Magyar Atom
2018.03.24.


Hobo
2018.03.30.


Gary Moore
Emlékest 2018

2018.04.04.


Ryan McGarvey
2018.05.01.


Danny Bryant
2018.05.18.


Joe Bonamassa
2018.06.14.


Ten Years After
2018.07.01.


Henrik Freischlader Band
2018.09.12.


Layla Zoe

2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Hírek

Átadták a Blues Music Awards díjakat
2010-05-07


Mára virradóra 31. alkalommal került kiosztásra a blues zene legrangosabb díja, a Blues Music Awards. A The Blues Foundation által megrendezett esemény lebonyolítására a Tennessee állambeli Memphisben, a Cook Convention Centerben került sor.
Huszonhat kategóriában osztották ki a trófeákat – Tommy Castro nem kevesebb, mint négy díjat vehetett át, de jutalmazták Louisiana Red, Joe Louis Walker, Derek Trucks, Johnny Rawls és Duke Robillard teljesítményét is.

A díjazottak:

Acoustic Album Of The Year
David Maxwell & Louisiana Red - You Got To Move

Acoustic Artist Of The Year
Louisiana Red

Album Of The Year
Joe Louis Walker - Between A Rock And The Blues

B.B. King Entertainer Of The Year
Tommy Castro

Band Of The Year
Tommy Castro Band

Best New Artist Debut
Monkey Junk - Tiger In Your Tank

Contemporary Blues Album Of The Year
Tommy Castro - Hard Believer

Contemporary Blues Female Artist Of The Year
Ruthie Foster

Contemporary Blues Male Artist Of The Year
Tommy Castro

DVD
Delmark Records - It Ain't Over! Delmark Celebrates 55 Years Of Blues, Live At Buddy Guy's Legends

Historical Album Of The Year
Chess - Authorized Bootleg (Muddy Waters)

Instrumentalist - Bass
Bob Stroger

Instrumentalist - Drums
Cedric Burnside

Instrumentalist - Guitar
Derek Trucks

Instrumentalist - Harmonica
Jason Ricci

Instrumentalist - Horn
Deanna Bogart

Instrumentalist - Other
Buckwheat Zydeco (accordion)

Pinetop Perkins Piano Player
Eden Brent

Rock Blues Album Of The Year
Derek Trucks Band - Already Free

Song Of The Year
Cyril Neville & Mike Zito - Pearl River (Pearl River - Mike Zito)

Soul Blues Album Of The Year
Johnny Rawls - Ace Of Spades

Soul Blues Female Artist Of The Year
Irma Thomas

Soul Blues Male Artist Of The Year
Curtis Salgado

Traditional Blues Album Of The Year
Super Chikan - Chikadelic

Traditional Blues Female Artist Of The Year
Debbie Davies

Traditional Blues Male Artist Of The Year
Duke Robillard

hoati


Blues zenészek a „Párhuzamos Kultúráért” díjazottjai között
2010-04-29


A 90-es évek közepén, alternatívnak aposztrofált magyar kulturális szervezetek hozták létre a „Ravazdi Kerekasztalt”-t (Ravazd község volt az első találkozók helyszíne), amely éveken keresztül ezen szervezetek érdekérvényesítő szervezeteként működött.

2001-ben a MEDIAWAVE Alapítvány kezdeményezte, hogy a „Ravazdi Kerekasztal” szellemiségének folytatásaként díjazásban részesüljenek az olyan magyar és az országban fellépő, egyedi művészeti életpályával rendelkező személyiségek, kiknek civil és/vagy szuverén szellemisége sosem illeszkedett az épp aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz, hanem saját, belső művészeti iránytűjük által kijelölt útjukat járják. Sokszor nehéz természetű, robbanékony, „nagy lelkű” vagy éppen a végtelenségig szelíd, alázatos, visszahúzódó, szinte észrevétlen személyiségekről van szó. Abban azért hasonlítanak egymásra, hogy kevéssé tudta befolyásolni/megtörni őket a környezet vagy a politika szándékos vagy szándéktalan átlaghoz szorító ereje.
Az elismerés neve a „Párhuzamos Kultúráért” díj lett, amelyet épp 10 éve adnak át az arra érdemeseknek a MEDIAWAVE Fesztivál megnyitóján.

Az idei „Párhuzamos Kultúráért 2010” díjjal az alábbi alkotók munkásságát kívánták elismerni:

Magyar díjazottak:
Durst György – filmproducer
Ferenczi György – blues (ének, szájharmonika, hegedű, gitár)
Gulyás Gyula és János – filmrendezők
Kerényi Róbert – népzenész

Külföldi díjazottak:
Iva Bittova (CZE) – ének, hegedű
Aiming Kubasi (CHI) - kultúrdiplomata, tolmács
Ripoff Raskolnikov (AUT) - blues (ének, gitár)
Urbán András (SRB) - színházi rendező

A díjak átadására a MEDIAWAVE ’2010 Fesztivál 20 éves jubileumi ünnepségén belül kerül sor május 1-jén 15 órától, a szombathelyi Pannónia házban.


