Gébert - Ulbert Project
Healing Hands

lemezbemutató

2018.02.23.


Pribojszki Mátyás Band
feat.
Bill Barrett
& Lazy Brad Lewis
2018.03.03.


Mojo Workings
2018.03.09.


Gary Moore
Emlékest 2018

2018.04.04.


Layla Zoe
2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Archívum

Jimmy Warren Band: No More Promises
2010-06-16 | kritika


Jimmy Warren zenei karrierje meglehetősen rendhagyó, mivel elég későn, 25 évesen kezdett gitározni, majd tíz év múlva, sikerei ellenére abbahagyta a zenélést, hogy minél több időt tölthessen családjával. Döntése sokakat meglepett, ugyanis olyan zenészekkel koncertezhetett, mint Junior Wells, Koko Taylor, Sugar Blue és Lonnie Mack.
Tavaly, húsz év elteltével a Live At Last koncertlemezzel tért vissza, majd idén a No More Promises került kiadásra. Első stúdióalbuma rögzítéséhez remek muzsikusokat választott maga mellé John Digregorio (gitár), Mike Boyle (basszusgitár) és Charles Price (dob) személyében, míg Jimmy sokoldalúságát bizonyítva a gitár mellett basszusgitárosként, dobosként és billentyűsként is bemutatkozik.
A tizenkét változatos tempójú blues-rock szerzemény az élet jó, s rossz dolgairól, a szeretetről, a reményről és a bánatról szól. Jimmy Warren gitárjátéka egyesíti Eric Clapton ’70-es évekbeli és George Benson jazzes stílusát, melyhez néhol Jimi Hendrix vadsága társul – erre legszebb példa a Darker Shade Of Grey című tétel, míg az It Aint Fair-t Bob Margolin slide-játéka végett emelném ki.
Az elmúlt hetekben sokszor meghallgattam, félretettem, majd ismét elővettem a No More Promises című albumot, mely mindannyiszor elkápráztatott. Bölcs döntés volt Jimmy Warren részéről, hogy folytatta zenei pályafutását.

Electro Glide Records, 2010

hoati


Hubert Tubbs nyári magyarországi koncertjei
2010-06-14 | koncertajánló


Minden, ami fekete zene! Valahogy így lehetne tömören jellemezni Hubert Tubbs zenéjét. A fekete soul és funky fenegyereke, Hubert Tubbs, az immár 40 éve koncertező, legendás - többek között Dionne Warwick, Smokey Robinson, Rod Stewart, Elton John és Sting munkásságára is nagy hatást gyakorló - Tower of Power egykori vezető énekese. Lemezeinek sorában négy albumot is közösen jegyeznek.
A jelenleg Ausztriában székelő énekes számos hollywoodi filmzenéhez adta hangját és olyan előadókkal lépett fel, mint a The Rolling Stones, a Temptations, Santana vagy Kenny G. Bár munkássága leginkább a soul és az R&B világába kalauzol, a gyökereket nem feledve - ausztriai és amerikai tagokból álló saját soul zenekara mellett - egy magyar és szlovákiai zenészeket egyesítő blues zenekarhoz csatlakozva 2008 óta koncertezik funky blues műsorával, mely Willie Dixon, Muddy Waters és a Tower of Power nyomán hozza el nekünk Amerika hangjait.
A Hubert Tubbs featuring Dirty Fred Blues Band június 25-én a tatai Víz, Zene, Virág Fesztiválon, július 25-én a gyulai Vár Blues Fesztiválon lép fel, augusztus 12-én pedig a Sziget Fesztivál Blues Színpadán találkozhatunk velük.


Anders Osborne: American Patchwork
2010-06-12 | kritika


Úgy tűnik, új vizek felé evez az Alligator Records. Múlt hónap végén jelent meg a kiadó első, csak digitális formátumban kapható lemeze, s itt van Anders Osborne friss albuma is.
Már az elején le kell, hogy szögezzem: nem blues lemezről van szó, s bizony sokat vívódott a lelkem a CD-t hallgatva. S, mitől billent a mérleg nyelve a pozitív oldalra? Hát az emlékezetes, ragadós (nem szirupos) daloktól!
Anders Osborne lelkében két személyiség lakik: létezik egy erős, dinamikus slide gitáros oldala, aki átvette a New Orleans-i zenei hagyományokat, valamint van egy kivételesen tehetséges énekes-dalszerző fele is. Ha fogódzót keres a kedves olvasó, akkor Bruce Springsteen és Van Morrison neve ugrik be elsőként. A svéd ősöktől származó zenészt ért hatások szélesek: Robert Johnsontól Ry Cooderen át legendás jazz zenészekig (pl.: Miles Davis, John Coltrane) terjednek.
Mint említettem, nagyszerű dalokat ír Anders Osborne. Azonban nem csak erre a lemezre születtek kiváló nóták, hisz az 1989-es debütálása óta sokaknak / sokakkal dolgozott. Két szerzeménye szerepel Keb Mo’ 1999-es Grammy-díjas Slow Down lemezén, írt dalt a country sztár Tim McGraw-nak, Brad Paisley-nek, Tab Benoit-nak és Jonny Langnak is.
Ezen az albumon szereplő szerzeményeknek nagyszerű lírai, pozitív kicsengésű szövegei vannak, melyek jórészt a gyógyítással, a megváltással, az elfogadással foglalkoznak. Míg mások házakat, városokat építenek, Ő az emberi lélek újraépítésén fáradozik.
Az amerikai Patchwork a remény útja, és ez a CD egy új, fényes fejezet a zenész karrierjében.

