Chuck Berry Emlékest
2018.03.17.


Magyar Atom
2018.03.24.


Hobo
2018.03.30.


Gary Moore
Emlékest 2018

2018.04.04.


Ryan McGarvey
2018.05.01.


Danny Bryant
2018.05.18.


Henrik Freischlader Band
2018.09.12.


Layla Zoe

2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Felvidéki Blues Project Fesztivál Komáromban
2009-09-22 | koncertajánló


Októberben ismét megrendezésre kerül a Felvidéki Blues Project Fesztivál, melyen az összes szlovákiai magyar blues és blues-rock zenekar képviselteti magát. A fesztiválnak a RÉV - Magyar Kultúra Háza ad otthont, 2009. október 9-én és 10-én.

Három éve kezdődött minden, ami e fesztiválhoz kapcsolható. A kezdeményező a História zenekar volt, akik felkérték a térség blues zenészeit és zenekarait, hogy együtt zenélgessenek Felvidék és Magyarország blues és rock klubjaiban, színpadain. Kezdetben szinte üres kocsmákban játszottak a bandák, de a sok helyszín és fellépés egyre több zenekedvelő embert mozdított ki a szürke mindennapjaikból. A megmozdulás a Felvidéki Blues Project nevet kapta.
A következő évben, sokak kérésére megrendezték a komáromi RÉV - Magyar Kultúra Házában az első fesztivált, melyen egy napon több zenekar is fel tudott lépni. Jó döntés volt. Sokan jöttek és igazi fesztiválhangulat alakult ki. Ezen a napon ott volt a Kerecsen, a Last Blues Band, a Big Man Band és a História zenekar. Igaz, a Kerecsen kakukktojása volt a fesztiválnak, de egyben a maga hard-rockos stílusával és hangulatteremtésével igazi színfoltja is. 2008-ban, az első szóra jöttek a zenekarok a komáromi RÉV-be, hogy egy nagyobb produkcióval ékesítsék a fesztivált és bekapcsolódott az újonc, főleg Hobó számokat játszó nagykéri Csukamájolaj és a nyergesújfalusi vendégzenekar, a Hats Off.

III. Felvidéki Blues Project Fesztivál

2009. október 9-én Tornóczi Tibor csapata, az ekecsi Last Blues Band indítja a fesztivált. A volt "KGB"-s banda megmaradt a sajátos bluesos-jazzes stílusnál, a herfli kihagyhatatlan kellék a zenéjükből. Az est vendégzenekara a budapesti Tengs Lengs, mely az idén 25. jubileumát ünnepli.
A Big Man Band, túl van mindenen, amin csak lehet. Még a hírhedt kommunista időszak sem tudta megtörni az akkori csapatot, sőt, egyre elszántabbak és céltudatosabbak lettek a banda mostani tagjai. Ezt bizonyítja a zenekar három kiváló albuma.
2009. október 10-én 18:30-kor kezd a Csukamájolaj. A banda egy nyitrai stúdióban elkészítette demólemezét. Aki hozzájut vigyázzon rá, mert értéket őriz. Őket követi Sajtos Feri bandája, a Canned Heat r.b. Ki ne ismerné Ferit eme kis világ blues berkeiben? Megszállott bluesman és fesztiválszervező. A zenekar a műsorával visszavisz mindenkit a 60-70-es évek blueskorszakába, vagy akár azt hihetnénk, hogy a híres woodstocki fesztiválon vagyunk.
A História zenekar a Felvidék egyik legnépszerűbb blues-rock bandája. Igazi csemege a saját stílusában, és amikor szól a Kína című dal, énekel kicsi és nagy. Az együttes három év alatt két albumot jelentetett meg és ott van minden jelesebb fesztiválon, de a banda tagjai azt vallják, hogy szívesebben zenélgetnek emberközelben, klubokban vagy kocsmákban. A Ser On Stone a fesztivál idei újonca, de olyan nevek jelentik a garanciát a zenekarban, mint László „Pici” Péter és Zsolesz, a híres Trapézból.
A fesztivál további vendégei, S. Fekete Zoltán (bluesman), Horváth Marianna és Szabó Annamari (előadók).


Dave Riley and Bob Corritore: Lucky To Be Living
2009-09-17 | kritika


Dave Riley és Bob Corritore első közös lemezét, a Travelin’ The Dirt Road-ot a kritikusok és a közönség egyöntetűen pozitív szavakkal illette, melynek ékes bizonyítéka az album Acoustic Album Of The Year (Blues Music Award) és a Best Traditional Blues Recording (Blues Blast Music Award) címekre történő jelölése. A megkezdett sikersorozat folytatásaként második közös lemezük a napokban jelent meg.
A Lucky To Be Living az elődjéhez hasonló színvonalú anyag, olyan, a műfaj krémjéhez tartozó vendégzenészek közreműködésével, mint Henry Gray – zongora, Chris James – gitár és Patrick Rynn – basszusgitár, de öt felvételen Dave Riley fia, Dave „Yahni” Riley jr. (basszusgitár) is szerepel.
Dave Riley gitárjátéka sallangmentes, míg az erőteljes és rekedt, élettől megfáradt hangja jelzi, nem akármilyen évek vannak a háta mögött – bluest először a chicagói Maxwell Streeten hallott, majd a középiskola befejezését követően Vietnámban szolgált.  Börtönőrként közel 25 évig dolgozott, és a súlyos drog és alkoholfüggőségét is sikerült legyőznie.
Bob Corritore-t tisztelettudó, mégis határozott, rendkívül technikás szájharmonika játék jellemzi a tőle megszokott színvonalon.
A CD-n található tíz down home blues stílusú dal a legendás Jelly Roll Kings tagjainak, Frank Frostnak, John Westonnak és Fred Jamesnek a szerzeményei, kiegészítve négy Dave Riley kompozícióval.
A zenében a „leg”-ek általában szubjektív kategóriák, mégis azt kell mondanom (vagyis inkább írnom), hogy kedvenc szájharmonikásom, Bob Corritore Dave Riley-vel közös lemeze az egyik legjobb anyag, amit az idei újdonságok közül hallottam.

Blue Witch Records, 2009

hoati


A külföldi siker előkapujában
2009-09-14 | beszélgetések


A ’90-es évek jól ismert west coast blues formációja, a Paid Holiday stílusváltás és tagcseréket követően szeptember 24-én a budapesti Gödör Klubban tartja a The Midnight Spy című lemez előmegjelenésének bemutatóját. (Az est folyamán a Blúz tér 10 is fellép.) A zenekar és a megjelenő lemez iránt komoly érdeklődés mutatkozik külföldön. További részletekről a zenekar gitáros-énekese Arsenic Alex mesél.

hoati: Gyermekkorodban az egykori Jugoszláviában éltél. Ott mennyire volt ismert e műfaj?
Arsenic Alex:
Minden zenei műfaj, amely az úgynevezett nyugaton jelen volt képviseltette magát abban az időben, a new wave-től a bluesig. Nagyon színes volt a zenei élet és nagyon sok zenekar működött. A chicago blues és a blues gyökereihez közelebb álló műfajok kevésbé voltak ismertek, és nem is voltak jelentős képviselőik. Azt hiszem most is ez a jellemző.

h.: Hogyan kerültél kapcsolatba a blues-zal?  Milyen formációkban kezdtél zenélni?
A.A.:
Az első koncert, amit élőben láttam egy helyi blues zenekar koncertje volt, amely a brit és az amerikai „gitár blues” vonalat követte: Eric Clapton, Johnny Winter, Stevie Ray Vaughan… Később saját zenekart alakítottam dobos-énekesként, már az elején a Deep Purple, Jimi Hendrix és Eric Clapton zenéjét próbáltuk leszedni, amely persze nem sikerült, így alakultak ki a „saját” számaink.

h.: Mi volt az, ami miatt úgy döntöttél, hogy áttelepülsz Magyarországra?
A.A.:
Felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneakadémia hangszerészképző iskolájába, így hallgatóként értesültem a kinti eseményekről és fordulatokról, amikkel nem tudtam azonosulni. Édesanyám magyar állampolgár, és gyermekkorom felét Pécsett töltöttem, így természetes volt egy idő után, hogy a család révén és ennek köszönhetően a kulturális és egyéb hatások eredményeképpen magyar állampolgár legyek.

h.: Mikor alakítottad meg a Paid Holiday-t? Kik voltak a zenésztársaid, hogy találtál rájuk?
A.A.:
1994-ben alakult a Paid Holiday és a véletlenek sorozatának eredményeképpen köszönhetem azt, hogy a zenekar az akkori formációban létrejött. Szalay Huba – szájharmonika, Dobos András - basszusgitár, Gyenge Balázs – dob, Baráth Tamás – gitár, és jómagam Arsenic Alex - ének. Később Baráth Tamás nélkül folytattuk, így adódott, hogy gitáros-énekes lettem.