Village Lizards, egy egyéni hangú trió
2010-04-12


2009 decemberében Besenyei Csaba (Big Fat Chubby And The Swamp Busters), Nagy Szabolcs (Muddy Shoes, ex-Hobo Blues Band) és Pengő Csaba (Muddy Shoes, ex-Pribojszki Band) gondolt egy merészet és létrehozta a Village Lizards nevű zenekart.
Ők hárman jól ismerik egymást, mivel évekig zenéltek együtt különböző formációkban, végigjátszva Európa legtöbb országának jelentős fesztiváljait. A trió repertoárja igen széles skálán mozog, jó néhány világslágert és saját kompozíciót játszanak igényes, egyéni hangzásban - ilyen hangszer összeállítású zenekar hazánkban eddig még nem létezett. A szájharmonika, zongora, nagybőgő és az ének adta hangszerelési lehetőségeket igyekszenek maximálisan kihasználni és szórakoztató koncertekkel kiszolgálni a közönséget.
A zenekar április 23-án Békéscsabán, majd május során Szegeden és Budapesten lép fel.

hoati


Colombre Band az akusztikus pornó világából
2010-03-27


Március utolsó hetében startol a Colombre Band első nagylemeze, Tánc az ördöggel címmel. A lemezen 11 dal lesz hallható, olyan nagyszerű zenészek vendégszereplésével, mint Ferenczi György és a Rackajam. Akusztikus pornózenészek módjára ötvözik a blues-, folk-, hip-hop- és rockzenét, rengeteg játékossággal zenében és szövegekben is.
Az első klip a lemez egyetlen angol nyelvű, Kill me című dalához készült, amely először az interneten debütált februárban. A dal választás sokakat meglepett, a zenekart nem ismerők számára félreértésre is okot adhatott – a banda tagjai rendkívül élvezték ezt a helyzetet és egyben előrevetítettek vele egy nagyon eklektikus Colombre Band debütáló-lemez  hangulatot és sokszínűséget.
A Tánc az ördöggel című lemez a Gryllus Kiadó gondozásában jelenik meg.

A zenekar tagjai:
Váray László – ének, gitár, mandolin
Csordás Veronika – ének
Deák Gábor – gitár
Kovács Gábor - cajon/ülődob


Haiti & Chile Aid – segélykoncert Pécs
2010-03-19


A Pécsi Egyházmegyével együttműködve, Mayer Mihály megyéspüspök úr személyes jóváhagyásával Haiti ill. Chile katasztrófa sújtott lakossága megsegítése céljából majálissal egybekötött adománygyűjtő segélykoncertet rendeznek Pécsett, a Székesegyház előtti Dómtéren, a püspökség tulajdonát képező területen.
Az adományok helyszíni gyűjtésében, kezelésében és célba juttatásában a szervezők partnere többek közt az idén 25 éves Caritas lesz.

A koncertekre 2010. május 1-jén, szombaton déli 12 órától 22 óráig tartó időszakban kerül sor (közben, a 18-19 óráig tartó mise szünetében felkérjük Mayer Mihály urat, hogy beszédet mondjon, majd fotómontázs (Haiti, Chile) kivetítés következik 19 óráig).

Várják olyan, elsősorban pécsi és régióbeli, de akár vidéki, fővárosi zenekarok, neves hazai előadók, sztárok jelentkezését – a könnyűzene bármely műfaji ágából –, akik az adománygyűjtő koncerten, gázsi ellenszolgáltatás nélkül, mindössze útiköltség térítés mellett kb. 30-40 perces műsorral fellépnének.
Az esemény országos jelentőségű lesz, kiemelt médiatámogatással, a résztvevő zenekarok szereplését, az országos médiában történő megjelenéssel (itt lesz pl. az RTL Klub), étel-ital vendéglátással honorálják.

Jelentkezni lehet:
Fekete Kálmán
Telefon: 20 928 7000
E-mail: bluesboy.fekete@gmail.com


Változások a Radics Béla R.B. Emléktársaság életében
2010-03-05


Az év elején több fontos változás történt a Radics Béla R.B. Emléktársaság életében. Az éves beszámoló taggyűlés során Sárkány Ferenc titkári beosztásáról lemondott, helyére Tóth Tamás került megválasztásra.
Egy másik lényeges változás, hogy ezentúl a Club 68’ rendezvényei új helyszínen, a Gitárpontban kerülnek megrendezésre - Kocsándi Miklós, a Gitárpont tulajdonosa felajánlotta, nem csak helyiséget ad ingyen, hanem zenekari hangosítást is.
A Gitárpont pontos címe a következő: Csili Művelődési Ház, Budapest, Nagy Győri István u. 4-6.
Az Emléktársaság tavaszra Radics Béla Emlékkoncertet tervez, ahol egy este több előadó tolmácsolásában elhangzana a teljes Radics Béla életmű, amit három kamerával rögzítenének, majd DVD-n jelentetnének meg. Nyár folyamán pedig a tavalyi sikeres Búbánat-völgyi Woodstock Emlékfesztivált szeretnék megismételni.
Idei terveikben szerepel még a Radics – Póka – Döme trió egyik 1978-as koncertjének korlátozott példányszámban, LP-n történő megjelentetése, valamint egy gazdagon illusztrált kiadvány, amiben a társaság első tíz évét dolgozzák fel Budai Ervin segítségével. A kiadványban eddig még sosem publikált Radics Béla fotók lesznek láthatóak, ráadásként CD melléklet.
Az Emléktársaság soron következő klubnapja 2010. március 12-én kerül megrendezésre, melyen Kis Zoltán Zéróval Nemes Nagy Péter beszélget, míg zenél Berta Zsolt és a házigazda zenekar, a Tűzkerék xT.