Alligator Records, 2010

Turista


Rocky Jackson: Testify!
2010-06-10 | kritika


Rocky Jackson hajdan tinédzserként, Ray Charles az Austin Auditoriumban adott koncertjének hatására döntött úgy, hogy zenész lesz. Pályáját kevésbé ismert formációkkal kezdte, majd 1980-tól közel egy évtizedig a Magic Blues Band tagjaként számos blues hírességgel dolgozott együtt (George "Harmonica" Smith, Paul Butterfield, Coco Montoya, stb.).
Első saját neve alatt megjelent CD-je a négyszámos Blue Streak volt, melyet 2006-ban a Squeeze Here követett. E korong világszerte hízelgő kritikákat kapott, sokan Rocky gitárjátékát a fiatal Eric Clapton és Robert Cray játékához hasonlították.
Régóta várt új lemeze, a Testify! saját szerzemények mellett Willie Dixon, Robert Johnson, Jimmy Reed és Muddy Waters „örökzöld” dalait, valamint a tradicionális Early In The Morning-ot tartalmazza. A CD-t az I Just To Make Love To You című dal nyitja, mely - a többi feldolgozás nótával egyetemben - úgy kapott új köntöst, hogy megtartotta eredeti „ízét” is - a hatvanas évei elején járó gitáros-énekes által játszott stílus alapvetően Texas blues, melyet Chicago- és Delta blueszal kever. A korongon egy instrumentális tétel, a Magic Samre emlékező gyönyörű lassú blues, a Like Magic is helyet kapott.
Rocky Jackson 70 percet is meghaladó hosszúságú CD-je nagyszerű perceket tartogat a hallgató számára - ha csak egyetlen szóval kellene jellemezni a Testify! című albumot, akkor azt mondanám: remekmű.

High Life Records, 2010

hoati


Ha Tengs-Lengs – a Tengs-Lengs együttes dalszövegei
2010-06-08 | névjegy


Az 1984-ben alakult Tengs-Lengs zenekarnak nagy szerepe volt a hazai blues- és klubélet megteremtésében. Fénykorában a leghíresebb underground együttesnek számított, több mint tíz évig saját klubbal rendelkezett Budapesten. A ’80-as évek második felében nem is számított igazán az, aki nem járt a Lengs koncertjeire. A Budapesti Rhythm & Blues Fesztivál házigazdájaként hét éven át megtöltötte a főváros nagy koncerthelyeit. Sosem gondoltak lemezkiadásra, de 2006-ban a Hunnia Records segítségével kiadták első, a zenekar nevével megegyező című CD-jüket. Ekkor új lendületet kapott az együttes, és azóta kiadták második albumukat is (Prosztata blues).
Az elkövetkezendő hetekben legendássá vált dalszövegeik közül olvasható néhány, elsőként a gitáros-énekes Turós György szerzeménye.

Ha Tengs-Lengs

Egész nap a gyárban hajtasz mint egy állat
(Állat anyád)
A főnök unalmában szidja az anyádat
(Állat anyád)
Szép vagy, szép de lehetnél még szebb
Neked is az a bajod ami nekem:
Nincs pénzed, nincs pénzed.

Rohansz az úton, ami sohase volt jó,
(Állat anyád)
Nem vár meg a villamospótló.
(Állat anyád)
Szép vagy, szép, de lehetnél még szebb,
Neked is az a bajod ami nekem:
Nincs pénzed nincs pénzed

Ha tengs lengs jobb lesz, hogyha nekem üzensz,
Ha tengs lengs néni gyere ide élvezzük a szép időt!
Ha tengs lengs jobb lesz, hogyha nekem üzensz,
Ha tengs lengs néni gyere ide élvezzük a szép időt!


Gundel Művészeti Díjat kapott a Jambalaya
2010-06-06 | hír


Könnyűzene kategóriában a Jambalaya kapta az idei Gundel Művészeti Díjat. A 2010. május 31-én átvett, a „magyar Oscar”-ként emlegetett díjat igen nagy megtiszteltetésnek tartja a zenekar (2009-ben Ferenczi György és a Rackajam, 2008-ban a Ludditák, 2007-ben a Quimby vehette át ezt az elismerést). A csapat szerint nagyon sokat számít a művészek életében, ha időközönként megköszönik és elismerik munkájukat.
A Jambalayát a virtuóz zongorajátékával ismertté vált énekes, zongorista frontember és zeneszerző, Nemes Zoltán alakította. A zenekar 2005-ös születése óta túl van három európai turnén és három lemezmegjelenésen (I Just Wanted To Say, Wonder What Can Happen, Végállomás, vagy utazás). Mindezeken túl a Gronau-i Jazz Fesztivál hivatalos dalául választották az egyik Jambalaya számot, valamint videoklipet készítettek a Végállomás, vagy utazás és a Mindenhol című dalokhoz (idén ősszel a Benzinkút című szerzeményükhöz készítik harmadik klipjüket).
A jövőre nézve a fiúk a színházas, show-val egybekötött nagykoncertek világa felé kacsingatnak.


