Magyar Atom
2018.03.24.


Hobo
2018.03.30.


Gary Moore
Emlékest 2018

2018.04.04.


Ryan McGarvey
2018.05.01.


Danny Bryant
2018.05.18.


Joe Bonamassa
2018.06.14.


Ten Years After
2018.07.01.


Henrik Freischlader Band
2018.09.12.


Layla Zoe

2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Új felvételek Doug MacLeod-tól
2009-02-20 | hír


Doug MacLeod A Double Dose Of Dubb címmel két dalt tartalmazó CD-t jelentetett meg. Az első szerzemény (a) The Utrecht Session felvételekor született, de a nagy választék végett nem fért fel a lemezre. A második szám Doug legviccesebb és legnépszerűbb dala, mely az XM Radio-ban került rögzítésre.
A felvételek csakis digitálisan, a két legnagyobb online zeneletöltő oldalról, az Emusic-ról és az iTunes-ról szerezhetők be.

Számcímek:
1. My Good Girl Blues
2. Dubb's Talkin' Barnyard Blues


Pampalini


Brian Templeton: Live At Bluesiana Rock Cafe
2009-02-17 | kritika


Olaszország legrégebbi blues koncertügynöksége a Feelin’ Good Productions. A Tano Ro által alapított ügynökség 1976 óta koncertek, turnék és fesztiválok szervezésével foglalkozik. Az első, Willie Mabon részére szervezett turné óta a Feelin’ Good Productions Olaszország és Európa egyik legsokoldalúbb, legsikeresebb ügynökségévé nőtte ki magát. Számtalan blues, soul, rhythm and blues és gospel sztárral dolgoztak együtt. Johnny Adams, Luther Allison, Eddie C. Campbell, Johnny Copeland, Champion Jack Dupree, Ronnie Earl, Louisiana Red, Memphis Slim, Charlie Musselwhite, Dave Specter … és a névsor végtelen.
De a koncertszervezés mellett lemezkiadással is foglalkoznak, Gail ’Mojo’ Muldrow, Brian Templeton, a The S.Francisco Gospel Singers és Sonny Rhodes felvételeit is megjelentették.
Brian Templeton Live At Bluesiana Rock Cafe című lemeze a Feelin’ Good Records harmadik kiadványa. A koncert 2007 márciusában az ausztriai Velden városában található klubban került rögzítésre.
Brian Templeton a lemez felvételekor már tizenhat éve a show business-ben dolgozott. Zenei karrierjének első nyolc évét a Michael Dinallo-val alapított Radio Kings-szel töltötte. Ez idő alatt elnyerték a Boston Blues Society Battle Of The Blues Bands címét és három lemezt készítettek. Jerry Portnoy-nak annyira megtetszett játékuk, hogy kísérőzenekarának hívta Őket, így 1992-ben bejárták egész Amerikát.
A bostoni énekes-szájharmonikás pályafutásának második nyolc évéhez a kritikusok által egyöntetűen pozitívan értékelt két szólólemez mellet, Otis Grand-del és Sonny Rhodes-szal közös turnék köthetők.
A tavalyelőtti felvételen Templeton-t olasz zenészek, a nálunk is jól ismert gitáros Enrico ’Mr. Dynamite’ Crivellaro, valamint a basszusgitáros Luca Tonani és a dobos Lele Zamperini kíséri. Kicsit zavarba vagyok a stílus meghatározásakor, hisz a nótákban chicago és texas shuffle, rocking blues, jump blues és rock ’n’ roll egyaránt megtalálható.
A dupla CD hiteles keresztmetszete Brian Templeton munkásságának, mivel a feldolgozás nóták mellett Radio Kings klasszikusok és szóló lemezeinek legjobb dalai is hallhatóak.

Feelin’ Good Records, 2007

Pampalini


Blues fesztivál Segesváron
2009-02-15 | koncertajánló


Dracula szülővárosa, a romániai Segesvár (Sighisoara) nemcsak történelméről, a Világörökség részét képező történelmi központjáról, hanem az idén már ötödik alkalommal megrendezendő blues fesztiváljáról is híres.
A nemzetközi fesztiválra folyamatosan meghívást kapnak hazai együttesek, így fellépet már Ferenczi György és a Rackajam, Tátrai Tibor és a Magyar Atom, valamint a Someday Baby is. 2009-ben a hazai „színeket” Sonny és a „Vadmarhái” képviselik.

A Sighisoara Blues Festival programja:
2009. február 19.
Sonny & his Wild Cows
Lil' Dave Thompson (USA)

2009. február 20.
Rag, Mama Rag (UK)
John Primer (USA)

2009. február 21.
Ana Popovic (Szerbia)
Lucky Peterson (USA)

Pampalini


A Hoodoo Lady
2009-02-13 | névjegy


Memphis Minnie minden idők egyik legnagyobb hatású női blues énekese. Szerény külső, határozott egyéniség, a férfiakéhoz hasonló erős hang, félelmetes gitártechnika jellemezte. Az elsők között játszott elektromos gitáron, a country blues-t ötvözve az elektromos urban blues-zal, „kikövezve” az utat Muddy Waters, Little Walter és Jimmy Rogers részére.

