumpin' Blues Revue: Stomp! The Blues Tonight (Stony Plain Records)
8. Joanne Shaw Taylor: White Sugar (Ruf Records)
9. Richie Arndt: Train Stories (Fuego)
10. Tinsley Ellis: Speak No Evil (Alligator Records)
11. Ripoff Raskolnikov & Pribojszki Mátyás: Room For Two (Magánkiadás)
12. Trendtelen: Boldog-szomorú blues (Tom-Tom Records)
13. Mike Zito: Pearl River (Delta Groove Productions)
14. Matt Schofield: Heads, Tails & Aces (Nugene Records)
15. The Electrophonics: Little A Lot (Retro Swing Records)

    

Turista

1. Nick Moss & The Flip Tops: Live At Chan's: Combo Platter No. 2 (Blue Bella Records)
2. Mike Zito: Pearl River (Delta Groove Prodictions)
3. Zac Harmon: From The Root (NothernBlues Music)
4. The Paid Holiday: Gettings From Holiday (Magánkiadás)
5. Louisiana Red & Little Victor's Juke Joint: Back To The Black Bayou (Ruf Records)
6. Darrell Nulisch: Just For You (Severn Records)
7. Shirley Johnson: Blues Attack (Delmark Records)
8. Duke Robillard's Jumpin' Blues Revue: Stomp! The Blues Tonight (Stony Plain Records)
9. The Insomniacs: At Least I'm Not With You (Delta Groove Productions)
10. Harrison Kennedy: One Dog Barkin' (Electro-Fi Records)
11. Big Pete Pearson: Finger In Your Eye (VizzTone Label Group)
12. Dave Riley & Bob Corritore: Lucky To Be Living (Blue Witch Records)
13. Fiona Boyes: Blues Woman (Yellow Dog Records)
14. Ripoff Raskolnikov & Pribojszki Mátyás: Room For Two (Magánkiadás)
15. Johnnie Bassett: The Gentleman Is Back (Sly Dog Records)


Életműdíjat kapott Török Ádám
2009-12-01


A múlt hét pénteken megrendezésre került XII. Blues Patika Jamboree-n Török Ádám vehette át a Blues Patika Életműdíját, mely odaítéléséről öttagú független szakmai zsűri döntött. Az ef. Zámbó István által készített szobrot Oláh Andor és Bakáts Tibor adta át.
Óriási megtiszteltetés és öröm számomra, hogy én kaptam meg idén ezt az elismerést. Már túl vagyok a hatodik ikszen, és ebben a korban természetes, ha elkezd összegezni az ember. Nyolcszázhetven alkalommal léptem fel a Bemrockparton, kilencvenhét bulit adtam az Ifiparkban, és az én ötletem alapján kezdődtek el a tabáni koncertek, ott hatvanszor léptem fel. Jó érzéssel tölt el, hogy figyelnek rám a szakmában, és hogy remekül működik a Mini, amelyet még gyermekkoromban álmodtam meg – magyarázta az énekes-fuvolista, aki januárban hatórás retro bulival kezdi az évet a Petőfi Csarnokban.

Az Alapítvány posztumusz díját a közelmúltban elhunyt Koko Taylor kapta.


