Chuck Berry Emlékest
2018.03.17.


Magyar Atom
2018.03.24.


Hobo
2018.03.30.


Gary Moore
Emlékest 2018

2018.04.04.


Ryan McGarvey
2018.05.01.


Danny Bryant
2018.05.18.


Henrik Freischlader Band
2018.09.12.


Layla Zoe

2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Archívum

Dupla lemez Duke Robillard-tól
2007-06-28 | hír


A Stony Plain Records gondozásában 2007. június 26-án World Full of Blues címmel dupla CD lemez jelenik meg Duke Robillard-tól. A közel két óra hosszú anyagon blues, swing, funky, soul és gospel zene hallható, a saját dalok mellett feldolgozás számokat találunk Bob Dylan-től (Everything Is Broken), T-Bone Walker-től (Treat Me So Lowdown), a Booker T. and the MGs-től (Slim Jenkins Joint), Bo Diddley-től (Who Do You Love), Tom Waits-től (Low Side Of The Road), Eric Bibb-től (Too Much Stuff), Jimmy Reed-től (Bright Lights, Big City) és Memphis Slim-től (Steppin' Out).
A négyszeres W.C. Handy díjas gitáros előző Guitar Groove-A-Rama című lemezét Grammy-díjra jelölték.

Számcímek:
DISC 1:
1. Jump The Blues For You
2. Everything Is Broken
3. Treat Me So Low Down
4. Slam Hammer
5. You're Killin' Me Baby
6. Slim Jenkins Joint
7. Sweet Thing
8. You Won't Let Me Go
9. Six Inch Heels
10. World Of Blues
11. Look Out
12. Stoned

DISC 2:
1. Gonna Get You Told
2. Monkey Arms
3. Who Do You Love
4. Low Side Of The Road
5. Too Much Stuff
6. Blues Nightmare
7. Bounce For Billy
8. Bright Lights, Big City
9. Steppin' Out
10. Anything It Takes
11. Stretchin'

Pampalini


Workshop blues zenészeknek
2007-06-26 | hír


”ÚJ UTAK-NEW LINES” Nemzetközi Zenei Műhely
jazz – underground – blues – ethnorock - elektronika
I. Győri Fringe Fesztivál Ravazd, 2007. július 26 - 28. Bárka kikötő, Pula (Művészetek Völgye), 2007. július 29-31.


2007. májusában a Mediawave fesztivál keretén belül Blues zenei workshop került megrendezésre. Ezt a kísérletet folytatva ”ÚJ UTAK-NEW LINES” Nemzetközi Zenei Műhely keretében ismét workshopra várják a szervezők az ilyen típusú alkotás, tanulás felől érdeklődő bluest játszó zenészeket.
A Mediawave Alapítvány 17 éve szervez nyári művészeti táborokat a film, fotográfia és színház területén.
2006 nyarán zenei műhellyel bővült a tábor, amely a 2004-2007 Mediawave Fesztiválok Nemzetközi Zenei Workshopjainak tapasztalataira épült, ahol világ és európai hírű muzsikusok (William Parker, Hamid Drake, Rob Brown, Chris Potter, Montanaro) vezetésével izgalmas zenei produkciók jöttek létre a környező országok muzsikusainak részvételével.
A 2006 évi nyári műhelyt Grencsó István (magyar) és Gal Gjurin (szlovén) vezetésével működött, magyar és szlovén muzsikusok részvételével, amelyet azóta már több közös koncert követett az együttműködés eredményeként.
A nyári zenei műhely tanárai is ezekből az országokból kerülnek ki a Visegrádi Alap támogatásával.