Memphis Minnie (eredeti neve: Lizzie Douglas) 1897. június 3-án a louisiana-i Algiers-ben született. 1904-ig egy farmon nevelkedett, majd a családjával a Mississippi állambeli Walls-ba költöztek. A rákövetkező évben gitárt kapott karácsonyra édesapjától. Miután megtanult gitáron és bendzsón játszani, elköltözött otthonról, Memphis-be ment, ahol "Kid" Douglas néven a Beale Street-en gitározott. Az 1910-es, a korai ’20-as évek során bejárta Délt, játszott a Ringing Brothers Circus-szal. Memphis-be visszatérve megismerkedett, majd férjhez ment a nála kilenc évvel fiatalabb Casey Bill Weldon-hoz. A Memphis Jug Band gitárosával azonban a házassága nem tartott sokáig.
1929-ben összeházasodott második férjével, Kansas Joe McCoy-jal, akivel közösen zenéltek is. Egy Beale Street-i fodrászüzletben figyelt fel rájuk a Columbia egyik tehetségvadásza. Első sikerdalukat, a Bumble Bee-t - melyet később Muddy Waters Honey Bee-ként adott elő – 1929. június 18-án, Minnie harminckettedik születésnapja után két héttel vették fel. Az elkövetkező hat évben Memphis Minnie és Kansas Joe néven folyamatosan együtt dolgoztak. New York-ban és Memphis-ben rögzítették dalaikat a Columbia (később Vocalion), a Decca, az Okeh és a Bluebird részére. A felvételeken férjével jól kiegészítették egymást, egyikük játszotta a basszus szólamot, másikuk az akkordbontásokat.
A ’30-as évek elején Chicagó-ba költöztek, klubokban játszottak, felvételeket készítettek közösen és külön-külön. Az évtized közepén azonban felbomlott házasságuk, zenei együttműködésük.
Memphis Minnie ez időtájt már híres énekesnek, gitárosnak és dalszerzőnek számított. A felvételeihez ekkor kezdett zongoristát, dobost és fúvósokat meghívni.
Harmadik házasságát 1939-ben a gitáros Ernest "Little Son Joe" Lawlars-sal kötötte. Kapcsolatuk az énekesnő rossz, agresszív természete ellenére 23 évig, Son Joe haláláig fennmaradt. Számos közös duettjüket rögzítették. A ’40-es évek végéig a lemez eladásai csökkentek, közönsége azonban a klubokban megmaradt. Utolsó felvételeit 1949-ben a Regal részére készítette.
Minnie-nek 1957-ben szívinfarktusa volt és Son Joe egészségügyi állapota is megromlott, így visszatértek Memphis-be, ahol az énekesnő nővére, Daisy gondoskodott róluk. Son Joe 1962-ben bekövetkezett halála után Memphis Minnie egy szanatóriumban, szegénységben élt. 1973. augusztus 6-án, 76 évesen hunyt el.
1980-ban a Blues Foundation az elsők közt beválasztotta a Blues Hall Of Fame-be.

Pampalini


The Braindogs - Tom Waits dalok
2009-02-10 | koncertajánló


Tom Waits zenéjét kedvelők, ha a mesterrel nem is, de a tisztelőiből összeállt Braindogs-szal találkozhatnak ismét, ha ellátogatnak a hónap közepén Szegeden az IH-ba, vagy Budapesten az A38 állóhajóra.
A projekt egyszeri tisztelgésként indult, ekkor a kultikus amerikai énekes – komponista – színész születésnapján léptek fel angol, osztrák és magyar zenészek. A koncertnek olyan sikere volt, hogy immár évente megrendezésre kerül.
A téli turné során egy megújult programmal lép színre a jól ismert csapat: Ian Siegal, Ripoff Raskolnikov, Kiss Tibor, Varga Livius, Frenk, Varga Laca és Nagy Szabolcs.