Évfordulós CD a Tűzkerék xT-től
2009-11-11


Novemberben, péntek 13-án jelenik meg az esztergomi Tűzkerék xT maxi CD-je, amely több aktuális évfordulónak állít emléket. 40 éve sorsfordító, történelmi léptékű események zajlottak le a világban.
1969. július 21-én greenwich-i idő szerint 3 óra 56 perckor Neil Armstrong amerikai asztronauta a Holdra lépett.
1969. augusztus 15-én kezdődött meg a Woodstock Music and Art Fair néven a korszakalkotó jelentőségű fesztivál. A háromnapos rendezvényre a New York állambeli Bethelben került sor Max Yasgur farmján, ahol több mint 400.000 ember, többnyire jegy nélkül, élvezte a muzsikát és az egyéb kiegészítőket. A fellépők sorát lehetetlen lenne felsorolni, néhány név a színpad hősei közül: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Canned Heat, Grateful Dead.
A Tűzkerék xT legénysége – Anda Bálint (ének, gitár), Geletey György (dob), Tóth Tamás Béla (basszusgitár) – e jeles évfordulók tiszteletére feldolgozta a legendás Taurus együttes (Radics Béla szupergroupja!) egyetlen autentikus kislemezének dalait: a Zöld csillag és a Szólíts meg, vándor című nóták vadiúj hangszerelésben, szuperszonikus intenzitással szólalnak meg e reprezentatív, korlátozott példányszámban megjelenő hanghordozón.
A maxi CD egyben ízelítőt is ad a most készülő új Tűzkerék xT album hangzásvilágából, amely reménység szerint 2010 tavaszán Vedd el! címmel kerül a boltokba.
Addig is mindenkit szeretettel vár a zenekar november 13-án a lemezbemutatóra, amely Budapesten a József Attila Művelődési Központban, a Club ’68 keretében kerül megrendezésre. Az est díszvendége a népszerű zenész, Póka Egon basszusgitáros, Radics Béla egykori zenésztársa lesz.
A CD megjelenését támogatta László András és a Radics Béla R.B. Emléktársaság, ezzel a kiadvánnyal is ünnepelve, hogy 10 évvel ezelőtt, éppen novemberben alakult meg az egyesület!
További információk a zenekarról: www.tuzkerekxt.hu, valamint 20 373 7320 (Nagy Anita).


A 10 legjobb elektromos élő blues album
2009-11-02


Október elején a Gibson.com internetes oldal összeállított egy listát, ahol a 10 legjobb elektromos élő blues albumot rangsorolta.
A lista első három helyén szereplő felvétel mindegyike a hatvanas években készült, az első helyen Muddy Waters At Newport lemeze végzett.
Muddy Waters jelentősége a blues zene társadalmi igényeknek megfelelő átalakításában rejlik. Az addig csak akusztikus hangszereken megszólaló zenét elektromos gitáron kezdte el játszani, s felvételeket is így készített. A zenész élete során emblematikus figurává vált, hisz nemcsak a blues jelképe lett, hanem Ő szimbolizálta az afroamerikai kultúrának az amerikai társadalom általi elfogadását is.
Csak két fehér blues zenész albuma került fel a listára, az egyik Johnny Winterré, akit Waters fogadott fiának tekintett. Őt az érdeklődők november végén élőben is láthatják Budapesten.
Külön érdekesség, hogy az összeállításon az Alligator Records három kiadványa is szerepel.

   

1. Muddy Waters: At Newport
2. B.B. King: Live At The Regal
3. John Lee Hooker: Live At The Café Au Go-Go
4. Albert Collins: Frozen Alive!
5. Johnny Winter: Live - Johnny Winter And
6. Buddy Guy: Live – The Real Deal
7. Son Seals: Spontaneous Combustion
8. Howlin’ Wolf: Live And Cookin’ At Alice’s Revisited
9. Freddie King: Live At The Electric Ballroom
10. Lonnie Mack: Attack Of The Killer V

Turista


Megjelent Hobo szólólemeze
2009-10-19


Kifakult madárijesztő áll a vihar előtti csendben egy kiégett, tönkretett, fejét leszegő napraforgótáblában. A háttérben fakó cirkuszi sátor, az ajtaja nyitva, de azt nem lehet tudni, hogy előadás előtt vagy után vagyunk. Csak sejteni lehet a sátorcsíkok színeit: piros-fehér-zöld. Tehát: ez a Circus Hungaricus társulata. Vagyis mi vagyunk.