Blues-Rock Műhely
Tanár: René Lacko (SLK) – gitár
www.renelacko.com 

További információk:
www.mediawave.hu 

Turista


Larry Garner: Too Blues
2007-06-20 | kritika


1995-ben járt először hazánkban Larry Garner, aki az azóta eltelt időben a modern blues egyik világsztárja lett. Számtalan remek lemezt készített, kezdve a Double Dues-al, folytatva a Too Blues, You Need To Live A Little vagy akár a Baton Rouge albumokkal. Most a Too Blues albummal ismertetném meg az olvasóimat, de nézzük előbb, mit is kell tudnunk róla.
1952-ben New Orleansban, Louisianában született Larry Garner. New Orleans híres zenész külvárosában Baton Rouge-ban nevelkedett, gitározni a nagybátyjától George Lathers-től tanult. 9 éves volt, amikor elkezdett gitározni, 11 éves, amikor egy gospel együttessel lépett fel, s műsorukat a WXOK rádió közvetítette. Ekkor még különféle zenei stílusokban mozgott, csak később kötelezte el magát teljesen a blues mellett. „A szüleim nem akarták, hogy bluest játsszak, úgy gondolták, ez az ördög zenéje.” A hadsereget Koreában szolgálta, minden bázison fellépett ahová csak küldték, majd visszatérve tíz évig nem zenélt, családot alapított, és egy vegyi gyárban dolgozott. 1985-ben alapította meg saját bandáját, majd 1988-ban a Dog House Blues-zal megnyerte a B.B. King által alapított Lucille Díjat. 1990-ben megjelentette kazettáját, ez biztosította neki az első albuma felvételét a JSP Records-nál.
1994-ben jelent meg a Too Blues albuma, ami onnan kapta az elnevezését, hogy korábban az egyik kiadó azzal az indokkal utasította el, hogy: „Nagyon bluesos”.
"Európában imádják az autentikus zenét. Hallgatják a blues játékosokat, de ha én jövök, azt mondják, végre igazi bluest hallgatunk!" – nyilatkozta.
Larry Garner különleges módon egyesíti magában a különféle blues stílusokat, úgy hogy a végén egy teljesen egyéni jöjjön ki. Szerzőként is kiemelkedő, hiszen mind a tíz dalt Ő jegyzi, s nem is akármilyen szerzemények ezek.
A Shak Bully című funky-s ízű szerzeménnyel indít a korong, amit a korábban már említett Dog House Blues követ. És jönnek a jobbnál jobb szerzemények, mindenki kiválaszthatja a magának leginkább tetszőt, legyen az a Throught I Had The Blues, a Kleptomaniac, a soul-os She Should’ve Been Back, vagy akár a közel 10 perces Love Her With A Feeling, hogy a számomra leginkább tetszőket említsem.

JSP Records, 1994
10/9

Turista


A 16. Dobro Fesztivál Trnava-nán
2007-06-18 | koncertajánló


Idén, június 28-a és 30-a között 16. alkalommal kerül megrendezésre a szlovákiai Trnava városába a Dobrofest.
A fesztiválon 11 ország zenészei lépnek fel, nemcsak blues, hanem jazz és bluegrass előadók, együttesek is láthatóak, hallhatóak lesznek.
Fellép többek között a Todd Livingston Band (USA), a Bonzo & The Resonators (SK) kiegészülve a szájharmonikás Bobos Prochazka-val, Christian Prechtl (A), a jazz énekes Peter Lippa együttesével és a híres szlovákiai dobro gitáros Peter Szabados-sal, míg a bluegrass vonalat a Fragment (SK/CZ), a BG Time (SK) és a Waterflow (NL/SK) képviseli.
De nem szabad megfeledkezni a hazánkból érkező blues zenészekről sem, hisz fellép még a Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers és a Tom White Harp User is.
A fesztivállal a szervezők a dobro megalkotójára John Dopyera-ra emlékeznek, aki a Trnava közeli Dolná Krupá-n született.

A fesztivál részletes programja:
www.dobrofest.sk

Pampalini


„… Te csak a saját életedet élheted, a hőseidét nem.”
2007-06-13 | beszélgetések


Benkő Zsolt már régóta hazánk blues zenei életének az egyik fontos alakja, ismertségét a Sonia és a Sápadtarcúak, valamint a Ferenczi György és a Herfli Davidson zenekarok gitárosaként alapozta meg. Azóta több formációban zenélt, most jelenlegi zenekarairól, terveiről mesél.