Időpontok:
2009. február 16. – Szeged, IH
2009. február 17. - Budapest, A38

Turista


Tengs Lengs: Prosztata Blues
2009-02-08 | kritika


Bizony, már a sokadik virágkorát éli a Tengs Lengs zenekar, amely a tavalyi év végén a Ráday-Kupolában tartotta Prosztata Blues című CD-jének lemezbemutatóját.
Nem mindig volt egyértelmű, hogy a több mint negyven éves múltra visszatekintő csapat (a mostani felállásban huszönöt) lemezek felvételével is szeretne foglalkozni, ahogy az sem, hogy saját számok (is) szerepelnek a repertoárjukban. A kezdetekben a „föld alatt” léteztek, nem volt kazettájuk, LP-jük, de még a koncertjeiket sem plakátolták ki. Sokáig klasszikus rhythm & blues feldolgozásokat játszottak, majd a zenekar basszusgitárosa, Kamarás Zoltán kezdte erőltetni a saját számok írását.
Miként az első, a csapat nevét viselő CD-jük felvételekor, most is a kiadójuk (Hunnia Records) buzdította őket, a saját számok rögzítésére.
Az anyagot meghallgatva amolyan happy hangulat lesz úrrá a hallgatón, hisz tudják Ők jól, hogy az emberek jó része szórakozni akar, nem akar mást, mint jól érezni magát. A dalok szövegei a megélt élettapasztalatok humoros, cinikus elővezetései, de találunk egy, a kiadó kérésére rögzített feldolgozás nótát, a Pardon ez a kezem volt című Pásztor - S. Nagy szerzeményt is.
A hangzást vendégzenészek színesítik, akik ezáltal új ízeket is hoztak: Muck Ferenc szaxofonon-, Pribojszki Mátyás szájharmonikán-, Szilágyi Attila billentyűs hangszereken-, Tóth Csaba dobro gitáron játszik.
Bár mindannyian jól tudjuk, hogy nem divatos már ez a zene, de mivel mással is biztathatnám őket (ezen keresztül a műfaj szerelmeseit is), mint hogy: „Nem baj, a blues majd segít”.

Hunnia Records, 2008

Turista


A Blues Matters! már digitális formában is
2009-02-06 | hír


Szigetország legolvasottabb blues magazinja, a Blues Matters! a 45. számtól kezdődően az interneten keresztül elektronikus formában is elérhető. A kezdeményezés nagy sikert aratott, hisz az oldalt a világ majd valamennyi részéről havi szinten kb. 28 ezren tekintik meg.
A Blues Matters!-t 1999-ben fanzine-ként indították útjára. A szerkesztők az indulás óta minden formában igyekszenek segíteni és támogatni e sokszínű zenei műfajt.
Olvasóik részére változatos és izgalmas írásokkal szolgálnak: hírekkel, interjúkkal, előzetesekkel, koncertbeszámolókkal, lemezbemutatókkal, könyvismertetőkkel, stb.
A magazin 2007-ben elnyerte a Blues Foundation Keeping The Blues Alive díját Print Media kategóriában.

Pampalini


Budapesten koncertezik B.B. King
2009-02-05 | hír


B.B. King, a blues veteránja július 16-án a budapesti Papp László Sportarénában lép fel. A gitáros-énekes negyedik alkalommal látogat hazánkba, nyáron a One More Time című turnéján érinti a magyar fővárost.
B.B. King 14 Grammy-díjjal büszkélkedhet, a tizenötödiket is elnyerheti vasárnap legújabb lemezével. A 84 éves zenész negyed századdal ezelőtt bekerült a Blues Foundation hírességek csarnokába, majd 3 évre rá a Rock And Roll Hall Of Fame-be. 1990-ben megkapta George Bush amerikai elnök medálját és több tiszteletbeli doktori címmel is rendelkezik.
A fantasztikus gitáros a múlt század negyvenes éveinek végétől készít lemezeket, közülük több platina-, illetve aranylemez lett.

Pampalini


Szöveg(szabó) Joe
2009-02-04 | névjegy


Jó bőr

Kell egy jó bőr a vállamra
Egy jó kabát a hátamra
Kell egy jó bőr a zsebembe
Egy vastag pénztárca a kezembe.

Kell egy jó bőr az ágyamba
Egy drága nő a házamba
Egy bőrruha, amit az élet varrt
Mert, kell egy jó bőr, ami összetart.

Kell egy jó bőrfotel nekem
Egy bőrős virsli, ha éhezem
Kell még egy jó bőrcsuka is nagyon
Amivel a bőrlabdát fenékbe rúgom.

Kell még nekem egy bőregér
Kell vastag arcbőr, minden ráfér…
De ha nem férek a bőrömbe
Bevisznek pihenni a börtönbe.

Kell matrica a bőröndre
Kell egy jó út fel a Börzsönybe
Libabőr is kell a természet ölén
És kell egy lóbőr is, amit este húzok én.

Kell egy bőröv a kutyámnak
Kell kutyabőr a családnak
Kell happy birthday a nejemnek
Mert kell egy jó bőr MINDENKINEK!!!