h.: Számtalan klubban, fesztiválon megfordultatok, Second Hand Blues címmel kazettát/CD-t adtatok ki. Milyen emlékeid vannak erről az időszakról?
A.A.:
Nagyon szép emlékeim vannak, hiszen megvalósult az egyik nagy álmom, hogy egy menő zenekar tagja lehessek, utazzak, új embereket ismerjek meg a zene által.
Akkoriban szinte mindenhol ott voltunk, és ez a Takáts Tamás Dirty Blues Band tagjainak, Takáts Tamásnak és Vasvári Bélának is köszönhető, akik felfedeztek és mindenhol ajánlottak minket, mi pedig nem okoztunk csalódást.

h.: Ebben az időben szervezted meg az I. Blues Tehetségkutató Versenyfesztivált. Feltűnt olyan tehetséges előadó/zenekar, mely országos ismertségre tett szert?
A.A.:
A következő nyertesek voltak a tehetségkutatón: Roy és Ádám - stúdióidő a Tramps formációval, ifj. Katona Tamás gitárt nyert 11 évesen, és feltűnt a Rambling Blues Anettával.

h.: Napjainkban vállalkoznál hasonló rendezvény megszervezésére?
A.A.:
Csak akkor, hogyha megfelelő csapatot lehetne kialakítani, mert nagyon nagy munkáról van szó.

h.: A zenekar Woody Allen, „A világ második legjobb gitárosa” filmjének hatására a Louis Jordan féle swing - boogie-woogie felé vette az irányt. Mi volt az, ami ennyire megfogott ebben a filmben?
A.A.:
Egymásután négyszer láttam a filmet, amikor a Puskin moziban először vetítették. A főhős, akivel azonosultam és közös vonásokat találtam, továbbá a hihetetlen humor és a csodálatos zene olyan mély benyomást tett rám, hogy másnap eladtam az elektromos gitáromat, és azóta is egy 1961-es Framus Capri Cutaway akusztikus jazz gitáron játszom. Louis Jordan lemezét Hont Péter barátomtól kaptam meg nem sokkal azután, hogy meséltem neki a filmről. Ő egyébként a régi Paid Holiday west coats blues stílusának is meghatározó alakja volt, mivel hihetetlen méretű lemezgyűjteménnyel rendelkezett, és valahogy mindig megérezte, hogy mire gondolok, és mi az, amit meg kell hallgatni, el kell játszani.
A régi ős-Paid Holiday 1994-től 1998-ig tartott és arra törekedtünk, hogy Európában ismeretlen amerikai előadók nagyszerű dalait játsszuk, akkor, amikor mindenki a klasszikus blues standardokat játszotta. Azt hiszem ez volt a siker leglényegesebb eleme.

h.: Az új arculatú Paid Holiday-ben kik a zenésztársaid?
A.A.:
Koloncsák Zsolt - zongora (ex-Pege Quartet), Vasvári Béla - basszusgitár (ex-Takáts Tamás Dirty Blues Band, Hobo Blues  Band), Mezőfi István – dob (ex-Palermo Boogie Gang), Haaz Imre – szaxofon.

h.: Új lemezetek, a The Midnight Spy stúdiómunkái jelenleg is folynak, melyet ha jól tudom külföldi lemezkiadó jelentet meg. Honnét ez a lehetőség?
A.A.:
Külföldön a kiadóknál óriási sikert aratott az új anyag, mert az elküldött dalok és különösképpen a zene atmoszférája, hangulata megtetszett az embereknek. Az eredeti elképzelésünk is az volt, hogy mivel az anyag angol nyelvű, a fogadtatása külföldön valószínű jobb lesz. Az utóbbi időben az európai üzleti világban szerzett tapasztalataimat és kapcsolatokat felhasználva érjük el a megfelelő embereket. A management és az összeszedettség, arculat legalább annyira fontos, mint a zene.

h.: Mit kell még tudni erről az albumról? A közönség számára mikor lesz elérhető az anyag?
A.A.:
Az album dalai két világot ötvöznek magukba, a latinos – swinges - bluesos hangulatot, amely a The Midnight Spy kamaraszínházi előadás zenéjét tartalmazza és hasonlít az elmúlt évek swing zenéjére, amit játszottunk. A másik a lounge – blues - jazz és más műfajok behatásait ötvöző zene, amellyel eljutottunk a külföldi siker első lépcsőfokaihoz.
A lemez speciális külföldi megjelenés előtti korlátozott példányban megjelent darabjai a koncerteken és a honlapon keresztül lesznek kaphatóak. A külföldi megjelenésről, kiadásról szerintem jövő év februárjában lehet szó, mivel az csak a lounge – blues - jazz féle zenéket fogja tartalmazni, és nagyon valószínű kérni fognak még néhány dalt tőlünk a producerek.
Úgy látom, hogy a kamaraszínházi előadás zenéje és az új műfaj azt hozhatja, hogy két különböző anyag jelenik meg jövőre.

h.: A lemez magyarországi előmegjelenésének bemutatóját szeptember 24-én a budapesti Gödör Klubban tartjátok. Mire számíthat a koncertre ellátogató közönség?
A.A.:
Olyan dalok is elhangzanak, amelyek a magyar lemez verzión ebben a pillanatban nem lesznek hallhatóak. Úgy terveztük, hogy a kamaraszínházi elemeket is bevisszük a lemezbemutatóra, de ez különféle okokból nem sikerült, így az előadás különleges felépítése komolyzene és jazz átvezetőket, fény és különleges hangulatokat fog tartalmazni.

h.: Mennyire van lehetőségetek, hogy külföldön is fellépjetek?
A.A.:
Legutóbb Németországban a Framus Museumban illusztris közönség előtt exkluzív koncertet adtunk, részben azért, mert olyan gitárral, mint az enyém a múzeum nem rendelkezik, részben azért, mert a demó anyag és később a koncert nagyon nagy sikert aratott.
A további külföldi fellépések szervezése lassan kikerül a kezem alól, ahogy a kiadó managementje átveszi a munkát, de úgy tűnik havonta lesz külföldi fellépés.

A beszélgetés e-mail váltáson keresztül valósult meg.

hoati


Régóta blues van - dalszövegek Vas Zolitól
2009-09-12 | névjegy


Utoljára május közepén mutattunk be dalszöveget, de most, a tikkasztó nyári hőség elmúltával, szívesen csillapítjuk olvasóink immár nem hűsítő iránti, hanem intellektuális szomját. Kivel mással is folytathatnánk a megkezdett sorozatunkat, mint Vas Zolival, akinek a névválasztásunkat is köszönhetjük. De olvassuk inkább őt:
 
A hetvenes évek eleje óta írok és játszom bluesokat – magyarul. Akkoriban ez a műfaj nem volt divat, úgyhogy nyugodtan mondhatom magam úttörőnek (e téren). Később – nagy örömömre – divat lett, nagy fesztiválokon szólt, ritkábban magyarul, gyakrabban angolul. Pár zenészkolléga (és kocsmáros) a szememre is vetette, hogy miért nem angolul (amerikaiul) éneklek, a bluesnak „az a nyelve”.
Hát, valóban az a nyelve, nekem viszont a magyar a nyelvem, és én nem bluesokat, ragtime-okat írtam-írok, hanem a magam dalait - amelyek többnyire bluesok, ragtime-ok. (Van az a régi vicc, hogy szabad-e Talmud-olvasás közben dohányozni. Nem szabad. Na és ha úgy kérdezem, hogy szabad-e dohányzás közben Talmudot olvasni?)
Itt van elsőnek mindjárt a portál “névadója”, a BLUES VAN.

Blues van

Ejnye, nohát, már ennyi az idő?
Indulni kéne, vár a temető.
Régóta blues van, négy óra húsz van.
Itt ülök én már nyakig a bluesban.

Szebbik öltönyöm felöltöm én,
Kis kerti ásón megcsillan a fény.
Régóta blues van, öt óra húsz van.
Indulni kell már talpig bluesban.

Jaj, de a temető olyan messze van,
Csak itt a parkban elásom magam.
Régóta blues van, hat óra húsz van.
Itt ások én már térdig bluesban.

Szép lett a gödör, beledöglöm én,
Betakar a friss föld, nem zavar a fény.
Régóta blues van, hét óra húsz van.
De rajtam ez már annyira túl van.Blues collapsus
2009-09-11 | kritika


Srácok, játsszatok még egy számot, amíg megeszem a kolbászomat, kérte Orosz Sanyi műsorvezető a Young Bluesers zenekar tagjait szombat délután, a Kórház utcai stadion árnyékában. Nem lehet, idő van, érkezett a válasz. Nos, akkor van három percetek lepakolni, dorgálta meg őket a szőrös szívű speaker. Mindez a 2. Blueskert flaszterjén történt.

