Tengs Lengs
Kívül mindenen
könyvbemutató és koncert

2017.12.16.

BlueStone
& The Horn Section
2017.12.14.


oLivérSky 50
Lábszky Olivér
születésnapi koncertje
2017.12.16.


Chuck Berry emlékest
közreműködik:
Fekete Jenő
& Chuck Berry Rock'n'Rollers
vendég:
Závodi János
2017.12.17.


Mojo Workings
& Voodoo Papa
2017.12.21.


Ian Siegal Band

2017.12.31.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Hírek

Good Morning Mr. Blues
2010-11-29


Szabó Tamás nevét meghallva, először talán a sokoldalúsága ugrik be, másodjára viszont az, hogy mennyire igényesen csinálja mindazt, amihez hozzányúl. A többféle műfajban is otthonosan mozgó zenész új lemezén az 1930-40-es évek blues-ához nyúl vissza. Ő mesél most az új anyagáról.

A tavalyi www.newattach.com című album után az idén, nagyon más stílusú lemezt sikerült összehoznom. Lassan már tíz éve koncertezem kisebb-nagyobb szünetekkel Long Tall Sonny zenész kollegámmal. Számomra, a vele való játék mindig nagy kihívást jelent, hiszen köztudott, hogy mennyire szereti a stílushű zenéket, és a koncertjein mindig van valami más, meglepő performance, amire az ember felkapja a fejét. Saját zenekara a Sonny And His Wild Cows méltán sorolható, a hazai blueszenekarok élvonalához.

A sokéves játék eredményeként úgy gondoltuk, készítsünk egy közös lemezt, úgy, ahogy annak idején készítették a korai hangzóanyagokat. A nyár elején feljátszottunk néhány duós felvételt. A stúdiózás folyamán arra gondoltam, hogy egészüljünk ki egy zongoristával, hiszen kézenfekvő volt, számtalan századelős felvétel készült a klasszikusnak számító, harmonika, gitár, zongora felállásban. Felkértük Kertész Bencét (Crazy Benny), hogy ha van kedve, szálljon be egy-két számba. A következő pár szám már ebben a felállásban készült. Játéka nagyon hasonlít a blues felvételekről jól ismert Lafayette Leake-hez, vagy Lonnie Johnson és Blind John Davis játékstílusához. Végül, de nem utolsó sorban egy női énekhangra gondoltam, amit az élet elém tálalt. Megismerkedtem Rhythm Sophie-val. A kisasszony fiatal kora ellenére, ígéretes tehetségnek számít a szakmában. Hazánkban kevés a bluest stílusosan éneklő énekesnő. Ha kitart a pályán, akkor egy igazi gyöngyszem válhat belőle.

Részemről talán a játékstílusom kialakítása jelentett igazi feladatot, hiszen ennyire autentikusan még nem játszottam hangzóanyagon. Az eddigi lemezeimen teljesen más hangképeket és hangskálákat használtam. A felvételek elkészülte óta az jár az eszembe, hogy néha annyira „koszos” és „buta”, hogy a tanítványok és kollegák nehogy azt mondják: „Na, és Ő tanít!”

Érdekes észrevétel, hogy az 1990-es évek óta akkorát lendült a harmonikázás sokszínűsége, annyi érdekes szájharmonikás jelent meg (mind hazánkban, mind külföldön), hogy szinte nap mint nap találkozom olyan technikai megoldásokkal, zenékkel, hangképekkel, amik lenyűgöznek. Ennek ellenére, a múltban való kalandozás legalább annyi titkot rejt, mint a mai látványos hangszerkezelés. Hozzáfűzném, nem volt egyszerű megállni, hogy ne játsszak olyan hangfekvésekbe, és ne használjak olyan technikai elemeket, amiket akkoriban nem ismertek, és amiket más produkcióknál belejátszanék egy számba. Ezen a lemezen, a játékomat, leginkább Hammie Nixon, Sonny Boy Williamson I. vagy Jazz Gillum játékához hasonlítanám.
Ismét dolgozhattam olyan zenészekkel, akik ismerik a blues műfajt, és nem feltétlen a Mojo Working, a Caldonia, a Talk To Your Daughter vagy a Hoochie Coochie Man bűvöletében élnek, 5 számra alapozzák a karrierjüket, miközben azt sem tudják, hogy a korai elődök mit is tettek le az asztalra. Inkább kényelmességből a közkedvelt, régen bevált számokat puffogtatják. Sokszor nem is ismerik az eredeti verziókat, hanem valamely hazai előadó vagy zenekar sikeres feldolgozásának egy az egyben lemásolt interpretációjaként tűzik műsorukra.

A számok hangzását próbáltuk az 1930-40-es évek hangképének megfelelően alakítani. Sajnos azonban, nem sikerült hiánytalanul. Ezt főleg az akkori technikának a hiánya okozza. Ma már teljesen más erősítőkkel, mikrofonparkkal dolgoznak a zenészek és technikusok. A számokat egy külön koncepcióval kötöttük össze, vagyis a számok között beszédek (Studio Chat) és hangulatok vannak. Ez nem különösebben új ötlet, hiszen a mára többnyire megszűnt blues lemez kiadók nem egyszer népszerűsítették így sztárjaikat (Chess Records, Decca Records, Bluebird Records). Hazánkban, viszont ritkának számítanak az ilyen jellegű lemezek.