Szabó Joe (Blúz tér 10)


Hétfő Este Blues Band: Greatest Hits
2009-02-02 | kritika


Na végre – sóhajthatnak fel a nyírség blues rajongói, hisz kedvenc zenekaruk, a Hétfő Este Blues Band, „Kelet-Magyarország legjobb rhythm and blues zenekara” - ahogy hazánk blues professzora, Nemes Nagy Péter jellemezte Őket - 23 év után lemezzel jelentkezett.
A nyíregyházi zenekar a hódmezővásárhelyi Faktor Blues Band-et és a zalaegerszegi Shabby Blues Band-et juttatja eszembe. Mindhárom csapat hosszú évek óta játszza a kompromisszum mentes blues-rock-ot, fittyet hányva a zenei világ változásaira. És ez így van jól!
A fiúk kb. 50 saját nótával rendelkeznek, a lemezre ezekből válogatva, a legjobbnak tartott 17 szerzemény került fel. A dalok jól kidolgozottak, változatosak, a hangzást - a 14 éve változatlan felállással működő „alaptagok” játéka mellett - vendégmuzsikusok meghívásával tették színessé. Egyedül néhány szöveg esetében érzem az „idő vasfogát”, bizony jó pár éve születtek, így aktualitásukat vesztették. De ez nem bántó. Gondolatilag érzésekről, vagy ahogy a lemez alcíme is mutatja (Dalok az életről és a szerelemről) az életről és a szerelemről szólnak. A témakört illusztrálva néhány cím: Lázasan ébredtem, Az utcán járva, Fehér hölgy, Gyere, ölelj át, Fiatal vagy. A szövegek szerzője Kiss Attila, a zenéé Tomasószky Zoltán és a HEBB.
Összességében a Hétfő Este Blues Band első lemezére megérte várni, hisz akik eddig nem ismerték Őket, egy átfogó válogatást vehetnek kezükbe, „törzsrajongóik” pedig otthon is meghallgathatják kedvenc nótáikat. Evés közben jön meg az étvágy – mondhatjuk, hisz a közeljövőben a jubileumi/lemezbemutató koncertjük felvétele limitált példányszámban kiadásra kerül, és év végére egy új albumot is terveznek, stílusban a tradicionális blues hangzáshoz közelítve.

Magánkiadás, 2008

Pampalini


Koncertek februárban
2009-01-31 | koncertajánló


Blues B.R.Others Show
2009. február 20. - Budapest, Old Man’s Music Pub

Blues Bell
2009. február 13. – Szeged, Jazz Kocsma
2009. február 21. – Szeged, Millenniumi Kávézó

Blues Service
2009. február 28. - Budapest, RS9

Blúz tér 10
2009. február 17. – Budapest, Gödör Klub

Boll Weevil Folk Blues Gang
2009. február 03. – Budapest, Bónyai Étterem

Boogie Woogie Show
Nemes Zoltán - Bacsa Gyula - Nagy Szabolcs – Horváth Misi – Mezőfi István
2009. február 23. – Budapest, Szimpla Kert

Borsodi Blue
2009. február 14. – Szentes, Bufallo Pub

Bőrgyári Capriccio
2009. február 27. - Budapest, Fészek Klub

CLUB ’68 – I.M. Radics Béla
2009. február 13. – Budapest, József Attila Művelődési Központ

Ferenczi György és a Rackajam
2009. február 01. – Budapest, Szimpla Kert
2009. február 06. – Budapest, Gödör Klub
2009. február 12. – Budapest, Sport Kocsma
2009. február 20. – Budapest, Take Five Jazz Klub
2009. február 27. - Budapest, Old Man’s Music Pub

Hobo
2009. február 07. – Ballada a senki fiáról - Rábapatona
2009. február 18. – Farkashajsza - Székesfehérvár, Öreghegyi MH
2009. február 19. – Rendhagyó irodalom óra - Székesfehérvár, Öreghegyi MH

Jambalaya
2009. február 05. – Budapest, Szilvüplé
2009. február 27. – Budapest, RS9

Nemes Zoli és Horváth Misi
2009. február 18. – Budapest, Szimpla Kávézó
2009. február 26. – Budapest, Szimpla Kávézó

Ölveti Blues Band
2009. február 27. - Miskolc, Grizzly Music Pub

Pribojszki Mátyás Band
2009. február 07. – Sándorfalva, Mozi Club

Rockin' Chair
2009. február 26. - Budapest, Nothin' But The Blues Pub

S-modell
2009. február 14. - Budapest, Könyvtár Klub
2009. február 20. - Budapest, Fészek Klub

Sonny & The Wild Cows
2009. február 05. – Budapest, Alcatraz Club & Restaurant
2009. február 14. – Budapest, Torpedo Cafe
2009. februás 19. – Segesvár
2009. február 20. - Székelyudvar

Sonny & Horváth Misi
2009. február 12. – Budapest, Nothing But The Blues Pub
2009. február 22. – Budapest, Szimpla Kert