hoati


Nemzetközi turnén a Vadvirágok Blues Band
2010-02-24


A hétvégén a Vadvirágok Blues Band nemzetközi turnéra indul, mely során Magyarország mellett fellépnek Szerbiában, Bulgáriában és Romániában is.
A zenekar 2007-ben alakult fiatal egyetemistákból. Repertoárjuk a ’40-es, ’50-es évek blues-ától a ’70-es évek rock & rolljáig terjed, melyben megtalálhatóak Muddy Waters, John Lee Hooker, B.B. King, Jimi Hendrix, a Cream, a The Rolling Stones, a The Doors és a Hobo Blues Band dalai - de rendelkeznek saját, magyar nyelvű szerzeményekkel is.
A budapesti csapat fennállása óta közel 180 koncertet adott hazánkban és külföldön. Együtt zenéltek Vasko The Patch (Vasko Krapkata) bolgár blueszenésszel és Sugar Blue amerikai szájharmonikással.
A zenekar tagjai: Suba Attila – ének, Medve Attila – szájharmonika, ritmusgitár, Mátray Csanád – szólógitár, Krómer Márton – basszusgitár és Vértes Péter – dob.

hoati


Új blues-jazz klub indult Pécsett
2010-02-10


Február 5-én, a közkedvelt UFF zenekarral startolt a pécsi Monarchia Blues-Jazz & Rallye Club. Fekete Kálmán, a PMD Blues Band vezetője a Makári Blues Kocsmában megszűnt blues kocsma mozgalmat indította újra – a zenei paletta is bővült: a blues és társműfajain kívül a jazz is rendszeres pódiumot kap, és folytatódnak a havonta kétszer, csütörtökön zajló népszerű rali közönségtalálkozók. Belépő nincs.

A klub februári programjai:
2010. február 12. – Beat’s
2010. február 20. – Ági & PMD Blues Band
2010. február 26. – Stoni Blues Band

hoati


www.newattach.com
2010-02-01


„A 2007-ben megjelent Special Guest című CD után, végre itt az oly régen várt album, ami www.newattach.com címmel látott napvilágot.
Tom Nolimit és Dr. Trae megint hozta a formáját. A már klasszikusnak mondható páros nem szűkölködött a zseniális ötletekben. Igazi energikus, vérpezsdítő zenével álltak elő a fiúk. Elmondásuk szerint, ennek egyik oka, a közel 20 éves ismeretség.
Mint tudjuk, számtalan egyéb produkcióban láthattuk már együtt őket, a zene szinte minden műfajában. Így nem meglepő, hogy mostani anyaguk az elmúlt évek tapasztalatainak egyféle vetülete, összegzése, amelyben ezernyi stílus találkozik az általuk diktált hibátlan ízléssel.
A mai agyonhajszolt világunkban ritkán találkoznak egymással olyan előadók, akik ennyi év színpadi közös zenélés után, még mindig tudnak újat nyújtani egymásnak és a nagyérdemű hallgatóságnak.
A lemezen hallható számokban olyan énekes előadókkal találkozhatunk, mint Little G. Weevil, Nemes „Jambalaya” Zoltán, Long Tall Sonny, Jewel From Rhyme, Frenk, de ne feledkezzünk meg a hazai zenészpark legjobbjaihoz tartozó Szirtes Edináról (hegedű, vokál), Hámori Jánosról (trombita), Csejtei Ákosról (szaxofon), a groove király Bacsa Gyuláról, és a herflizés fenegyerekéről, Szabó Tamásról sem.
A 13 számot tartalmazó digitális hanghordozó, mind hangzásában, mind kivitelezésében követi az amerikai trendet. „Na kérem, itt egy anyag végre, és így kell ezt csinálni!”
A bőbeszédűnek egyáltalán nem mondható két géniusz - kérdésemre, hogy mik a legközelebbi terveitek, sokat sejtően így feleltek: „Tervek nincsenek, csak project.”
… és igen, igen, igen, milyen igazuk van!
Ezt a lemezt mindenkinek szívemből ajánlom, nem hiányozhat a polcokról, vagy a számítógépes zenei könyvtárból.

Gyerekek, nosza, nyomjuk fel az ájpodokra, legyen ez a zene a ma Beatlese.”