Lemezek Little Freddie Kingtől
2010-06-04 | kritika


Little Freddie King (eredeti neve: Fread E. Martin) 1940. július 19-én a Mississippi állambeli McComb városában született. Az első akkordokat édesapja, Jessie James Martin mutatta meg neki, aki szintén blues zenész volt.
14 évesen New Orleans-ba költözött, ahol Polka Dot Slimtől és "Boogie Bill" Webbtől tanult. Nem sokkal később már együtt játszott Bo Diddley-vel, John Lee Hookerrel és Freddy Kinggel - a Little Freddie King nevet Freddie King gitározási stílusához hasonló játéka miatt kapta. 1970-ben Harmonica Williams-szel készített lemezt, majd a ’70-es évek közepén Bo Diddley, Texas Alexander és John Lee Hooker társaságában Európában turnézott.
Következő lemezére 27 évet kellett várni, ekkor az Orleans Records Swamp Boogie címmel adta ki albumát. Ezt a Sing Sang Sung és a Fat Possum Records által kiadott nagysikerű You Don't Know What I Know követte. Utolsó két lemeze a MadeWright Records gondozásában jelent meg.

  

A Messin’ Around Tha House CD saját és feldolgozás nóták mellett D.J. Martin Tino Gross három remix-ét tartalmazza, míg a Walk With Da King koncert lemez - előző albumainak repertoárjára építve - az Annual Thirsty Ear Festivalon, New Mexicoban került rögzítésre.
A lemezeket hallgatva megállapítható, hogy Little Freddie Kingre igaz az állítás, miszerint vérében van a zene. Bár hosszú évek óta New Orleans-ban él, zenéjében mégis a Mississippi vidékének elektromos country bluesa köszön vissza. Egyszerű, lecsupaszított, csillogástól mentes, de érzéssel teli szenvedélyes gitárjáték jellemzi, hangján pedig érezni lehet az élet megpróbáltatásait.
Hazánkban 2004-ben, a 33. Debreceni Jazznapok keretében fellépő muzsikus igazán „dögös”, energiával teli albumokkal ajándékozott meg bennünket.

Messin’ Around Tha House
MadeWright Records, 2008

Gotta Walk With Da King
MadeWright Records, 2010

hoati


Ruben Hoeke Band: Coexist
2010-06-02 | kritika


Ruben Hoeke gyermekkorában arról álmodott, hogy híres futballistaként a holland nemzeti tizenegyben fog szerepelni. Álma rögvest szertefoszlott, amint meghallotta a Guns ’n’ Roses Sweet Child O’ Mine dalának gitár intróját – a labdát gitárra cserélte, majd elkezdett gitározni tanulni.
Döntése jónak bizonyult, mivel 2008-ban neki ítélték oda a legjobb holland gitárosnak járó díjat, a ”The Duiveltje”-t. A rákövetkező évben hozzálátott új lemezének elkészítéséhez. A dalok több mint 3/4-e rögzítésre került, amikor a számítógép winchesterének meghibásodása végett elvesztek. A munkát újra kellett kezdeni, így a Coexist című CD csak 2010-ben kerülhetett a boltok polcaira.
A Ruben Hoeke Band (Ruben Hoeke – gitár, Frank Van Pardo – ének, szájharmonika, Ralph De Lange – basszusgitár, Arjen Knapp - dob) által művelt stílus a blues-rock kategóriával jellemezhető leginkább, melyhez némi rhythm & blues, boogie woogie és soul vegyül. Ezt a zenei sokszínűséget, az útkeresést jelképezheti a lemez címe is (a Coexist jelentése: egymás mellet) - új utak keresése nem történhet a gyökerek megtagadásával.
Természetesen ezen a lemezen is vannak olyan dalok, amelyek közelebb állnak hozzám a többinél, ezek pedig a Close My Eyes, a Love & Mercy és a True Love című szerzemények.

A Dimension Records, 2010

hoati


Koncertek júniusban
2010-05-31 | koncertajánló


Blues B.R.Others Show
2010. június 05. – Ócsa, Művelődési Ház
2010. június 25. - Budapest, Old Man's Music Pub

Blues Bell
2010. június 16. - Szeged, Milleniumi Kávéház

Blúz tér 10
2010. június 30. – Budapest, Könyvtár Pinceklub

Bőrgyári Capriccio
2010. június 18. – Alsóörs, 11. Nemzetközi Harley-Davidson Fesztivál

Colombre Band
2010. június 04. – Siófok
2010. június 05. - Siófok
2010. június 11. – Pécs, Monarchia Gasztro Pub
2010. június 17. – Szolnok, V. Szolnoki Tiszavirág Fesztivál
2010. június 19. – Győr, Xantus János Múzeum - Múzeumok éjszakája
2010. június 24. – Győr, VII. Magyar Táncfesztivál
2010. június 26. – Budapest, Gödör Klub

Deák Bill Blues Band
2010. június 04. – Budapest, Syma Csarnok - Stargarden
2010. június 05. – Tét, II. Tét Fest
2010. június 05. - Pilismarót
2010. június 07. – Budapest, Zöld Pardon
2010. június 12. – Szeged, XVIII. Szegedi Sörfesztivál
2010. június 13. – Békéscsaba, Sörfesztivál és Csülökparádé
2010. június 18. - Kazincbarcika
2010. június 19. - Érd
2010. június 26. - Visegrád
2010. június 27. - Tata
2010. június 30. – Sopron, Volt Fesztivál