Hobo elkészítette pályafutása eddigi legjobb és egyik legfontosabb lemezét. A Circus Hungaricus Hobo 2009-es szólóalbuma, koncept-lemez és a szerkezetét tekintve keretes: az első dal a Circus Europa, az utolsó a Circus Hungaricus, ez megadja az irányt, honnan merre tartunk.
A lemez szövegei három fő gondolati kör köré csoportosulnak: egyrészt generációs önvizsgálat, másrészt egy mély társadalompolitikai elemzés, harmadrészt a staféta-átadás, tudás és tapasztalat-áthagyományozás problematikája és gondolati köre.
Ebben a politikai érdekek és gyűlölet mentén kettészakított, kisemmizett, elhülyített, reményvesztett országban mindenki másban keresi a felelőst, ám Hobo nem ezen az úton jár: megvizsgálja, ő mit tett és tehetett volna. Nem keres kiutat, csak tenni szeretne valami jót a maga területén: megírta ezt a lemezt, színházakban játszik, könyveket ír, szaval, zenél, teszi a dolgát. Előtte ezen az úton nem járt senki, követője sem akadt még. Nehéz lesz alkalmas és méltó utódot találni, aki viszi tovább a stafétát. Súlyos örökség, amely nem lehúz, hanem felemel, csak fel kell tudni venni.
A Circus Hungaricus hosszú idő óta az első hazai lemez, amelyen nincsen töltelékszám: mind a 15 dal egyformán erős, izgalmas, felkavaró, pimasz, brutális, szívszorító és gyönyörködtető. Élvezet hallani, hogy Hobo milyen harmóniában dolgozik együtt zeneszerző-társával, az egyik legtehetségesebb hazai gitár-virtuózzal, Madarász Gáborral. A zene és a szöveg olyan egységes egészet alkot, mint még eddig ritkán a Hobo Blues Band és a Hobo szólólemezek történetében (pedig született jópár mestermű a 31 év alatt).
A lemezen Hobo énekel, Madarász Gábor gitározik és vokálozik, Kovács Barnabás basszusgitározik, Sántha Gábor gitározik és vokálozik, Nemes Zoltán billentyűs hangszereken játszik és Hoffer Péter dobol, egy dalban pedig – pályafutása során első ízben – Hobo duettet énekel. Partnere Rúzsa Magdi, közös előadásuk a lemez egyik legfelkavaróbb produkciója.
A Circus Hungaricus az a lemez, amit mindenkinek meg kell hallgatni, aki a Kárpát-medencében él és magyar az anyanyelve, egyaránt szól fiatalnak és idősnek.
Ha a kultúrpolitikai döntéshozók végre a műfajt megillető módon kezelik majd a rock-zenét, ez a lemez kötelező tananyag lesz.
Súlyos, elgondolkodtató, sok-sok munkát és fejtörést okozó lemez ez. Fájdalmas hallgatni, de a maga kíméletlen módján kényszerít arra, hogy elgondolkodjunk: mi mit szúrtunk el és teszünk-e valamit, hogy jobbá formáljuk magunkat és a környezetünket. Képesek vagyunk-e önvizsgálatra, tudunk-e adni, merünk-e igazán szeretni? Vagy maradunk ingyenjegyért kuncsorgó szánalmas szerencsétlenek a mások cirkuszában?
Az előadás megkezdődött, a függöny felgördült, a zenekar már játszik. Kenyeret és cirkuszi játékokat – már az ókori rómaiak is ezt tartották fő követelésüknek.
Nekünk már se kenyér, se cirkusz. Csak Circus Hungaricus.

A gyönyörű lemezborító Juhász Balázs fotóművész munkája.
A Circus Hungaricus CD október 14-től az üzletekben, a lemezbemutató koncertre december 5-én a Millenárison kerül sor.


