Chuck Berry Emlékest
2018.03.17.


Magyar Atom
2018.03.24.


Hobo
2018.03.30.


Gary Moore
Emlékest 2018

2018.04.04.


Ryan McGarvey
2018.05.01.


Danny Bryant
2018.05.18.


Henrik Freischlader Band
2018.09.12.


Layla Zoe

2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Archívum

Ripoff Raskolnikov koncertek
2007-02-27 | koncertajánló


Ripoff Raskolnikov 1995-ben adott ki utoljára „zenekaros” lemezt, a 2006-ban megjelent Everything Is Temporary előtt. Most egy rövid turné erejéig ismét zenekarral koncertezik.
Az idén ötvenkét éves Raskolnikov szerint Robert Johnsontól egészen Van Morrisonig tart azon zenészek névsora, akik hatással voltak muzsikájára.
Lassan 20 éve állandó visszatérője a magyarországi blues színpadoknak, először 1987 novemberében, magyar barátai meghívására látogatott el hozzánk.
A zongorán is gond nélkül elboldoguló gitáros igazi világutazó: hosszabb ideig élt Nagy-Britanniában, és idejének jókora részét tölti úton, így az öreg kontinens alapos bebarangolása mellett többször eljutott már az Egyesült Államokba is.
Everything Is Temporary című lemezzel párhuzamosan egy másik anyag is készült, melyen az egyik salzburgi színház felkérésére, Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés című művéhez komponált dalai hallhatóak.

Ajánlott lemezek:
20th Century Blues Band Live (Extraplatte, 1992) CD
Wear And Tear (Extraplatte, 1995) CD
Alone And Acoustic (Partisan Records, 2001) CD
Lucid Moments (POM Records, 2003) CD

Fellépések:
Március 7. Budapest, Chaplin Cafe - szólókoncert
Március 13. Budapest, Alcatraz - zenekarral
Március 14. Győr, Rómer Ház - zenekarral
Március 16. Szeged, Belvárosi Mozi – zenekarral

TuristaA Delta Groove Productions új kiadványai
2007-02-24 | hír


A Randy Chortkoff által alapított Delta Groove Productions 2007. február 20-án két új anyagot jelentetett meg, Phillip Walker Going Back Home és Frank ’Paris Slim’ Goldwasser „BLUJU” című CD-jét.

Phillip Walker-t, a legendás Gulf Coast blues gitárost első Delta Groove lemezén számos zenész kíséri: Al Blake (harmonika), Fred Kaplan (zongora) és Richard Innes (dob) a Hollywood Blue Flames-ből, a gitáros Rusty Zinn, a boogie woogie zongorista Rob Rio, Jeff Turmes basszusgitáron, tenor és bariton saxofonon, David Woodford tenor saxofonon és James W. Thomas basszusgitáron.

Számcímek:
1. Lying Woman
2. Mama Bring Your Clothes Back Home
3. Mean Mean Woman
4. Blackjack
5. Honey Stew
6. Don’t Think 'Cause You’re Pretty
7. Leave My Money Alone
8. Bad Blood
9. Lay You Down
10. If You See My Baby
11. Sweet Home New Orleans
12. Happy Man Blues
13. Walking With Frankie


A gitáros Frank ’Paris Slim’ Goldwasser neve ismerősen cseng azok számára, akik figyelemmel kísérik a West Coast blues alakulását.
Frank első, 1984-ben a Backtrack Records-nál megjelent Blues For Esther című lemezét W.C. Handy díjra jelölték, az utóbbi időben egy ’All Stars’ zenekarban, a Mannish Boys-ban zenél.
A „BLUJU” című CD, melynek producere Randy Chortkoff, először Európában jelent meg, a mostani, az Egyesült Államokban megjelenő változatát két Hound Dog Taylor feldolgozással egészítették ki.
A lemezen vendégzenészként közreműködik J.J. Malone, Phillip Walker és Souhail Kaspar.