Dr. Valter Blues Társasága
2010. június 15. - Szolnok, V. Szolnoki Tiszavirág Fesztivál
2010. június 19. – Debrecen, Debreceni Református Kollégium udvara

Ferenczi György és a Rackajam
2010. június 03. - Budapest, Old Man's Music Pub
2010. június 19. – Orfű, Fishing On Orfű Fesztivál
2010. június 30. – Budapest, Kobuci Kert

Hobo
2010. június 04. - Budapest, Syma Csarnok - Stargarden
2010. június 06. – Kalocsa, Városi Sportcsarnok - Circus Hungaricus

Ice Cream Blues Band
2010. június 02. – Budapest, Kemencés Kertcafé

Jack Cannon Blues Band
2010. június 05. – Budapest, Tarajos Gőte Klub

Jambalaya
2010. június 10. – Szeged, XVIII. Szegedi Sörfesztivál
2010. június 18. - Szolnok, V. Szolnoki Tiszavirág Fesztivál
2010. június 23. – Pécs, 3 az 1-ben Nyári Napforduló Fesztivál

Living Blues Project
2010. június 06. - Budapest, Old Man's Music Pub
2010. június 17. - Budapest, Lovagregény Bar & Restaurant - Living Blues Unplugged

Ölveti Blues Band
2010. június 20. – Délegyháza

Sonny
2010. június 05. – Törökszentmiklós

Sonny & Big Fat Chubby
2010. június 11. - Kaposvár

Sonny & Szabó Tamás
2010. június 03. – Szentendre, Új Művész Étterem

Sonny & The Wild Cows
2010. június 04. – Budapest, Amigo Bár
2010. június 14. - Szolnok, V. Szolnoki Tiszavirág Fesztivál
2010. június 26. – Sopron, Szent Iván FolkFest
2010. június 30. – Budapest, Fat Mo’s Music Club

Takáts Tamás Blues Band
2010. június 04. - Budapest, Syma Csarnok - Stargarden
2010. június 10. - Budapest, Old Man's Music Pub
2010. június 11. - Kiskunfélegyháza
2010. június 12. - Pápa
2010. június 30. – Sopron, Volt Fesztivál

Tenderfoot Blues Unit
2010. június 11. – Budapest, Lompos Farkas Club & Restaurant

Tengs-Lengs
2010. június 04. – Érd, Blues Tanya
2010. június 05. – Piliscsaba, Potyagól - Utazó Blues Fesztivál
2010. június 12. - Békéscsaba, Sörfesztivál és Csülökparádé

2010. június 18. - Pécel, Motoros Park Biker's Pub
2010. június 26. - Gyál, Arany János Közösségi Ház -
Utazó Blues Fesztivál

Tom White és Barátai
2010. június 04. – Szekszárd, Húsvasaló Pub
2010. június 25. - Mezőfalva
2010. június 26. – Mogyoród, Pince Napok

Török Ádám és a Mini
2010. június 03. – Budapest, Városligeti Sörsátor
2010. június 04. - Tatabánya, West Étterem
2010. június 05. – Piliscsaba, Potyagól -
Utazó Blues Fesztivál
2010. június 06. - Göd, Piarista Juniális
2010. június 12. - Békéscsaba, Sörfesztivál és Csülökparádé
2010. június 26. - Gyál, Arany János Közösségi Ház -
Utazó Blues Fesztivál

Tűzkerék xT
2010. június 03. – Pilismarót, Karasna Fesztivál
2010. június 04. - Budapest, Gitárpont Café - Club '68
2010. június 11. - Bicske
2010. június 18. – Biritó, IV. Biritói Napok
2010. június 21. – Budapest, Petőfi Csarnok - Thanks Jimi Fesztivál

Vadvirágok Blues Band
2010. június 19. – Budapest, Almássy tér - Tűzfesztivál
2010. június 26. – Budapest, Delírium Pub

VasZoli & Özséb
2010. június 30. - Budapest, Zöld Macska Diákpince

Village Lizards
2010. június 15. - Szolnok, V. Szolnoki Tiszavirág Fesztivál

White Coffee Blues Band
2010. június 09. – Budapest, Colombus JazzClub
2010. június 18. – Budapest, Silenus Étterem & Pub
2010. június 26. – Budapest, Silenus Étterem & Pub