Magyar zenész a Szájharmonika Világbajnokság zsűrijében
2009-10-16


Rendkívül nagy megtiszteltetés érte Pribojszki Mátyás szájharmonikást, aki első magyarként meghívást kapott a négyévente Trossingenben (Németország) megrendezésre kerülő Szájharmonika Világbajnokság nemzetközi zsűrijébe, valamint fellépőként a rendezvény gálaműsorába.
Pribojszki Mátyás az idén október 28-tól november 1-ig tartó fesztiválon olyan világhírű szájharmonika művészek társaságában zsűrizik és koncertezik, mint Jerry Portnoy (USA), Henry Heggen (USA), Howard Levy (USA) és Steve Baker (UK).
A zenész 1997-ben már fellépett itt, akkor a legmagasabb szintű minősítést kapta meg.
Hír még a Pribojszki Mátyás Band tájáról, hogy új lemezt szeretnének készíteni, amit előre láthatóan tavasszal rögzítenének.
Terveik között szerepel egy norvég turné, de remélhetőleg jó pár hazai és nemzetközi fesztiválon is részt vesznek a jövőben. Aki az utóbbi időben látta őket fellépni – mint e sorok írója az V. Újbuda Jazz Fesztiválon – az megerősítheti, a fiúk igazán jó formában vannak.

Turista


Blues workshop Debbie Davies-szel
2009-09-24


November végén Debbie Davies irányításával workshopon vehetnek részt mindazok, akik a gitár-, ének- vagy a zenekari tudásukat szeretnék bővíteni. A próbák az ausztriai Neumark Raab nevű kis faluban lesznek, a zárókoncertre Rudersdorfban (Szentgotthárdtól 20 km-re) kerül sor.

Időpont: 2009. november 22-27.
Részvételi díj: 300 euro - magyar résztvevőknek 33 % kedvezmény
Szállás: 120 euro – reggelivel
Regisztráció: Udo Preis, playup@netparknet.at, +43 (0) 699 1080 9593

Az 1952-ben Los Angelesben született Debbie Davies zenész családban nőtt fel. 12 évesen döntött a gitár mellett (ekkor még dobgitáron játszott), később Eric Clapton és a John Mayall’s Bluesbreakers elektromos hangzása babonázta meg. Kezdetben női zenekarokban zenélt, majd Albert Collins Ice Breakers-ében gitározott és énekelt 1991-ig.
1993-ban jelent meg az első önálló lemeze. A ’90-es évek végén két olyan lemezen is közreműködött, amit hárman jegyeztek (Debbie Davies & Anson Funderburgh & Otis Grand: Grand Union; Tab Benoit & Debbie Davies & Kenny Neal: Homesick For The Road).
Tizenkettedik lemeze Holdin' Court címmel a következő hónapban jelenik meg a VizzTone Label Groupnál.
Pályafutása során nyolc alkalommal kapott jelölést a Blues Music Awardson, 1997-ben pedig őt választották a legjobbnak a Best Contemporary Female Blues Artist kategóriában.

Turista


Blues Café a Bem rakparton
2009-09-07


A blues- és rockrajongók bizonyára emlékeznek még a Blues Caféra, arra a Török Ádám műsorvezetésével zajló tévés talkshow-ra, amelyben e két műfaj kedvelőit igyekeztek hírekkel, zenékkel, kulisszatitkokkal ellátni. A műsor 10 évig volt látható a Budapest Televízióban. Ennek élő változatát láthatják ugyanott és ugyanakkor, mint amikor 1969 és 1983 között a Mini-klub volt a Bem rakparton (Budavári Művelődési Ház - Budapest, Bem rakpart 6.) azaz havonta egyszer vasárnap délutánonként - ekkor minden rockkedvelő korosztály ráér, és nincs veszélyben a másnapi koránkelés sem. A Blues Caféban Török Ádám új szerepben is bemutatkozik: nemcsak beszélget, zenél, hanem mint házigazda kávét főz, s egy-egy csésze feketével megkínálja a vendégeket, beleértve a közönséget is.