Békéscsaba aranybánya a pesti blueszenészeknek, büszkült Ferencz Rezső, a Csabai Csípős Blues Club elnöke a szombati bluesfeszten. És bezony... jó néhány fővárosi zenész már hazajár a Viharsarokba. (Nem hiába, ütős a csabai kolbász.) Mi több, némelyikük már a club tiszteletbeli tagjai is.
Meglehet, a mediawawe.hu egyik írásában, a club anyaintézményét, az Elefánt Sörözőt például hazánk legjobb blueskocsmájának titulálják. Így, s főleg a szombati partyt elnézve, a szervezők nyugodtan hátradőlhetnek egy kicsit a hintaszékükben, mert a kőkemény három éves elefántos munka minden bizonnyal beért. A muri fullos volt. Jövőre már a stadion füvére mehetünk shakelni. (Többen voltak, mint egy foci meccsen.)
A (második) Csabai Blueskert vitorláját a Young Bluesers & The Looser bontotta ki. Az utóbbi jelzőt, a banda beugró szaxisa, az ezer arcú Berta Jimmy toldotta a buli idejéig az ifjonc blueserek neve mögé, magamagára gondolva. Óh, Jimmy, a helyzet egyáltalán nem ilyen vészes. Sőt, az ifjú titánok ismét kedvüket szegték, vagy épp meghozták a leendő hangszerforgatóknak. Mindenesetre hengereltek.
A következő fellépő csapat a Békés Banda volt. És hát, minden elismerés a clubosokké, mert egy nem éppen a tengerentúli hangsorokat muzsikáló együttest hívtak meg, hanem egy kis hazai folklórt csempésztek a repertoárba. Gratula a közönségnek, mert állta a sarat. Nem fütyültek ki minket, s ezt már Barbócz Sanyi, a banda prímása mondta a koncert után. Valamint egy kéznyújtás a Békés Banda zenészeinek, akik vállalták a kakukktojás szerepét. És János Hajnalka hangja vért pumpált a lábakba. Egyedül csak az öthetes Moo Berci, a feszt legfiatalabb bluesere nem ébredt fel a gyönyörű autentikus népzenére.
Majd a stafétabotot a Route 44 vette át. A csapat megkezdte a füleket a plakáton szereplő műfajra hangolni. A masszív ritmusszekció (Gyebrovszki - Köles tandem), a tökéletesen függetlenítő Kovács Tamás énekes gitáros, valamint Kovács gitár-párbajtársa, Dubravcsik Balázs megadták az est kezdő impulzusait. Azonban, amikor felhívták Benkő Zsoltit is a deszkákra, úgy döntöttem: örömömben retúrjegyet váltok a (teli) Holdra.
Farkasoknak való idő volt. És ezt a feelinget a Borsodi Blue csak spanolta. Mi lesz még? Ráadásul Borsodi Lacáék a műsorukat, a győri Tóth Balázs szaxofonossal spékelték meg. Mi több, csak feljött vendégzenélni egy kicsit Benkő Zsolesz, és Pribojszki Matyi is, a mi Matyink. Borsodiék feltették a lécet.
De a két ász mégis a Pribojszki Mátyás Band zsebében volt. Matyika hozta a kötelező charme-ját, és a zene ritmusára laza ringásba kezdtek a női csípők a parketten. Persze volt itt is sz***sig gitárkardozás Szász Feri és Benkő Zsolti között. (But I like it.) No... és miután már mindenki játszott mindenkivel, már csak egy ugrás, és a Blues Allstars Jam áll a világot jelentőn...
Csakhogy a jammelés előtt Orosz Sanyi átnyújtotta Opauszki Dávidnak a tombola főnyereményét, a fehér Fender Squier Stratocaster gitárt. Dávid azon nyomban megnyúzta egy kicsit az újdonsült barátját. (Mellesleg, a srác nemcsak névrokona Opauszki Tominak, a club egyik alapítójának, hanem a kisfia is, tehát a hangszer otthonmaradt.)
És az utolsó huját Bűdi Szilárd, alias Szili és az Allstars zúzta le. Szilit a TV2 nézők a Popdarálóból ismerhetik, már, aki egyáltalán néz tévét... És ez volt az a pillanat, amikor már azt a bizonyos kis, gombos fejű varróeszközt nem lehetett leejteni. De nem lent, hanem a kínpadon. Ugyanis az összes gitárhős (vagy egy fél tucat, vagy akár több is), aki a nap folyamán tekert egy ártatlan kört is, Szili mellett nyomhatta a fafa kis rádiózenét. Szalon(na)blues ájulásig. Kórház utca. Nagy gáz nem lett volna, hiszen közel volt a sürgősségi.

Such Tamás

Az írás a hír6.hu oldalán jelent meg, ahol a szerző az estről készített valamennyi képe megtekinthető.


A szervező értékel - Sziget 2009 Blues színpad
2009-09-09 | kritika


A Sziget tele, áll rozsdás lábain, áll a Blues színpad is. Árnyékot vet fölé a fedés, mivel igazán másra nem is jó. Olyan, mint amibe az öreg Rumcájsz beleengedett egyet a mordályával. Egyszóval, szita. A világot jelentő deszkákat ócska munkalapok helyettesítik.
Kocsmák erdejébe szorítva, „a hamburger megeszi a vendéget és a zenét egyaránt” effektusa érvényesül. Ez egy gyengébb idegzetű ember számára sokkoló lehet, de mi bluest játszunk.
A backstage avíttas bútorai remegve figyelik és saccolják meg a feléjük közelgő fenekek súlyát. Mint a kiszolgált hajó tudják, hogy utolsó küldetésükre indulnak az élet tengerén. Nemigen lesz szerencséjük bevonulni a híres bútorok tárházába, és feszíteni egy Lajos korabeli aranyozott trónus mellett. „Legalább egy kis kárpitot, csavart!!!” De nem! Kegyetlen az élet! Noé bárkájából kidobott kacatok - mindent bele, hiszen érkeznek a zenészeink és pihenni vágynak!
Átlépve a fizikai lét bomló állapotán, a blueserek belépnek a színpad mögötti birodalomba. Röpül feléjük Ági, mint kiváló háziasszony és gondosan mosolyogva gyógyírt ad mindenkinek passzok, bonuszok és színpadkártyák kiosztásával.
Aztán végre elkezdődik a lazulás. A beszélgetés olyan, mintha csak pár napja találkoztunk volna, pedig évente csupán egyszer adatik meg egy zenésznek, hogy átélje ezt a feelinget.
Zajlik a társasági élet. A közösen átélt élmények, sztorik, kalandok és mérhetetlen mennyiségű vicc mesélése épp oly üdítőleg hat a lélekre, mint ahogy a mellé elfogyasztott whiskyk, sörök és borok a testre. Egy kis szakmázás, kontaktcserék, ismerkedés és füst.
A régi külföldi szervező barátaim minden évben benéznek hozzám, hogy megkóstolják fater pálinkáját és válogassanak a magyar bandák közül. Idén is, ahogy eddig mindig, végül nálunk töltik a hetet. Közöttünk a hazai „blues professzor”, Nemes Nagy Péter, akit a rá jellemző pózokba találunk meg: széken ülve, hátradőlt fejjel, tátott szájjal, lebegve, udvarolva a pincércsajnak... Egyszóval minden egyben van.
A zenész feltöltődve, a rozoga lépcsőn keresztül kilép a színpadra és tudja, itt egy újabb alkalom, hogy akár élete legjobb koncertjét adja. Felejthetetlen élményben részesül a lelkes közönséggel együtt, és örök képet teremt maga számára, amire mindig szívesen gondol, ami később is átsegíti a nehéz pillanatokon.

 
 
 