Összeállította: Turista


Colombre Band: Tánc az ördöggel
2010-05-29 | kritika


Szülővárosomban, Győrben mindig léteztek szeretni való zenekarok. Ilyen volt a jazzt játszó Art Swing, majd a Granny Had A Goose blues zenekar - mindkét csapatban mára már országosan ismerté vált zenészek is játszottak. Az utóbbi időben ezt a helyet a Colombre Band foglalta el.
A Colombre Banddet 2007-ben Váray László alakította. A jelenlegi felállás (Váray László – ének, gitár, Csordás Veronika – ének, vokál, Deák Gábor – gitár, Kovács Gábor – cajun/ülődob) kisebb tagcserét követően a következő év nyarára, a veszprémi Utcazene Fesztiválra alakult ki.
A zenekarnak tavaly ősszel lehetősége adódott, hogy stúdióba vonuljon és rögzítse első CD-jét Tánc az ördöggel címmel. A lemezre 11 - a koncertekről már jól ismert - jellegzetesen Colombre-s dal került. S, hogy milyen is e stílus? Akusztikus blues, rock és funky alapok latinos beütéssel és ritmizálással, míg Váray László hip-hopos énekstílusát Csordás Veronika vérbő bluesos hangja ellensúlyozza.
A korong hangulatát tovább színesíti Ferenczi György és a Rackajam zenekar tagjainak a vendégszereplése. Velük a kapcsolat nem újkeletű, hisz többször felléptek már közösen - ezek közül kiemelném Ferenczinek a budapesti Új Színházban adott 40. születésnapi koncertjét.
A szellemes, néhol szemtelen, gúnyos és provokatív szövegeket - csakúgy, mint a zenét - Váray László írta, melyek nagyszerűségét érzékeltetve álljon itt Hetesi Péter Pál - sok nagysikerű előadó szövegírójának - véleménye: „tiétek a Kárpát-medence egyik legegyénibb hangú szövegírója”.
Valamennyi dalban sikerült megvalósítani a szövegek, a zene és a zenészek közötti harmóniát, így azt hiszem, hogy ez a lemez azokat is leveszi a lábáról, akik eddig fanyalogva vették a kezükbe az akusztikus zenét tartalmazó korongokat.

Gryllus, 2010

hoati


Utazó Blues Fesztivál
2010-05-28 | koncertajánló


Június folyamán az Utazó Blues Fesztivál keretében három különböző stílust képviselő zenekar, a Török Ádám és a Mini, a Tengs-Lengs és a Chubby Blues kínál fergeteges hangulatú koncertet az ország három városában. Az érdeklődők kalandos zenei utazásra számíthatnak a progresszív rock, a blues-rock, a jazz-rock és a rhythm & blues világába – mindezt egy belépő áráért kapják meg.

Időpontok:
2010.06.05. - Piliscsaba, Potyagól
2010.06.12. - Békéscsaba, Sörfesztivál és Csülökparádé
2010.06.26. - Gyál, Arany János Közösségi Ház

hoati


The Cash Box Kings: I-94 Blues
2010-05-26 | kritika


Itt egy csapat és legújabb lemeze, amiért az ortodox blues rajongók is feltétel nélkül lelkesedni fognak. The Cash Box Kings a nevük, és zenéjüket nem is olyan könnyű beskatulyázni. Muzsikájuk valahol az ’50-es, ’60-as évek Chicago bluesának tengelye körül mozog, megfűszerezve Delta blueszal, blues-rockkal és egy kis swinges lüktetéssel. Ha a mai előadók között kutakodunk, akkor leginkább a Roomful Of Blues és Rick Estrin & The Nightcats neve ugrik be, amolyan „testvér” csapatként. Mindez a leírás „ráhúzható” lenne más előadókra is, na de ez az íz, az érzelmekben és melódiákban gazdag játék, az bizony kevesek sajátja.
A The Cash Box Kings a játszott zenei stílus mellett több ponton is kötődik a Szeles városhoz. Egyrészt fellépéseik legtöbbje ebben a városban, illetve a környékén van, másrészt az I-94 Blues nevet viselő CD a chicagói székhelyű Blue Bella Records-nál jelent meg.
Két énekes szerepel az albumon. Joe Nosek tizenéves kora óta rajong a Chicago bluesért, s amellett, hogy energikus énekes, kiváló harmonikás és dalszerző is. Játékát hallgatva olyan előadók nevei ugranak be, mint George "Harmonica" Smith, Rod Piazza vagy William Clarke. Oscar Wilsonnak erőteljes, kifejező hangja van, olyan frontember, aki színpadi előadásával megőrjíti a közönséget. Szerepeltetése a chicagói vonalat erősíti. A doboknál Kenny "Beedy Eyes" Smith ül, róla sokat elmond a beceneve: „Human-metronome”. Az ütős született zenei tehetség, és nem mellékesen Willie "Big Eyes" Smith fia. Chris "CB" Boeger basszusgitáron és bőgőn játszik. Megszólalásában, megoldásaiban jazzes befolyásoltság érezhető. A most bemutatott zenészek jelentik a csapat magját, de rajtuk kívül több vendég is szerepelt a lemezen.
A csapatot erősítette Billy Flynn gitáros, mandolin- és banjo játékos. Tudni kell róla, hogy az utóbbi negyven évben olyan nevekkel zenélt együtt, mint: Jimmy Rogers, Junior Wells, Otis Rush, Pinetop Perkins, Buddy Guy, Jimmy Dawkins, Koko Taylor…, és még hosszan sorolhatnám. Igazi enciklopédikus tudás birtokosa, aki többféle stílusban is kiválót nyújt. A zongoránál Barrelhouse Chuck ült. Korunk egyik alulértékelt zongoristája Ő, aki karrierje során végig hű maradt a boogie-woogie és barrelhouse zongorázáshoz. Az albumon muzsikált még: Joel Paterson (gitár), Mark Haines (dob, ütős hangszerek, akusztikus gitár), Jimmy Sutton (bőgő) és Steve Freund (gitár) is.
Na, de nem kívánom tovább szaporítani a szót, hisz ez a zene magáért beszél.