Számcímek:
1. Feels Like Home
2. Back Door Key
3. Twelve Year Old Boy
4. Wel, Wel, Josephine
5. Melba's Bump
6. I Can't Stand It
7. I'm A Love You
8. Homesick Blues
9. Playing In The Park
10. Don't Take Away My Love
11.Three Sisters
12. Petit A Petit (L'Oiseau Fait Son Nid)
13. Bluju

Bonus tracks:
15. She's Gone
16. 55th Street Boogie


Pampalini


Blues a Petőfi Rádióban
2007-02-22 | hír


A Petőfi Rádióban 2007. február 27-én 23:15 órától elhangzó Blues műsor tartalma:

Február 11-én Los Angelesben eldőlt kik, ill. milyen produkciók nyerték el a 49. Grammy díjátadón az aranyozott kis tölcséres gramofonokat, vagyis a díjakat.
A két blues kategóriában voltaképpen meglepetés született. Mindkettőben a rangidősek hozták el a díjakat.

A tradicionális blues album Grammy-je az 1931-es születésű Ike Turneré lett Risin' With The Blues című albumáért. Az album éppen hogy befért a jelöltek közé, hiszen 2006. szeptember közepén jelent meg, és a Grammy szabályai szerint a tárgyév szeptember 30-ig kiadott lemezek versenghetnek.

A kortárs blues album Grammy-díját Irma Thomas After The Rain című albuma nyerte el. Az 1941. február 18-án született Irma Thomas vetélytárs nélkül New Orleans soul királynője.
Sajnos egyik Grammy nyertes album sincs a birtokunkban, így mindkét előadótól régebbi felvételt forgatunk le.
1. Ike Turner: Rocket 88
2. Irma Thomas: Woman On The Move

Contemporary Folk/Americana Album kategóriában a Modern Times című Bob Dylan album győzedelmeskedett, és a lemez Someday Baby című dalának előadásáért Dylan a Solo Rock Vocal Performance elnevezésű kategóriában vihette el a Grammy gramofont!
3. Bob Dylan: Someday Baby

Blues est/éjjel Gombán (Pest-megye) 2007. március 3-án:
4. Tűzkerék xT: Palackposta
5. Ripoff Raskolnikov: Quinquagenarian Blues
6. Pribojszki Band: Red Top

49. Grammy díjkiosztó - a legjobb Pop Instrumental Album Peter Frampton ˝Ujjgyakorlatok˝, azaz Fingerprints lemeze lett.
7. Peter Frampton: Blooze

8. Rudy Rotta & Robben Ford: St. James Infirmery
9. Alexis Korner: What´s That Sound I Hear?

TuristaBlues gitáros hölgyek közös lemeze
2007-02-20 | hír


Három blues gitáros hölgy, Sue Foley, Deborah Coleman és Roxanne Potvin közös lemezét jelentette meg a RUF Records Time Bomb címmel.
Sue Foley első lemeze 1992-ben jelent meg, azóta még kilenc albummal és egy DVD-vel jelentkezett.
Deborah Coleman először basszusgitározott, majd miután hallotta Jimi Hendrix-et, gitározni kezdett. Coleman felvételeket készített már a New Moon Records, a Bild Pig Records és a Telarc Records részére is, W.C. Handy-díjat kapott a „Legjobb gitáros” kategóriában.
Roxanne Potvin 15 évesen kezdett el gitározni, igazi ismertséget a második, The Way It Feels című lemeze hozott Neki. ’Ő egy kiemelkedő énekesnő és egy igazán tehetséges dalszerző’ mondta róla Sue Foley.
A lemez producere Kevin Bowe.