A lemezborító arculatában szintén követtük a korai stílust, bár akkoriban nem volt jellemző a míves tálalás. Többnyire egyszerű, mai szemmel talán igénytelennek tűnők voltak a lemezborítók. Sokáig papírzacskóban árulták a 78-as fordulatú bakeliteket. Remélem, hogy az arculatot sikerült eltalálni, de egy kicsit itt is aktualizálni kellett, a mai kornak megfelelően.

Nagy szerencsémre sikerült megint olyan háttérembereket találni, akikkel nagyon jó volt a közös munka. Itt megemlíteném a Star Track stúdiót vezető Glaser Pétert. Rengeteg energiát fektetett ebbe az anyagba. Képzeljük el, hogy már egy bizonyos fokú „meghasonulást” jelentett neki az, hogy olyan hangképet kell produkálnia, ami ma már nem létezik. Vette a fáradtságot, hogy beszerezzen a felvételek időtartamára egy-két olyan analóg technikát, ami nincs neki a stúdióban. A másik, hogy olyan „koszos” játékot hallott tőlünk, amivel nem, vagy csak nagyon régen találkozott. A mai hangképekre inkább a telt, tiszta hangzás és a steril, kidolgozott játék a jellemző. Itt említeném meg, a CD érdekessége, hogy MONO változatban is kapható lesz.

Sok lemezzel a hátam mögött azt érzem, hogy vannak műfajok, illetve a műfajokon belül irányzatok, amiknek nem kell fejlődniük. Az autentika attól élő, hogy marad ott ahol megszületett, azzal a hangképpel, azokkal a stíluselemekkel amik akkor voltak. Korban egyre messzebb kerülünk, de ez nem baj, csak legyünk tisztában azzal, honnan is erednek ezek a zenék.  Legyenek zenészek akik ápolják a hagyományokat, hogy a fiatalabb generáció is érezze az ízét, a kora múltszázad hangulatának.

Talán nagyképűen hangzik, de sikerült egy olyan lemezt készítenünk, amit a blues zenét szerető tábor remélhetőleg szeretni fog, anélkül, hogy versenyeztetné ki mennyit ér a szakmában.

Közreműködnek:
Long Tall Sonny – gitár, ének
Rhythm Sophie - ének
Crazy Benny - zongora
Tom ”Harmonica” Smith - szájharmonika

Good Morning Mr. Blues
MMM Records, 2010


Útjára indul a Bluesberry-club
2010-11-22


1996-ban Veszprém környéki zenészekből alakult a The BLUESBERRY Band névre keresztelt együttes. Az első próbák után világossá vált, hogy a blues világán belül a soulos, funky-s hangzásvilággal tarkított rhythm & blues az a stílus, ami leginkább közel áll a tagok zenei világához.
A zenekar szakmai színvonalát fémjelzi, hogy több neves hazai sztárzenésszel sikerült már nagysikerű közös koncertet adnia (pl. Tátrai Tibor, Ferenczi György), akik elismerően nyilatkoztak a csapat munkásságáról. Az előadói kvalitás további remek bizonyítéka, hogy a The BLUESBERRY Bandet a 2010-es Veszprémi Ünnepi Játékok keretein belül fellépő világhírű Earth, Wind & Fire is elfogadta előzenekarának, és nem szégyelltek gratulálni a koncert után a banda tagjainak az ott látott produkcióhoz!
A rengeteg munkának és a töretlen lelkesedésnek köszönhetően már jó ideje a Balaton-felvidék legjobb rhythm & blues zenekaraként számon tartott együttes Veszprémben 2010 decemberétől útjára indítja a Bluesberry-clubot. Havi rendszerességgel lesznek koncertek, minden alkalommal meghívott vendégekkel.

A tervezett program:
2010. december 03. - Expresszó Tranzit, vendég: Ferenczi György
2010. december 29. - Expresszó Tranzit, vendég: Muck Ferenc
2011. február 04. - Expresszó Tranzit, vendég: Pribojszki Mátyás
2011. március 04. - Expresszó Tranzit, vendég: Mohai Tamás
2011. április 02. - Expresszó, vendég: Tátrai Tibor

hoati


Rendhagyó kiadvánnyal jelentkezett Ferenczi György és a Rackajam
2010-11-16


A Ferenczi György és a Rackajam együttes életében mindenképpen meghatározó, exkluzív kiadvány látott napvilágot a Cartaphilus Kiadó gondozásában, A rackák világa címmel.  Versek, dalszövegek, az együttes tagjai által választott idézetek és Lajtos István pazar fotói adják a Rackajam zenekart bemutató album jellegű könyv gerincét, a fedőlap belső oldalában pedig megtalálható a 14 új dalt tartalmazó hanghordozó.
"Rockzenészekről, zenekarokról már nagyon sok könyvet csináltak - mi valami mással akartunk előrukkolni. Nagyon vigyáztunk arra, hogy ne valamiféle öntömjénező kiadvány legyen, hanem inkább arról a szellemiségről szóljon, ami bennünket jellemez. A rackák világa némi áthallással vonatkozik ránk, magyarokra éppúgy, mint a zenekarra, amelynek a neve Rackajam. Azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen is ez a zenekar, színpadon és színpadon kívül, de ügyeltünk arra, hogy egyetlen szót se szóljunk saját magunkról. A könyvben éppen ezért nem kapott helyet sem a zenekar története, sem a tagok életrajza.
Van viszont benne sok kép, mert Lajtos István fotós barátunk majdnem két éven keresztül eljött velünk mindenhova, s irdatlan mennyiségű felvételt készített. A közösen kiválasztott fotókhoz a magyar-, illetve a világirodalom jeleseitől válogattunk rövid idézeteket. Az összhatás alapján szerintem pontosan meg lehet tudni, hogy milyen emberek is vagyunk.
A könyvhöz készült egy új lemez is, ami - úgy érzem - a zenekar történetének eddigi legjobb lemeze." - olvashatjuk Ferenczi György kötethez készült ajánlószövegét.