Blue Bella Records, 2010

Turista


The Bluesmasters Featuring Mickey Thomas: The Bluesmasters Featuring Mickey Thomas
2010-05-24 | kritika


Gyakran előfordul, hogy egy rockénekes blues albumot készít. Láttunk már erre számtalan példát, jót, s rosszat egyaránt. A Jefferson Starship egykori énekesének, Mickey Thomas-nak új CD-je az előzőek közé sorolandó.
Mickey Thomas zenei pályafutása 34 évet ölel át, ez idő alatt 12 lemezt készített. A tavasszal megjelent albumát a The Bluesmasters-szel rögzítette, mely zenekart 2007-ben Tim Tucker és Sean Benjamin alakította, majd hozzájuk csatlakozott Aynsley Dunbar, Danny Miranda, Ric Ulsky és Doug Lynn.
A 13 nótát felvonultató korong fő erőssége változatosságában rejlik - Mickey Thomas visszatért zenei gyökereihez, így a CD-n hallható zenei stílus a country bluestól, az elektromos Chicago blueson át az R&B-ig terjed. Hallhatjuk többek között Pete Johnson, Muddy Waters, Etta James és Phil Collins szerzeményeit, számomra mégis a favorit Elvin Bishoptól a Fooled Around And Fell In Love, mely dal a ’70-as évek közepén a slágerlistát is megjárta.
Biztos vagyok abban, hogy a The Bluesmasters Featuring Mickey Thomas sokáig a nagy kedvenceim közé fog tartozni.

Direct Music Distribution, 2010

hoati


Stáció - A legenda újraéled!
2010-05-22 | koncertajánló


A Stáció együttes 1980-ban alakult Esztergomban. A nyolcvanas években Komárom megye egyik meghatározó együttesének számítottak. Kemény, rhythm and blues alapú zenéjük nem csak szűkebb hazájukban tette őket ismerté, hanem a fővárosban is. 1986-tól több évadon keresztül sikeres Stáció klub működött a Bemrockparton, a Metró Klubban és a józsefvárosi Pincében. 1983-ban részt vettek a Salgóbányai Rock táborban, ahol profi csapattá érett a Stáció. Ezt két, 1986-ban rögzített „z”-sített rádiófelvétel is bizonyította. A Magyar Rádió felvételről közvetített egy koncertet a Metró Klubból, ez a felvétel ma is nagy kincsnek számít a rajongók körében. A koncerten a csúcsfelállásnak elkönyvelt Fodor Sándor (ének), Tóth József (szólógitár), Petrás Attila (dob) és Tóth Tamás Béla (basszusgitár) négyes hallható. A Stáció 1989-ben, az Esztergomban megrendezett első magyar blues fesztivál után feloszlott.

2010. június 5-én újra éled a legenda. A Pilismaróti KARASNA Motoros Találkozó szervezőinek megkeresésére egy koncert erejéig újra színpadra lép a „Metrós” Stáció! Olyan underground slágerek csendülnek majd fel, mint a Gladiátor, a Lusta madár vagy a Csontváz blues.


Bernard Allison Group: The Otherside
2010-05-20 | kritika


Az 1965-ben született Bernard Allisont édesapja, Luther Allison ismertette meg a fekete zene gyökereivel, a gitározás rejtelmeivel. A család legkisebb gyermeke 13 éves korában már apja Love Me Mama LP-jén, a You Don’t Love Me Know More és a Sweet Home Chicago című dalokban játszott. Az érettségit követően Koko Taylorral zenélt, akitől nagyon sokat tanult, csakúgy, mint Willie Dixontól, Freddie Kingtől és Johnny Wintertől.
Első szólólemeze The Next Generation címmel 1990-ben jelent meg. A mai napig tucatnál is több albumot adott ki, olyan nagy presztízsű kiadóknál, mint a Ruf Records, a Tone-Cool és a Jazzhaus Records.
Az elmúlt két évtizedben Bernardnak sikerült kilépnie apja árnyékából, megtalálva saját stílusát - a soul-os beütésű Chicago bluest a modernebb, funky-s, alkalmasint Jimi Hendrix-et idéző rockos motívumokkal vegyíti.
Friss korongján, a The Otherside-on nagy teret ad zenésztársainak, engedi kibontakozni Őket. Ezzel leginkább a szaxofonos, Jose Ned James élt, akinek játéka nagyszerűen kiegészíti Allison vastag, telt gitárhangzását. A saját nóták mellett Luther Allison (Let’s Try Again) és Jimi Hendrix (Fire) egy-egy szerzeményét hallhatjuk, vendégzenészként pedig Lonnie Brooks szerepel a Leavin The Bayou-ban.
A kilencvenes évek közepén, váratlan halálát megelőzően Luther Allison számított a blues legnagyobb sztárjának. A The Otherside szintű produkciókkal fia, Bernard jó eséllyel pályázik erre a fajta elismerésre.