Erősen korlátozott anyagi lehetőségeink miatt nem tudtunk meghívni a blues ikonjai közül olyan neveket, akik biztos teltházas, nagy koncerteket adnak évtizedek óta mindenütt az országban, így a Szigeten is. Ebben az évben tehát új koncepciót állítottam fel. Sok vidéki, a főváros számára ismeretlen, de tehetséges bandákat igyekeztem lehetőséghez juttatni: Hétfő Este Blues Band (Nyíregyháza), Ölveti Blues Band (Debrecen), Blues Floor (Sopron), Kuss Tücsök (Békéscsaba) és Blues B.R.Others (Szeged). A fővárosi amatőr és félprofi underground zenekarok tették ki a Blues színpad gerincét, és ahogy a mellékelt kép mutatja nagyon nagy sikerrel, általam ismert legjobb formájukat hozva.
Az előadók átélésének köszönhetően megjelentek közöttünk a blues doajenjei, Mississippi Fred McDowell, Willie Dixon, Muddy Waters, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Mick Jagger, Jim Morrison és Frank Zappa. Valódi varázs ez, igazolódik a blues örök jogosultsága. A hangulat leírhatatlan. Igazi Woodstock, vagy éppen chicagói füstös kocsma hangulata uralta a színpad előtti teret. Mosolygó és elszállt zenészek, az önkívületben táncoló, éneklő közönség együttesének élményét kaptuk, csak itt a Szigeten.
A Sziget Blues színpadáról sok zenész úgy távozott, hogy életének legjobb koncertjét sikerült adnia. A blues legszélesebb skáláján mozgó stílusok szólaltak meg. A tömeg éppoly töretlen lelkesedéssel fogadta az ifjú Long Tall Sonny rockabilly show-ját, mint a Háború progresszív rockos hangzását, vagy a nagy öregek felidézésével megszólaló Jimi Hendrix Memorial, valamint a Doors Emlékzenekar koncertjét. Ismét köztünk volt Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers, saját műsorral és örök sikerre ítélt standardokkal, profi hangzással. Póka Egon képviselte a „nagy Öregeket”, tanítványaival példaértékű koncerttel ajándékozta meg a nagyérdeműt.
A nézősereg mámorban úszva várta minden este a jam session nyújtotta élményt. A színpadi kép folyton változott, köszönhetően a folyamatosan érkező profi és a közönség közül a színpadra felkéredzkedő, néha meglepően tehetséges önjelölt zenészeknek. Az Ördög táncos lányok képében öltött formát. Mosolyuk, kebleik ringatózása bódított és kéjesen csábított. A publikum nemzetközi: angolok, franciák, németek, maroknyi magyar és főleg hollandok, akik komoly tábort képeztek a Blues színpad előtt.
A session minden este őrületes hangulatot fűtött. Az ef. Zámbó Happy Dead Band és Fekete Jenő közreműködésével hallhattuk a hét legspontánabb örömzenéjét, az egyik legütősebb közönségtáncoltató sessiont pedig Zsola és a Vad Orchideák adták záróakkordként. Pély Barna beugrásával, csutka teltházzal hajnalig szólt a blues és a funky! A hét folyamán a session főhőse Gyo, egy tizenéves holland gitáros srác volt, aki nem tudott elszakadni az élménytől, és a zenekarok nagy meglepetésére komoly játékkal szállt be éjszakánként az örömzenébe. Öt nap alatt szinte sztárrá vált, külön rajongó tábora alakult ki honfitársai és a hölgyek között, valamint elnyerte a hazai szakma elismerését is.
Ezekért érdemes minden évben megszervezni a Blues Színpadot, mely a Sziget szinte minden szegletében megjelent eddig, lassan vándordíjat érdemelve, dacolva olyan helyszínekkel is, ahol más színpadok megbuktak. Mindenütt a fesztivál egyik legjobb színpadaként szórakoztatott, a lassan már 10 éve tartó szervezői munkám alatt.
Egyrészt köszönjük a lehetőséget, a Sziget iroda segítségét és munkáját, másrészt több megbecsülést és odafigyelést kérünk zenészeink és a csodálatos közönségünknek egyaránt!
Őrizzük meg az élőzene varázsát, értékeit, a zenészek hitét! Ez az egyik legfontosabb dolog az életben, amit a gyerekeinknek átadhatunk.

Oláh Andor

A Blues Színpadról készült további képek itt tekinthetőek meg.


Blues Café a Bem rakparton
2009-09-07 | hír


A blues- és rockrajongók bizonyára emlékeznek még a Blues Caféra, arra a Török Ádám műsorvezetésével zajló tévés talkshow-ra, amelyben e két műfaj kedvelőit igyekeztek hírekkel, zenékkel, kulisszatitkokkal ellátni. A műsor 10 évig volt látható a Budapest Televízióban. Ennek élő változatát láthatják ugyanott és ugyanakkor, mint amikor 1969 és 1983 között a Mini-klub volt a Bem rakparton (Budavári Művelődési Ház - Budapest, Bem rakpart 6.) azaz havonta egyszer vasárnap délutánonként - ekkor minden rockkedvelő korosztály ráér, és nincs veszélyben a másnapi koránkelés sem. A Blues Caféban Török Ádám új szerepben is bemutatkozik: nemcsak beszélget, zenél, hanem mint házigazda kávét főz, s egy-egy csésze feketével megkínálja a vendégeket, beleértve a közönséget is.

A Blues Café állandó közreműködői, Török Péter és Horváth Misi, míg őszi vendégei:
szeptember 20. - Mohai Tamás
október 11. - Németh Károly
november 8. - Muck Ferenc
december 13. - Tátrai Tibor


Howlin’ Bill: Live At Ancienne Belgique
2009-09-05 | kritika


A belgiumi székhelyű, 2004 óta blues lemezek megjelentetésével foglalkozó Naked Productions utolsó, idén májusban megjelent kiadványa Howlin’ Bill és zenekarának, a Blues Circus fennállásának tízéves évfordulója alkalmából a brüsszeli Ancienne Belgique-ben adott koncertjét tartalmazza.
Az antwerpeni quartet keveri a stílusokat: blues, blues-rock, rockabilly, rock & roll és boogie-woogie egyaránt megtalálható zenéjükben - mely nem meglepő, ha megnézzük példaképeiket (Stevie Ray Vaughan, The Fabulous Thunderbirds, Stray Cats és a Paladins).
A lemez egységes produkció, igazán kiugró pillanatok nincsenek rajta, de ez nem is baj, hisz épp ebben rejlik ereje. A koncert repertoárja két stúdiólemezük anyagára, valamint új dalaikra épül, kivételt képez a The Radio Kings (Next Time), Holland K. Smith (Devil And The Deep Blue Sea) és Omar Kent Dykes (Don't You Know) egy-egy szerzeménye.
Noha Howlin’ Bill nem tartozik a legkiemelkedőbb énekesek közé, mégis énekhangjával és szájharmonika játékával tökéletesen azonosíthatóvá teszi a zenekart - a banda többi tagja (Little Jimmy – gitár, Walkin’ Winne – basszusgitár, Magic Frank – dob) kellemes hangszeres szólókkal tette le névjegyét a közel 75 perces felvételen.
Kerek évfordulóhoz méltó kiadvány, mely késztetést ad a hallgatónak, hogy megismerkedjen Howlin’ Bill korábbi CD-jeivel is.

Naked Productions, 2009

hoati


Blues Kocsma a Sziget 2009 rendezvényen – II. rész
2009-09-02 | kritika


Harmadik nap (péntek, augusztus 14.)

Szégyenkezve kell bevallanom, hogy az első két produkciót lekéstem, pedig igazán kíváncsi lettem volna Big Fat Chubby & the Swamp Busters és a Tom Stormy Trio műsorára. Az előbbi formáció a herflis Besenyei Csaba vezetésével a country irányába terelte korábbi blues zenéjét. A csapatban az egykori békéscsabai Dobókocka együttes gitárosa, Horváth "Jack" László pengeti a húrokat. A másik csapat a Mystery Gangből ismert Fácán, valamint az első nap saját együttesével fellépett Long Tall Sonny és a nagybőgős Buddy Benkey alkotta trió, amely tovább erősíti, színesíti a hazai rockabilly vonalat.
Két olyan csapat következett, amely a hazai blueséletben mind jelentősebb, fajsúlyosabb szerepet vállal, továbbá külföld felé is "támadnak". A Pribojszki Mátyás Band és a Jambalaya ez a két formáció, tapasztalt, rutinos muzsikusokkal. Hozták megbízható formájukat. Matyi show elemeket is bevitt a produkcióba. A gitáros Szász Ferivel hangszert cseréltek és úgy játszottak. A Nemes Zoli zongorista-énekes vezette Jambalaya ismét elénk varázsolta New Orleans sokféle zenei világát, de ezúttal új, magyar nyelvű számaikat is előadták a közeljövőben megjelenő lemezükről. A zenekar ez alkalommal kiegészült Varga Líviusszal, a Quimby ütős-énekesével.
A Póka Egon Experience, ez már nevéből adódóan is elvárható, Jimi Hendrix zenéjét idézte meg. Még a választott egyetlen nem Jimi szám, a Cream "Sunshine Of Your Love"-ja a "borneói vadember" műsorában is helyet kapott. Bár Pókáék műsora alatt nem volt akkora tömeg a színpad előtt, de a közhelyet alkalmazva leírható, hogy sajnálhatja, aki nem volt ott! Az Igazgató Úr basszusa úgy megdörrent, hogy szóltak neki, 100 dB-lel tán még a Prodigy sem szól a nagyszínpadon. Hozzájuk is beszállt a holland-kínai Gyo és nem okozott csalódást a tapasztalt zenészek között.
A napot a soproni Blues Floor zárta. A zenekarban új dobos játszott Szolcsányi Szabolcs személyében. A megszokott módon néhány saját számuk mellett SRV és Hendrix feldolgozásokat játszottak, amiben nincs különös, de abban már igen, hogy Horváth Gabi személyében ezeket egy jó hangú, csinos hölgy adja elő. A műsor közben a közönség közül egy szájharmonikázó fiatalember került a színpadra és Sásdi Tamás gitárossal zenei párbajt vívtak, amit a színpad deszkáin fejeztek be - hanyatt fekve. Később, - és ez már nem is volt meglepetés! - érkezett gitárjával Gyo is. Írtam már az első nap, hogy lesz itt még nagy show!