A Blues Café állandó közreműködői, Török Péter és Horváth Misi, míg őszi vendégei:
szeptember 20. - Mohai Tamás
október 11. - Németh Károly
november 8. - Muck Ferenc
december 13. - Tátrai Tibor


Gary Moore Budapesten
2009-08-19


A napokban vált publikussá és hivatalossá az információ, mely szerint november 13-án ismét hazánkba látogat Gary Moore. Tavalyi budapesti látogatásával ellentétben, ezúttal koncertet is ad fővárosunkban, melynek a Syma Sport- és Rendezvényközpont ad otthont. A tavaly ősz óta tartó Bad For You Baby turné valószínűleg befejező koncertjére kerül sor hazánkban, hiszen a szintén őszre meghirdetett, idén már második(!) angol turné londoni állomása után nem szerepel egyelőre más dátum Gary koncert-naptárában.

Az előzenekar - jelen állás szerint - a szintén ír származású Jamie Winchester, illetve a Géniusz együttes lesz.

További jó hír, hogy a rajongók idén sem maradtak hallgatnivaló nélkül, hisz 2009. június 15-én Live At Montreux címmel 5 CD-s kiadványt jelentetett meg az Eagle Records. A két éve napvilágot látott nagyszerű dupla DVD kibővített változata jelent meg 5 CD-n, mindegyik külön papírtokban, egy szép gyűjtődobozba csomagolva. Az 1990 és 2001 között a Montreux Jazz Fesztiválon adott koncertek mindegyike hosszabb változatban került kiadásra, mint anno a DVD-k esetében!


Hírek a Makári Blues Kocsmáról
2009-07-18


Mint már hírt adtunk róla, ez év telén Pécsett elindult a Makári Blues Kocsma. A klubnak jelenleg három állandó zenekara van: a PMD Blues Band, a pécsi underground és rhythm & blues veterán, a 40 éve töretlenül muzsikáló Tátrai "Stoni" Antal csapata, a Stoni Blues Band, valamint az UFF (Unplugged For Fun) zenekar.
Dr. Páva Zsolt Pécs új polgármesterének májusi PMD-vel adott jam session-ja adta az ötletet Oszkó Péter pénzügyminiszter és zenekarának, a Blue sPot szeptemberi meghívásához. Mindemellett a szervező Fekete Kálmán nem titkolt célja, hogy amerikai mintára rendszeresen és szigorúan politikamentesen megzenéltesse a politikusokat, képviselőket, hátha a blues jót tesz a lelküknek, és e mostohán kezelt műfaj több figyelmet kap.
A szeptemberi koncertek közül kiemelkedik még a fennállásának 20 éves évfordulóját ünneplő PMD Blues Band-nek a berlini Eb Davis-szel (ének, szájharmonika) és feleségével, Nina T. Davis-szel (piano) tartandó fellépése.

Július havi programok:
Július 23.
A Rali Klub vendége:
Jelen István (a Mecsek Rali főrendezője) és Ifj. Ranga László

Július 24.
Blues Klub:
Ági & PMD Blues Band

Július 31.
Bodor Blues Band (Baja)

A Makári Blues Kocsmával kapcsolatos további információk a klub honlapján tekinthetők meg.

hoati


Zenei műhelyek az Ördögkatlan Fesztiválon
2009-06-23


Az augusztus elején megrendezésre kerülő Ördögkatlan Fesztivál kisharsányi programjainak megszervezésére és lebonyolítására idén a győri Mediawave Alapítványt kérték fel a szervezők.
A programok különlegességét, egyediségét az adja, hogy nem csak egyszerűen koncertek sorozatát tervezik megvalósítani, hanem zenei műhelyeket is szerveznek, a munkák során lehetőség adódik a résztvevő muzsikusokkal való kreatív együttműködésre is.
A Mediawave hét éve szervez fesztiválja, majd később a táborai és egyéb alkalmak keretében zenei műhelyeket, amelyek alkalmat adnak a résztvevőknek, hogy felfrissítsék zenei gondolkodásukat, megismerjék más, híres és kevésbé híres muzsikusok alkotói, gyakorlási módszereit. A műhelymunka új folyamatokat indíthat el a zenei út keresésében más komponálási, hangszerelési és zenekar szervezési formák megismerésével, impulzusok átadásával.
A fesztivál sztárfellépői örömmel vállalták el, hogy 3 napos próbafolyamat keretében foglalkozzanak fiatal, tehetséges muzsikusokkal, és a műhelyek végére egy záróprodukciót hozzanak életre.