Jazzhaus Records, 2009

hoati


Az időgép üzenetei - Wellness To Hendrix
2010-05-18 | koncertajánló


Végül is eldőlt: az időgép valóban működik. Bepillanthatunk a múltba, és utazhatunk vele a jövőbe is. Mindent láthatunk. Izgalmas.
Zenei múltunk legsúlyosabb üzeneteit Jimi Hendrix küldte, hatása ma is elementáris, holnapra is akad dolgunk ezzel.
Az általa küldött üzenetnek nincs köze a virággyerekek agyonmázolt WV furgonjához, a könnyes szemmel múltba révedő, "...azok a szép hetvenes évek..." illatú öreges, kifakult, fogatlan ősrockerek hangulata is messze van már. Az üzenet ma is friss, és negyven év után bátran állítható: az is marad egy darabig. Érdemes megérteni, mert a jövőt is mindannyian szívesen látnánk.
Az üzenet átadható, mi több átadandó. Vannak emberek, akik képesek átadni a friss üzeneteket. Most éppen a Message To Hendrix és a Blues & Roll zenekarok találtak új közölnivalót a jelen és a jövő számára.
Petendi Tamás és a Message To Hendrix zenekar feltörte a hétpecsétesnek tűnő negyven éves titkot és nagy szeretettel, végtelen tisztelettel, de legfőképpen igen szórakoztató módon teszik elénk a megfejtést.
Bepillanthatunk velük a múltba, pokolian jól érezhetjük magunkat a jelenben és a koncert végére alig várjuk már a holnapot. És ha a hölgyek is eljönnek, akkor táncolni is fogunk.
Petendi Tamás hosszabb Egyesült Államokbeli kalandozása utáni első hazai koncertje több, mint izgalmas lesz.
Hendrix életszerűsége abban is megnyilvánul, hogy 2010 márciusában új lemeze jelent meg, eddig még kiadatlan, ismeretlen felvételekkel Valleys Of Neptune címmel. Nos, Tamásék bevállalták, hogy eljátszák ezt a lemezt az elejétől a végéig. Bátor, kockázatmentes és szórakoztató gesztus. Ez a lemez ugyanis annyira jól sikerült, hogy bemutatni élőben: az a biztos siker maga.
A képlet súlyosnak tűnik, de nem az. Incselkedés ez a szex-szel és a wellness-rock 'n' roll felsőfokával. Drogként aznap a Messege To Hendrix zenekart használjuk.

Ezen az estén az időgép furán fog működni: először a jövőt láthatjuk. A Blues & Roll zenekar élén egy alig 16 éves srác, Pfeiffer Ákos villant jövőt. Az igen tehetséges fiatalember az ujgitaros.hu által szervezett Jimi Hendrix tehetségkutató prominense, masszívan tartja helyét az első tíz között. Bár a verseny csak májusban zárul le, mi máris nyertünk.
Megismerhettünk egy fiatal tehetséget, akinek múltja alig van, jelene az adott boldog pillanat, jövője egyre fényesebb. Nem kétséges, hogy Ákos és zenekara az időutazás egyik legszórakoztatóbb szereplője. Már most tudjuk, hogy a hamvas báj sosem fog lekopni róla, sosem nő fel, de mindig megadja majd nekünk a felhőtlen szórakozás örömét. Ámen.

Az időgép-maszlagba csomagolt buli 2010. május 27-én 19:30-kor kezdődik a Delírium Pubban (Bp., VII. ker. Kertész u. 33). A belépő 600 Ft, ami lefogyasztható.


Hobo: Látnokok, költők, csavargók
2010-05-16 | hír


A 2009-ben MAHASZ Fonogram-életműdíjjal és 2010-ben az ARTISJUS által az „Év szövegírója” címmel kitüntetett Földes László, vagy ahogy mindenki ismeri, Hobo, nem mindennapi gyűjteményes kiadvánnyal lepte meg a kultúrára és a különlegességekre fogékony rajongóit: egy gyönyörű, 40 oldalas kötetben négy DVD-n hét legendás előadását tette közkinccsé.
Az első korongon a Vadászat 2009-ben a debreceni Csokonai Színházban bemutatott előadásának felvétele látható Vidnyánszky Attila rendezésében.
A második lemezen két amerikai mestere előtt tiszteleg: Allen Ginsberg: Üvöltés (1988) és az Amerikai ima – szeánsz Jim Morrison verseiből és dalaiból (1992) című műsorainak eredeti, máshol már nem látható felvételei szerepelnek.
A harmadik lemezen két József Attila-műsora kapott helyet. A Légy ostoba! című darab, amelyet a Katona József Színházban mutatott be 1991-ben Márta Istvánnal, valamint a Tudod, hogy nincs bocsánat című előadás, amelyet az Új Színház Kamaraszínpadán rögzítettek 2006 júniusában.
A negyedik korongon a Csavargók tízparancsolata című önéletrajzi monodrámájának felvétele szerepel, amelyet 2008-ban a debreceni Csokonai Színházban mutatott be, valamint Az akasztottak balladája című műsora Francois Villon verseiből egy 2006-os felvételről, amely az Új Színház Kamaraszínpadán készült.
A régi felvételek technikailag felújított sztereó és 5.1-es hangsávval hallhatók. A rengeteg fotóval illusztrál kötet a hét műsorral kihagyhatatlan darab minden igényes gyűjtő számára.