 
 

Tudom kissé provokatív a szöveg, de ez a lemezünk is erre lett kiélezve. Sokféle műfajban alkottam már, volt blues, keringő, pop, stb.. Nyitottnak érzem minden zenei műfajra magam, bár vannak irányzatok, amiket nehezen fogadok el. Tudom, többen mondják, ez nem blues. Pedig szerintem az, csak egy kis játék a betűkkel, pl.: „Seulb”. A bluesnak egy értelmezése lehet mindig is. Az „állandóság”. Állandóság, de lehet párosítani különböző más műfajokkal, ahogyan ez számtalanszor megtörtént már.
Egyre többször izgat a hangszerelés. Hazánkban nagyon sok hangszeres csak a hangszerében gondolkodik és nem a zenében. Nos, én nem ezek közé az arcok közé tartozom. Néha sikerül, néha nem. Persze ehhez az is kell, hogy viszonylag jártas legyél a különböző hangképekben, zenei irányzatokban. A lemezre került stílusok mindegyikét körbejártam, vagy még ifjú koromban, vagy most. Izgalmas dolgok születnek a világban, és mindig elgondolkodom, mennyire tudok lépést tartani a fejlődéssel.
A lemez a www.newattach.com címet kapta, ami egyben egy link is az interneten. Szándékosan adtam ezt a címet, hiszen a blues zene átértelmezése, ez esetben igazán jellemző, és a számok készítésénél, a közös munkában sokat e-maileztünk, töltöttünk le számokat, hangképeket az internetről.
Két nevet választottunk magunknak, mint ahogyan ez a DJ vagy remix világban elterjedt: Tom Nolimit - Dr.Trae (Bacsa Gyula). Ez szintén hozzátartozik a lemez arculatához. Mint közreműködő természetesen feltüntettük magunkat. Ezzel is kérdőjelet téve a gondolatra, hogy mi is ez?
Két hangszerelő, zeneszerző dalai zenészekkel feljátszatva. Ilyenre számtalan példa van a világban, pl.: John Cameron vagy Quincey Jones. Persze, Ők az igazán nagy hangszerelők közé tartoznak.

Fura dolog rátalálni egy zenésztársra 25 év után. Ez esetben Bacsa Gyulára akkor, amikor ezt a 25 évet együtt játsszátok le. Észrevenni, mennyi közös dolog van bennetek, gondolkodásban és zenei felfogásban. Nagyon jó érzés. Igazán büszke vagyok a barátságára. Kiegészítjük egymást.
Az élet sok jó zenészbaráttal áldott meg, Ők sokszor szétszóródnak a világban, vagy elmennek egymás mellet. Mindig is próbálom az értékes arcokat magam körül tartani és újakat keresni, ami ahhoz kell, hogy folyton megújuljak. Ez a lemez valahol egy komoly fintorgás. Meglepő, hogy a külföldi visszajelzések milyen pozitívak (tele van a levelesládám szmájlival), és fura, hogy a hazai zenészkollégák mennyire idegenkednek más stílusoktól, mennyire bezárkózottak.
Szerintem ennyi humornak és nyitottságnak bele kell férnie minden műfajba. Nem nagyképűségnek szánom, de kiemelném két neves blues előadó reakcióját a lemezről, az egyik Little Axe, a másik Son Of Dave. Velük visszajelzésük óta is levelezésben állok.
Jó olvasni, hallani pozitív visszajelzést. Én is nyitott vagyok mindenféle új megközelítésre, próbálkozásra. Látni, hallani valami mást, abból tanulni és azt alkalmazni a legtöbb.

Tom Nolimit


Segélykoncert Haitiért
2010-01-20


Kortárs könnyűzenei formációk, az EKF programokból eddig kimaradt zenekarok önkéntes, két napos, pécsi fesztiváljellegű jótékonysági és segélygyűjtő koncertje a Pécsi Püspökség, a Caritas és a Máltai Szeretetszolgálat, valamint Pécs városa támogatásával, a haiti nép tragédiájának enyhítése céljából.

A rendezvény célja:
Adományok – elsősorban pénz, élelmiszer, gyógyszer – gyűjtése a földrengés sújtotta Haiti lakosság megsegítésére. Segítségünk talán csak egy csepp lehet, de hisszük, hogy a rendkívül tragikus és súlyos helyzetbe került Haitin pár csepp is emberéleteket menthet!
Az adományok biztos célba juttatását a pécsi püspökség gondnokságával a Caritas és a Máltai Szeretetszolgálat vállalja és garantálja, nyomon követését pedig a fellépők és a média számára biztosítja.

Helyszíne:
Felkérjük Mayer Mihály pécsi megyéspüspök urat, a Pécsi Egyházmegyét, a Püspöki Hivatalt, hogy a Székesegyház előtt, a Szent István téren a szokásos koncerthelyszínt díjmentesen biztosítsa rendezvényünk számára. Továbbá felkérjük a megyéspüspök urat a koncert megnyitására és egy közös ima levezetésére.