Átadásra kerültek a Blues Blast Music Awards díjai
2010-11-01


2010. október 29-én a chicagói Buddy Guys’ Legends-ben kiosztották az idei Blues Blast Music Awards díjait. A jelöltek listáját a Blues Blast Magazine munkatársai, zenei szakírók, menedzserek és zenészek állították össze, szavazásra jogosultak pedig az online blues magazin ingyenes hírlevelére feliratkozók voltak.

A díjazottak:

Best Contemporary Blues Recording
Nick Moss - Privileged

Best Traditional Blues Recording
Mississippi Heat - Let's Live It Up

Best Blues Song
The Kilborn Alley Blues Band - Better Off Now

Best Blues Band
Tommy Castro Band

Best Male Blues Artist
Magic Slim

Best Female Blues Artist
Shemekia Copeland

Best New Artist Debut Recording
Jackie Scott & The Housewreckers - How Much Woman Can You Stand?

Sean Costello Rising Star Award
The Cash Box Kings

2010 Lifetime Achievement Award
Otis Rush

hoati


Hobo Pilinszkyt ad elő - újabb kötettel bővül a Hangzó Helikon-sorozat
2010-10-26


A zene és az irodalom mindig összekapcsolódott a magyar történelem során, a ritmus, a rímek zenei játéka pedig hozzátartozik a költészet lényegéhez. E két művészeti ág találkozásából született meg a Hangzó Helikon CD-sorozat, amelynek legújabb kiadványán Hobo (Földes László) kelti életre Pilinszky János rigmusait.

A Helikon Kiadó és Gryllus Dániel 2004-ben indított sorozata – a Hangzó Helikon – ismert zenészek előadásában vonultatja fel a magyar költészet nagyjait: Ady Endre, Arany János, Csokonai Vitéz Mihály, Dsida Jenő, Faludy György, József Attila, Kányádi Sándor, Kosztolányi Dezső, Lázár Ervin, Nagy László, Petőfi Sándor, Weöres Sándor művei szólalnak meg a verseskötetekhez mellékelt CD-ken. Akik pedig tolmácsolják számunkra az irodalom remekeit, olyan neves előadók, mint Palya Bea, Lovasi András, Ferenczi György, Cseh Tamás, a Kaláka, a Misztrál és a Sebő együttes, Sebestyén Márta, Kátai Zoltán és a Villő Énekegyüttes.
A most 21 kötetes sorozat az elmúlt években számos díjat kapott, a lemezek közül több platina- és dupla platinalemez lett.
1984-ben, a Hobo Blues Band Vadászat című lemezén hangzott el először Pilinszky János Négysorosa. A vers rendkívüli visszhangot keltett mind a közönség, mind pedig a szakma soraiban. Hobo így nyilatkozik Pilinszky verséről: „A mű az abban a helyzetben érzett és felvállalt kilátástalan szomorúságot, a pontosan felismert reménytelenséget és vigaszként a kötelező őszinteséget jelentette számomra. Versei azóta kísérnek csavargásaimban, és nemegyszer visszahoztak egy-két sötét mellékútról.”
Hobo 2009-ben, a Circus Hungaricus album elkészülte után ismét Pilinszky felé fordult, ám ezúttal szeretetet, hitet és reményt keresve a versszakok között.
2010. november 4-én 17 órai kezdettel a Hangzó Helikon-sorozat bemutatóján Hobo Pilinszky János műveihez való különleges kapcsolatáról, érzéseiről és gondolatairól beszél a PortH Városi Csárdában (Budapest, Dohány u. 7.).
A zenei anyag az alapja a 2010. november 7-i Hobo-premiernek a Budapesti Kamaraszínházban, a bemutatót Vidnyánszky Attila rendezi, címe: Látja Isten, hogy állok a napon.


Megjelent a Blúz tér 10 első albuma
2010-10-05


A budapesti Blúz tér 10 zenekar a napokban adta ki első albumát Jókedv blues címmel. A szerzői kiadásban megjelent CD-n 13 saját, magyar nyelvű szerzemény szerepel. Összességében a dalok, mint ahogyan azt az album címe is előrevetíti, az élet pozitív dolgairól mesélnek. Mindez blues-ban, swing-ben, némi jazz-ben, funky-ban, rockabilly-ben, és rock and roll-ban előadva.
A 2007 elején alapított együttes a zenekar töretlen fejlődése érdekében több tagcserén átesve nyerte el jelenlegi formáját:
Borbély Tamás – gitár, vokál
Hrecska Bálint – basszusgitár
Kertész Bence – billentyű
Kiss Dala Péter – szájharmonika, vokál
Németh Tamás – dob
Szabó József – ének