Számcímek:
1. Time Bomb
2. Hitting On Nothing
3. So Far
4. Talking Loud
5. Strong Enough To Hold You
6. Show Me
7. Motor City
8. Get Up
9. Two Moons Gone
10. Don't Start The Car
11. In The Basement

PampaliniB.B. & The Blues Shacks: Live At Vier Linden
2007-02-17 | kritika


Szinte hihetetlen, de igaz, hogy az egyik legjobb mai európai blues formáció Németországban található meg: B.B. & The Blues Shacks a nevük, s számtalan díjat zsebeltek már be. ”Vissza az elektromos blues alapjaihoz a B.B. & The Blues Shacks-szel!” szól a szlogen, az 1989-ben Hildesheim-ben alakult csoporttól, akik zenéjükben a ’40-es, ’50-es évek hangzását idézik meg. Kedvenceik között említik T-Bone Walker vagy Sonny Boy Williamson nevét, de saját szerzeményeik is korhűen szólalnak meg, s mindehhez friss, aktuális dalszövegek társulnak. Turnéztak már R.J. Mischo-val, Kid Ramos-szal és Smokey Wilson-nal is, és 2006-ban hazánkban is jártak.
De nézzük csak, kik Ők: van egy karizmatikus, energikus énekes/harmonikás frontemberük Michael Arlt, aki 17 évesen kezdett el harmonikázni, Steve Baker „Harp Handbook" című könyve segítségével, majd később énekórákat vett Kati Schiffkowski-tól, az egyik legtekintélyesebb dzsesszénekesek egyikétől. A gitárosuk Andreas Arlt 13 éves korában vette a kezébe a hangszert, kedvencei között említi többek között T-Bone Walker-t, B.B. King-et, Otis Rush-t, Robert Jr. Lockwood-t, általában Gibson gitárokon játszik. A bőgősük Henning Hauerken számtalan hangszeren próbálkozott, hegedülni tanult, zongorázott, majd 16 évesen édesanyjától kapott egy gitárt. 1996-tól a banda tagja. A zongoránál Dennis Koeckstadt ül, aki a hagyományos zongoraiskola után fedezte fel magának a bluest, és 2003 eleje óta az együttes tagja. A dobos Bernhard Egger 1986-ban kezdett el ismerkedni a hangszerrel, mára már számtalan formációval fellépett, úgy mint: Hans Theessink (NL/A), Mojo Blues Band (A), Christian Dozzler Band (USA/A).
2006-ban jelent meg a Live At Vier Linden című koncertlemezük, ami 11 számot tartalmaz, és amelyek mindegyike saját szerzemény. Aki látta Őket tudja mit kap, forró hangulat, bravúros egyéni előadások és tökéletes összjáték.
Bemelegítésként a Hot Shot Bop című szerzeménnyel indítanak, majd a bemutatás után a You Can Always Depend On Me szám következik. A Let’s Get Crazy-ben Dennis Koeckstadt villogtatja meg a tudását, az összegyűlt mintegy 600 fanatikus előtt. Igazán nagyot alakítanak, ha tekerni kell: Stompin’ And Rollin, Ain’t A Home No More, de a középtempósabb számokat is klasszul hozzák: Can’t Hide Love, Good Night’s Sleep.
Zenéjükben sok minden keveredik: van itt Delta Blues, Chicago Blues, West Coast Jump Blues és egy csipet rock ’n’ roll is.
Aki nem elégszik meg ennyivel, annak ott van ugyanennek a fellépésnek a DVD változata is (5.1-es hangzással), amely 6 olyan számot tartalmaz, ami a sima CD változaton nem található meg.

CrossCut Records, 2006
10/10

Turista


Megjelent Tommy Castro új lemeze
2007-02-14 | hír


2007. január végén új lemeze jelent meg Tommy Castro-nak Painkiller címmel, Castro-nak ez a hetedik lemeze a Blind Big Records-nál, előző Soul Shaker című anyaga 19 hetet töltött a Billboard blues slágerlistáján.
A lemezen vendégzenészként közreműködik Coco Montoya, Angela Strehli, David Maxwell és Teresa James.