Andy Just: Smokin’ Tracks
2010-05-14 | kritika


A szájharmonikás Andy Just blueszal kapcsolatos meghatározó élményeit a ’70-es években a San Francisco Bay Area-ban szerezte. Először gitározni tanult, majd szájharmonikára váltott - olyan mentorai voltak, mint Gary Smith, Mark Ford és Charlie Musselwhite.
A több mint negyven éve tartó zenei karrierje során szóló munkái mellett együtt dolgozott John Lee Hookerrel, Buddy Guy-jal, Albert Kinggel és Lowell Fulsonnal, hogy csak néhány nevet említsek. Jelenleg tagja a Ford Blues Bandnek, akiknek utolsó három korongja, az In Memory Of Michael Bloomfield, az Another Fine Day és a The Butterfield / Bloomfield Contert magasztaló kritikákat kapott.
Írásom tárgya, Andy Justnak az olasz Calvari városában található blues klubban, a Muddy Waters-ben idén rögzített koncertlemeze igazi csemege a fülnek.
Az elhangzó számokat boncolgatni nem szeretném, kiemelni közülük egy nótát sem akarok, mivel fontosabbnak tartom a dupla korongra jellemző egységességet, a kiváló hangzást. A veterán West Coast harmonikást kísérő olasz zenészek, Donnie Romano (ének, gitár), Charles Romagnoli (basszusgitár) és “John Lee” Emanuel Zamperini (dob) megbízható zenei hátteret biztosítanak, tökéletesen visszaadják az egyes számok hangulatát, míg Andy Just szájharmonika játéka erőteljes, kifejező, cseppet sem szűkölködik energiában.

Feelin’ Good Records, 2010

hoati


Szabó Tamás és barátai az MR2 Akusztik műsorában
2010-05-12 | hír


Szabó Tamást közel negyedévszázados pályája alatt rengeteg nagyon jó zenésszel hozta össze a sors, akikkel a mai napig szívesen játszik. Most lehetőség adódott, hogy az MR2 Akusztik című műsorában egy órán át a zenéjük szóljon. „Egy érdekes sessiont sikerült megszerveznem kilenc zenésztársam bevonásával. Ők mindannyian kiváló zenészek. Mindegyiküket nagyon tisztelem, és valahányszor a muzsikálásra kerül sor, mindig kihívás velük játszani. Próbáltam úgy összeválogatni a zenekart, hogy a blues műfaj több oldalát meg tudjuk mutatni, az amerikai akusztikus vidéki bluestól a magyar blúzos számokig kerüljenek dalok a palettára.”
Ha érdekel, hogy mi is hangzott el április 20-án, akkor meg tudjátok azt hallgatni május 18-án (23 órakor), illetve 22-én (ismétlés).

A megszólaló zenekar tagjai:
Szabó Tamás - ének, harmonika, washboard
Nemes Zoltán - ének, zongora, akkordion
Frenk - ének
Long Tall Sonny - ének, gitár
Császári Gergely - ének, gitár
Fekete Jenő - ének, gitár
Rhythm Sophie - ének
Dániel Balázs - zongora
Szabó Gergely - nagybőgő
Mezőfi István – dob


Nem vagyunk benne az EKF-ben!
2010-05-10 | hír


Kedves Zenésztársak!

Mivel az utóbbi időben egyre több jelentkezést kapok Tőletek pécsi fellépés reményében, itt az ideje, hogy megtudjátok az igazságot.
Pécs valóban elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, de részünkről, kortárs pécsi művészek oldaláról a mai napig senkit nem kerestek meg, egyikünkkel sem vették fel sem hivatalosan, sem egyéb módon a kapcsolatot. Mi már több alkalommal - levelekkel, beadványokkal, kérvényekkel - megkerestük az EKF menedzsmentet, ám azon kívül, hogy kétszer fogadtak minket, és elmondták a nagy semmit, más nem történt.
Jómagam már 2005-ben benyújtottam az "I. Regionális Könnyűzenei Projekt" című, hosszú távú könnyűzenei klubprogramot tartalmazó elképzelésem, el is juttattam tucatnyi potentátnak (városi és megyei kulturális vezetés, valamennyi polgármesterünknek, kulturális és területfejlesztési szakembernek, a kulturális tárcának, de még Bajnai Gordonnak és Dr. Szili Katalinnak is, valamennyi helyi média leadta, foglalkozott vele), ám a mai napig érdemi választ, támogatást nem kaptam.
A 20 éve a nevemmel fémjelzett "Pécsi Blueskocsma-mozgalom" mind a mai napig mostohagyermek, partizánkodva próbálunk fennmaradni, néha kapunk pénzmorzsákat.
Dr. Páva Zsolt, új polgármesterünk saját keretéből olykor alkalmi támogatással segít minket, de az EKF-nél továbbra sem tárgyalnak, nem számolnak velünk.
Számomra úgy tűnik, az EKF-et kizárólag Budapestről irányítják, úgy gazdaságilag, mint rendezvényszervezésileg, Pécs csak helyszín, semmi több. Ezért, sajnos, semmiféle beleszólásom, rendezői ráhatásom nincs az EKF könnyűzenei, azon belül is a blues tartalmú rendezvényekre, részemről tehát semmi jót nem ígérhetek Nektek.
Azaz, annyit talán: idén nyár közepére állítólag megnyit az új orfűi élményfürdő, ahol szervezőtársammal elnyertük a nyári rendezvényszervezés könnyűzenei részét. Amennyiben kapok Tőletek rövid zenekari bemutatkozót, árajánlatot, könnyebben tervezhetünk Papp Sándor producer barátommal.

Bluesos üdvözlettel,
Fekete Kálmán - zenész, zenekarvezető, szervező, író
Telefon: 20 928 7000
bluesboy.fekete@gmail.com