Az elmúlt három év alatt többek között olyan klubokban, illetve fesztiválokon léptek fel, mint a Gödör Klub (Budapest), Sziget Fesztivál (Budapest), Nemzetközi Gastroblues Fesztivál (Paks), Blues- és Jazz Fesztivál (Barcs), Felvidéki Blues Project Fesztivál (Komárno, Szlovákia), Szegedi Ifjúsági Napok, Művészetek Völgye (Kapolcs), Hetedhét Fesztivál (Kemence).
Az album közel egy órás hanganyagában olyan, az eddigi fellépőhelyeken közönségkedvenccé vált dalok is hallhatók, mint a Jókedv blues, a Sárga busz, az esem itsE, a Végtelen út, vagy éppen a Jó bőr. A koncertlátogatók elismerésében a zene és szöveg életigenlő, vidám hangvételén túl a dalok táncolhatósága is szerepet játszik.
A CD megvásárolható az együttes koncertjein, illetve a www.bluzter10.hu weblapon leadott megrendeléssel.


Lemezzel jelentkezett a soproni Blues Floor
2010-09-12


Tucatnyi év kellett ahhoz, hogy a Blues Floor elkészítse első albumát. A blues-rockot játszó együttes 1998-ban alakult Sopronban, igazi garázsbandaként – a zene szeretete miatt hozták létre jó barátok. Saját szórakoztatásukra muzsikáltak, egy éven át még csak fel sem léptek.
Ám ezután rászánták magukat a koncertezésre, s egyre több embert hódítottak meg eleinte feldolgozásokból, később már saját dalokból is álló műsorukkal. Sopronban több ízben is telt ház előtt játszottak a Liszt Ferenc Konferencia Központban, budapesti, vidéki, sőt osztrák klubok rendszeres fellépői.
Nem telt tehát eseménytelenül a tizenkét év, most azonban itt van a Blues Floor régóta várt első albuma, a Még egyszer újra. Tíz magyar nyelvű, saját dalt rögzített a Soundmaster stúdióban az egymást igazán érző ritmusszekció, azaz Rajkai József (basszusgitár) és Szolcsányi Szabolcs (dob), valamint a két kiváló szólista, Sásdi Tamás (gitár) és Horváth Gabi (ének). Méghozzá a bevett szokásoktól eltérően együtt játszva, hogy igazán élő muzsikát adhassanak a hallgatóknak. „Talán kellett is ez a tizenkét év ahhoz, hogy igazán jó legyen a lemezünk” – mondják a zenészek. „S most végre be tudunk lépni az ajtón, amelynek eddig csak a küszöbén toporogtunk. Amatőr zenekar vagyunk, ez tény – de nagyon reméljük, hogy a szó csak arra vonatkozik, hogy nem a zenéből élünk: a produkciónkra viszont nem.”


Koncertlemez a Pribojszki Mátyás Bandtől
2010-07-28


Július végén jelenik meg a Pribojszki Mátyás Band legújabb lemeze Boogie On The Ship címmel.
Az albumot tavaly decemberben rögzítették Budapest egyik legexkluzívabb, nemzetközi fellépők által is közkedvelt klubjában. A hanganyag az élő koncert felvétele, az utómunkálatok során semmi technikai változtatás nem történt, így a lemez teljes mértékben visszaadja a teltházas koncert hangulatát.
A közel 50 perces lemez 9 számot tartalmaz, melyek többségét a régi szerzemények adják, de hallhatóak új, még soha nem játszott dalok, tradicionális blues nóták új „köntösben”, valamint igazi boogie woogie és rock ’n’ roll dallamok is.
A lemez címadó dala a Boogie On The Ship, a zenekar egyik új, saját szerzeménye. A cím is jól mutatja, hogy a hallgató egy vidám, felszabadult élő koncertbe csöppen bele, ahol klasszikusnak nem nevezhető blues zenével találkozik majd, melyet rengeteg improvizációval is teli tűzdelt a csapat.
A zenekar tagjai kiváló blues muzsikusok, akik a világ számos országában is letették névjegyüket, és akiket a saját hangszerükön az itthoni legjobbak között tartanak számon: Pribojszki Mátyás - szájharmonika, ének, Kepes Róbert - basszusgitár, Kovács Erik - zongora, Molnár Dániel - dob, valamint Szász Ferenc - gitár.
Az új Pribojszki Mátyás Band lemez méltán ajánlható minden élőzene rajongónak, korosztálytól függetlenül.
A lemezbemutató koncertre 2010. augusztus 26-án a budapesti Gödör Klubban kerül sor.


Szavazz a Blues Blast Music Awards jelöltjeire!
2010-07-06


Május elején a Blues Blast Magazine munkatársai, zenei szakírók, menedzserek és zenészek összeállították a Blues Blast Music Awards idei jelöltjeinek listáját. A szavazás 2010. július 8-án indul és augusztus 31-éig tart, a díjátadóra 2010. október 27-én a chicagói Buddy Guys’ Legends-ben kerül sor.
Szavazni jogosultak mindazok, akik feliratkoztak a világ leggyorsabban növekvő internetes blues magazinjának ingyenes hírlevelére.