Számcímek:
1. Love Don't Care
2. I'm Not Broken
3. Painkiller
4. Big Sister's Radio
5. A Good Fool Is Hard To Find
6. Err On The Side Of Love
7. I Roll When I Rock
8. If You Believe (In What You Do)
9. It's That Time Again
10. Goin' Down South
11. Lonesome and Then Some
12. It Ain't Easy Being Me

Pampalini


Új lemez John Hammond-tól
2007-02-09 | hír


Új lemezzel jelentkezett John Hammond Push Comes To Shove címmel. John Hammond első, bemutatkozó lemezét 1963-ban a Vanguard Records adta ki, az azóta eltelt időben több mint 30 lemezt készített. A most megjelent lemeze 12 felvételt tartalmaz, melyből 5 John Hammond szerzeménye, valamint feldolgozás számok is megtalálhatóak a lemezen, többek között Junior Wells-től, Little Waltert-től és Tom Waits-tól.

A lemezen Hammondot a turné együttese kíséri: Marty Ballou basszusgitár, Stephen Hodges dob és Bruce Katz zongora-orgona.

A felvételek és a keverés 9 nap alatt készült el, a lemezt a Back Porch Records adta ki.

Számcímek:

1. Push Comes To Shove

2. Come On In This House

3. Mean Ol' Lonesome Train

4. If You Wanna Rock & Roll

5. I'm Tore Down

6. Eyes Behind Your Head

7. Butter

8. Heartache Blues

9. Everything Gonna Be Alright

10. Take A Fool's Advice

11. You Know That's Cold

12. Cold Water

PampaliniRaphael Wressnig & Enrico Crivellaro Organ Trio (A,I) koncertek
2007-02-08 | koncertajánló


Nem egy megszokott felállású formációval találkozhatnak 2007. február 17-én, akik ellátogatnak a győri Rómer Házba, s ha hozzávesszük, hogy az est folyamán a Raphael Wressnig - hammond B3 orgona, Enrico Crivellaro - gitár, Lukas Knöfler - dob trióhoz csatlakozik Pribojszki Mátyás - harmonika, akkor úgy gondolom vétek otthon maradni.
Nem teljesen ismeretlenek az úriemberek Magyarországon, hiszen nem először lépnek fel hazánkban.
Crivellaro a nemzetközi blues élet elismert képviselője, olasz származása ellenére az egyik legtöbbre tartott "amerikai" gitáros. Ösztöndíjasként került az USA-ba, ahol a blues gitár nagy mestereinél -Duke Robbillard, Ronnie Earl, Kenny Neal- tanult, s akik biztatására később Bostonba költözött. Itt találkozott Muddy Waters legendás gitárosával, Luther „Guitar Jr.” Johnsonnal, akivel több ízben is együtt szerepelt. Amerikai, valamint európai turnéik során a legnagyobb nevekkel léptek fel egy színpadon - B. B. King, Buddy Guy, John Mayall -, de eljutott Ausztráliába is a legendás Royal Crown Revue felkérésének eleget téve. Elvégezte a Californiai Los Angeles Egyetem dzsessz tanszakát, ahol példaképétől, Kenny Burrell-től tanulhatott. Az ő hatására érezhető a blues, a funky és a dzsessz ötvözete játékában.
Raphael Wressing 16 évesen autodidakta módon kezdte a zenélést, olyan előadók játékát hallgatva, mint Jimmy Smith és Jack McDuff. Mára már bejárta zenéjével szinte az egész kontinenst, s a tengerentúlon is számtalan helyen fellépett. Számos formáció tagja, nálunk 2006-ban járt, akkor Larry Garner oldalán a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztiválon játszott.
Pribojszki Mátyás az egyik legismertebb kortárs magyar szájharmonikás Európában: az elmúlt években több mint 20 országban lépett fel zenekaraival. Mátyás zenéje újrapozícionálja a szájharmonikát, mint hangszert és a szájharmonikázásról alkotott sztereotípiákat.
A nemzetközi csapatnak 2006. márciusában jelent meg a "Mosquito Bite" című albumuk, amelyen soulos, jazzes, bluesos kompozíciókat hallhatunk.