Pampalini: Jelenleg a Petra Börnerova Band feat. Benkő Zsolt nevű zenekarban zenélsz, mely zenekart 2005-ben hoztátok létre, majd még ebben az évben Live At Stará Pekárna címmel koncert lemezt adtatok ki. Milyen volt a zenekar fogadtatása, a megalakulás óta eltelt időben merre koncerteztetek, milyen sikereket értetek el?
Benkő Zsolt: Ebben a feszültségektől nem mentes időszakban még talán üzenete is van annak, hogy cseh, szlovák és magyar zenészek együtt játszanak. Ezt támasztja alá, hogy annyi felkérést kaptunk, hogy tavalyról már át kellett ütemezni idénre néhány fesztivál szereplést. Ezért leszünk idén három alkalommal is Lengyelországban. Sokan kíváncsiak a zenekarra, és sok helyre vissza is várnak minket. A megalakulás óta jártunk Németországban, Svájcban, Szerbiában, Szlovákia több városában, Csehország több nagyvárosában, Ausztriában, Lengyelországban és Magyarországon is volt néhány fellépésünk.

P.: Tervezitek-e a közeljövőben újabb lemez kiadását?
B.Zs.: Pályázati úton próbálunk anyagiakat biztosítani egy tervezett dupla lemez kiadásához, melynek első lemeze egy koncert felvétel, a másik pedig saját dalokat tartalmazó stúdió album lenne. Ha ez nem jön össze, akkor saját költségen egy stúdió lemezt készítünk, ami várhatóan decemberre lesz kész. Nagyon fontosnak tartjuk megörökíteni a közös munkát. Több DVD is készült már rólunk, illetve a cseh királyi televízió főműsor időben leadott egy koncertet.

P.: A saját zenekarod, a Benkő Zsolt and the Bluesrivers az utóbbi időben, mintha teljesen a háttérbe szorult volna. Úgy tudom, terveid között szerepel ezen formáció megújítása. Kik lesznek a társaid, milyen lesz a zenei irányvonal?
B.Zs.: A saját csapatom a Benkő Zsolt Group (ezen a néven játszottunk a végén) most Csipkerózsika álmát alussza. Nem vagyok az a kimondott szervező alkat, amíg hívtak mentünk, aztán elfogytak a bulik…. Ma csak az megy, amit tolnak. Minket nem tolt senki (mi sem), ezért leállt a csapat működése. Nem kárhoztatom családos zenésztársaimat, hogy próbáljunk heti kétszer a semmiért. De nagyon szeretjük egymást, semmilyen akadálya nincs az együtt zenélésnek. Azért gondoltam új társakra, mert az mindig lendületet ad. Szeretném, ha lenne egy zenekarom, de most megfordítom a sorrendet. Idáig volt egy zenekar és tanakodtak, mit játszanak. Most megírom magyar szöveggel együtt a zenét és ahhoz keresek társakat. Ezért most egy hosszasabb háttér munka zajlik, aminek eredményeképpen talán az év vége felé már lesz látható, hallható eredmény. Remélem….

P.: A fenti formációk mellett még tagja vagy a Kiru és a Virga Negra, valamint a Big Man nevű zenekaroknak, mely a közelmúltban alakult újjá. Hogyan kerültél kapcsolatba ezekkel a zenekarokkal?
B.Zs.: Sokat vendégeskedek, sok helyre elmegyek csak úgy örömből zenélni. Mindkét projekt ilyen jó hangulatú együtt zenélések eredménye. A Virgával őszre új műsort tervezünk. A Big Man mindenképpen új nevet kap, ezen még tanakodunk, de már 5 saját dal vázlatán dolgozunk Galambos Ernővel, aki remek zeneszerző.

P.: Több különböző stílusú zenekarban játszottál, játszol egyszerre. Melyik stílust érzed a legközelebb magadhoz? Kik azok, akik a leginkább hatottak a zenédre, van e gitáros példaképed?
B.Zs.: Nagy stílus kavalkád van a lelkemben, az archaikus blues-tól a smooth jazz-ig. De tudni kell az álmokat elválasztani a valóságtól. Ha kiállok a színpadra, leginkább a texasi blues és a soul korai standardjai állnak jól nekem. Valahogy a lelkem mélyén mindig is az ősi blues dallamok, a gospel mély áhítata, és az elektromos gitár mindent elsöprő hangja a domináns.
Ennek a három árnyalatnak megfelelően mondhatom Lightnin Hopkins-t, Mahalia Jackson-t és Jimi Hendrix-et, ha nevek kellenek, de azt hiszem mára már erdőnyi utódok hada él azokon a gyökereken, melyeket egykor ezek a hősök jelentettek.
De a kérdés magába rejti a szakmai érdeklődésemet bizonyos gitárosok iránt. Nos, elmondhatom, hogy csodálója vagyok Larry Carlton, Robben Ford, Eric Clapton, SRV, Albert Collins, Kenny Burell, Scott Henderson, Steve Lukather, Wes Montgomery, Robert Cray, B.B., Albert, Freddy King, Frank Vignola, Lucky Peterson és még sok más fantasztikus gitárosnak. Egy olyan van, aki számomra olyan zenei magasságokban jár, ami már túl van technikán, magamutogatáson, minden földi hívságon és „csak” zenél: Derek Trucks. Talán rá mondhatnám hogy a példaképem, de ők inkább mérföldkövek a saját utad mentén, mert Te csak a saját életedet élheted, a hőseidét nem.