A jelöltek listája:

Best Contemporary Blues CD
Joe Louis Walker - Between A Rock And The Blues
Mike Zito - Pearl River
Nick Moss - Privileged
Sean Costello - Sean's Blues
The Holmes Brothers - Feed My Soul
Tommy Castro - Hard Believer

Best Traditional Blues CD
Dave Riley & Bob Corritore - Lucky To Be Living
David Maxwell & Louisiana Red - You Got To Move
Eddie C. Campbell - Tear This World Up
Fiona Boyes - Blues Woman
The Kilborn Alley Blues Band - Better Off Now
Mississippi Heat - Let's Live It Up

Best Blues Song
Jackie Scott & The Housewreckers - How Much Woman Can You Stand?
Joe Louis Walker - I'm Tide
Mike Zito & Cyril Neville - Pearl River
Pete Anderson - Still In Love
Quintus McCormick - Hey Jodie
The Kilborn Alley Blues Band - Better Off Now

Best New Artist Debut Release
Alabama Mike - Day To Day
Jackie Scott & The Housewreckers - How Much Woman Can You Stand?
Marquise Knox - Man Child
Quintus McCormick - Hey Jodie
Shaun Murphy - Livin The Blues

Best Male Blues Artist
Bobby Rush
Joe Bonamassa
John Németh
Magic Slim
Nick Moss
Tommy Castro

Best Female Blues Artist
Candye Kane
Fiona Boyes
Janiva Magness
Ruthie Foster
Shemekia Copeland
Zora Young

Best Blues Band
Magic Slim & The Teardrops
Nick Moss & The Flip Tops
Rick Estrin & The Night Cats
The Holmes Brothers
The Mannish Boys
Tommy Castro Band

Sean Costello Rising Star Award
Cash Box Kings
Damon Fowler
The Insomniacs
Jackie Scott & The Housewreckers
Joanne Shaw Taylor
Marquise Knox

hoati


Ismét megjelent a Tábortűz mellett
2010-06-22


Húszévnyi várakozás után végre teljes terjedelmében megjelent a Hobo Blues Band pályafutásának egyik legfontosabb és legjobb alkotása, a legendás Tábortűz mellett című dupla album.
1990-ben mindenki a rendszerváltás eufóriájában lebegett: hihetetlen és addig elképzelhetetlen változásokon ment keresztül az ország, a HBB-t pedig elsőként engedték turnézni Romániában, de amerikai útja is feltöltötte élményekkel és szövegötletekkel Hobót. Ebből a hármas élménytömegből születtek a zenekar és a magyar rockkultúra egyik legfontosabb lemezének szövegei.
Az ország csúcs-zenészei (Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Póka Egon, Solti János) olyan zenei köntösbe varázsolták Hobo remekbeszabott verseit, ami szinte példa nélküli az egész HBB-életműben. Ezt a lemezt mindenkinek hallania kell, hiszen az üzenete ma épp úgy aktuális, mint megjelenésekor.
A Tábortűz mellett jelentőségében a Vadászat mellé sorolandó, azonban az 1990-es megjelenést követően csak egy terjedelmében csorbított formában látott napvilágot CD-n.


Gundel Művészeti Díjat kapott a Jambalaya
2010-06-06


Könnyűzene kategóriában a Jambalaya kapta az idei Gundel Művészeti Díjat. A 2010. május 31-én átvett, a „magyar Oscar”-ként emlegetett díjat igen nagy megtiszteltetésnek tartja a zenekar (2009-ben Ferenczi György és a Rackajam, 2008-ban a Ludditák, 2007-ben a Quimby vehette át ezt az elismerést). A csapat szerint nagyon sokat számít a művészek életében, ha időközönként megköszönik és elismerik munkájukat.
A Jambalayát a virtuóz zongorajátékával ismertté vált énekes, zongorista frontember és zeneszerző, Nemes Zoltán alakította. A zenekar 2005-ös születése óta túl van három európai turnén és három lemezmegjelenésen (I Just Wanted To Say, Wonder What Can Happen, Végállomás, vagy utazás). Mindezeken túl a Gronau-i Jazz Fesztivál hivatalos dalául választották az egyik Jambalaya számot, valamint videoklipet készítettek a Végállomás, vagy utazás és a Mindenhol című dalokhoz (idén ősszel a Benzinkút című szerzeményükhöz készítik harmadik klipjüket).
A jövőre nézve a fiúk a színházas, show-val egybekötött nagykoncertek világa felé kacsingatnak.


Hobo: Látnokok, költők, csavargók
2010-05-16


A 2009-ben MAHASZ Fonogram-életműdíjjal és 2010-ben az ARTISJUS által az „Év szövegírója” címmel kitüntetett Földes László, vagy ahogy mindenki ismeri, Hobo, nem mindennapi gyűjteményes kiadvánnyal lepte meg a kultúrára és a különlegességekre fogékony rajongóit: egy gyönyörű, 40 oldalas kötetben négy DVD-n hét legendás előadását tette közkinccsé.
Az első korongon a Vadászat 2009-ben a debreceni Csokonai Színházban bemutatott előadásának felvétele látható Vidnyánszky Attila rendezésében.
A második lemezen két amerikai mestere előtt tiszteleg: Allen Ginsberg: Üvöltés (1988) és az Amerikai ima – szeánsz Jim Morrison verseiből és dalaiból (1992) című műsorainak eredeti, máshol már nem látható felvételei szerepelnek.
A harmadik lemezen két József Attila-műsora kapott helyet. A Légy ostoba! című darab, amelyet a Katona József Színházban mutatott be 1991-ben Márta Istvánnal, valamint a Tudod, hogy nincs bocsánat című előadás, amelyet az Új Színház Kamaraszínpadán rögzítettek 2006 júniusában.
A negyedik korongon a Csavargók tízparancsolata című önéletrajzi monodrámájának felvétele szerepel, amelyet 2008-ban a debreceni Csokonai Színházban mutatott be, valamint Az akasztottak balladája című műsora Francois Villon verseiből egy 2006-os felvételről, amely az Új Színház Kamaraszínpadán készült.
A régi felvételek technikailag felújított sztereó és 5.1-es hangsávval hallhatók. A rengeteg fotóval illusztrál kötet a hét műsorral kihagyhatatlan darab minden igényes gyűjtő számára.