Felkérjük továbbá:
- Dr. Páva Zsoltot, Pécs város polgármesterét, hogy beszédet mondjon és  vendégzenészként (szájharmonika) egy szám erejéig közreműködjön a segélykoncerten
- a Pécs TV-t és a pécsi írott sajtót, hogy megfelelő módon és minőségben közvetítse a koncertet
- Pécs és a régió lakosságát, hogy részvételükkel, adományaikkal segítsék a jótékonysági koncert céljának elérését
- a kortárs magyar és határon túli – blues-jazz és társműfajai, rock, világzene, stb. – zenekarokat, előadóművészeket, hogy részvételükkel színesítsék a programot
- a Pécs Holding vezetését, hogy ingyenes területfoglalási engedéllyel, Pécs város vezetését, a Baranya Megyei Kulturális Központot és/vagy a PKK-t, hogy megfelelő hang és fénytechnikával támogassa a rendezvényt, valamint a vidékről, esetleg külföldről a felhíváshoz csatlakozó zenekarok önköltségét (útiköltség) biztosítsa.

Jelentkezés:
Fekete Kálmán
Telefon: 20 928 7000
E-mail: bluesboy.fekete@gmail.com

Tervezett időpont:
2010. március 14-15.

Eddig jelentkezett zenekarok:
Stoni Blues Band, Ági & PMD Blues Band, Coda, Bodor Blues Band, Blúz tér 10, UFF, Pass Joe Ensemble, Beat’s, Játékosok Klubja

Fekete Kálmán - író, zenész, szervező, zenekarvezető


2009 legjobb albumai
2009-12-30


Így év végén a zenei szerkesztőségek sorra veszik az eltelt év lemezmegjelenéseit, s mindenki elkészíti saját toplistáját. Mi sem tettük ezt másként, íme közreadjuk az általunk legjobbnak ítélt 2009-es blues albumok rangsorát.

hoati
1. Louisiana Red & Little Victor's Juke Joint: Back To The Black Bayou (Ruf Records)
2. Candye Kane: Superhero (Delta Groove Productions)
3. Dave Riley & Bob Corritore: Lucky To Be Living (Blue Witch Records)
4. Hobo: Circus Hungaricus (EMI)
5. Johnny Rawls: Ace Of Spades (Catfood Records)
6. Eddie C. Campbell: Tear This World Up (Delmark Records)
7. Duke Robillard's Jumpin' Blues Revue: Stomp! The Blues Tonight (Stony Plain Records)
8. Joanne Shaw Taylor: White Sugar (Ruf Records)
9. Richie Arndt: Train Stories (Fuego)
10. Tinsley Ellis: Speak No Evil (Alligator Records)
11. Ripoff Raskolnikov & Pribojszki Mátyás: Room For Two (Magánkiadás)
12. Trendtelen: Boldog-szomorú blues (Tom-Tom Records)
13. Mike Zito: Pearl River (Delta Groove Productions)
14. Matt Schofield: Heads, Tails & Aces (Nugene Records)
15. The Electrophonics: Little A Lot (Retro Swing Records)

    

Turista

1. Nick Moss & The Flip Tops: Live At Chan's: Combo Platter No. 2 (Blue Bella Records)
2. Mike Zito: Pearl River (Delta Groove Prodictions)
3. Zac Harmon: From The Root (NothernBlues Music)
4. The Paid Holiday: Gettings From Holiday (Magánkiadás)
5. Louisiana Red & Little Victor's Juke Joint: Back To The Black Bayou (Ruf Records)
6. Darrell Nulisch: Just For You (Severn Records)
7. Shirley Johnson: Blues Attack (Delmark Records)
8. Duke Robillard's Jumpin' Blues Revue: Stomp! The Blues Tonight (Stony Plain Records)
9. The Insomniacs: At Least I'm Not With You (Delta Groove Productions)
10. Harrison Kennedy: One Dog Barkin' (Electro-Fi Records)
11. Big Pete Pearson: Finger In Your Eye (VizzTone Label Group)
12. Dave Riley & Bob Corritore: Lucky To Be Living (Blue Witch Records)
13. Fiona Boyes: Blues Woman (Yellow Dog Records)
14. Ripoff Raskolnikov & Pribojszki Mátyás: Room For Two (Magánkiadás)
15. Johnnie Bassett: The Gentleman Is Back (Sly Dog Records)


Életműdíjat kapott Török Ádám
2009-12-01


A múlt hét pénteken megrendezésre került XII. Blues Patika Jamboree-n Török Ádám vehette át a Blues Patika Életműdíját, mely odaítéléséről öttagú független szakmai zsűri döntött. Az ef. Zámbó István által készített szobrot Oláh Andor és Bakáts Tibor adta át.
Óriási megtiszteltetés és öröm számomra, hogy én kaptam meg idén ezt az elismerést. Már túl vagyok a hatodik ikszen, és ebben a korban természetes, ha elkezd összegezni az ember. Nyolcszázhetven alkalommal léptem fel a Bemrockparton, kilencvenhét bulit adtam az Ifiparkban, és az én ötletem alapján kezdődtek el a tabáni koncertek, ott hatvanszor léptem fel. Jó érzéssel tölt el, hogy figyelnek rám a szakmában, és hogy remekül működik a Mini, amelyet még gyermekkoromban álmodtam meg – magyarázta az énekes-fuvolista, aki januárban hatórás retro bulival kezdi az évet a Petőfi Csarnokban.

Az Alapítvány posztumusz díját a közelmúltban elhunyt Koko Taylor kapta.