Ferenczi György - Akusztikus ethno műhely
magyar népzene - más módon
2009. augusztus 5-6-7.

Ferenczi György olyan fiatal népzenében és/vagy blues/rock/jazz/beat... zenében jártas zenészeket, bandákat vár, kik nyitottak a magyar népzenéből kiinduló kísérletező műhelymunkára.

Rene Trossman (USA) - Blues műhely
2009. augusztus 5-6-7.

A Rene Trossman blues workshop tervezését sok év tanítás és zenei műhelyek szervezése előzte meg. A diákokkal való foglalkozás során számos ismétlődő problémát figyelt meg: ugyanazon gyenge pontokat, rossz szokásokat és hiányzó ismereteket. A tábor ideje alatt ezekkel a kérdésekkel kiemelten fognak foglalkozni, de természetesen a résztvevők ötleteit is örömmel fogadják.

A zenei műhely a blues zenét játszó fiatalok legáltalánosabb problémáira irányítja a figyelmet:
- akkord tudás – a dalok mind ugyanúgy hangzanak, de egyik sem olyan, mint az eredeti!
- alaki felismerhetőség; bevezetés, befejezés
- a blues zene különböző stílusainak helyes alkalmazása – a dal mondanivalójának megfelelő stílust válasszuk
- kísérés hangszeren – zenélés szólóénekes/vokalista esetében
- basszus vonalak
- bevezetés + befejezés – ez az, amire a hallgató emlékszik!
- fordulatok – minél többet ismersz közülük, annál jobb
- dúr és moll hangnem közti dilemma
- right-hand melt-downs!
- zenélés egy másik gitárossal
- billentyűssel való zenélés
- különböző nagy nevekhez hasonlóan játszani

Alexander Balanescu (UK) - Vonós műhely
2009. augusztus 6-7-8.

Alexander Balanescu egy különleges Vonós Műhelyt tervez megvalósítani az Ördögkatlan alatt, fiatal tehetséges vonószenészek csatlakozását várják a műhelybe.

Hasznos infók

Tervezett program - minden egyes műhelynél:
1. nap
- gyülekezés, sátorverés, próbahelyek elfoglalása, ismerkedés – 10 órától
- tábor nyitó: 12 óra (blues műhely esetén 18:00)
- közös ebéd, bemutatkozás, próbák megkezdése
- este: jam session

2. nap
- délelőtt és délután: közös próba, koncertprogram kialakítása
- este: jam session

3. nap
- délelőtt és délután: közös próba, koncertprogram kialakítása
- este: zárókoncert - a műhelymunka során kidolgozott darabok bemutatása
- éjszaka: session

Általános feltételek:
Jelentkezéshez a következőket kell e-mailben eljuttatni a pusker@mediawave.hu címre:
- hiánytalanul kitöltött nevezési lap
- fotó az alkotókról

A tábor részvétel alapkellékei (amiben nem tudnak segíteni):
- hangszer
- alaperősítő
- sátor

Szakmai programok részvételi díja:
- 7.000.-Ft/fő június 15-ig,
- 8.500.-Ft/fő július 15-ig,
- 12.000.-Ft/fő július 15. után történő jelentkezés/befizetés esetén, amely magában foglalja az oktatást, valamint a sátorhelyet, zárókoncertet.

A részvételi díj befizetése a tábor első napján esedékes!

Étkezési költség: 1.500.-Ft/nap/fő, amely magában foglalja a napi háromszori étkezést. (Nem kötelező!)

A tábor résztvevői 50% kedvezménnyel vásárolhatnak fesztiválbérletet.