T. Rogers
2009. február 06. – Budapest, Fregatt
2009. február 13. – Budapest, Fregatt
2009. február 20. – Budapest, Fregatt
2009. február 26. – Budapest, Fregatt
2009. február 28. – Budapest, Fonó

Tengs Lengs
2009. február 27. – Érsekújvár, HD Pub

Török Ádám és a Mini
2009. február 14. - Budapest, Old Man’s Music Pub

Török Ádám és a Misi
2009. február 07. – Budapest, Torpedo Art Cafe
2009. február 13. - Lábatlan, Toborzó Kávézó
2009. február 21. – Budapest, Szilvüplé

VasZoli - Bornemissza Ádám
2009. február 05. – Budapest, Kolibri

VasZoli - Bornemissza Ádám - Özséb
2009. február 20. - Budapest, Zöld Macska

Turista


Megjelent a Rátarti Blues Asszonyok utolsó albuma
2009-01-27 | hír


A Saffire – The Uppity Blues Women, napjaink egyik legsikeresebb akusztikus blues triója a hónap során új lemezzel jelentkezett.
A zenekart Ann Rabson és Gaye Abegbalola 1984-ben alapította, majd 1992-ben csatlakozott hozzájuk Andra Faye. A Havin' The Last Word című CD az idén 25 éves zenekar utolsó közös munkája, mivel a jövőben mindenki saját elképzeléseit szeretné megvalósítani.
A lemezt, ahogy az összes többi Saffire – The Uppity Blues Women albumot is az Alligator Records jelentette meg.

Számcímek:
1. Going Down To The River
2. Nothin' In Your House
3. Kitchen Man
4. Somebody's Gotta Give
5. Bald Headed Blues
6. Since You've Been Gone
7. Blue Lullaby
8. Travelin' At The Speed Of Love
9. I Can Do Bad All By Myself
10. Too Much Butt
11. Haste Makes Waste
12. Locked Up
13. Walkin' Home To You
14. Bald Eagle
15. I'm Growing Older
16. The Bad Times


Pampalini


Living Blues Project bemutatkozó koncert
2009-01-24 | koncertajánló


Living Blues Project
Kiskunfélegyháza, Rocktár
2009. január 31.


A Living Blues Project bluesbaráti-társaságot Draskóczy Csaba (Meltdown, Dobozy Band) és Kőmíves „Stone” András (Kölcsön Blues, ex-Blúz tér 10) alapította 2008 elején azzal a céllal, hogy tisztelegjenek a műfaj legkiválóbb, változatos stílusjegyeket felvonultató képviselői előtt. Kedvenc és kedvelt zenészektől válogatták össze a repertoárt, mely Robert Johnson-tól, Jimi Hendrix-en át egészen Robben Ford-ig terjed. Néhány tagváltás után 2008 őszére véglegesült a jelenlegi formáció: Ónodi Péter (ének, hegedű), Fischer Balázs (basszusgitár), Kovács András (dobok), valamint gitárokon játszik a két „ősalapító”.


Elhunyt Ray Charles legendás szaxofonosa
2009-01-22 | hír


2009. január 20-án elhunyt a legendás szaxofonos, David „Fathead” Newman. A nagyszerű zenész régóta hasnyálmirigyrákban betegeskedett. A halál 75 évesen érte.
David „Fathead” Newman 1933. február 24-én Corsicana (Texas) városában született. Családjával fiatalon Dallas-ba költözött, ahol a középiskolában és a főiskolán zenét tanult. Utazásai során ekkor ismerkedett meg a fiatal, még „felfedezetlen” Ray Charles-szal. Találkozásuk meghatározta Fathead életét. 1954-ben csatlakozott Ray Charles-hoz, együttesében 12 évig zenélt. Ezt követően New York-ba költözött, az Atlantic Records, a Warner Brothers és a Prestige részére készített felvételeket. Pályafutása során számtalan nagysággal dolgozott együtt, többek között T-Bone Walker-rel, B.B. King-gel, Aretha Franklin-nel, Herbie Man-nel és Natalie Cole-lal. 1990-ben Art Blakey-el és Dr. John-nal közös lemezét Grammy díjra jelölték.
David „Fathead” Newman egyaránt otthonosan mozgott a jazz és blues zenében. Személyében egy igazi legenda távozott közülünk.