Negyedik nap (szombat, augusztus 15.)

Ezúttal csak az első fellépőről (Chalaban) maradtam le. A műsorfüzet szerint a marokkói-magyar Said Tichi énekes együttese népszerű nyugat-afrikai és mali rockzenét játszik Ali Farka Touré stílusában.
A nem kevésbé furcsa nevű Magic Mosquitoz tagjainak megjelenése sem volt kevésbé fura. A Rabi Márton (alligátorhang, sárharmonika, mosódeszka) vezette csoport egyfajta mocsár-rockot játszott, nyersen, odaütősen.
Fekete Blues következett, Fekete Jenő legújabb csapatának első koncertje! Aki korábban már hallotta Jencit, az bizony most csukott szemmel föl nem ismerte volna zenéjét. Keményebb rockos hangzást kapott a közönség a négyestől, amelyben Jenő mellett a másik gitáros Jókay Árpád (Stoned, S-Modell) volt.
Az ef. Zámbó Happy Dead Band évek óta visszatérő vendége a Sziget színpadainak. A különböző együttesekből verbuválódott zenészek ugyancsak keverik a stílusokat, ahogy egy helyen olvastam, az "infantilis eklektika szellemének jegyében".
Az est főszereplőjének Karen Carroll & the Mississippi Grave Diggers számított. Az utóbbi időben rendszeresen hazánkban fellépő énekesnő és a zenekar egyre jobban "érzi" egymást, fellépéseik örömzeneként hatnak.
A nap vége sessionnel ért véget, melyben Fekete Jenő vitte a prímet.

Ötödik nap (vasárnap, augusztus 16.)

Egy új csapat, Sonia and the Soulbreakers kezdett. A perui Sonia Zambrano jó másfél évtizede él hazánkban. Hosszú kihagyás után új zenekarral tért vissza a színpadra. Mellette a férfi énekhang Kyru volt, aki ezúttal nem rúgott ki a hámból. A gitárt Péter Gábor a "Kyru Gotta Humble" kultikus rythm & blues bandából pengette, siratta. Mózes Zoltán az "Azokon a Napokon" zenekarból dobolt, aki zene mellett színészként, táncosként is sikeres művész. A basszusgitárt Ratkóczi Huba ugyancsak az "Azokon a Napokon", valamint. az "Esclin Syndo" és a "Doors Memorial Band" együttesek tagja pengette. Akik régen ismerték Soniát, azoknak talán furcsa volt az a kemény hangzás, amivel megszólalt a zenekar. Sonia azonban láthatóan jól érezte magát ebben a közegben és felcsendültek a tőle megszokott Janis Joplin számok is.
Békéscsabáról érkezett a Kuss Tücsök névre hallgató, 11-16 éves ifjakból álló zenekar. Rock alapú zenét játszottak saját számokkal. A jövő előttük áll és csak rajtuk múlik, hogy megállják-e a helyüket ezen a rögös pályán.
A G-Beer együttes ugyancsak keveri a stílusukat. A tapasztalt zenészek különböző irányból érkeztek. Fekete István (trombita, szárnykürt) a jazz, Szuna Péter (basszusgitár) a rock felől. A billentyűket Gyöngyösi Gábor bűvölte. Az énekes Géber János hangján pedig egyértelműen érződött, hogy kedvence Eric Burdon. Az "All Along The Watchtower" hosszúra exponált előadásában Fekete Jani beat-box szólója nagy sikert aratott.
Boogie and the Someday Baby már a felállásával meglepi a velük először találkozókat. Fémtestű gitár, tuba, dob - nem mindennapos összeállítás. Gál Csaba "Boogie" játékán, színpadi kiállásán látszik, hogy jótékonyan hatott rá a Megasztár verseny. Az egykori tehetséges, de félszeg amatőrből tudatos, profi előadó vált. Zenéje azonban továbbra is a múlt század 20-30-as éveiből merítkezik. Igaz a "vasgitár" hangját időnként átküldi egy effektsoron, hápogtató pedálon és ezzel máris modernizálja a hangzást. Mazura János pedig nem átall a tuba helyett egy másfél literes pet palackba "dudálni".
A Doors Emlékzenekarra ugyancsak nagy tömeg verődött össze. (Lásd második nap: Jimi Hendrix Memorial!) A népek együtt énekelték a Doors számokat, de a DUEDE címkével előadott saját daloknál néztek, mint Rozi a moziban. A zenekar azonban ügyesen keverte a dalokat és Morrison szellemét helyezte előtérbe.
A véget már nem vártam be, tettem még egy kört a Szigeten, és ahogy egy másnap reggel munkába induló egyedhez illik, elhagytam a rendezvényt.
Összegzésül megállapítottam magamban, hogy a válság a zenei színvonalat és a stílusok sokszínűségét nem befolyásolta. Színvonalas, jó produkciókat láthatott-hallhatott aki ebben az évben a Blues Kocsma színpada elé tévedt vagy éppen tudatosan választotta a helyszínt.

Nemes Nagy Péter


Koncertek szeptemberben
2009-08-31 | koncertajánló


Benkő Zsolt & Garda Zsuzsa
2009. szeptember 03. - Budapest, Treffort-kert

Blues B.R.Others Show
2009. szeptember 18. – Budapest, Old Man’s Music Pub
2009. szeptember 30. – Budapest, Alcatraz Pub

Blues Bell
2009. szeptember 12. – Szeged, Milleniumi Kávézó
2009. szeptember 25. – Szeged, Jazz Kocsma

Blues tér 10
2009. szeptember 06. – Budapest, SzeptEmber Feszt - PORT.hu színpad
2009. szeptember 13. – Békéscsaba, Békéscsabai Lecsófesztivál
2009. szeptember 24. – Budapest, Gödör Klub

Borsodi Blue
2009. szeptember 04. - Gyula, Hídfő Söröző
2009. szeptember 05. – Békéscsaba, (második) Csabai Blueskert
2009. szeptember 13. - Békéscsaba, Békéscsabai Lecsófesztivál
2009. szeptember 22. - Budapest, Alcatraz Pub

Bőrgyári Capriccio
2009. szeptember 11. – Budapest, Fészek Klub
2009. szeptember 13. – Budapest, Magyar Dal Napja 

Colombre Band
2009. szeptember 12. – Győr, Rómer ház
2009. szeptember 18. – Budapest, Rockrandevú
2009. szeptember 19. - Győr, Céhek Fesztiválja
2009. szeptember 22. – Budapest, Jam Pub

Dr. Valter Blues Társasága
2009. szeptember 18. - Mikepércs
2009. szeptember 25. – Derecske, Derecskei Művelődési Központ

Jambalaya
2009. szeptember 13. - Budapest, Magyar Dal Napja

Makári Blues Kocsma
2009. szeptember 04. - Blue sPot koncert Oszkó Péterrel
2009. szeptember 21. - Eb Davis & PMD Blues Band

Ölveti Blues Band
2009. szeptember 05. - Mátészalka, Városközpont - Fényes Fesztivál
2009. szeptember 13. - Debrecen, Kossuth tér - Töltött Ételek Hétvégéje (17:00)
2009. szeptember 13. - Budapest, Magyar Dal Napja (20:00)
2009. szeptember 17. - Debrecen, Perényi 1.

Özséb
2009. szeptember 11. – Budapest, Zöld Macska Diákpince

Pribojszki Mátyás Band
2009. szeptember 04. – Budapest, Fonó Budai Zeneház – V. Újbuda Jazzfesztivál
2009. szeptember 05. – Békéscsaba, (második) Csabai Blueskert
2009. szeptember 10. - Budapest, Alcatraz Pub
2009. szeptember 12. – Békéscsaba, Renault - Toyota Napok
2009. szeptember 13. – Budapest, XVIII. Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál

Rambling Blues Trió
2009. szeptember 08. - Budapest, Alcatraz Pub
2009. szeptember 10. - Szeged, Jazz Kocsma
2009. szeptember 26. - Szeged, Milleniumi Kávézó

Sonny & Big Fat Chubby
2009. szeptember 25. - Kaposvár

Sonny & The Wild Cows
2009. szeptember 18. – Budapest, Amigo Bar

T. Rogers
2009. szeptember 01. – Budapest, Take Five

Takáts Tamás Blues Band
2009. szeptember 04. – Budapest, Wigwam Rock Club
2009. szeptember 11. - Hajdúböszörmény
2009. szeptember 12. - Gödöllő
2009. szeptember 13. - Zalaegerszeg
2009. szeptember 13. - Budapest
2009. szeptember 17. – Budapest, Old Man's Music Pub
2009. szeptember 19. - Jánossomorja
2009. szeptember 27. – Izsák