Szabó Tamás és barátai az MR2 Akusztik műsorában
2010-05-12


Szabó Tamást közel negyedévszázados pályája alatt rengeteg nagyon jó zenésszel hozta össze a sors, akikkel a mai napig szívesen játszik. Most lehetőség adódott, hogy az MR2 Akusztik című műsorában egy órán át a zenéjük szóljon. „Egy érdekes sessiont sikerült megszerveznem kilenc zenésztársam bevonásával. Ők mindannyian kiváló zenészek. Mindegyiküket nagyon tisztelem, és valahányszor a muzsikálásra kerül sor, mindig kihívás velük játszani. Próbáltam úgy összeválogatni a zenekart, hogy a blues műfaj több oldalát meg tudjuk mutatni, az amerikai akusztikus vidéki bluestól a magyar blúzos számokig kerüljenek dalok a palettára.”
Ha érdekel, hogy mi is hangzott el április 20-án, akkor meg tudjátok azt hallgatni május 18-án (23 órakor), illetve 22-én (ismétlés).

A megszólaló zenekar tagjai:
Szabó Tamás - ének, harmonika, washboard
Nemes Zoltán - ének, zongora, akkordion
Frenk - ének
Long Tall Sonny - ének, gitár
Császári Gergely - ének, gitár
Fekete Jenő - ének, gitár
Rhythm Sophie - ének
Dániel Balázs - zongora
Szabó Gergely - nagybőgő
Mezőfi István – dob


Nem vagyunk benne az EKF-ben!
2010-05-10


Kedves Zenésztársak!

Mivel az utóbbi időben egyre több jelentkezést kapok Tőletek pécsi fellépés reményében, itt az ideje, hogy megtudjátok az igazságot.
Pécs valóban elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, de részünkről, kortárs pécsi művészek oldaláról a mai napig senkit nem kerestek meg, egyikünkkel sem vették fel sem hivatalosan, sem egyéb módon a kapcsolatot. Mi már több alkalommal - levelekkel, beadványokkal, kérvényekkel - megkerestük az EKF menedzsmentet, ám azon kívül, hogy kétszer fogadtak minket, és elmondták a nagy semmit, más nem történt.
Jómagam már 2005-ben benyújtottam az "I. Regionális Könnyűzenei Projekt" című, hosszú távú könnyűzenei klubprogramot tartalmazó elképzelésem, el is juttattam tucatnyi potentátnak (városi és megyei kulturális vezetés, valamennyi polgármesterünknek, kulturális és területfejlesztési szakembernek, a kulturális tárcának, de még Bajnai Gordonnak és Dr. Szili Katalinnak is, valamennyi helyi média leadta, foglalkozott vele), ám a mai napig érdemi választ, támogatást nem kaptam.
A 20 éve a nevemmel fémjelzett "Pécsi Blueskocsma-mozgalom" mind a mai napig mostohagyermek, partizánkodva próbálunk fennmaradni, néha kapunk pénzmorzsákat.
Dr. Páva Zsolt, új polgármesterünk saját keretéből olykor alkalmi támogatással segít minket, de az EKF-nél továbbra sem tárgyalnak, nem számolnak velünk.
Számomra úgy tűnik, az EKF-et kizárólag Budapestről irányítják, úgy gazdaságilag, mint rendezvényszervezésileg, Pécs csak helyszín, semmi több. Ezért, sajnos, semmiféle beleszólásom, rendezői ráhatásom nincs az EKF könnyűzenei, azon belül is a blues tartalmú rendezvényekre, részemről tehát semmi jót nem ígérhetek Nektek.
Azaz, annyit talán: idén nyár közepére állítólag megnyit az új orfűi élményfürdő, ahol szervezőtársammal elnyertük a nyári rendezvényszervezés könnyűzenei részét. Amennyiben kapok Tőletek rövid zenekari bemutatkozót, árajánlatot, könnyebben tervezhetünk Papp Sándor producer barátommal.

Bluesos üdvözlettel,
Fekete Kálmán - zenész, zenekarvezető, szervező, író
Telefon: 20 928 7000
bluesboy.fekete@gmail.com


KYRU – új énekes a Living Blues Project élén!
2010-05-09


A 2008 elején alapított budapesti blues-rock zenekar célja, hogy tisztelegjen a műfaj legkiválóbb, változatos stílusjegyeket felvonultató képviselői előtt. Kedvenc és kedvelt muzsikusaiktól válogatták össze folyamatosan bővülő repertoárjukat, amely Robert Johnsontól Jimi Hendrix-en át egészen Robben Fordig terjed.
Idén májusban – Ónodi Péter távozása után – csatlakozott a csapathoz a hazai blues-rock életben szakmailag igen elismert és nagy népszerűségnek örvendő Radovics László „KYRU” (Tea, Kyru Gotta Humble, Hara Kyru, P. Box).