Évfordulós CD a Tűzkerék xT-től
2009-11-11


Novemberben, péntek 13-án jelenik meg az esztergomi Tűzkerék xT maxi CD-je, amely több aktuális évfordulónak állít emléket. 40 éve sorsfordító, történelmi léptékű események zajlottak le a világban.
1969. július 21-én greenwich-i idő szerint 3 óra 56 perckor Neil Armstrong amerikai asztronauta a Holdra lépett.
1969. augusztus 15-én kezdődött meg a Woodstock Music and Art Fair néven a korszakalkotó jelentőségű fesztivál. A háromnapos rendezvényre a New York állambeli Bethelben került sor Max Yasgur farmján, ahol több mint 400.000 ember, többnyire jegy nélkül, élvezte a muzsikát és az egyéb kiegészítőket. A fellépők sorát lehetetlen lenne felsorolni, néhány név a színpad hősei közül: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Canned Heat, Grateful Dead.
A Tűzkerék xT legénysége – Anda Bálint (ének, gitár), Geletey György (dob), Tóth Tamás Béla (basszusgitár) – e jeles évfordulók tiszteletére feldolgozta a legendás Taurus együttes (Radics Béla szupergroupja!) egyetlen autentikus kislemezének dalait: a Zöld csillag és a Szólíts meg, vándor című nóták vadiúj hangszerelésben, szuperszonikus intenzitással szólalnak meg e reprezentatív, korlátozott példányszámban megjelenő hanghordozón.
A maxi CD egyben ízelítőt is ad a most készülő új Tűzkerék xT album hangzásvilágából, amely reménység szerint 2010 tavaszán Vedd el! címmel kerül a boltokba.
Addig is mindenkit szeretettel vár a zenekar november 13-án a lemezbemutatóra, amely Budapesten a József Attila Művelődési Központban, a Club ’68 keretében kerül megrendezésre. Az est díszvendége a népszerű zenész, Póka Egon basszusgitáros, Radics Béla egykori zenésztársa lesz.
A CD megjelenését támogatta László András és a Radics Béla R.B. Emléktársaság, ezzel a kiadvánnyal is ünnepelve, hogy 10 évvel ezelőtt, éppen novemberben alakult meg az egyesület!
További információk a zenekarról: www.tuzkerekxt.hu, valamint 20 373 7320 (Nagy Anita).


A 10 legjobb elektromos élő blues album
2009-11-02


Október elején a Gibson.com internetes oldal összeállított egy listát, ahol a 10 legjobb elektromos élő blues albumot rangsorolta.
A lista első három helyén szereplő felvétel mindegyike a hatvanas években készült, az első helyen Muddy Waters At Newport lemeze végzett.
Muddy Waters jelentősége a blues zene társadalmi igényeknek megfelelő átalakításában rejlik. Az addig csak akusztikus hangszereken megszólaló zenét elektromos gitáron kezdte el játszani, s felvételeket is így készített. A zenész élete során emblematikus figurává vált, hisz nemcsak a blues jelképe lett, hanem Ő szimbolizálta az afroamerikai kultúrának az amerikai társadalom általi elfogadását is.
Csak két fehér blues zenész albuma került fel a listára, az egyik Johnny Winterré, akit Waters fogadott fiának tekintett. Őt az érdeklődők november végén élőben is láthatják Budapesten.
Külön érdekesség, hogy az összeállításon az Alligator Records három kiadványa is szerepel.

   

1. Muddy Waters: At Newport
2. B.B. King: Live At The Regal
3. John Lee Hooker: Live At The Café Au Go-Go
4. Albert Collins: Frozen Alive!
5. Johnny Winter: Live - Johnny Winter And
6. Buddy Guy: Live – The Real Deal
7. Son Seals: Spontaneous Combustion
8. Howlin’ Wolf: Live And Cookin’ At Alice’s Revisited
9. Freddie King: Live At The Electric Ballroom
10. Lonnie Mack: Attack Of The Killer V

Turista


Megjelent Hobo szólólemeze
2009-10-19


Kifakult madárijesztő áll a vihar előtti csendben egy kiégett, tönkretett, fejét leszegő napraforgótáblában. A háttérben fakó cirkuszi sátor, az ajtaja nyitva, de azt nem lehet tudni, hogy előadás előtt vagy után vagyunk. Csak sejteni lehet a sátorcsíkok színeit: piros-fehér-zöld. Tehát: ez a Circus Hungaricus társulata. Vagyis mi vagyunk.