A részletek iránt érdeklődni Pusker Péternél lehet e-mailben: pusker@mediawave.hu vagy telefonon: 20/4866-570
Jelentkezési lap ezen az oldalon található.


Elhunyt Koko Taylor, a blues királynője
2009-06-07


2009. június 3-án elhunyt Koko Taylor, aki a legnagyobb csillag volt a blues előadók női „mezőnyében”, olyan, mint B.B. King a férfiak között.
Cora Walton néven 1928-ban Memphis Tennesseben született, s mint pályatársai közül oly sokan, nagy szegénységben nőtt fel.
15 éves volt, amikor beleszeretett a zenébe, gospeleket énekelt a helyi templomi kórusban, valamint házilag készített hangszereken bluest játszott a testvéreivel.
Kamaszként nagy hatást gyakorolt rá Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Sonny Boy Williamson, Bessie Smith és Big Mama Thorton.
18 évesen leendő férjével Chicagóba költözött, majd házat építettek a város nyugati részében, ott ahol Chicago blues bölcsője volt.
Kezdetben gazdag családoknál takarított, majd a nagy áttörés 1962-ben következett be. Egy előadása után, amit Willie Dixon is látott, a zeneszerző-muzsikus beajánlotta a Chess lemezkiadónak. Pár dalt írt is neki, ezek között szerepelt a nagy sikerű Wang Dang Doodle.
1975-ben szerződést kötött az Alligator lemezkiadóval, ez az együttműködés hosszúnak és gyümölcsözőnek bizonyult, hisz náluk készítette el utolsó albumát, az Old School című CD-t is.
Elismertségét mi sem jelzi jobban, minthogy nyolcszor jelölték Grammy-re, valamint 29 alkalommal kapta meg a Blues Music Awards díjat. Az utolsót idén, az év női előadójának választották tradicionális blues kategóriában (Traditional Blues Female Artist Of The Year). Utolsó fellépése a 30. Blues Music Awards gálán volt, majd kórházba szállították gyomorvérzéssel. Halálát műtétje után fellépő komplikációk okozták.
Élete utolsó éveiben is elkötelezett volt a blues zene iránt, évente legalább 70 koncertet adott.

Turista


A gyógyírként ható blues – könyv a bluesról
2009-06-03


Magyar nyelvű, blues zenéről szóló szakirodalom meglehetősen kevés létezik, így mindenképpen örömteli tény a vajdasági Nagy Tibor A gyógyírként ható blues című kötetének a megjelenése.
A könyv néhány fejezet erejéig szól a gyökerekről: a néger vallási zenéről, a balladákról, a ragtime-ról, a vándorszínházak, minstreljátékok zenéjéről, bemutatja az afroamerikai négerek táncait, valamint különleges – „négerujjak alatt felcsendült” – hangszereket, a mosódeszkától a köcsögön keresztül a szivarosdobozból szerkesztett banjóig. Az archaikus blues nemzedék jelentős képviselőitől napjaink elektromos blues csillagaiig számos művészről szolgál rövid életrajzzal, emellett részint derűs, részint szomorú anekdotákkal. (Hogy csak a legismertebb neveket említsük: Charley Patton, Blind Lemon Jefferson, Bessie Smith, Muddy Waters, Howlin’ Wolf, B.B. King, John Lee Hooker, Buddy Guy stb.) Közvetve vagy közvetlenül szó esik azokról a stílusokról is, melyek egyenesen a bluesból sarjadtak: a dzsesszről, a boogie woogie-ról, a rock and rollról, a soulról stb. Mindezzel még korántsem lett kimerítve ami a kötet témáit illeti: sok-sok érdekességgel kecsegtet még, melyek mindegyike a blueshoz kapcsolódik. A könyv 320 oldalon 300 illusztrációt, 20 fejezetet, 1000 címszót tartalmaz.
A Blues Halter együttes vezetőjének könyve megvásárolható Budapesten az Ünnepi Könyvhéten a Vajdasági könyvkiadók sátrában, a Fórum Könyvkiadó standján, valamint a Fókusz Könyváruházban (Budapest, Rákóczi Ferenc út 14.).