Kőmíves András a Living Blues Project vezetője és egyben menedzsere nagyon örül annak, hogy egy ilyen profi, nagy szakmai múlttal rendelkező muzsikust sikerült „szerződtetniük” a csapathoz. A közeljövőben szeretnének stúdióba vonulni – pontosabban egy színházterembe, Eric Clapton: From The Cradle lemezfelvétele után szabadon –, ahol terveik szerint minden egyes hangot egyszerre játszanának fel, miáltal mellőznék a különböző technikai utómunkálatokat. Kőmíves kihangsúlyozta, hogy tárt karokkal várja különböző koncert- és fesztiválszervező cégek jelentkezését határainkon túlról is.

A zenekar egy éve kezdett aktívan a hazai klubozásba, többek közt felléptek már az Old Man’s Music Pubban (ahol további meghívásoknak is eleget kell tenniük), az Alcatrazban és Kiskunfélegyháza szívében, a Rocktárban, mindemellett számos kisebb klubban és kocsmában is.
Következő koncertjük 2010. június 6-án lesz az Old Man’s Music Pubban (Budapest, VII. Akácfa u. 13.), ahová meglepetésvendégeket is szeretnének hívni.

A csapat ezúton is külön köszönetet szeretne mondani Gergely Róbertnek (Gregorius Amp), Szieberth Tamásnak (Lápi) és Varga Mártonnak a Fender Márkaszerviztől, Horváth Attilának a bluesvan.hu-tól és II. Szász Ferenc (Pribojszki Mátyás Band) gitáros barátjuknak.

A Living Blues Project tagjai:
Radovics László „KYRU” - ének
Draskóczy Csaba - gitár
Kőmíves „Stone” András - gitár
Hrecska Bálint - basszusgitár
Kovács András - dobok

Koncertszervezés, sajtókapcsolatok, további információ:
Kőmíves András
Telefon: 70 554 3177
E-mail: komives.andras@livingblues.hu; info@livingblues.hu
Web: www.livingblues.hu


Átadták a Blues Music Awards díjakat
2010-05-07


Mára virradóra 31. alkalommal került kiosztásra a blues zene legrangosabb díja, a Blues Music Awards. A The Blues Foundation által megrendezett esemény lebonyolítására a Tennessee állambeli Memphisben, a Cook Convention Centerben került sor.
Huszonhat kategóriában osztották ki a trófeákat – Tommy Castro nem kevesebb, mint négy díjat vehetett át, de jutalmazták Louisiana Red, Joe Louis Walker, Derek Trucks, Johnny Rawls és Duke Robillard teljesítményét is.

A díjazottak:

Acoustic Album Of The Year
David Maxwell & Louisiana Red - You Got To Move

Acoustic Artist Of The Year
Louisiana Red

Album Of The Year
Joe Louis Walker - Between A Rock And The Blues

B.B. King Entertainer Of The Year
Tommy Castro

Band Of The Year
Tommy Castro Band

Best New Artist Debut
Monkey Junk - Tiger In Your Tank

Contemporary Blues Album Of The Year
Tommy Castro - Hard Believer

Contemporary Blues Female Artist Of The Year
Ruthie Foster

Contemporary Blues Male Artist Of The Year
Tommy Castro

DVD
Delmark Records - It Ain't Over! Delmark Celebrates 55 Years Of Blues, Live At Buddy Guy's Legends

Historical Album Of The Year
Chess - Authorized Bootleg (Muddy Waters)

Instrumentalist - Bass
Bob Stroger

Instrumentalist - Drums
Cedric Burnside

Instrumentalist - Guitar
Derek Trucks

Instrumentalist - Harmonica
Jason Ricci

Instrumentalist - Horn
Deanna Bogart

Instrumentalist - Other
Buckwheat Zydeco (accordion)

Pinetop Perkins Piano Player
Eden Brent

Rock Blues Album Of The Year
Derek Trucks Band - Already Free

Song Of The Year
Cyril Neville & Mike Zito - Pearl River (Pearl River - Mike Zito)

Soul Blues Album Of The Year
Johnny Rawls - Ace Of Spades

Soul Blues Female Artist Of The Year
Irma Thomas

Soul Blues Male Artist Of The Year
Curtis Salgado

Traditional Blues Album Of The Year
Super Chikan - Chikadelic

Traditional Blues Female Artist Of The Year
Debbie Davies

Traditional Blues Male Artist Of The Year
Duke Robillard

hoati


Blues zenészek a „Párhuzamos Kultúráért” díjazottjai között
2010-04-29


A 90-es évek közepén, alternatívnak aposztrofált magyar kulturális szervezetek hozták létre a „Ravazdi Kerekasztalt”-t (Ravazd község volt az első találkozók helyszíne), amely éveken keresztül ezen szervezetek érdekérvényesítő szervezeteként működött.