P.: Hosszú blues zenész múlttal rendelkezel, több európai országban koncerteztél, Petráékkal többet játszatok külföldön, mint hazánkban. Látsz e lényegi különbséget a magyarországi és a környező országok blues életében?
B.Zs.: Feltétlenül. Nem jó közönség a magyar. Hideg. Csak azért lelkesedik, akit látott a tv-ben. Ezt több külföldi kolléga is említette már, de a világot járva bárki megtapasztalhatja ezt. Itt nálunk minden a pénz. Nem mozdul semmi pénz nélkül. Talán, mert kis ország vagyunk, ez nálunk nagyon érződik. Lengyelországban, Csehországban a lelkesedés nem halt meg. Ott is fontos a pénz, de mindig akad valaki, aki olyasmit csinál, ami neki lelkileg fontos, anyagilag nullás, vagy kis bukó. És a blues és a jazz sokkal fontosabb műfaj az átlag emberek életében, mint nálunk. Közben meg innen származik el egy csomó világszínvonalú zenész. Persze azért itt is vannak jó bulik, jó közönség, például a múlt héten a békéscsabai Elefánt sörözőben, vagy három hete Jászberényben. De….

P.: Nyáron megsokasodnak a különböző szabadtéri fesztiválok. Hova sikerül eljutnod, milyen jelentős fellépések várhatóak?
B.Zs.: Mivel a honlapomról a részletes programom megtudható, ezért most inkább csak a paksi Gasztroblues Fesztivál júl. 6.-i Little G. Weevil koncertjét emelném ki, ahol egy igazi all-star band játszik majd Gabesz mögött: Szabó Tamás szájharmonika, Nagy Szabolcs zongora, Kepes Robi basszusgitár, Mezőfi „Fifi” István dob és jómagam gitár. Ez a formáció esélyes lenne külföldön is reprezentálni a hazai blues-t, vannak tervek ez irányban is.

P.: Milyen terveid vannak még ez év hátralévő részére?
B.Zs.: Idén leszek negyven éves, szeretnék egy nagy jam sessionnal ünnepelni, aminek a szervezése még folyamatban van, de kellő időben a honlapomról mindenki értesülhet. Várhatóan október vége, november eleje lesz.

A beszélgetés e-mail váltáson keresztül valósult meg.