Tom White és Barátai
2009. szeptember 18. – Budapest, Big Biker Pub
2009. szeptember 19. – Cegléd, Szabadság Tér - Kossuth Nap

Török Ádám és a Mini
2009. szeptember 03. - Budapest, Alcatraz Pub
2009. szeptember 04. - Várpalota, Várpalotai napok
2009. szeptember 05. - Miskolc, Stop Shop Bevásárlópark
2009. szeptember 06. - Tatabánya, Bányász Nap
2009. szeptember 12. - Mosonmagyaróvár, Bornapok
2009. szeptember 13. - Budapest, Magyar Dal Napja
2009. szeptember 20. – Budapest, Budavári Művelődési Ház
2009. szeptember 24. - Budapest, Alcatraz Pub

VasZoli és Bornemissza Ádám
2009. szeptember 25. - Dunaújváros, Munkásművelődési Központ

VasZoli Nemulass Bistro - vendég: Moldován Gyula
2009. szeptember 18. - Budapest, Zöld Macska Diákpince

Turista


Blues a Magyar Dal Napján
2009-08-30 | koncertajánló


A tavalyi Sziget Fesztivál mínusz egyedik napja után idén másodszor, szeptember 13-án rendezik meg a Magyar Dal Napját, több mint húsz helyszínen, Budapest mellett számtalan vidéki nagyvárosban. A színpadokon a különböző zenei műfajok legnevesebb képviselői szórakoztatják a nagyérdeműt, lesz pop, rock, népzene, világzene, jazz, kortárs komolyzene, színházi zene, utcazene, stb. A blues rajongók sem maradnak hoppon, hisz Oláh Andor, a Jamboree Produkciós Iroda művészeti igazgatójának szervezésében a Blues színpadon  (Kobuci Kert - Óbuda, Fő tér 1., Zichy-kastély udvara) nyolc előadót, zenekart  láthat-hallhat a közönség.
A közszolgálati M1 és M2 Televízió egyrészt élőben közvetíti az eseményeket, de az azonos időben, több helyszínen zajló programok közül jó párat felvételről láthatnak majd a nézők. A Duna Televízió pedig a Magyar Dal Hetét rendezi meg szeptember 13-ával végződően.

A Blues színpad programja:
18:00 - Bőrgyári Capriccio
19:00 - Török Ádám és a Mini
20:00 - Ölveti Blues Band
21:00 - Charlie
22:00 - Tóth Vera Band
23:00 - Boogie & The Soultramps
00:00 - Takáts Tamás Blues Band
01:00 - Jambalaya

Valamennyi program a Magyar Dal Napja honlapján megtekinthető.

hoati


(második) Csabai Blueskert
2009-08-28 | koncertajánló


A Csabai Csípős Blues Club tagjai úgy tűnik nem a levegőbe beszéltek. Pontosan egy évvel ezelőtt minden lehetséges fórumon híresztelték: ők bizony annyira szeretik a blues muzsikát és az élő zenét, hogy alakítanak egy egyesületet kifejezetten azzal a szándékkal, hogy folyamatosan és sokáig fenn tudják tartani azt az örömöt, amit az élőzene jelent hallgatóinak.
Olyan jókedvűek lettek saját maguk tervétől, olyan lendületbe jöttek a gondolattól, - mert kitalálták, mit kellene csinálniuk a jövőben, - hogy meg sem álltak addig, amíg tető alá nem hozták az (első) Csabai Blueskert fesztivált. Céljuk, hogy hagyományt teremtsenek, hogy minden szeptember első hétvégéjén meghívhassák Békéscsaba és környékének lakóit egy hangulatos, nyárbúcsúztató estére, hiszen a fesztivál állandó alcíme: „jókedvű átmenet a fényes nyári szünet és a szürke hétköznapok között".
A Csabai Csípős Blues Club tagjai úgy tűnik, továbbra sem a levegőbe beszélnek. Pontosan egy évvel az első fesztivál után, jön a (második) Csabai Blueskert – 2009. szeptember 5-én, Békéscsabán a Kórház utcai stadion város felöli főbejáratánál felállított színpadon délután öt órától folyamatosan követik egymást: Young Bluesers, Route 44, Békés Banda, Borsodi Blue, Pribojszki Band, és a végén Bódi Szilárd, azaz Szili a TV2 popdarálós sztárja és a fellépőkből összeállt fesztiválzenekar. Minden zenekarba beszáll egy „kicsikét” gitározni a szakmai műsorvezető Benkő Zsolt, a club tiszteletbeli tagja.
A fesztivál természetesen ingyen látogatható. Két fellépés közötti szünetekben értékes tombolatárgyak randevúznak gazdáikkal, ráadásul minden tombolajegy egyben étekjegy is, hiszen a jegytulajdonosok egy tál gulyást is kapnak a jegy mellé.
A hagyományteremtés tehát a második fesztivállal folytatódik, minden egyéb kiderül a helyszínen. Reggel 8:30 órától a szomszédos teniszpályán az esemény társrendezvénye, a Vagyonkezelő Kupa Békés Megyei Nyílt Teniszverseny mérkőzésein lehet részt venni, ill. megnézni, déltől pedig már üzemel a fesztivál vendéglátó szekciója is.

fer-


Blues Kocsma a Sziget 2009 rendezvényen – 1. rész
209-08-26 | kritika


Első nap (szerda, augusztus 12.)

Minden előzetes híreszteléssel ellentétben nem lett a blues mostohagyerek a Szigeten. Új, némileg szűkösebb helyre került a színpad, de így intimebb légkör alakulhatott ki. Már nem Blues színpad a neve, hanem Blues kocsma - de a lényeg nem változott. Az alaphangot a Hrabal regény címére emlékeztető Bőrgyári Capriccio adta meg a múlt század 60-70-es éveinek rock-blues klasszikus darabjaival. (Milyen furcsa is múlt századot emlegetni a rockkal kapcsolatban!?) Vendégként Török Ádám lépett fel velük, aki a kezdetektől segítette a zenekart.
A hangerő visszafogottabb lett az Ütött-kopott angyal trió színpadra lépésével. Tóth János Rudolf vezetésével két ifjú húrnyűvő, a Cry Free formációban is játszó
Li Olivér, valamint a Deák Bill Blues Band új gitárosa, Fejér Simon Pál játszott örökbecsű blues és rock darabokat két nyelven, angolul és magyarul előadva elektroakusztikusan.
A debreceni Ölveti Blues Band sikeres külföldi koncertek után az internacionális szig
etlakók előtt mutatta be tudását és igazolta, hogy a cívisváros nem csak a velük egyidős Tankcsapdát adta a hazai zenei életnek.
Vadmarhák táncoltatták meg a közönséget: a Sonny and his Wild Cows formáció egyaránt játszott ős-bluest és rockabillyt a frontember Long Tall Sonny lendületes, néha már őrületbe hajló játékával.
Szegedről érkezett a Blues B.R.Others: névválasztásuk nem a véletlen műve, hiszen a kultuszfilm hangulatát, dalait idézik fel. Tették ezt itt a Szigeten most is, akárcsak az előző években. Sikerükre fogadni nem volt nagy rizikó.
A Blúz tér 10 nem egy adott cím, nem épület, hanem két éve létező zenekar - elsősorban saját számokkal. A blues keretein túl is lépnek más stílusok felé az énekes Szabó Joe és a szájharmonikás Kiss-Dala Péter vezérletével. Kezdésnek ígéretes volt a nyitó nap és ahogy a programot elnéztem, a nemzetközi helyzet ha nem is fokozódik, hiszen az idén csak egy külföldi fellépő lesz, de jönnek még "húzós" nevek, változatos stílusok!

Második nap (csütörtök, augusztus 13.)