Pampalini


Szöveg(szabó) Joe
2009-01-20 | névjegy


Hinták

Helyek, melyek némán állnak
Terek, melyek visszavárnak
Padok, melyek rólunk szólnak
Betűk, melyek mind elkopnak…

Álmok, melyek visszajönnek
Láncok, melyek összekötnek
Lombok, melyek bólogatnak
Hangok, melyek elringatnak…

Képek, melyek megmaradnak
Árnyak, melyek megragadnak
Fények, melyek táncra kelnek
Színek, melyek, énekelnek…

Hinták, melyek boldogságban
Himbálnak a nagyvilágban
Lengenek egy álom mélyén
Valahol, egy város szélén…

Szabó Joe (Blúz tér 10)


Various Artists - Broadcasting The Blues
2009-01-18 | kritika


Bob Corritore sokoldalú zenész. Napjaink egyik legjobb szájharmonikásának játékát számtalan lemezen hallhatjuk, producerként közreműködött Grammy, W.C. Handy és BMA díjra jelölt lemezek létrejötténél. Mindemellett tulajdonosa a phoenix-i The Rhythm Room klubnak és műsorvezető a KJZZ rádióállomásnál. Műsora, a Those Lowdown Blues 2007-ben a Blues Foundation-tól megkapta a Keeping The Blues Alive díjat.
Bob rádió műsorvezető pályafutása 25 éve, 1984 februárjában kezdődött. Az eltelt évek során számtalan blues nagyság megfordult a stúdióban, és ha már ott voltak, gyakran zenéltek is. Ezekből a felvételekből először az öt éve megjelent Blues On My Radio című lemez nyújtott válogatást. Idén a Southwest Musical Arts Foundation-nak köszönhetően újabb, a műsorban elhangzott dalok kerültek kiadásra Broadcasting The Blues címmel.
A felvételek egy vagy két mikrofonnal kerültek rögzítésre, a pillanat spontaneitását középpontba helyezve. Hangminőség szempontjából meglehetősen változatosak, zenei szempontból viszont számtalan csúcspontot tartogatnak. Lehengerlő Otis Clay és Johnny Rawls duetje az I Want To Be At The Meeting című gospelben, Billy Boy Arnold éneke, szájharmonika játéka a Shake Your Boogie-ban, Sonny Boy Williamson-ra emlékezve. Megbabonázza a hallgatót Howlin Wolf legendás zongoristája, Henry Gray, Billy Flynn-el és Chris James-szel kiegészülve a Cold Chills-ben. De a többi felvétel is tartalmaz finomságokat.
A CD-n található 20 dal melegen ajánlott a tradicionális blues rajongóinak.

Southwest Musical Arts Foundation Records, 2009

Pampalini


A tücsök hangja: rock
2009-01-15 | kritika


Békéscsabán az első Blues-Rock matiné 2008. utolsó vasárnapjára esett. Ezt a kimondottan „nemdohányzós” koncertet a Csabai Csípős Blues Club szervezte az Elefánt Sörözőbe, és mondhatom, jól tette. Kell a fórum, a megmutatkozás a zenélni vágyó ifjú titánoknak (is)! Én néha úgy nevezem őket: Modern Szélmalom-harcosok. A Magyarországon kialakult fejtetőre állított, gagyit, értéktelent terjesztő (és ezt sajnos jól megfizető) média ellenszegülőket, a zenélni vágyókat, akik energiát, tudást, nem kevés pénzt fektetnek abba, hogy igényesen szórakoztassák a „nagyérdeműt”. Ők azok, akik lelkesen vállalják az árral szembe úszást.

A Kuss Tücsök tagjai ilyenek. Az öt fiú összesen nincs 69 éves. Mindenkit kiemelnék, mert ez igazi csapatmunka volt! Nekem az egyik legkedvesebb mégis az a mindössze 10(!) esztendős Skorka Marcell volt, aki a hatalmas (eredeti méretű) basszusgitáron  játszott vékonyka ujjaival, szinte hibátlanul. Figyelte, kísérte a többieket, pontos volt, és lába sem érte a földet, mert a hangszeren egyelőre csak ülve tud játszani, mert a hevederrel még lehetetlen megfelelő magasságba rakni azt a nagy instrumentumot. Bátyja, Skorka Titusz (15) gitáron szintén végig „képben volt”, ügyesen, színesen szolgálta ki a produkciót. A dobos, Ulbert Áron (13) nem verte szét a nótákat, ötletes, nagyon jó alapot adott, és bizony remek motorja volt a zenekarnak. Az ő tesója Ulbert Dávid (16) rangidős a csapatban, hihetetlen érett gitározással vett le bennünket a lábunkról! Hangszerét és erősítőjét már jól ismeri, csodálatos hang-színeket varázsolt elő, akár a riffeknél, akár a szólóknál. (AC/DC kedvelőknek is ajánlom figyelmébe ezt a fiatal fiút!) A hangerő beállításokkal még lehet bíbelődni, de szuper volt! Mivel a dalok szövegei is hozzá kapcsolódnak, még egy csillag kerül a neve mellé! Az ötödik tag: Szabó Marcell (15) nagyon jó kisugárzású, szerény srác, akinek még nincs kész a hangja, de ez ebben a korban mondhatni természetes (néhány kivételes nagy tehetségtől eltekintve). Jól vezette a műsort, az ének dallamokon kell még korrigálni, de idővel az is rendben lesz, ha így folytatják.