2001-ben a MEDIAWAVE Alapítvány kezdeményezte, hogy a „Ravazdi Kerekasztal” szellemiségének folytatásaként díjazásban részesüljenek az olyan magyar és az országban fellépő, egyedi művészeti életpályával rendelkező személyiségek, kiknek civil és/vagy szuverén szellemisége sosem illeszkedett az épp aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz, hanem saját, belső művészeti iránytűjük által kijelölt útjukat járják. Sokszor nehéz természetű, robbanékony, „nagy lelkű” vagy éppen a végtelenségig szelíd, alázatos, visszahúzódó, szinte észrevétlen személyiségekről van szó. Abban azért hasonlítanak egymásra, hogy kevéssé tudta befolyásolni/megtörni őket a környezet vagy a politika szándékos vagy szándéktalan átlaghoz szorító ereje.
Az elismerés neve a „Párhuzamos Kultúráért” díj lett, amelyet épp 10 éve adnak át az arra érdemeseknek a MEDIAWAVE Fesztivál megnyitóján.

Az idei „Párhuzamos Kultúráért 2010” díjjal az alábbi alkotók munkásságát kívánták elismerni:

Magyar díjazottak:
Durst György – filmproducer
Ferenczi György – blues (ének, szájharmonika, hegedű, gitár)
Gulyás Gyula és János – filmrendezők
Kerényi Róbert – népzenész

Külföldi díjazottak:
Iva Bittova (CZE) – ének, hegedű
Aiming Kubasi (CHI) - kultúrdiplomata, tolmács
Ripoff Raskolnikov (AUT) - blues (ének, gitár)
Urbán András (SRB) - színházi rendező

A díjak átadására a MEDIAWAVE ’2010 Fesztivál 20 éves jubileumi ünnepségén belül kerül sor május 1-jén 15 órától, a szombathelyi Pannónia házban.


Village Lizards, egy egyéni hangú trió
2010-04-12


2009 decemberében Besenyei Csaba (Big Fat Chubby And The Swamp Busters), Nagy Szabolcs (Muddy Shoes, ex-Hobo Blues Band) és Pengő Csaba (Muddy Shoes, ex-Pribojszki Band) gondolt egy merészet és létrehozta a Village Lizards nevű zenekart.
Ők hárman jól ismerik egymást, mivel évekig zenéltek együtt különböző formációkban, végigjátszva Európa legtöbb országának jelentős fesztiváljait. A trió repertoárja igen széles skálán mozog, jó néhány világslágert és saját kompozíciót játszanak igényes, egyéni hangzásban - ilyen hangszer összeállítású zenekar hazánkban eddig még nem létezett. A szájharmonika, zongora, nagybőgő és az ének adta hangszerelési lehetőségeket igyekszenek maximálisan kihasználni és szórakoztató koncertekkel kiszolgálni a közönséget.
A zenekar április 23-án Békéscsabán, majd május során Szegeden és Budapesten lép fel.

hoati


Colombre Band az akusztikus pornó világából
2010-03-27


Március utolsó hetében startol a Colombre Band első nagylemeze, Tánc az ördöggel címmel. A lemezen 11 dal lesz hallható, olyan nagyszerű zenészek vendégszereplésével, mint Ferenczi György és a Rackajam. Akusztikus pornózenészek módjára ötvözik a blues-, folk-, hip-hop- és rockzenét, rengeteg játékossággal zenében és szövegekben is.
Az első klip a lemez egyetlen angol nyelvű, Kill me című dalához készült, amely először az interneten debütált februárban. A dal választás sokakat meglepett, a zenekart nem ismerők számára félreértésre is okot adhatott – a banda tagjai rendkívül élvezték ezt a helyzetet és egyben előrevetítettek vele egy nagyon eklektikus Colombre Band debütáló-lemez  hangulatot és sokszínűséget.
A Tánc az ördöggel című lemez a Gryllus Kiadó gondozásában jelenik meg.

A zenekar tagjai:
Váray László – ének, gitár, mandolin
Csordás Veronika – ének
Deák Gábor – gitár
Kovács Gábor - cajon/ülődob


Haiti & Chile Aid – segélykoncert Pécs
2010-03-19


A Pécsi Egyházmegyével együttműködve, Mayer Mihály megyéspüspök úr személyes jóváhagyásával Haiti ill. Chile katasztrófa sújtott lakossága megsegítése céljából majálissal egybekötött adománygyűjtő segélykoncertet rendeznek Pécsett, a Székesegyház előtti Dómtéren, a püspökség tulajdonát képező területen.
Az adományok helyszíni gyűjtésében, kezelésében és célba juttatásában a szervezők partnere többek közt az idén 25 éves Caritas lesz.

A koncertekre 2010. május 1-jén, szombaton déli 12 órától 22 óráig tartó időszakban kerül sor (közben, a 18-19 óráig tartó mise szünetében felkérjük Mayer Mihály urat, hogy beszédet mondjon, majd fotómontázs (Haiti, Chile) kivetítés következik 19 óráig).

Várják olyan, elsősorban pécsi és régióbeli, de akár vidéki, fővárosi zenekarok, neves hazai előadók, sztárok jelentkezését – a könnyűzene bármely műfaji ágából –, akik az adománygyűjtő koncerten, gázsi ellenszolgáltatás nélkül, mindössze útiköltség térítés mellett kb. 30-40 perces műsorral fellépnének.
Az esemény országos jelentőségű lesz, kiemelt médiatámogatással, a résztvevő zenekarok szereplését, az országos médiában történő megjelenéssel (itt lesz pl. az RTL Klub), étel-ital vendéglátással honorálják.

Jelentkezni lehet:
Fekete Kálmán
Telefon: 20 928 7000
E-mail: bluesboy.fekete@gmail.com