A mindenkori szigeti Blues színpad jellemzője, hogy az ország különböző részeiből lát vendégül zenekarokat. A nyíregyházi Hétfő Este Blues Band már huszonnegyedik éve jár a könnyűnek nem nevezhető műfaj rögös útján. Májusban még Lengyelországban játszottak és végre eljutottak ide is. Műsorukban saját számokat játszottak, szerencsétlenségükre fázis kiesés miatt a külső hangfalak elnémultak, de a programot fegyelmezetten lenyomták.
Ritka vendég a koncertpódiumon a Háború névre keresztelt trió. Igazi szupergrupp Mohai Tamás gitáros-énekes és dalszerzővel, Szappanos György basszusgitárossal, valamint Hirlemann Bertalan dobossal. Alaposan meghajtották a hangszórókat, dübörgött a rock. Szapi odatett egy nagy szólót, amit a közönség lelkesen díjazott.
Triót trió követett: jött a Szagán György gitárossal fémjelzett Jimi Hendrix Memorial. A színpad előtt egy gombostűt sem lehetett elejteni, zömmel holland, belga és német rajongók lepték el a teret. Az átlag életkor alatta maradt a 30-nak, ami azért is meglepett, hiszen Hendrix már 29 éve az égi zenekarban szerepel. Ezek az emberek csak lemezről, filmről ismerhetik Jimi munkásságát. Az ifjú hölgyek és urak együtt énekelték a zenészekkel a dalokat. Hihetetlen hangulat lett úrrá a publikumon: egymást emelték a fejük fölé, - áldoztak a Sziget házirendjében tiltott "body surfing"-nek, - mások a színpad szélére kapaszkodva vetették alá magukat, "sztédzsdájvingoltak" és fellelkesült hölgyek ugrottak fel a színpadra egy rövid tánc erejéig. Ilyen túlfűtött hangulatnak még nem voltam tanúja a Sziget eddigi történetében! A zenekar egy vendéget is felhívott a Little Wing előadására a 15 éves holland-kínai Gyo Kretz személyében. Az ifjú meglepően érett játéka alapján merem jósolni, hogy sokat fogunk róla hallani a jövőben!
Tom White és Barátai rockabilly műsorral tartották életben a hangulatot, együtt mozgott, táncolt mindenki, aki csak arra járt.
A hendrixi sikert igyekezett elérni, - mert überelni azt lehetetlen feladatnak ígérkezett! - a Zappa Emlékzenekar. Világtrend immár a cover bandek, tribute zenekarok léte és sikere. Ennek sokféle magyarázata lehet. Sem Hendrix, sem Zappa nem él már, de munkásságuk kitörölhetetlen nyomot hagyott a rock történetében. A magyar Zappa Emlékzenekar évek óta vendége a németországi Zappanale Fesztiválnak. Mostani műsorukban a zene mellett szerepet kapott a performansz és a tánc is. Előadásukat a kései idő ellenére is hasonló lelkesedéssel fogadta a közönség, mint a korábban fellépettekét. (Igaz: itt a Szigeten mi számít későnek? Éjjel-nappal buli van.) A nap örömzenéléssel zárult, amit Tom White-ék vezényeltek le és persze a tánc, a rock and roll sem maradhatott el.

Nemes Nagy Péter


Dennis Jones: Pleasure & Pain
2009-08-23 | kritika


Férfiasan bevallom, mindezidáig sosem hallottam Dennis Jones munkásságáról, így új lemezét érdeklődve tettem be a lemezlejátszóba.
Az amerikai énekes-gitáros Maryland állam legnagyobb városában Baltimore-ban született. Kezdetben a dob kerítette hatalmába, jelenlegi hangszerével, a gitárral 13 évesen ismerkedett meg, majd két év múlva első együttesével, a Foxfire-rel már a környékbeli partikon játszottak. A ’70-es évek végén katonai szolgálata alatt Németországban állomásozott, 1985-ben megalakította a Blackhead nevű zenekart, mely a Led Zeppelin és a Funkadelic zenéjének egyesítésével irányította magára a figyelmet.
A ’90-es évek elején hozta létre a Dennis Jones Band-et, de ha saját fellépései engedik, szívesen koncertezik a 2004-es IBC Awards nyertesével, Zac Harmon-nal és együttesével, a The Midsouth Blues Revue-vel is.
A nyáron megjelent lemez 11 saját szerzeménye Jones magas szintű dalszerzői képességéről árulkodik, így nem véletlen, hogy szabadidejében barátjának, Guitar Shorty-nak soron következő lemezére is ír dalokat. A trió zenéje izgalmasan ötvözi a blues mélységét a rock erejével, érezhető, hogy a gitáros stílusára nagy hatást gyakoroltak olyan legendás blues zenészek, mint B.B.-, Albert- és Freddie King, vagy a hatvanas évek gitárosai, Jimi Hendrix, Johnny Winter és Jimmy Page.
Emlékezetes pillanatok közé tartozik a nyitó Brand New Day, melyben a hangást fúvósokkal színesítették, míg a Blues Over You a rádióállomások gyakran játszott dala lehet. Aztán ott van a Sunday Morning Rain, ami egy blues-rock ballada, e felvételt hallgatva egyszerűen libabőrös lesz az ember háta, a Him Or Me pedig a gyilkos heavy riffjével taglózza le az embert.
Színvonalas, gondosan összerakott, erőteljes hangzású albumot sikerült létrehozni, amely elnyerheti mind az igényes zenekedvelők, mind a könnyed szórakozásra vágyók tetszését.

Blue Rock Records, 2009

hoati


Gary Moore Budapesten
2009-08-19 | hír


A napokban vált publikussá és hivatalossá az információ, mely szerint november 13-án ismét hazánkba látogat Gary Moore. Tavalyi budapesti látogatásával ellentétben, ezúttal koncertet is ad fővárosunkban, melynek a Syma Sport- és Rendezvényközpont ad otthont. A tavaly ősz óta tartó Bad For You Baby turné valószínűleg befejező koncertjére kerül sor hazánkban, hiszen a szintén őszre meghirdetett, idén már második(!) angol turné londoni állomása után nem szerepel egyelőre más dátum Gary koncert-naptárában.

Az előzenekar - jelen állás szerint - a szintén ír származású Jamie Winchester, illetve a Géniusz együttes lesz.

További jó hír, hogy a rajongók idén sem maradtak hallgatnivaló nélkül, hisz 2009. június 15-én Live At Montreux címmel 5 CD-s kiadványt jelentetett meg az Eagle Records. A két éve napvilágot látott nagyszerű dupla DVD kibővített változata jelent meg 5 CD-n, mindegyik külön papírtokban, egy szép gyűjtődobozba csomagolva. Az 1990 és 2001 között a Montreux Jazz Fesztiválon adott koncertek mindegyike hosszabb változatban került kiadásra, mint anno a DVD-k esetében!


Chicken Shack: 40 Blue Fingers Freshly Packed And Ready To Serve
2009-08-14 | kritika


Az utóbbi időben inkább a frissebb kiadványokkal foglalkoztunk többet, pedig a múlt is tartogat jó néhány gyöngyszemet. Ilyen az 1967-ben alakult birminghami csapat, a Chicken Shack bemutatkozó albuma, a 40 Blue Fingers Freshly Packed And Ready To Serve is.
Ha hinni lehet az együttes kezdeti időszakát övező történeteknek, akkor az első próbákat egy csirkeketrecben tartották - innét a névválasztás. A banda a The Sound Of Blue formáció egykori tagjaiból alakult, színpadi bemutatkozásukra pedig 1967 augusztusában Windsorban, a 7th. National Jazz And Blues Festivalon került sor.
Első albumuk 1968 nyarán jelent meg, melyen Freddie King, Buddy Guy, John Lee Hooker klasszikusok szerepelnek, valamint Stan Webb és Christine Perfect 2-2 szerzeménye. Jóllehet a szőke hajú hölgy közel sem volt született blueszenész, dalai, zongorajátéka a lemez erősségei. A többi brit zenekartól eltérő hangzásvilág azonban Stan Webb briliáns, erős chicago blues alapú gitárjátékának köszönhető. A Blue Horizon főnök Mike Vernon a hangzást színesítendő háromtagú profi fúvóskórust is szerződtetett, melynek tagjai Dick Heckstall-Smith, Johnny Almond és Alan Ellis voltak.
A lemez felkerült a Top 20-ba (a 12. helyig jutott), Christine Perfect-et pedig a Melody Maker olvasói az év legjobb brit énekesnőjének választották.

Blue Horizon, 1968

Turista


Family Style: Live In Nottingham
2009-08-07 | kritika


Az utóbbi időben megszaporodott azon előadók száma, akik ingyenesen hozzáférhetővé teszik dalaikat, vagy akár teljes albumukat. Így tett a Family Style is a Live In Nottingham című koncert CD-jével.
Nevéhez hűen családi vállalkozásként, a Milánó közeli kisvárosból Arlunóból indult a zenekar, melyet Marco Limido (gitár) alapított öccsével Franco-val (ének, szájharmonika), valamint az unokatestvér Davide Bianchi-val (basszusgitár), kiegészülve az éppen elérhető legjobb olaszországi session dobosok egyikével. Jelenleg ezt a posztot Gigi Biolcati tölti be.
Az együttes harmadik lemeze a nottinghami Running Horse klubban került rögzítésre. A több mint egy óra hosszú CD Marco és Franco szerzeményei mellett feldolgozás dalokat tartalmaz. Az olasz fiúk zeneileg a hagyományosabb sound-ok hívei, valahol a Rod Piazza, Mark Hummel féle harmonikacentrikus jump és swing blues a fő csapás. Az élő fellépések atmoszféráját hiánytalanul semmi sem tudja visszaadni, viszont e felvételt hallgatva megállapítható, hogy a 2004-ben adott koncerten a zenekar végig energikusan, erőtől duzzadóan játszott.
A lemez regisztrálást követően a zenekar honlapjáról komplett booklet kíséretében tölthető le. És aki beleszeretett a Family Style zenéjébe, annak ajánlom az együttes legújabb Paddy’s Blues albumát.

