Magyar Atom
2018.03.24.


Hobo
2018.03.30.


Gary Moore
Emlékest 2018

2018.04.04.


Ryan McGarvey
2018.05.01.


Danny Bryant
2018.05.18.


Joe Bonamassa
2018.06.14.


Ten Years After
2018.07.01.


Henrik Freischlader Band
2018.09.12.


Layla Zoe

2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Archívum

Robert Johnson gitárját árulják
2006-07-28 | hír


Sokáig úgy tudtuk, hogy 29 dalon, plussz pár fényképen kívül mást nem hagyott maga után Robert Johnson. Most, viszont egy Gibson L1-t hirdetnek az interneten az ő gitárjaként. A weboldalon részletesen összehasonlítják a 6 millió USD-ért hirdetett gitár külső jellegzetességeit a Johnson-fotón láthatóval.


Turista


Amerikában (is) jártam
2006-07-27 | beszélgetések


Beszélgetés Szűcs Gáborral

Aki olvasta a Menyhárt Jenővel készített beszélgetéskötetet (Amerika Kiadó), az képet kaphatott arról, hogy nem könnyű az élet Amerikában az újonnan érkezett embernek, különösen akkor, ha még zenélni is akar. Szűcs Gábor / Little G. Weevil erre vállalkozott, amikor 2004 őszén Amerikába indult. Erről, s a bluesról vall az elkövetkezőkben.

Turista: Nemrég érkeztél meg Angliából, pár szóban ha mesélnél erről?
Szűcs Gábor: Jelen pillanatban még mindig Londonban, Angliában vagyok, jelenleg úgy néz ki, itt leszek egy darabig. Ennek több oka is van. Továbbra is javarészt magánerőből próbálom managelni magam, ami otthonról meglehetősen nehéz. Szeretnék továbbra is fejlődni, tanulni, tartani a feelinget, kiskanállal beszedegetni a bluest nap mint nap. Ehhez nekem utaznom kell és az angol nyelvterület ami inspirál. 2004-ben hasonló okokból költöztem az Egyesült Államokba, és az a másfél év zeneileg és emberileg is kicserélt, jó értelemben.

T: Mi fogadott az Egyesült Államokban?
Sz.G: Megérkeztem Alabama államba két bőrönddel, egy gitárral, valamennyi készpénzzel, hogy majd lesz ami lesz, én itt most blues zenész leszek. Teljesen más világ, diszkrimináció, szegénység, és ebből építs várat. Mondtam már pár embernek. Szerintem sok magyar zenésznek el kéne’ mennie a Southra, ott megtanulná hol a helye a világban. Én túléltem ott egy autó balesetet, volt hogy napokig kocsiban aludtam, kedves barátom és dobosom a szemem láttára halt meg a színpadon miközben játszottunk, ennek hatására tolókocsiban toltak be a kórházba, és a munkahelyen is úgy bánnak veled, hogy az eszed elveszted. S közben egy dolog forog a fejedben, színpadra akarsz kerülni. Nekem hál’ istennek csak sikerült, s 7 hónap kemény munka után felmondhattam az állásomat, s ismét csak a zenélésnek élhettem. Ekkor már Memphisben éltem, ott találkoztam Ms. Zeno-val. Már megvolt az éves szerződésem a Blues City Cafe-tól, (138 Beale Street, Memphis, TN) mikor láttam Ms. Zenot a bandájával játszani. Kb. 140 kilós, afro amerikai hölgy, erőteljes, Memphis Soul-Blues. Ez kell nekem, gondoltam. A bandában mindenki "fekete" volt, én meg tanulni akartam. Úgyhogy mondtam neki, próbáljon ki mint gitárost, ha oké vagyok, van egy klub ahol játszom, csinálhatnánk a showt együtt. Tetszett neki, és elkezdtünk dolgozni. Lenyomtunk egy jó fél évet, heti 3-4 buli szezonban (a zenekar billentyűse Jesse Dodson aki évekig Albert King orgonistája volt). Nagyon szoros kötelék fűz Zenohoz, Ő, és a férje lett az ottani családom. Rengeteget mesélt nekem a bluesról és a Southern életről. Néha olyan volt mintha a fiához beszélne, leültetett, magyarázott, na akkor tudtam, hogy tanít. Ha, ha…

T.: Lesz egy fellépésed is a Szigeten Ms. Zeno-val.
Sz.G.: Örültem, hogy sikerült leszervezni a Szigetre, 9-én, a Blues Színpadon lesz a csetepaté.