Hobo elkészítette pályafutása eddigi legjobb és egyik legfontosabb lemezét. A Circus Hungaricus Hobo 2009-es szólóalbuma, koncept-lemez és a szerkezetét tekintve keretes: az első dal a Circus Europa, az utolsó a Circus Hungaricus, ez megadja az irányt, honnan merre tartunk.
A lemez szövegei három fő gondolati kör köré csoportosulnak: egyrészt generációs önvizsgálat, másrészt egy mély társadalompolitikai elemzés, harmadrészt a staféta-átadás, tudás és tapasztalat-áthagyományozás problematikája és gondolati köre.
Ebben a politikai érdekek és gyűlölet mentén kettészakított, kisemmizett, elhülyített, reményvesztett országban mindenki másban keresi a felelőst, ám Hobo nem ezen az úton jár: megvizsgálja, ő mit tett és tehetett volna. Nem keres kiutat, csak tenni szeretne valami jót a maga területén: megírta ezt a lemezt, színházakban játszik, könyveket ír, szaval, zenél, teszi a dolgát. Előtte ezen az úton nem járt senki, követője sem akadt még. Nehéz lesz alkalmas és méltó utódot találni, aki viszi tovább a stafétát. Súlyos örökség, amely nem lehúz, hanem felemel, csak fel kell tudni venni.
A Circus Hungaricus hosszú idő óta az első hazai lemez, amelyen nincsen töltelékszám: mind a 15 dal egyformán erős, izgalmas, felkavaró, pimasz, brutális, szívszorító és gyönyörködtető. Élvezet hallani, hogy Hobo milyen harmóniában dolgozik együtt zeneszerző-társával, az egyik legtehetségesebb hazai gitár-virtuózzal, Madarász Gáborral. A zene és a szöveg olyan egységes egészet alkot, mint még eddig ritkán a Hobo Blues Band és a Hobo szólólemezek történetében (pedig született jópár mestermű a 31 év alatt).
A lemezen Hobo énekel, Madarász Gábor gitározik és vokálozik, Kovács Barnabás basszusgitározik, Sántha Gábor gitározik és vokálozik, Nemes Zoltán billentyűs hangszereken játszik és Hoffer Péter dobol, egy dalban pedig – pályafutása során első ízben – Hobo duettet énekel. Partnere Rúzsa Magdi, közös előadásuk a lemez egyik legfelkavaróbb produkciója.
A Circus Hungaricus az a lemez, amit mindenkinek meg kell hallgatni, aki a Kárpát-medencében él és magyar az anyanyelve, egyaránt szól fiatalnak és idősnek.
Ha a kultúrpolitikai döntéshozók végre a műfajt megillető módon kezelik majd a rock-zenét, ez a lemez kötelező tananyag lesz.
Súlyos, elgondolkodtató, sok-sok munkát és fejtörést okozó lemez ez. Fájdalmas hallgatni, de a maga kíméletlen módján kényszerít arra, hogy elgondolkodjunk: mi mit szúrtunk el és teszünk-e valamit, hogy jobbá formáljuk magunkat és a környezetünket. Képesek vagyunk-e önvizsgálatra, tudunk-e adni, merünk-e igazán szeretni? Vagy maradunk ingyenjegyért kuncsorgó szánalmas szerencsétlenek a mások cirkuszában?
Az előadás megkezdődött, a függöny felgördült, a zenekar már játszik. Kenyeret és cirkuszi játékokat – már az ókori rómaiak is ezt tartották fő követelésüknek.
Nekünk már se kenyér, se cirkusz. Csak Circus Hungaricus.

A gyönyörű lemezborító Juhász Balázs fotóművész munkája.
A Circus Hungaricus CD október 14-től az üzletekben, a lemezbemutató koncertre december 5-én a Millenárison kerül sor.


Magyar zenész a Szájharmonika Világbajnokság zsűrijében
2009-10-16


Rendkívül nagy megtiszteltetés érte Pribojszki Mátyás szájharmonikást, aki első magyarként meghívást kapott a négyévente Trossingenben (Németország) megrendezésre kerülő Szájharmonika Világbajnokság nemzetközi zsűrijébe, valamint fellépőként a rendezvény gálaműsorába.
Pribojszki Mátyás az idén október 28-tól november 1-ig tartó fesztiválon olyan világhírű szájharmonika művészek társaságában zsűrizik és koncertezik, mint Jerry Portnoy (USA), Henry Heggen (USA), Howard Levy (USA) és Steve Baker (UK).
A zenész 1997-ben már fellépett itt, akkor a legmagasabb szintű minősítést kapta meg.
Hír még a Pribojszki Mátyás Band tájáról, hogy új lemezt szeretnének készíteni, amit előre láthatóan tavasszal rögzítenének.
Terveik között szerepel egy norvég turné, de remélhetőleg jó pár hazai és nemzetközi fesztiválon is részt vesznek a jövőben. Aki az utóbbi időben látta őket fellépni – mint e sorok írója az V. Újbuda Jazz Fesztiválon – az megerősítheti, a fiúk igazán jó formában vannak.

Turista


Blues workshop Debbie Davies-szel
2009-09-24


November végén Debbie Davies irányításával workshopon vehetnek részt mindazok, akik a gitár-, ének- vagy a zenekari tudásukat szeretnék bővíteni. A próbák az ausztriai Neumark Raab nevű kis faluban lesznek, a zárókoncertre Rudersdorfban (Szentgotthárdtól 20 km-re) kerül sor.