Magánkiadás, 2005

hoati


Koncertek augusztusban
2009-07-31 | koncertajánló


Blues Bell
2009. augusztus 25. - Szeged, Szegedi Ifjúsági Napok

Blues B.R.Others Show
2009. augusztus 12. - Budapest, Sziget Fesztivál
2009. augusztus 27. – Szeged, Szegedi Ifjúsági Napok

Blúz tér 10
2009. augusztus 01. – Pilisjászújfalu, Sólyomfészek - IX."Light"-os Motoros Találkozó
2009. augusztus 04. – Budapest, Gödör Klub
2009. augusztus 07. – Gárdony, Gárdonyi Tűz-Blues Fesztivál
2009. augusztus 12. – Budapest, Sziget Fesztivál
2009. augusztus 29. – Szeged, Szegedi Ifjúsági Napok

Bőrgyári Capriccio
2009. augusztus 12. – Budapest, Sziget Fesztivál (sztárvendég: Török Ádám)
2009. augusztus 21. – Gyömrő
2009. augusztus 28. - Szelidi-tó, Pirates MC Motoros Találkozó

Colombre Band
2009. augusztus 22. – Győr, Extrém Motoros Találkozó
2009. augusztus 24. – Budapest, Gödör Klub

Dr. Valter Blues Társasága
2009. augusztus 07. – Debrecen, Békás tó
2009. augusztus 09. – Sárospatak, Blues és Jazz Napok

Jambalaya
2009. augusztus 04. – Budapest, Gödör Klub (vendégművész: Fekete Jenő)
2009. augusztus 09. – Debrecen, X. Debreceni Borkarnevál
2009. augusztus 14. – Budapest, Sziget Fesztivál
2009. augusztus 16. – Hajdúböszörmény, XVI. Hajdúhét

Makári Blues Kocsma
2009. augusztus 7. - Ági & PMD Blues Band
2009. augusztus 14. - Unplugged For Fun
2009. augusztus 28. - Ági & PMD Blues Band

Ölveti Blues Band
2009. augusztus 07. – Abádszalók
2009. augusztus 12. - Budapest, Sziget Fesztivál
2009. augusztus 14. – Fehérgyarmat

Pribojszki Mátyás Band
2009. augusztus 08. – Budapest, Corvin tér
2009. augusztus 14. - Budapest, Sziget Fesztivál
2009. augusztus 19. – Újkígyós, Ünnepi Napok

Sonny & Big Fat Chubby
2009. augusztus 08. – Gárdony

Sonny & The Wild Cows
2009. augusztus 12. - Budapest, Sziget Fesztivál
2009. augusztus 14. – Fehérgyarmat, VII. Gyarmati Vigasságok

Takáts Tamás Blues Band
2009. augusztus 01. – Vác
2009. augusztus 05. – Szolnok
2009. augusztus 15. – Pilis, VI. Pilisi Motoros Gerjedelem
2009. augusztus 29. – Kerepes
2009. augusztus 30. – Szatmárnémeti

Tengs Lengs
2009. augusztus 21. - Gyömrő, Negresco Rock Blues Fesztivál

Tom White és Barátai
2009. augusztus 08. – Nagyvenyim, Falu Nap
2009. augusztus 11. - Budapest, Sziget Fesztivál
2009. augusztus 13. - Budapest, Sziget Fesztivál
2009. augusztus 14. – Abony, Ipar Korcsma
2009. augusztus 20. – Csemő, Templom Kert
2009. augusztus 21. – Tolna, Tolnai Nyári Fesztivál
2009. augusztus 22. – Alap, Falunap
2009. augusztus 27. - Szeged, Szegedi Ifjúsági Napok

Török Ádám és a Mini
2009. augusztus 06. - Szigliget, Szent Antal Pince
2009. augusztus 07. - Balatonudvari, Strand
2009. augusztus 08. - Balatonalmádi, Almádi Borfesztivál
2009. augusztus 09. - Várpalota, Sör- és borfesztivál
2009. augusztus 12. - Budapest, Városligeti Sörsátor
2009. augusztus 19. - Zamárdi, Party Fészek Klub
2009. augusztus 20. – Balatonalmádi, Balatonalmádi Kemping
2009. augusztus 21. - Gyömrő, Tópart Fesztivál
2009. augusztus 26. – Budapest, Városligeti Sörsátor
2009. augusztus 28. - Szeged, Szegedi Ifjúsági Napok

Tűzkerék xT
2009. augusztus 01. - Györköny
2009. augusztus 15. – Esztergom, Búbánat völgy
2009. augusztus 16. – Esztergom, Széchenyi tér
2009. augusztus 29. – Visegrád

Ütött-kopott Angyal
2009. augusztus 10. – Budapest, Rock Randevú

TuristaÓbudai blues nyár a Kobuci Kertben
2009-07-25 | koncertajánló


A Kobuci Kert és a Blues Patika Alapítvány összefogásával, Oláh Andor szervezésében indul el egy nyári blues sorozat a Zichy Kastély belső udvarában található Kobuci Kertben. A koncertsorozat tematikusan mutatja be hazai blues előadók tolmácsolásában a tradicionális, és a hős korszakban született szerzeményeket, megemlékezve a műfaj meghatározó alakjairól. A múltidézés mellett azonban a rendezvénysorozat lehetőséget ad a kortárs megfogalmazású zenék számára is.

Az élő legendák sorozatban eredeti előadók meghívása emeli a rendezvénysorozat színvonalát. A szervezők és a kert jó muzsikát, hideg italokat és kitűnő atmoszférát ígér!

Programok:
Július 28. – Jimi Hendrix Memorial Band
Augusztus 4. - Stoned
Augusztus 11. - Boll Weevil Folk Blues Gang, Boogie and The Someday Baby
Augusztus 16. – Karen Carroll & The Mississippi Grave Diggers

A belépés díjtalan, koncertkezdés: 21:00


Candye Kane: Superhero
2009-07-22 | kritika


Újabb előadóval gazdagodott a Delta Groove „család”, egy kemény és tapasztalatokban gazdag életet magáénak tudható hölggyel, Candye Kane-nel.
Candye Kane zsidó családban született és Los Angeles-ben nevelkedett fel. Hamar belekóstolt az utcai bandák életébe, így nem csoda, hogy 17 évesen leányanya lett. ’83 végén, amikor betöltötte a 18-at, bejutott a felnőtt szórakoztatóiparba: volt modell, sztriptíztáncosnő és szerepelt pornófilmekben.
Serdülőként templomban énekelt, de próbálkozott az operával is. Ezt követően vidéki punk rock bandákban játszott, mígnem 1985-ben felfigyelt rá a CBS/Epic A&R főnök Larry Hanby.
A ’80-as évek második felében férjhez ment a The Paladins basszusgitárosához, Thomas Yearsley-hez, majd egy véletlen folytán felfedezte a női blues előadókat: Big Maybelle-t, Ruth Brown-t, Big Mama Thornton-t, Etta James-t és Bessie Smith-t.
1987 óta készít lemezeket – ezek közül kitűnik a Diva La Grande és a The Toughest Girl Alive - azonban a múlt év elején úgy tűnt, véget ér a zenei karrierje. 2008 februárjában rákot diagnosztizáltak az énekesnőnél, ami megváltoztatta az életét, és az akkori európai fellépéseit is le kellett mondania. Egy sebészeti eljárás során sikeresen eltávolították a daganatot, így lehetősége adódott a visszatérésre.
A blues díva energikus lemezzel jelentkezett ez év júniusában. A Superhero west coast blues album, már-már megkockáztatom eddigi legjobb lemeze.
Az albumnyitó címadó dal egy kemény R&B nóta, majd a következő Hey! Toughen Up! szerzeményben rácsodálkozhatunk a gitáros Laura Chavez kiváló képességeire. A CD-n nem csak ő kezeli a gitárokat, az I Like’Em Stacked Like That és a Till You Go Too Far nótákban Kid Ramos is játszik, s ha már a közreműködőknél tartunk, meg kell említenem Johnny Viau (a szaxofonos számtalan lemezen szerepelt, leginkább Rod Piazza albumairól lehet ismerős), Dave Gonzales (The Paladins, The Hacienda Brothers), Stephen Hodges (Tom Waits lemezeinek visszatérő vendége) és Mitch Kashmar nevét. Ez utóbbi zenész egyébként nemcsak harmonikázik, hanem az I Like’Em Stacked Like That dalban énekel is.
Az album számos izgalmas, kellemes pillanatot nyújt a hallgató számára, és a hölgyek dalszerzői képességét dicséri a tény, hogy 10 saját szerzemény szerepel az albumon, s dicsérik természetesen a szerzeményeik, melyek közül a Hey! Toughen Up!, az I Put A Hex On You,  az Ik Hou Van Je (I Love You), a Don’t Cry For Me New Jersey és az I Like’Em Stacked Like That a legfigyelemreméltóbbak.

Delta Groove Records, 2009

Turista