T.: Milyen tapasztalatokat szereztél még az Egyesült Államokban?
Sz.G.: Egy biztos. Mielőtt kimentem az Államokba, azt hittem sokat tudok a bluesról, de ez tévedés volt. Addig csak egy egyszerű szerelem a zene iránt, de mikor ott vagy, azon az úton jársz, arra a helyre ülsz be, ugyanazokon a dolgokon mész keresztül amin a példaképeid, azt a nyelvet és zenét hallod mindenhonnan és még sorolhatnám - ezek összesége átalakít belülről, amit nem lehet elmagyarázni. Hogy ki, hogyan játssza ezt az zenét az egy dolog, és hogyan és hol éli az életét, az meg egy másik. Butaság lenne azt mondani, hogy az európai blues nem jó, vagy a zenészek kevésbé tehetségesek. Jó, csak más. Más a sound, a feeling, a körülmények. Meg a feszültség is más. Ha, ha… (az Egyesült Államokban 110 V-t használnak). Összevetve tehát a tapasztalatom annyi, hogy a blues sokkal "mélyebb" dolog mint azt sokak gondolják. Ha énekelek 1 számot, elvileg neked úgy kéne’ érezned mintha a legjobb barátodat hallgatnád vagy mikor a nagypapa mesél neked a korai időkről. Ha ezt érzed, akkor bluest játszom, ha nem, akkor csak bluest akarok játszani. Én ezt éreztem, mikor 17 éves koromban meghallottam John Lee Hookert. Az a blues.

T.: 2004- ben jött ki a One CD- d? Készül új? Mit lehet erről tudni?
Sz.G.: Igen, lesz következő CD, de meg sajnos nem tudom mikor jelenik meg. Memphisben kezdtem el a felvételeket a télen. Ott felvettem 3 számot az ottani zenekarral, majd májusban további négyet rögzítettem Budapesten hazai zenészekkel. Londonban fejezem be az albumot, angol muzsikusokkal, remélhetőleg ez évben valamikor sikerül is kiadni. Ez a pénzemtől függ. Ez egy teljesen saját számokból álló album, az első szólólemezem tulajdonképpen. Kis ízelítőt, további infókat és koncert dátumokat kaphattok a www.myspace.com/littlegweevil oldalon vagy a hivatalos weboldalomon a www.littlegweevil.com–on.

A beszélgetés e-mail váltáson keresztül valósult meg.

Turista


Ms. Zeno & Little G. Weevil Band
2006-07-26 | koncertajánló


Augusztus 9-én a Sziget Fesztiválon lép fel Ms.Zeno a Little G. Weevil Band-el.

Ms. Zeno, a Louisiana Mojo Queen előbb tudott énekelni, mint beszélni. Templomi kórusokban, majd diák csapatokkal énekelt. A híres blues énekes 6 CD-t rögzített az elmúlt 10 évben. Ha rászánod az időt, hogy meghallgasd robusztus hangját, egyből megérted, hogy-e fiatal hölgy miért vált legendává a blues műfajában. Ms. Zeno lehengerlő személyisége és előadásmódja milliónyi szívet és lelket ejtett már rabul. Bár technikailag alt énekes, énekhangja mégis a basszustól a szopránig terjed. Ehhez a hihetetlenül széles hangterjedelemhez könnyedén társítja az igazi, mély lélekkel teli érzéseket és melegséget. Előadásmódjával vagy akár csak egy mozdulatával képes teljesen lekötni a közönség figyelmét. Időről időre lehengerli a közönséget barátságos meséivel és színpadi műsorával. Adj a kezébe egy mikrofont és öt percen belül felforgatja a világot!

Little G. Weevil 1998-ban tűnt fel Magyarországon a Spo-Dee-O-Dee zenekar gitáros énekeseként. Később saját zenekara, a Pure Blues élén aratott sikereket. 2004. szeptemberében az Egyesült Államokba költözött, ott készítette első szóló felvételeit is. Első európai zenészként szerződést kapott a legendás Beale Streeten. Turnézott Alabama, Mississippi, Arkansas államokban is. Little G. júliusban Londonba költözött, hogy befejezze első szóló albuma munkálatait. Hamisítatlan North-Mississippi Blues egy kis Memphis Soul érzéssel fűszerezve.

Turista


DVD a Ian Siegal Band-től
2006-07-26 | hír


Június végén Ian Siegal-nak DVD-je jelent meg (a) The North Sea Jazz Festival-on rögzített fellépéséről. 75 perc koncert, interjú, néhány részlet a próbákból, és egy fotógaléria található a DVD-n.

A DVD-t a Nugene Records adta ki.

Turista


Új lemez Szabó Tamástól
2006-07-25 | hír


Szabó Tamás: Obsession

Szabó Tamás zenészként, producerként kiadott egy CD-t, vagy 30 muzsikus közreműködésével. "Elképzelésem egy olyan session lemez elkészítése, aminek az alapelvűségét a mai élőzene jelenlegi állapota hozta létre." Mivel minden CD egyedi borítóval készült elég "húzós" az induló ára : 6000 Ft. De, pl. a leköszönt kulturális miniszter 70.000 Ft-t adott érte. "A megszállottság nem csak a zenészekre vonatkozik, hanem olyan háttéremberekre is, akiket felkértem a lemez különböző fázisainak elvégzésére. Fotós, technikus, disegner, festők, stb.."


Turista