Nem a csoda volt apró, drága kíváncsiskodók, hanem akik mindezt előidézték. Azok a fiatal-apró tehetségek, akik hangszert fogtak kezükbe, és elvarázsolták a jelenlévőket. Nem csak saját zenéjükkel, lázadó, igazságot kereső szövegeikkel, szerény megjelenésükkel, hanem azzal a hihetetlen együtt-zenéléssel, alázattal, odafigyeléssel, amely egy ilyen fiatal bandára nem szokott jellemző lenni. Nem bizony!

Folytassátok fiúk! Csak emelt fővel, serényen és szerényen! Kitartást és sok sikert!

Várjuk a folytatást január utolsó vasárnapján!

Hevesi Imre (Bácsi)


Pinyó születésnapi koncertje
2009-01-12 | koncertajánló


Pinyó 60
Budapest, Petőfi Csarnok
2009. január 17. 20:00

A legendás dobos, Köves „Pinyó” Miklós január 25-én tölti be 60. életévét. Ez alkalomból öt meghatározó rock – blues – beat együttes megidézésével fantasztikus koncertre készül 2009. január 17-én, a Petőfi Csarnok színpadán. Az est folyamán fellépő együttesek:

Piramis
Mini
Nonstop
RABB
Besenyő Blues Band


Az est hang és képanyaga az EMI kiadónak köszönhetően rögzítésre kerül, melyet CD-n és DVD-n fognak megjelentetni. De a koncertre ellátogatóknak nem kell üres kézzel hazamenni, hisz Pinyó 60 címmel az ünnepi alkalomra igazi zenei csemegéket tartalmazó válogatás lemez jelenik meg az öt együttes örökbecsű dalai közül 4-4 felvételt kínálva.

Jelentős változás még Pinyó életében, hogy Závodi Jánossal, Gallai Péterrel, Csokival és Vörös Gáborral újraéled a Piramis, mellyel országos turnéra indulnak.

Pampalini


A Csabai Csípős Blues Club a The Blues Foundation-ben
2009-01-10 | hír


A békéscsabai Elefánt Sörözőt sokan hazánk legjobb blues klubjának tartják. De a viharsarok bluest szerető közössége nemcsak ezzel hívta fel magára a figyelmet, hisz tavaly év végén a Söröző törzsvendégei által létrehozott Csabai Csípős Blues Club-ot beválasztották a The Blues Foundation tagjainak sorába. Az alábbiakban a Club létrejöttéről, terveiről Ferencz Rezső (CSCSBC elnök) és Belanka János (Elefánt Söröző, tulajdonos) sorait olvashatjátok.

Mottó: „A globális világ, a globális világ működésének rendje, a fogyasztói társadalomban elkerülhetetlenül kialakuló szokások nem kedveznek a baráti, bensőséges emberi kapcsolatoknak - egyszerűbben, elidegenítenek. Az élőzene, a blues, a népzene viszont a XXI. századi világ hétköznapi rendjével ellentétben támogatja az emberszerű, érzéseket is tartalmazó emberi kapcsolatok kialakulását, fennmaradását. Ez a lényeg.”

Megalakulásunkkor a mottó szövegében leírtak szerint fogalmaztuk meg a klub filozófiáját. Gondolatainkkal érzékeny fülekre találtunk, hiszen alakuló ülésünkön 46-an vettünk részt, annak ellenére, hogy igen borsos tagdíjfizetési kötelezettséget is vállaltak tagjaink. (Bírósági megjegyzés az egyesület alakuló taglétszáma láttán: „Ilyen létszámmal horgászegyesületek sem alakulnak!”)

A klubot tulajdonképpen az Elefánt Söröző törzsvendégei hozták létre, azok, akik 2006. óta rendszeresen eljártak a kéthetente megtartott csütörtöki koncertekre. Ők ugyanis azt akarták, hogy ne legyen a pénz prédája a hangulat, a koncertek maradjanak meg sokáig, s ehhez hajlandóak anyagiakkal is hozzájárulni. Eddigi koncert-életünk megtekinthető a www.elefantsorozo.hu oldalon.

A The Blues Foundation story Billy Gibson békéscsabai fellépésével kezdődött. A vöröses borostájú, szemüveges, kölyök képű harmonikás elképesztő koncertet adott az Elefánt Sörözőben, amit a közönség elképesztő jókedvvel és hangulattal honorált. Az ifjú skót-amerikai (mert szerintem Skóciának, vagy valamelyik eredeti brit államnak köze van hozzá, az biztos) ugyanúgy elájult a közönségtől, mint a közönség tőle – így történt, hogy a stábudvaron (nyár volt, de legalábbis jó meleg) jókedvében megígérte: szól az érdekünkben jó barátjának, Jay Sieleman-nak, a szövetség elnökének, vegye fel velünk a kapcsolatot. Jött is az e-mail, s utána már nem volt megállás…
Miután sikeresen befizettük a 100 $ tagdíjat - ami végül 200 $ lett –, felvételt nyertünk a szövetségbe, s ma már rajta vagyunk a klublistájukon is.