Pampalini


Megszűnik a Blues műsor a Petőfi rádióban?
2007-06-10 | hír


A napokban a rádióműsort böngészve tudatosult bennünk, amiről eddig csak pletykák szóltak: megszüntetik a Petőfi rádióban hallható Blues műsort. Az ok profil átalakítás.
1984. október 10-étől hallható a Magyar Rádióban Nemes Nagy Péter Blues műsora, ami az eltelt idő alatt kb. 1000 adást élt meg. Ezen műsorok számos emberrel ismertették, szeretették meg a műfajt, s számos mára már ismert zenész nyilatkozott az elismerés nyelvén az adásról, többek között Ölveti László, Fekete Jenő (Palermo Boogie Gang, Muddy Shoes), Oláh Andor (Dr.Valter and the Lawbreakers, Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers, Memphis Gumbo), Szabó Tamás (Palermo Boogie Gang, Spo-Dee-O-Dee), Fehér Tamás (Tom White Harp User) és Besenyei Csaba. Akik ismerik e zenészeket tudják, hogy a műfaj krémjét jelentik Ők, akik Európa számos helyszínén is koncerteztek.
A 18-39 éves korosztályt próbálja megszólítani az új műsorstruktúra, olvasható a www.radio.hu oldalon. Pont beillek a Rádió koncepciójába életkort tekintve, de mégis becsapva érzem magam. Miért is? Ez idáig, ha bekapcsoltam a rádiót, a királyi csatornákat részesítettem előnyben, s nem voltam ezzel egyedül a környezetemben. Most, ha megnézem a zenei kínálatot bemutató listát kitűnik, hogy blues alapú zenék is felcsendülnek, de blues nem.
„A blues a gyökér, a többi zene pedig a gyümölcs.”- mondhatnám.
Másrészt, ha valaki ellátogat egy Blues fesztiválra, az láthatja, hogy elég változatos korosztály fordul ott meg, a diáktól a nyugdíjas korosztályig. Ő velük mi lesz? Hol itt a közszolgálatiság? Hol itt az egyenlőség?
Ezért ez úton kérjük a Rádió vezetését, hogy ezen műsorukat hozzák vissza, mert igenis igény van rá, hogy friss információkat kapjunk kedvenc műfajunkról, vagy akár a régi idők előadóit hallhassuk.
Ha úgy érzed, hogy számodra is elfogathatatlan e tény, kérjük írj a Rádiónak!

Turista


Új lemez (a) The Mannish Boys-tól
2007-06-10 | hír


Big Plans címmel új stúdiólemezzel jelentkezett (a) The Mannish Boys, ez a csapat harmadik Delta Groove Productions-nál megjelent lemeze. A zenekar első Delta Groove-s anyaga That Represent Man címmel jelent meg és az amerikai Blues Foundation szavazásán két díjra jelölték. Ezt követően Live and In Demand címmel koncert albumot adtak ki.
Az ’All Stars’ együttes új lemeze többek között olyan vendégzenészek közreműködésével készült, mint a legendás chicagói blues gitáros Jody Williams, a veterán énekes Bobby Jones, a gitáros Rick Holmstrom és a szájharmonikás Mitch Kashmar.

Számcímek:
1. Border Town Blues
2. I Can't Stay Here
3. I Get So Worried
4. Mary Jane
5. Carpet Bagger Blues
6. Just To Be With You
7. Gotta Move
8. Why Do Things Happen To Me?
9. Groan My Blues Away
10. Mine All Mine
11. Young & Tender
12. My Baby’s A Good ’Un
13. Broken Hearted Blues
14. Walkin’ Down Fillmore
15. California Blues

Pampalini


Új felvételek a blues legendáktól
2007-06-06 | hír


1977. márciusában Muddy Waters, Johnny Winter és James Cotton egy koncertkörúton vett részt, amelyen Muddy Waters Hard Again lemezét mutatták be. Harminc év múltán, 2007. június 5-én egy koncertlemez került kiadásra erről a turnéról Breakin' It Up, Breakin' It Down címmel. Egy igazi All Stars felállás ez, hisz az albumon Pinetop Perkins, Bob Margolin, Willie "Big Eyes" Smith és Charles Calmese játékát is hallhatjuk, s ha végignézzük a számlistát megállapíthatjuk, hogy egy Best Of lemez került kiadásra.

Számcímek:
1. Black Cat Bone / Dust My Broom
2. Can't Be Satisfied
3. Caledonia
4. Dealin' With The Devil
5. Rocket 88
6. I Done Got Over It
7. How Long Can A Fool Go Wrong
8. Mama Talk To Your Daughter
9. Love Her With A Feeling
10. Trouble No More
11. Got My Mojo Workin'

Turista


Ismét blues lemezzel jelentkezett Gary Moore
2007-06-03 | hír


A múlt héten, 2007. május 21-én Close As You Get címmel új lemezzel jelentkezett Gary Moore. A lemezre a saját számok mellett feldolgozás számok is kerültek Chuck Berry-től, John Mayall-tól, Sonny Boy Williamson-tól és Jimmy Whiterspoon-tól.

Számcímek:
1. If The Devil Made Whiskey

2. Trouble At Home
3. Thirty Days
4. Hard Times
5. Have You Heard
6. Eyesight To The Blind
7. Evenin'
8. Nowhere Fast
9. Checkin' Up On My Baby
10. I Had A Dream
11. Sundown

Pampalini