hoati


Megjelent a Boll Weevil bemutatkozó lemeze
2009-05-28


Az akusztikus együttesek közül - a Dr. Valter & the Lawbreakers megszűnését követően - a Boll Weevil Folk Blues Gang játssza hazánkban leghitelesebben a tradicionális fekete amerikai népzenét. A zenekar a jelenlegi felállásban már öt éve játszik, és mivel saját hanghordozóval még nem rendelkeztek, nagy adóságukat sikerült törleszteniük a rajongók felé a Messin' Around című lemez megjelentetésével.
A gyapotfúró bogárról elnevezett zenekar hangszerelése egyedülálló: a fémtestű dobro-slide gitár, a bőgő, a szájharmonika, a hegedű mellett megszólal a mandolin, a jug (palack), a kazoo, a derbuka és a furulya is. Arra törekszenek, hogy a korai fekete muzsikát a maga teljességében mutassák be közönségüknek: a bluesok mellett ragtime-okat, spirituálékat, gospelt és balladákat tartanak műsoron - melyből ízelítőt kapunk az újonnan megjelent lemezük segítségével. A blues számukra elsősorban nem a bánat és a levertség, hanem az öröm zenéje.
A lemezbemutató koncert 2009. július 9-én kerül megrendezésre a budapesti Admirál Étteremben. A CD megvásárolható a zenekar fellépésein, vagy megrendelhető a honlapjukon található elérhetőségeken keresztül.

hoati


Blues kocsma Pécsett
2009-05-18


Makári Blues Kocsma – házigazda: PMD Blues Band
(Pécs, Honvéd u. 2., tel.: 72/213-697)


2009. február 6-án indult el Pécsett a Makári Blues Kocsma. Havonta kétszer zenél a házigazda, a PMD Blues Band (www.pmd.gportal.hu), amely 2009-ben ünnepli 20 éves fennállását. A két évtized során végigzenélték a város fesztiváljait, vendéglátóhelyeit, kollégiumokat, pincéket, borozókat, és tán nincs olyan belvárosi szórakozóhely, ahol legalább egyszer ne fordultak volna meg.
2009-től megújulva, Békés Ágnes énekesnővel dolgoznak, felújított repertoárral. Sikere lett a – chicagói mintára bevezetett – jam session-öknek, az örömzenéléseknek, alkalmanként olykor több pécsi vendégzenész részvételével. A szervező-zenekarvezető Fekete Kálmán 2000-ben tett látogatást a blues fővárosában, Chicagóban, élményeiről könyvet is írt, Blues Expedíció Chicagóban címmel. Tanulmányozta a show business működését a híres metropoliszban, és a tapasztalatokat szeretné Pécsett, a Makári Blues Kocsmában hasznosítani, ahol a blues társműfajai - jazz, világzene, folk-rock - is pódiumot kapnak (a Makári Blues Klubot felajánlották a POSZT szervezőinek is, gasztronómiai és egyéb kamara jellegű off-rendezvények helyszínéül).
Indulás óta sikeres a blues étlap, salátákkal, lepényekkel, csevappal, pizzákkal és halételekkel.
Ősszel a Megyei Kulturális Központtal közösen, a határontúliak fesztiválján belül kívánják megrendezni az I. Mediterrán Blues Fesztivált, amelyre vajdasági-, horvát-, szlovén zenekarokat, és régi barátjukat, Eb Davis-t szeretnék meghívni Berlinből.

A májusi műsor:
2009.05.12 – Katona & Kaszás duó
2009.05.14 – Unplugged For Fun
2009.05.22 – PMD Blues Band, vendég: Dr. Páva Zsolt

További információk a szervezőtől kérhetőek:
Fekete Kálmán
zenekarvezető
tel.: 20-928-7000
e-mail: bluesboy.fekete@gmail.com