A szövetségi tagság kialakításában, illetve a felvétel megszervezésében, a kapcsolattartásban elévülhetetlen érdemei vannak Szűcs Gabesznak (Little G. Weevil), aki nem mellesleg Benkő Zsolt és Billy Gibson társaságában tiszteletbeli tagja is az egyesületünknek.

Az egyesület közeli és konkrét terveiről:

I. Blues-rock matiné: Blues-rock matiné szervezése olyan helyi és környékbeli gyermekzenekarok részére, amelyeknek tagjai 18 évnél fiatalabbak.
Előzmények: Hevesi Imre, az egyesület alapító tagja, gyerekek gitároktatásával is foglalkozik. Elmondása szerint sok, tehetséges gyermek van a városban és megyeszerte. Felvetette, hogy jó lenne ezeknek a gyerekeknek bemutatkozási, fellépési lehetőséget biztosítani, az egyesület támogatásával, az Elefánt Söröző színpadán.

Az első buli megvolt, kényelmes, de jelentős házat hozott, a „Kuss Tücsök” zenekar nagy sikert aratott. A végén egy idős, jól öltözött úr mosolyogva, szinte remegő kezekkel fogott velünk kezet és köszönte meg a délutáni koncertet, a következő szavak kíséretében: „Nagypapa vagyok,… jövünk máskor is!” A „Kuss Tücsök” zenekar basszusgitárosa 10 éves, csak ülve tud játszani, a székről nem ért le a lába a földig, de amit produkált!!! Fantasztikus volt!

II. Békéscsaba, Tavaszi Fesztivál
A fesztivál városi szervezői keresték meg az egyesületet, azzal az ötlettel, hogy szívesen helyt adnának egy blues estnek, a fesztivál programfolyamában. A dolgot megvitattuk, és két eseménnyel is részt veszünk a programokban:
- Klubkoncertek (Elefánt Söröző):
    március 19.: Sonny and his Wild Cows
    április 02.: Fekete Jenő and Muddy Shoes
- „Blues Ház”: egész estét betöltő koncertsorozat a csabai Ifi Ház koncerttermében este hattól-éjfélig.
    március 27.: Kuss Tücsök, Pribojszki Mátyás és Ripoff Raskolnikov, Póka         Egon Experience + Tóth János Rudolf, Takáts Tamás Blues Band

III. Csabai Csípős Blues Club honlapja: gyakorlatilag már működik, de végleges formáját januárban kapja majd meg. A honlap kialakítása, megtervezése, megszerkesztése folyamatban van!

A club honlapja: www.cscsbluesclub.hu
A club e-mail címei: info@cscsbluesclub.hu, elefantsorozo@vipmail.hu

Ferencz Rezső & Belanka János


Lemez 23 év után
2009-01-08 | hír


A nyíregyházi Hétfő Este Blues Band megalakulásukat követően 23 évvel, 2008. december végén Greatest Hits – Dalok az életről és a szerelemről címmel CD-t jelentetett meg.
Az 1985. októberében alakult csapatot olyan fiatalok hozták létre, akik mivel nem volt adás hétfő esténként a TV-ben, összejöttek egy kis zenélésre. A fiúk több átalakulást követően 14 éve változatlan felállásban dolgoznak.
A nagy sikerű 20 éves jubileumi koncertjük után a zenekar tagjai elhatározták, a legjobb dalaikat rögzítik. A stúdió munkálatok több mint 3 évig tartottak. A kb. 50 saját dalból álló repertoárból 17 szám került a CD-re, 8 vendégzenész közreműködésével.
Idén további albumok megjelenését tervezik. Limitált pédányban kiadásra kerül a lemezbemutató koncert anyaga, valamint az év végén megjelenő 2/négy című lemezükkel felelevenítik rég nem játszott dalaikat.
A koncertmeghívások sem maradtak el, egy lengyelországi fesztiválra, valamint a Sziget Fesztiválra utaznak.

Számcímek:
1. Lázasan ébredtem
2. Ki akarok ugrani
3. Hippy
4. Az utcán járva
5. Nem kell, hogy nevessek
6. Részeg angyal
7. Fehér hölgy
8. Érd el a csillagokat
9. Farmernadrág Blues
10. Gyere, ölelj át
11. Láttam a napot kelni
12. Frisco-i lány
13. 100 éve már
14. Boogie mama
15. Fiatal vagy
16. Őrmester
17. Mindig gondolj rám

Pampalini