Időpont: 2009. november 22-27.
Részvételi díj: 300 euro - magyar résztvevőknek 33 % kedvezmény
Szállás: 120 euro – reggelivel
Regisztráció: Udo Preis, playup@netparknet.at, +43 (0) 699 1080 9593

Az 1952-ben Los Angelesben született Debbie Davies zenész családban nőtt fel. 12 évesen döntött a gitár mellett (ekkor még dobgitáron játszott), később Eric Clapton és a John Mayall’s Bluesbreakers elektromos hangzása babonázta meg. Kezdetben női zenekarokban zenélt, majd Albert Collins Ice Breakers-ében gitározott és énekelt 1991-ig.
1993-ban jelent meg az első önálló lemeze. A ’90-es évek végén két olyan lemezen is közreműködött, amit hárman jegyeztek (Debbie Davies & Anson Funderburgh & Otis Grand: Grand Union; Tab Benoit & Debbie Davies & Kenny Neal: Homesick For The Road).
Tizenkettedik lemeze Holdin' Court címmel a következő hónapban jelenik meg a VizzTone Label Groupnál.
Pályafutása során nyolc alkalommal kapott jelölést a Blues Music Awardson, 1997-ben pedig őt választották a legjobbnak a Best Contemporary Female Blues Artist kategóriában.

Turista


Blues Café a Bem rakparton
2009-09-07


A blues- és rockrajongók bizonyára emlékeznek még a Blues Caféra, arra a Török Ádám műsorvezetésével zajló tévés talkshow-ra, amelyben e két műfaj kedvelőit igyekeztek hírekkel, zenékkel, kulisszatitkokkal ellátni. A műsor 10 évig volt látható a Budapest Televízióban. Ennek élő változatát láthatják ugyanott és ugyanakkor, mint amikor 1969 és 1983 között a Mini-klub volt a Bem rakparton (Budavári Művelődési Ház - Budapest, Bem rakpart 6.) azaz havonta egyszer vasárnap délutánonként - ekkor minden rockkedvelő korosztály ráér, és nincs veszélyben a másnapi koránkelés sem. A Blues Caféban Török Ádám új szerepben is bemutatkozik: nemcsak beszélget, zenél, hanem mint házigazda kávét főz, s egy-egy csésze feketével megkínálja a vendégeket, beleértve a közönséget is.

A Blues Café állandó közreműködői, Török Péter és Horváth Misi, míg őszi vendégei:
szeptember 20. - Mohai Tamás
október 11. - Németh Károly
november 8. - Muck Ferenc
december 13. - Tátrai Tibor


Gary Moore Budapesten
2009-08-19


A napokban vált publikussá és hivatalossá az információ, mely szerint november 13-án ismét hazánkba látogat Gary Moore. Tavalyi budapesti látogatásával ellentétben, ezúttal koncertet is ad fővárosunkban, melynek a Syma Sport- és Rendezvényközpont ad otthont. A tavaly ősz óta tartó Bad For You Baby turné valószínűleg befejező koncertjére kerül sor hazánkban, hiszen a szintén őszre meghirdetett, idén már második(!) angol turné londoni állomása után nem szerepel egyelőre más dátum Gary koncert-naptárában.

Az előzenekar - jelen állás szerint - a szintén ír származású Jamie Winchester, illetve a Géniusz együttes lesz.

További jó hír, hogy a rajongók idén sem maradtak hallgatnivaló nélkül, hisz 2009. június 15-én Live At Montreux címmel 5 CD-s kiadványt jelentetett meg az Eagle Records. A két éve napvilágot látott nagyszerű dupla DVD kibővített változata jelent meg 5 CD-n, mindegyik külön papírtokban, egy szép gyűjtődobozba csomagolva. Az 1990 és 2001 között a Montreux Jazz Fesztiválon adott koncertek mindegyike hosszabb változatban került kiadásra, mint anno a DVD-k esetében!


Hírek a Makári Blues Kocsmáról
2009-07-18


Mint már hírt adtunk róla, ez év telén Pécsett elindult a Makári Blues Kocsma. A klubnak jelenleg három állandó zenekara van: a PMD Blues Band, a pécsi underground és rhythm & blues veterán, a 40 éve töretlenül muzsikáló Tátrai "Stoni" Antal csapata, a Stoni Blues Band, valamint az UFF (Unplugged For Fun) zenekar.
Dr. Páva Zsolt Pécs új polgármesterének májusi PMD-vel adott jam session-ja adta az ötletet Oszkó Péter pénzügyminiszter és zenekarának, a Blue sPot szeptemberi meghívásához. Mindemellett a szervező Fekete Kálmán nem titkolt célja, hogy amerikai mintára rendszeresen és szigorúan politikamentesen megzenéltesse a politikusokat, képviselőket, hátha a blues jót tesz a lelküknek, és e mostohán kezelt műfaj több figyelmet kap.
A szeptemberi koncertek közül kiemelkedik még a fennállásának 20 éves évfordulóját ünneplő PMD Blues Band-nek a berlini Eb Davis-szel (ének, szájharmonika) és feleségével, Nina T. Davis-szel (piano) tartandó fellépése.

Július havi programok:
Július 23.
A Rali Klub vendége:
Jelen István (a Mecsek Rali főrendezője) és Ifj. Ranga László

Július 24.
Blues Klub:
Ági & PMD Blues Band

Július 31.
Bodor Blues Band (Baja)

A Makári Blues Kocsmával kapcsolatos további információk a klub honlapján tekinthetők meg.

hoati