További koncert:
2007.02.14 - Szombathely, Lamantin Klub

Turista


Blues a Petőfi Rádióban
2007-02-08 | hír


A Magyar Rádió Petőfi adóján február 13-án, 23:15 órától ismét jelentkezik Nemes Nagy Péter blues műsora.

Felvételeket hallhatunk a márciusi Budapest Blues Fesztivál fellépőitől:
1. Otis Taylor: Something In Your Back Pocket
2. Family Style: My Heart Beat Like A Hammer

A paksi Gastroblues Fesztiválon lépnek fel júliusban:
3. Paul Camilleri: Ain´t Giving Up
4. Julian Sas: Resurrection
5. Yardbirds: Train Kept A Rollin'

Egy Grammy jelölt a tradicionális blueslemez kategóriából:
6. Duke Robillard: Blues A Rama

TuristaTommy K. Jr. And Full Blast: Let Your Fingers Bleed
2007-02-03 | kritika


Még csak 22 éves ifj. Katona Tamás -akinek a Let Your Fingers Bleed lemezének a bemutatására vállalkozom- de máris elmondható, hogy komoly zenész múlttal rendelkezik.
Ifj. Katona Tamás 1984. augusztus 15-én született Pécsett. Első zenei élményei 4-5 éves korára tehetőek, amikor is édesapja egyik videokazettáját nézve találkozott Stevie Ray Vaughan zenéjével, aki pont a Look At Little Sister című dalt játszotta. Kisgyermekként még csak játékgitárjai voltak, 7 évesen vette a kezébe édesapja gitárját. 9 éves, amikor a PMD Blues Band tagja lesz, s nincs még 10, amikor először a színpadra áll, a ’94-es Paksi Gastroblues Fesztiválon.
’95-ben együtt játszik Eb Davis-szel, 2004-ben megalakítja Petendi Tamással a Double Magic Tom duót.
2006-ban készítette el első lemezét, a Full Blast nevű ideiglenes zenekarral, ez magánkiadásban jelent meg.
A Leet Your Fingers Bleed-el indít a korong, s rögtön „képbe” kerül a hallgató a stílust illetően. Stevie Ray Vaughan szelleme vezeti a fiatalember kezét, s erre az érzésre csak ráerősít a következő szám, amely a My Blues For You (To My Sweetheart) címet viseli. Megijednünk azonban nem kell, hiszen nem egy kaptafára készült ez az album, ezt bizonyítandó jön a Swang Thang című instrumentális szám, aminél napok múltán is az ember fülében marad a fő motívum.
Az album gerincét a When It’s Shinin’ Blue ill. a Visiting Ausin című tradicionális szerzemény alkotja, nem érdemtelenül.
A CD vége felé jön a három királyok közül a másik nagy kedvenc Albert King és a Come On Lucy (Albert’s Guitar).
A lemez teljesen angol nyelvű, ahogy a CD borító is. Én hiányoltam a hátsó borítóról az adatokat, számcímeket, stb..
Zenésztársai nem ismeretlenek, hiszen Mezőfi István és Kepes Róbert nevével találkozhattunk már többek között a Palermo Boogie Gang zenekarban is. Vannak közreműködő zenészek is Cselik Gábor, id. Katona Tamás és Petendi Tamás személyében.
Egy hetet szántam az album kivesézésére, úgy hogy minden nap többször is meghallgattam. Elmondhatom, hogy egy igényes produkció született, egy érett hangú fiatalembertől, aki hallhatóan sok energiát fektetett bele a stílus elsajátításába.

Magánkiadás, 2006

Turista